Najdi forum

zakaj pri meni Atkins ne deluje?

Samo nekaj v pojasnilo. Človek se ne redi od večjega vnosa maščob v telo, temveč od prevelikega vnosa ogljikovih hidratov in sladkorjev, katerih viške pretvarja v mastne zaloge.Maščobe iz hrane se ne spreminjajo v maščobe v telesu ampak služijo kot vir energije za telo. Z maščobo vzdržujemo normalen nivo inzulina v krvi in smo po zaužitju dolgo časa siti.
Moderna medicina vse bolj zagovarja to tezo.
http://www.hsph.harvard.edu/faculty/walter-willett/
http://www.nytimes.com/2002/07/07/magazine/what-if-it-s-all-been-a-big-fat-lie.html
http://www.nytimes.com/1999/05/25/health/weight-loss-report-new-look-at-dieting-fat-can-be-a-friend.html

fočka, tu se s teboj popolnoma strinjam …
pri nas pijemo polnomastno mleko, jemo polnomastne sire in skuto, uporabljamo maslo smetano, občasno pa se na žlički ocvirkov speče kako jajce …
seveda tu govorim o razumnih, majhnih količinah …

nekoč sem poslušala predavanje strokovnjaka, ki je dejal, da nas polnomastni mlečni izdelki nasitijo, siti smo dlje in tudi telo lažje topi vitamine …takrat sem prenehala z “kozmetičnimi” izdelki iz posnetega mleka, za katere mislim, da so samo spretna trgovska niša, s katero nas prepričujejo, da je sadni jogurt z 00 % maščobe odlična izbira… pri tem pa seveda zamolčijo, da je poln kemikalij in aspartana …

celo to drži, da posneto mleko povzroča holesterol, polnomastno pa ne …

iročnično je tudi, da več kot ima izdelek maščobe, torej bolj kot je zdrav … cenejši je …

Jaz pa ne bi takole propagirala maščob kot zdravih virov energije. Zakaj je potem meni po obroku, ki vsebuje več maščob, kot sem jih vajena (pa je to še vedno manj maščob, kot jih propagiraš ti) slabo ali dobim migreno? V najboljšem primeru postanem utrujena.
Po ogljikovih hidratih (sladkarije so izjema!) teh problemov ni.

Utrujenost po obroku … Sama sem bila navadno utrujena, ko sem se preveč najedla ali pa ko sem kombinirala OH in beljakovine. Na maščobe nisem bila nikoli posebej pozorna – zmerno pač.

Ampak ko sem se pa Atkinsa držala, sem bila čisto brez energije. Kakor zdaj razmišljam, sem zaužila premalo maščob.

Samo saj pravim, nisem več dovolj pametna …

Tudi na mene določene maščobe delujejo negativno, na Atkinsu mi je bilo skoz slabo, dvakrat sem celo bruhala…to predvsem po siru, mesu, polnomastnih mlečnih izdelkih ali oljih
Edino maščobe v oreščkih, sladkarijah (20 g M na 100) in morskih izdelkih name nimajo posebnega učinka, če jih pojem seveda v mejah normale.

dekleta, najprej se je treba naučiti funkcionalno brati … to je težava večine na tem forumu … preberete nekaj, s čimer se ne strinjate in potem sledijo navajanja taka in drugačna … popolnoma mimo bistva …

po vrsti torej… govorim o minimalni količini maščob, ne o tem, kako je če maščob poješ več kot običajno …

sama ne hjušam po atkinsu, ker mi ne odgovarja in ker menim, da se ga je treba lotiti pravilno … sigurno vam je bilo slabo, saj poleg tega, da nekatere sploh ne jeste mesa, se lotite še ketonske dieta brez osnovnega predznanja …

kar sem jaz napisala in za tem stojim, da je bistveno bolje jesti polnovredno hrano z naravnimi maščobami v malih količinah … kot kupe trgovskega sra*nja samo zato, ker na njih piše 0 % maščobe …

upam, da smo se zdaj razumeli …

@vesna100, popolnoma se strinjam s tabo glede polnomastnih izdelkov. Sama nikoli nisem kupovala tistih z manj maščobami. Brala sem, da so zaradi raznoraznih dodatkov škodljivi za zdravje, pa zanič okusa so, tako da tu se ni bilo težko odločiti.

