Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Življenje, ah to življenje Zakaj posameznik nima pravice do izbire pri zdravniškem pregledu za službo?

Zakaj posameznik nima pravice do izbire pri zdravniškem pregledu za službo?

Država še kar naprej vrši strukturalno nasilje nad večino prebivalstva, ki je izpostavljena neprostovoljnim zdravniškim pregledom.S tem se soočajo že otroci v vrtcu in šoli, kjer jih pregledujejo kot male pujske, jih tehtajo in merijo pred njihovimi sošolci, lahko si samo predstavljamo kako nerodna je ta sitcuaija, za marsikoga.Višek neumnosti so pa obvezni pregledi, ki jih opravljajo za to določeni zdravniki medicine dela prometa in športa.

Vsak, ki gre v službo , mora prestati zdravniški pregled. Naj naštejem nekaj dejstev, v zvezi s temi pregledi:

-človek je napoten k zdravniku, ki si ga ni izbral, ampak ga je zanj določilo podjetje!!!

-človek, ki je napoten na pregled, ni bolan in noče biti pregledan

-izid pregleda je največkrat “sposoben za delo”, iz česar logično izhaja, da je bil pregled povsem brezpotreben

———

Posameznik, ki je napoten na obvezni pregled pred zaposlitvijo, ne ve, kaj ga čaka.Takšen pregled lahko vsebuje tudi slačenje praktično do golega, pred zdravnikom nasprotnega spola, tudi ogledovanje intimnih delov telesa.Kakor se pač zdravniku, h kateremu je oseba napotena, tisti trenutek zdi.Specialisti medicine dela imajo namreč precej različne zahteve in različne načine dela.

Tukaj lahko govorimo praktično tudi že o elementih spolnega nasilja. Neprostovoljno slačenje, pri čemer pacient sploh ne potrebuje zdravstvenega tretmaja, je namreč prav to!

Vzemimo na primer kakšno mlado punco, staro, ne vem, 24 let, ki je končala faks in bi rada šla v službo. Firma jo bo poslala na obvezen pregled, k zdravniku, ki ga ni izbrala naša kandidatka, ampak njen bodoči delodajalec…Tam bo naša kandidatka zelo mogoče izpostavljena pregledu, kot da kandidira za službo astronavta, po vsej verjetnosti s strani moškega zdravnika. To zagotovo zna biti zelo neprijetna situacija.

Vsi hodimo k zdravniku. K zdravniku gremo, ko smo bolani, če smo zdravi pa recimo, če potrebujemo dovoljenje za nošnjo orožja, vozniško dovoljenje.Ženske seveda hopdijo tudi h ginekologu, ki ga seveda same izberejo. Ampak v vseh teh primerih lahko sami izberemo zdravnika, ki nas bo pregledal. Ko gremo v službo, te pravice izbire nimamo.

Zakaj? Zato, ker je za državo to enostavna rešitev.Ljudje pa smo degradirani na nivo ovac, številk brez pravic, država nas pa pri vsem skupaj še prepričuje, da skrbi za naše zdravje!In da ji moramo bit hvaležni.

Naj dvigne roko tisti od vas, ki je obvezen zdravniški pregled za službo vzel kot državno skrb za zdravje. Prepričan sem, da nihče, vežina vas je to vzela kot neko sitno obveznost, marsikdo pa ima za sabo najbrž prav morečo izkušnjo.

A da se tega ne da spremeniti. Vraga se ne da. Sej včasih, v komunizmu, tudi lečečega zdravnika nisi mogel zbrati, ampak si imel določenega.

Moj zastonjkarski nasvet materi Sloveniji bi bil naslednji. Če na vseh možnih nivojih vzpostavljate pravico do izbire, je nevdržno da kandidate za službo pošiljate na predhodne in obdobne preglede k zdravnikom, ki si jih niso izbrali.

Naj ima vsak posameznik pravico, da se sam odloči, kdo bo njegov osebni specialist medicine dela (če to specializacijo že potrebujemo).Simpl ko pasulj, tam bo zaposleni imel svoj poseben karton, preglede bo pa plačevalo podjetje, pri katerem je zaposlen. Zdravnik medicine dela bo vodil osebno evidenco za vsakogar, pri čemer se bo moral puliti za paciente, slabi bodo odeleteli, saj jih nihče ne bo izbral.

