Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Življenje, ah to življenje Zakaj posameznik nima pravice do izbire pri zdravniškem pregledu za službo?

Zakaj posameznik nima pravice do izbire pri zdravniškem pregledu za službo?

Seveda bi jih! Zato govorim, da je vse skupaj navadna državna tortura, nič drugega.

Tortura tako za delodajalce, kot delojemalce.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

jaz pa še vedno mislim, da so ti pregledi načeloma zelo dobra stvar, če se vodijo tako, kot je treba, saj so namenjeni temu, da se pravočasno zasledijo bolezni, ki izhajajo zaradi tveganja na delovnem mestu in ja, tudi pisarniško delovno mesto ima svoja tveganja, predvsem zaradi statičnega dela, pri čemer najbolj trpi hrbtenica, tilnik in recimo zapestja.

korist imata oba, tako delavec, pri katerem se lahko pravočasno sanira bolezen, kot tudi delodajalec, ki je izpostavljen tveganju, da ga delavec toži zaradi kroničnih poškodb na delovnem mestu.

kršitev zasebnosti…. načeloma velja, da so vsi podatki zaupne narave in da delodajalec dobi samo poročilo o sposobnosti/nesposobnosti za delo.

nepotrebne preiskave… vsaka preiskava stane in noben pameten delodajalec ne bo šel naročat preiskave, od katere ni nobene koristi z namenom šikaniranja delavca.

medicina dela… osebni zdravniki jamrajo, kako so preobremenjeni, kako si ne morejo vzeti časa za pacienta, kako jim normativi določajo premalo časa, da se nekomu res posvetijo…. z vidika delodajalca je tudi priročno, da se z enim zdravnikom dogovori o tarifi in o plačilu, ne pa da plačuje tristotim, če ima štiristo zaposlenih.

verjetno zadeva ni idealna… nič na svetu ni idealno, ampak včasih je dobro pogledati na stvar iz večih kotov in ne imet apriori odpora do nje.

delam v mali firmi in letos smo imeli zdravniške preglede. bilo nam je na razpolago, da se odločimo, kakšne preiskave želimo imeti, jaz sem recimo zavrnila EKG pod stresom, ker mislim, da še ni nevarnosti za kako prikrito srčno bolezen, medtem ko je en moški proti petdesetim potencialni kandidat za to. in osebni zdravnik ga ne bo testiral brez vsakega suma na kakšno bolezen, saj mu zavarovalnica diha za vrat in ne dovoljuje preiskav kar tako. po drugi strani pa je delodajalec pač zainteresiran za čim boljše zdravstveno stanje zaposlenih in se zaveda, da je bolje preprečiti, kot zdraviti. od nekoga, ki je pol leta na bolniški, nima nobene koristi.

jaz tega ne smatram kot nepotrebni poseg v zasebnost.

Spider, mislim, da si na blogu citiral zgodbo kandidatke za vozniški izpit, ki jo je spoštovani dr. medicine dela pregledal tudi ginekološko? Moja prijateljica bi morala kar dve zaporedni leti na RTG pljuč. Sem ji rekla, naj se ne heca in drugič ta pregled zavrne, saj ni bilo popolnoma nobenega razloga za tako hitro ponovitev RTG. Delodajalcu je rekla, da je pač v rodni dobi in da se ne bi kar tako hodila žarčit in so dali mir.
Sama sem se prijavila za stevardeso… Tudi to vključuje temeljit zdravniški pregled. In zanimivo, bila sta dva zdravnika, ki sta poslušala pljuča, s prstom mahala pred nosom in podobno, eden od njiju je pa od kandidatk zahteval, da zgoraj brez pred njim delajo počepe in ne vem kaj še vse. Zgoraj brez? Verjetno je iz tega res veliko razbral o zdravstvenem stanju punc (mislim, da je starostna omejitev za nove stevardese 25 let).

Meni je v OŠ najbolj ostala v spominu ocena “razvitosti” punc: dobro razvita, srednje razvita, slabo razvita… (glede na velikost joškic). Zakaj naj bi bilo to pomembno, pa ne vem.

S samim pregledom se mi sicer ne zdi nič narobe, ampak pravila igre bi morala biti precej bolj jasna, tako v OŠ kot za službo in vozniški izpit. Zadnji bi glede na slovensko vozniško kulturo obvezno moral vključevati še kak pošten psihološki test.

No, evo, krasno, o tem govorim.

Za punco, ki hoče bit stevardesa, je ful važno, da jo dohtar vidi zgoraj brez.Samo čudi me, zakaj nobena ne prijavi prsaca dohtarskega perverznega.

Meni ni rekel niti, naj majico slečem (seveda nisem šel za stevardeso hehe).Edino, kjer sem s emoral slečt, je bil ekg.

New Report

Close