Je pa tudi res, da mene niso zredile maščobe, ampak OH. Imam namreč neizmeren apetit po vsem, kar je škrobnatega: lahko pojem neizmerne količine kruha (kar samega), testenin, krompirja, riža, raznoraznih cmokov … V tem sem res pretiravala in teža se je kopičila. Poleg tega sem čustven jedec in imam ves čas nek občutek lakote, ki po moje ne izhaja iz želodca. Saj ni šlo čez noč, so pa nekateri dogodki povzročili skok kilogramov in potem spet samo trend navzgor.

Upala sem, da bo Atkins tista prava izbira. Nekje sem omenila, da mi je lažje, da neke hrane sploh ne jem, kot da jo pojem čisto malo. Se manj mučim, če se škrobnatim živilom popolnoma izognem, ker se pri recimo dveh žlicah riža ne bi znala/zmogla ustaviti.

Ne lotevam se nikakršne ketonske diete. 🙂 In pri Atkinsovi dieti bi jaz umrla.
Jem, kar mi ustreza – in samo navajam, kaj meni ustreza in kaj ne. Navsezadnje imam v tridesetih letih, kolikor uživam hrano, že dovolj izkušenj za to. 🙂
Ne ustreza mi niti meso niti maščobe v nekaterih oblikah, npr. ocvrte jedi (razen v zelo majhnih količinah).

Se pa strinjam glede maščob v mleku in mlečnih izdelkih. Mleka sicer ne pijem, trdim sirom se izogibam (ker tudi znajo povzročati migreno, vsaj pri meni), jogurte pa kupujem navadne s 3,2 % maščob, medtem ko pri sirnih namazih sploh ne gledam na to, pač pa kupim tiste, ki so mi všeč po okusu. 🙂

helena, poznam kup ljudi, ki so z atkinskonom uspešno shujšali …
sama sem pač pregledovala po dietah in sem se odločila za drugačen pristop, ker imam določene stvari preveč rada, da bi se jim odrekla 🙂

tako da mislim, da če si se našla v tem načinu prehrane, greš lepo pogumno naprej …
vsi delamo začetniške napake in na teh se naučimo, kaj je ok, kaj ne …

sama sem našla vmesno pot med south beach, ki vsebuje polnovredne OH in hellerjem, ki jih dovoljuje samo v enem obroku in še to v pravem razmerju z B, M in zelenjavo … sem pa tudi rabila kar nekaj časa, da sem izločila jedi, ki jih pač vsak od nas mora črtati, če želi rezultat …

sem pa tudi sama tak tip jedca kot ti, zato te čisto razumem v tem, da raje ne ješ nekaterih stvari, ker se potem ne bi mogla ustaviti …
ti želim, da ti uspe 🙂

Hvala! :)

če imaš rada kruh, je v temi “nizkokalorični recepri” recept za beljakovinski kruh, v temi “zasvojenost z OH” pa fočkini recepti za beljakovinske lepinje in mafine 🙂

toliko pomoči od mene, potem pa mojega beljakovinskega znanja že počasi zmanjka 🙂

lahko pa iz hellerjeve knjige prepišem kakšen brezOH recept, sploh zajtrki so tam nverjetno njami …jaz jih ponavadi delam za večerjo, količine so za 3 osebe, moji moški jedo zraven kruh, pa smo vsi zadovoljni 🙂