No, je moj predlog dober, ali ni?

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Dober!
Jaz bi dodala – ko greš na pregled za vozniški, bi ta lahko bil pri tem istem specialistu (ali obratno, tisti, ki si ga izbral za vozniški, bi bil lahko tudi za takrat, ko greš v službo).

Glede sistematskih pregledov v šoli imaš prav. Spomnim se sošolke v OŠ, bila je Ciganka in kot taka seveda že pri enajstih letih zelo razvita. Spomnim se, kako so se ji punce smejale, ko je morala pri sestri dvigniti roki nad glavo in je bila pod pazduhama poraščena. Punca je jokala od sramu skoraj do konca pregleda. Tam smo stale v gatah in majicah res, kot si napisal, kot mladi pujski.
Pa v srednji šoli, ko se sicer pred sestro ni bilo treba slačiti (to smo morali “samo” pred zdravnico), nas je pa postavila v vrsto in rekla: “Tiste, ki ste že imele spolne odnose, stopite na desno, tiste, ki ste še nedolžne, pa na levo.”

Potem je bil tu slavni pregled za vozniški, o katerem sem se na tem forumu že razpisala: plačala sem 10.000 SIT, dohtar pa mi je migal s prstom pred nosom in ugotavljal, če sledim. Mislim … Bedarija! Kakšni refleksi neki, zakaj bi le to moral preveriti?

In prav “komaj čakam” na pregled za službo, da me bo tam neki petnajsti tip pretipaval kot sadje na tržnici.
Moja svakinja je morala delodajalcu prinesti rtg sliko pljuč. A mi lahko kdo pove, zakaj je to dobro? Ženska sedi v pisarni, kaj je važno, kakšna pljuča ima?

Ob vsem skupaj pa nas naš osebni zdravnik itak najboljše pozna in bi edini lahko dal res tehtno mnenje o našem zdravstvenem stanju. Ampak potem ne bi potrebovali tako imenovanih “dr. medicine dela”.

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Se popolnoma strinjam z obema. Ravno letos sem morala na tak obvezni pregled za službo. Bil mi je nočna mora. Sploh zato, ker sem že prvič imela tam kar zoprno izkušnjo, ker sem se res počutila kot številka, ki so jo obravnavali. Par dni prej sem bila tečna ko ne vem kaj, ker se mi je res upiralo iti tja. Okej, sem preživela, ampak res bi mi bilo veliko ljubše iti k svoji zdravnici ali pa vsaj imeti možnost odločanja.

Nikoli pa ne bom pozabila izkušnje iz študentskih let, ko so nas kot bruce nagnali na tak sistematični pregled. Sestra in dohtarca sta bili neizmerno zadirčni in sitni. Težila mi je za nepomembne malenkosti – meni osebno se je marsikaj zdelo čisto neutemeljeno in nihče drug me kdajkoli prej ali kasneje ni opozarjal na tiste stvari. Skratka čisto mimo. Višek vsega pa je bil samo dva tedna kasneje, ko sem šla na krvodajalsko akcijo in so mi tam rekli, da so zaznali šum na srcu, ter me pod nujno napotili na specialistične preiskave. In to naj bi bil sistematski pregled – gnjavaža zaradi nekih malenkosti, pri čemer so spregledali res pomembno zadevo??? Hvala lepa.

nova
Uredništvo priporoča

Jaz sem letos pregled prestala začuda kulturno. Do sedaj ne in sem bila res nekaj dni prej prav tečna. So pa bili v službi večinoma navdušeni nad pregledom, češ, saj to rabimo, nekaj pa nam služba lahko da… Meni se to zdi čisto brez veze. Stokrat bolje bi bilo, da namesto na pet let dobimo enkrat na 10 let pregled, ki bi bil res strokoven in natančen.

Po mojih izkušnjah pri izbiri osebnega zdravnika nimaš ne vem kakšne možnosti. Ponavadi si izbereš zdravstveni dom, ki ti je vsaj malo blizu. Bolan letati okoli, ni ravno luštno. No, in v tem zdravstvenem domu imaš na izbiro nekaj zdravnikov. Večihna itak ne sprejema. Torej ti ostane bore majhna izbira.


Ne vem, no … Kakor kdo.
V zdravstvenem domu, ki ga imam praktično pred nosom, je bila zdravnica taka, da je, preden sem se usedla, napisala tri recepte. Potem je, ne glede na to, kaj sem rekla, napisala še druge tri recepte in me poslala ven. Ko sem prišla z vnetjem srednjega ušesa, me sploh pogledala ni. Napisala kup papirjev in čao.
Sem jo zamenjala, zdaj imam do zdravnice 10 km, ampak vem, tiste trikrat na leto, kar sem bolna, se bom sicer morala potruditi do tja, toda ženska me me bo poslušala, pogledala, me obravnavala kot osebo …
Ko pridem, me vedno najprej vpraša, kakšno je splošno počutje in potem, kaj je narobe. Kako služba, šola, družina … A gre? Ker – vsaj po mojem mnenju – je tudi to pomembno.

Tako imam raje zdravnico nekoliko dlje, ampak je zato res v redu. Se splača!

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

A pol je vseeno tudi za policaje, če gredo k svojemu izbranemu zdravniku? a za vojake, ki bodo nosili orožje tudi? Naj izberejo svojega zdravnika? Hmmm pa poglejmo tudi rizična dela…. Delodajalec te ne bi bil dolžan sploh poslati na sistematski pregled. seveda te v takem primeru lahko zastruplja po mili volji, saj se itak nikjer ne pozna.
In še to… zaradi poseganja v intimo, sedaj učiteljice v šoli sploh ne smejo pregledati učencev, če imajo uši. četudi vedo, kje jih dobro ne odstranijo, ukrepati in opozoriti ne smejo. Otrokom kratijo pravice.

nekaj drugega pa je odnos zdravnikov do pacientov. Da me je ginekologinja sredi čakalnice vprašala kaj je z menoj narobe…. Ja, takrat je tudi meni zavrelo. In pred sošolkami v četrtem razredu povedat, če že imaš menstruacijo je bilo nekaj hudičevo nezaslišanega. da ne govorim o sramnih dlakah.

če bi bil delodajalec, kateremu bi tak zdravniški pregled prihranil ogromno denarja za bolniške, ker bi npr. bil delavec nezmožen opravljati delo…. potem bi verjetno govoril malo drugače

no, jaz jih pa kar nekaj poznam, ki jim je tak pregled dobesedno rešil življenje.
Ker so jim prav na tem pregledu ugotovili smrtno nevarne bolezni..In na žalost je tako, da se le izjemno redki odločijo za pregled pri osebnem zdravniku, brez da bi za to imeli razlog.

Je pa res veliko odvisno od zdravnika, pa seveda tudi od pregledovanca.Če je ta nekooperativen, pa mogoče še negativistično agresiven, prav res ni pričakovati ne vem kaj..

Aja, ti pregledi so pa obvezni-večina delodajalcev bi jih že zdavno skenslala, če bi jih lahko, brez skrbi

a sistematski pregledi v osnovni, srednji šoli in na faksu pa ti ne grejo v nos?

meni pa se zdi čisto dobro, da je cela populacija vključena v določene rutinske preglede. kdo pa se recimo sam odloči in si da pregledat vsaj kri in vodo rutinsko, na par let? verjami, da so ravno na takih pregledih ugotovili marsikatero sladkorno bolezen.

Zdi se mi, da ste nekateri spregledali bistveno sporočilo te teme – ne gre za ukinitev tovrstnih pregledov, ampak za spremembo sistema, ki bi omogočal, da bi se človek sam odločil za zdravnika, pri katerem bo opravil tovrstni pregled. To je pa velika razlika. Če moram človek iti k enemu xy zdravniku (po možnosti je odnos tega zdravnika vse prej kot prijazen in zavzet) mu je seveda neprijetno in posledično ne sodeluje tako, kot bi, če bi imel možnost izbire zdravnika.

Nenazadnje – vsaj kar se moje izkušnje tiče – pregled, kakršnega sem morala opravljati, bi lahko brez kakršnih koli ovir opravila tudi pri svoji osebni zdravnici. Nič posebnega ni bilo. In takšnih kot sem jaz je večina. Manjšina je takšnih, ki morajo opravljati kakšne specialne preglede. Jasno, da se morajo zaradi tega obrniti k specialistu, ki to obvlada. Pa tudi tam bi se dalo uvesti sistem, ki bi omogočal izbiro.