Helena,
malo sem pregledala razlage indikacij ob vstopu v ketozo. Skratka, ljudem, ki so bili navajeni pojesti večje količine hrane z OHji (predvsem kruh in testenine, torej izdelke iz moke) lahko ketoza povzroči občutek slabosti, vendar ne dalj kot en teden. Toliko namreč potrebuje metabolizem, da se popolnoma preusmeri na drug vir energije – ketone.Torej občutka slabosti bo iz dneva v dan manj. Ketoni so zaviralci apetita, zato pri tej dieti tudi nisi lačen.Slabost omiliš tako, da poješ tisti dan malo več zelenjave in zvišaš OH za 5g na 25 in ko se telo navadi spet zmanjšaš na 20.Lahko pa, da si imela nevede vnos OH nekje okrog 10g, kar je pa premalo za normalno funkcioniranje metabolizma. Nekateri ljudje hujšajo kljub večjemu vnosu OH, tako da poskusi kje je tvoj prag, kjer še vedno hujšaš in si v ketozi.Lahko, da ga imaš do 30g, smo si pač vsi različni.
Veliko uspeha, kmalu boš iz najhujšega!

@vesna, @fočka, iskrena hvala vama za napisano!

Se bom še kaj oglasila čez čas. Osnovne informacije imam, čaka me še nekaj brskanja po internetu in predvsem upam, da bom imela dosti volje.
Lp obema!

Ja, itak da je Atkins zakon…

Le zakaj bi jedel neke bedne OH, še posebej tiste z nizkim GI, če pa lahko veliko uspešneje hujšam s svinjskimi rebrcami, ocvirki, govejim zrezkom ali pohanim piščancem. Če Atkins tako pravi, bo že držalo.

Zdaj pa zares.

Če pogledamo Atkinsonovo prehransko piramido, vidimo, da se na dnu piramide, kot vir beljakovin, nahaja tudi piščančje, goveje in svinjsko meso. Res je, da navedena živila vsebujejo beljakovine, res pa je tudi, da vsebujejo tudi 40 % in več maščob, pri čemer ima maščoba vsaj 2x višjo kalorično vrednost kot OH ali beljakovine.

Helena4 pove, da je prenehala izgubljati težo, pa med drugim dobi tudi odgovore, kot. npr. vključi v jedilnik dodatne maščobe. Mislim, halooo? Kako naj izgublja na teži z dodatno zaužitimi maščobami, če je prenehala izgubljati na teži že v času, preden je na jedilnik uvrstila dodatne maščobe?

Pa še nekaj. VSAK, ki je v določenem obdobju izgubil na teži, jo je izgubil samo zaradi tega, ker je v tem obdobju porabil več energije, kot pa jo je v tem obdobju v organizem vnesel s hrano. Atkins, ločevalna dieta, jajčna dieta ipd. s tem nimajo opraviti popolnoma nič in ne delujejo, če smo s hrano zaužili več energije, kot pa smo je porabili.

Se opravičujem za offtopic, moj odgovor je dobronameren.

LP.

Upam, da se hecaš?

piščanec, belo meso, brez kože
puran, belo meso, brez kože

Zanimivo je tudi, da misliš, da gre maščoba kar tako v zalogo. To je odvisno predvsem od inzulina. Naprimer, ko poješ čokolado se sprosti enormna količina in se poveča število trigliceridov v krvi, od tam naprej pa gre v zalogo, ker ne rabi telo tolikšne energije.
Maščoba je zaželjena, če hujšaš ali se rediš. Ko ti manjka narediš ravno napako, da se sprosti več inzulina kot bi se sicer.

Lp

Z Atkinsom je tako, da moraš jesti veliko maščob. Veliko mastne hrane…….
Povedati moraš svojemu telesu, da živiš v izobilju. Maslo, slanina, itd.. Če ješ premalo maščob si sicer v ketozi, ampak hujšaš s stradanjem.

Možno je, da si v ketozi. Piti moraš velike količine vode. To, da si se zredila je lahko posledica ene neprijetne stvarce…..če zmanjkuje vode se jo vzame iz prebavnega trakta. Glede na Atkinsovo teorijo se ti v špeh praktično ne moreš zredit, če ne ješ OH. Mogoče v mišice. Atkinsov nasvet je tudi, da si ne meriš samo mase, ampak predvsem obseg in glede na to ugotavljaš napredek. Telovadba tudi koristi. Kalorični vnos je pa lahko kar približno 2000 kcal, glede na to, da premajhne količine lahko telo razume tudi kot stradanje.
Drugače je pa testiranje ketoze precej poceni……8,5 €, lahko tudi manj pa dobiš 50 lističev.