Druga stvar pa – vsaj tu, kjer smo morali opravljati preglede zaposleni naše ustanove, sem prav začutila totalno naveličanost zdravnice pri njenem delu. Rutinsko, nezainteresirano, lih tolko da je. Pa sem se trudila kolikor je le mogoče sodelovati, čeprav mi ni bilo do tega. Ampak ko si obravnavan kot cifra ali pa celo kot nujno zlo se pa res ne počutiš dobro.

In še tretje – tvoj osebni zdravnik te običajno dobro pozna, pozna tvojo zdravstveno zgodovino, tvoje življenjske razmere, posebnosti…, tisti, ki opravlja ta rutinski pregled pa o tebi nima pojma. Kdo torej lahko da boljše mnenje o tvojem zdravstvenem stanju in se skoncentrira na pomembnejše vidike, ki bi lahko vplivali na tvoje zdravje in funkcionirajne v prihodnosti?

Kar se mene tiče sem pripravljena iti na tak rutinski pregled čisto vsako leto, če ga lahko opravljam pri zdravniku, ki si ga jaz izberem.

Temeljni problem je prisila in tisti gnil občutek, da te reda radi pošiljajo na neki brezvezni pregled k nekemu xxx doktorju…Jaz nisem sramežljiv človek, sem nudist, meni itak ni problem bit magari čist gol kjerkoli, če je treba.

Ko sem bil nazadnje na medicini dela, me je sestra vprašala, kaj se tako jezno držim.Sem rekel, kako pa naj se držim, jaz moram bit tukaj, kaj vi se lepo držite, ko morate it, ne vem, na davkarijo?

Je rekla…prav mate…

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

zdej si pa že velik fant, dej no :))

kaj nej ti pa reče, nej ti reče, da si lohk srečen, da ti kdo plača pregled?
pol boš jezen nanjo lih tko k na policaje…..

Zdi se mi, da ste nekateri spregledali bistveno sporočilo te teme – ne gre za ukinitev tovrstnih pregledov, ampak za spremembo sistema, ki bi omogočal, da bi se človek sam odločil za zdravnika, pri katerem bo opravil tovrstni pregled. To je pa velika razlika. Če moram človek iti k enemu xy zdravniku (po možnosti je odnos tega zdravnika vse prej kot prijazen in zavzet) mu je seveda neprijetno in posledično ne sodeluje tako, kot bi, če bi imel možnost izbire zdravnika.

Nenazadnje – vsaj kar se moje izkušnje tiče – pregled, kakršnega sem morala opravljati, bi lahko brez kakršnih koli ovir opravila tudi pri svoji osebni zdravnici. Nič posebnega ni bilo. In takšnih kot sem jaz je večina. Manjšina je takšnih, ki morajo opravljati kakšne specialne preglede. Jasno, da se morajo zaradi tega obrniti k specialistu, ki to obvlada. Pa tudi tam bi se dalo uvesti sistem, ki bi omogočal izbiro.

Druga stvar pa – vsaj tu, kjer smo morali opravljati preglede zaposleni naše ustanove, sem prav začutila totalno naveličanost zdravnice pri njenem delu. Rutinsko, nezainteresirano, lih tolko da je. Pa sem se trudila kolikor je le mogoče sodelovati, čeprav mi ni bilo do tega. Ampak ko si obravnavan kot cifra ali pa celo kot nujno zlo se pa res ne počutiš dobro.

In še tretje – tvoj osebni zdravnik te običajno dobro pozna, pozna tvojo zdravstveno zgodovino, tvoje življenjske razmere, posebnosti…, tisti, ki opravlja ta rutinski pregled pa o tebi nima pojma. Kdo torej lahko da boljše mnenje o tvojem zdravstvenem stanju in se skoncentrira na pomembnejše vidike, ki bi lahko vplivali na tvoje zdravje in funkcionirajne v prihodnosti?

Kar se mene tiče sem pripravljena iti na tak rutinski pregled čisto vsako leto, če ga lahko opravljam pri zdravniku, ki si ga jaz izberem.[/quote]

Ojoj, kakšne ideje. To, da bi si delavec sam izbral zdravnika, bi posledično prineslo tudi ideje, da mora delavec ta pregled tudi sam plačati.

Zakaj pa bi moral plačati sam? Zakaj ne bi plačala firma, kot zdaj? Mislim, sori, meni tale tvoja izjava ni niti malo logična in ne vidim povezave med tema dvema zadevama. Daj me razsvetli in pojasni tole svojo trditev.

Kar se tiče izbire, se strinjam s Spiderjem.
Me pa zanima ali vam delodajalci povrnejo potne stroške, ko greste na pregled in če vam ure, ki jih preždite v čakalnici štejejo v delovni čas? Ali je to zakonsko urejeno?

Ker je debata nekoliko zašla, bom še enkrat izpostavil, kaj se meni, kot državljanu zdi pri teh pregledih najbolj sporno.

In ta točka je (če odmislimo izbiro) predvsem ena:

-Človek,ki je napoten na predhodni zdravniški pregled, sploh ne ve, kaj ga čaka.In tudi ne ve, v kolikšni meri je dolžan sodelovati pri pregleduje.

Tisti, ki menite, da nakladam, vam svetujem, da si malo pogledate pravilnike, po katerih zdravniki medicine dela delajo.Ne vem, če vam bo še do smeha.Od tam izhaja, da vam lahko pogledajo praktično karkoli.Po potrebi tudi intimne dele telesa.

In zdaj, kaj če nekdo zavrne sodelovanje pri takšnem pregledu intimnih delov, ker se mu ne zdi pomembno za ugotavljanje sposobnosti za delo? Hja, potem je od zdravnikove dobre volje odvisno, ali ne bo morebiti takšne zavrnitve razumel kot splošen upor sodelovanja in v oceno napisal, da posameznik ni sposoben za delo!

In kaj, če se nekdo zelo boji dati kri? A ga bodo prisilili, da odda kri, čeprav je zdrav, sicer ne bo dobil pozitivne ocene?

Področje medicine dela je zame zelo sporno področje, verjetno najbolj od vseh področij medicine.Ne spomnim se, da bi v kakšnem tistku zasledil kakšen intervju s specialistom medicine dela, kejr bi ga novinar malo pobaral o njegovem delu in pravicah obravnavanca pri teh neprostovoljnih pregledih.

Mogoče ne bi tudi škodila Trenja na to temo.:)

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Poznam še nekaj takšnih, ki so se kot ti peklensko bali tovrstnih pregledov. Eden je bil alkoholik, druga dva pa narkomana. Tak pregled bi namreč izničil njihove možnosti za zaposlitev. Le kateri delodajalec bi zavestno prevzel tolikšen rizik zaposlovanja na svoja pleča? Za tiste, ki znajo tudi razumeti zdravstven sistem pa je jasno, zakaj obstaja zobozdravnik, zakaj splošen zdravnik in zakaj zdravnik medicine dela.

pa ti si res ena ogrožena vrsta, ne morem verjet. kaj so ti pa delali, ko si bil mali?

kam pa hodiš na preglede k dr.mengeleju?

vsaka firma, ko pregled naroči se ve kaj naroči in teb bojo kr u rit gledali in ne vem kam še vse, halooooo

si tok lep al kaj, da čutjo vsi potrebo po tem, da bi se izživljali nad tabo?

namesto, da bereš zdravniške pravilnike bi si raj kakšno bolj pomirjujočo literaturo prebral, mislim, da ti po vseh teh klobasah ne bi škodila.

Zdaj si me pa čist razkrinkala.Alkoholik sem in narkoman.

Ta forum je super, česa vsega ne zveš o sebi.:)

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Aleksandra, ti stvar trivializiraš in se pač iz mene norčuješ.Sej drugače ne znaš.

Jaz razmišljam iz stališča varovanja človekovih pravic.In še enkrat:

Posameznik, ki je napoten na zdravniški pregled za službo (na keterm sem tudi jaz seveda bil, toliko o insinuacijah, da sem narkoman in alkoholik):

-ni bolan in ne potrebuje zdravniškega pregleda

-je napoten k zdravniku, ki si ga ni sam zbral

-izid pregelda je v 99 % “vs eje vredu”, iz česar sledi, da je bil pregled brezveze

Če imate ljudje tako oprane možgane, da ste pripravljeni z alkoholikom in narkomanom zmerjati vsakogar, ki misli drugače kot vi in če s evam neprostovoljni posegi v vašo intimo zdijo nekaj normalnega, vam jaz nisem kriv.Eni pač nimamo fetiša na ambulante, da bi s enam fajn zdelo, da nas brezveze pošiljajo na nek pregled.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

New Report

Close