Poberi si pdf s tega linka:

http://realresultsfitness.com/wp-content/uploads/2009/10/Dr-Atkins-New-Diet-Revolution.pdf

Pozdravljeni !!!
Atkisonova dieta deluje, preverjeno na sebi. Dvakrat sem izgubil že po 30 kilogramov in to v 3 mesecih. Sem se pa diete lotil na “nezdrav” način. OH izločil 100%(zdravi in nezdravi), užival samo meso vseh vrst, solate, jajca in le trdi sir(mleko in vse ostale mlečne zadeve je potrebno izločiti in seveda sladkor, tudi sadje kpl). Vitamine sem dejansko kupoval v lekarni(b-kompleks, evitol, c vitamin) in dnevno zaužil 6x B, 5x E in 4x C. Vsi nekakšni Multi vitaminski napitki in ostali imajo primesi tudi OH. Pri zelenjavi je potrebno biti previden, ker tudi ne smemo jesti koruzo, fižol, riž, krompir, skratka vse, kar vsebuje veliko škroba.
Po mojem mišljenju je ta dieta “kemijska”, ker vzamemo telesu OH, katerega telo potrebuje, da pridobi krvni sladkor. Ker te sestavine ni, je telo prisiljeno, da raztopi lastne maščobe. Pri tej dieti zato lahko jemo vse vrste mesa, ni pomembno mastno ali nemastno, jajc kolikor hočeš, je pa to vse skupaj nezdravo. Predvsem če ne pazimo, lahko nabijemo holesterol, tudi ledvice pri tej dieti so obremenjene in moramo obvezno na dan spiti vsaj 2,5l vode. Kot sem pa že prej omenil, je ta dieta “kemijska” in če se samo malo pregrešimo(npr. kos kruha), se proces poruši in je potrebno zopet vsaj dva dni, da je spet visok nivo ketonov, kateri razstapljajo maščobo v telesu.
Pa tudi, ko prenehamo z to dieto, kolikor je šlo hitro dol, gre tudi gor. Po moji izkušnji mi je pri tej dieti edino všeč, ker nekje po 5 dnevih ti apetit totalno pade in nimaš želje po hrani in tudi rezultati so zelo hitro vidni, če se tega res držimo 100% brez pregreškov, je rezultat tu. Mogoče je primerna za nekoga, ki mora izgubiti 20 ali več kg in bi mogoče za začetek se držal tega sistema kakšen mesec in potem, ko bi nekaj že dosegel, bi si našel kakšen drug način zdravega hujšanja.
Osebno pa sem prišel do tega, da ne BOM VEČ HUJŠAL, ampak usmerjam vso energijo, da bi čimveč svoje navade približal zdravemu načinu življenja in 1x na teden si nekaj privoščiš, ostale dneve pa poskušam se zdravo prehranjevat in vnesti v življenje čimveč gibanja, pozabiti na tehtnico in pridobiti čimveč kondicije, ker kondicijo imaš lahko tudi z 100kg in potem je volja za gibanje večja. Za gibanje je res fino, da se izdela urnik, vsaj trikat na teden po 1 uro in ti termini so zakon “ALFA in OMEGA” in izgovorov ni. Mogoče za nasvet kakšni skupinski Športi, to je mogoče lažje, ker so soigralci tudi odvisni od tebe in ne moreš kr manjkat.

@brko235, hvala za napisano! In seveda čestitke in za izgubljene kilograme in za novo spoznanje! 🙂

Atkins v svoji knjigi piše o tem, da se ne sme it na hitro ven iz diete in govori o tem, da če začneš takoj jesti velike koncentrirane količine ogljikovih hidratov se začneš redit (pounds per day). Ne moreš jest hkrati Atkinsove hrane in visoko ogljiko-hidratne hrane. Na žalost je pa tako, da ljudje, ki začnejo nazaj jest “normalno” naredijo ravno to. Energijo jim namesto ketonov dovaja glukoza, maščoba se pa nakopiči.
Jaz sem s to dieto vedno zgubil maščobo in pridobil mišice (zdaj sem drugič na tem), na žalost je pa tako, da ima tudi prehrambena ndustrija lobije, ki delujejo povsod. Tako so otroci nekoč jedli špinačno, da bodo močni kot popaj. Mislim, da bi bilo najboljše, da se vse skuapj enkrat razišče in pove kako je, v resnici je pa tako, da podjetja naročajo raziskave……medicina pač isto kot s farmacijo se dogaja tudi s prehrambeno industrijo.

Jaz osebno verjamem fočki, ki pravi, da se je šla testirat in da nima povišanega holesterola predvsem zato, ker je moj oče shujšal z Atkinsom in se testiral, ko se je prehranjeval s hrano z veliko nasičenimi maščobami in ni imel povišanega holesterola. Če nekdo ne naredi točno tega (se ukvarja z Atkinsom in se gre testirat, ter da karte na mizo) lahko prodaja meglico kam drugam.

Kdor misli hujšat po Atkinsu: Lepo vas prosim, preberite si njegovo knjigo, saj eni sploh veste ne, kaj je Atkinsova dieta in bo lahko vse skupaj samo eno mučno in utrujajoče doseganje ketoze in potem drsenje od enega do drugega “craving-a”. Preberite si ostale raziskave (nekatere tudi sam citira in tudi pove, da se tudi z večjo količino OH da shujšati in pove na kakšen način)……..prebrat, kaj je napisal v glavnem…..
Mimogrede, če misliš na hitro svoje kilčke poAtkinsat je brez veze, ker boš po dieti spet začel/a z glukozno inzulinskimi brzicami.
Čisto na kratko. Raziskave kažejo, da se najhitreje hujša, če se je predvsem maščobe ( več kot 65% kalorij) in proteine. Torej, majoneza, mastno mesto, itd. Tam, okrog 2000 kalorij na dan, lahko tudi manj, če hočeš, ne vem, koliko je čigav BMR.Če se ti na Atkinsu luštajo ogljikovi hidrati je to slab znak za ketozo i pomeni, da si pri prejšnjem obroku naredil/a napako.

Glede tiste teze, kalorije noter, kalorije ven: 1 gram maščobe ima 9 kalorij, 1 gram ketona pa 5. In to naj bi bila anti-Atkins teza.

In, BTW. Ljudje zgubljajo več maščobe, kot bi morali, glede na kalorije, tudi če ne bi jedli ničesar , kar se izkaže resnično v primeru avtorice teme-helena4 :

nevna poraba cca 2000 kalorij

prvih 14 dni je torej 28.000 kalorij

3,8 kg je pa nekaj čez 31.000 kalorij-beri, 0,6 kg zalog glukoze s cca 4000 kalorij na kilogram in 3,2 kg maščob z 9000 kalorij na kilogram.

To je dejstvo, ki ga medicina urano ne razjasnjuje in ga vidimo ravno v temi, kjer avtor 03.03.11 22:36 razloži, da se gre samo kalorije noter, kalorije ven…….

In najbolj hecno je to, da v tem primeru so to maščobe in ne mišično tkivo, vsaj tako je bilo pri ostalih primerih, od katerih statistike sem gledal in dvomim, da bi bil tale biserček drugačen.

TUKAJ JE NJEGOVA KNJIGA :

http://realresultsfitness.com/wp-content/uploads/2009/10/Dr-Atkins-New-Diet-Revolution.pdf

Moderna medicina je začela bolj zagovarjati hrano z nizkim GI. PredAtkinsom se je poudarjalo samo nižanje maščob in kalorij. Napredek vendarle je, ampak še vedno ni to to.
Nizkoogljičnih diet je veliko in Atkins je bolj kot ne samo začetnik. Mislim, da se bo moderna medicina enkrat res bolj razjasnila okrog tega in objektivneje pristopila k stvari.

Ti helena4 si pa kupi tester ketoze (v lekrani, keto-diabur naprimer) in ne stradat. Kot piše Atkins. Uživaj v hrani, jej toliko kolikor si lačna in ne se pa prenajeat. to je nesmisel.

New Report

Close