Grega,
glede na to, da priporočaš 3g L-carnitina dnevno pred aerobno vajo, me zanima, kaj to pomeni zame – zjutraj tečem, popoldne pa imam še eno uro na kolesu na fitnesu aerobnega treninga (poleg seveda treninga z utežmi).
Ali to pomeni, da naj vzamem 1,5g zjutraj in še enkrat potem popoldne pred popoldanskim aerobnim treningom (ker imam trening z utežmi pred kolesom – ali moram carnitnine vzeti pol ure preden grem na kolo, ali lahko že pol ure pred utežmi – torej uro in pol pred kolesarjenjem)?
Morda pa bi bilo bolje, da vzamem naenkrat 3g L-carnitina pred popoldanskim treningom in so potem pozitivni učinki prisotni še vedno tudi zjutraj in zato zjutraj ni treba vzeti …. ali pa ravno narobe – samo zjutraj in popoldne nič.
Skratka, na pomoč!
xy
Ce morda lahko pomagam bi ti osebno svetoval, da zauzijes karnitin le zjutraj 30 minut pred vadbo na tesce, ki naj traja od 30-45 minut. Predlagam ti tek ali kolo, saj bos pri teh izgubila najvec kalorij.
Zakaj zjutraj?
Zato, ker imas zjutraj zelo malo sladkorja v krvi(ce nisi ponoci jedla ogljikove hidrate) in bo telo kot vir energije zacelo uporabljati mascobo(enostavno povedano).
Kako pomaga karnitin?
Pomaga pri transportu mascobnih kislin v mitohondrije, ki si jih lahko predstavljas kot neke peci v nasem telesu, kjer se kuri mascoba(se porablja za energijo), hitreje kuris mascobe.
Medtem ko si pred popoldansko vadbo zauzila ze veliko obrokov, ki so verjetno tudi vsebovali OH(ogljikove hidrate), kar pomeni, da imas kar nekaj sladkorja v krvi, ki ga telo uporablja kot primarni vir energije, sele nato bo zacelo iskati mascobe.
Lep pozdrav
Boštjan
P.S.Upam, da sem dovolj enostavno povedal
Uf… jaz imam pa tako situacijo, da v glavnem obroku OH sploh ne zauzijem. Ne, ker ne bi hotela, ampak kjer jem, imajo pac samo slabe OH, velikokrat pa nimam casa, da bi si jih pripravila sama in prinesla s sabo. Ce potem pred treningom (“pred” pomeni kaki dve uri prej) ne pojem kaj “energijskega”, valjda ne morem nic. L-karnitin vzamem tik pred treningom. A potem karnitin stran mecem?
Vsekakor ne smes stradati, posrkbi, da bos imela vsaj 5 do 6 obrokov dnevno, pij dovolj vode,…, saj s spuscanjem obrokov ne shujsas kvalitetno, izgubljene kilograme ponavadi takoj pridobis.
Vsekakor ga ne meces stran, seveda ce imas urejen jedilnik. Lahko bi trenirala tudi brez karnitina, vendar ti je lahko karnitin v pomoc do vidnejsih rezultatov.
Bistvo je, da telovadis, se pravilno prehranjujes in bos vidla, da s casom bodo rezultati vidni. To ne pomeni v roku nekaj tednov ampak mesecev, poleg tega pa se bos bolje pocutila.
Za krujenje mascob kot smo ze rekli je najbolje jutranja vadba na tesce. V kolikor ti tvoj urnik to ne dopusca, pac bos trenirala ko bos lahko, kar je milijonkrat bolje kot lenariti(z vsako aktivnostjo uravnavas porabo kalorij, glede na njihov vnos). Bistvo je:
-da zauzijes dnevno manj kalorij(ni potrebno pretiravati, sploh pa ne s spuscanjem obrokov!) kot jih porabis
-pazi na OH, zauzita hrana naj vsebuje pretezno kompleksne ogljikove hidrate, da bos dlje cas sita, ter se ti ne bo nabirala odvecna mascoba v primeru, da ne bos zauzite kalorije takoj porabila, saj se le ti pocasneje pretovrijo kot enostavni, ki jih moramo takoj porabiti kot vir energije.
Bistvo je, da se naucis zrdavo ziveti, in spoznas delovanje tvojega telesa ter procesov v njem(ne vseh), da bos tako lazje razumela zakaj se redis, kako to prepreciti, na kaksen nacin, ter ostala vprasanja, ki si jih sama zastavljas.
Lep pozdrav,
Boštjan
Hvala za odgovor.
O L- carnitinu samem in njegovem delovanju vem skoraj vse in tudi teorijo prehrane, treningov in procesov v telesu obvladam, tako da naj te “enostavnost povedanega” ne skrbi.
Trenutno sem na beljakovinskem režimu za definicijo in moje vprašanje je bilo mišljeno bolj v smislu kako dozirati preparat zjutraj in koliko popoldne.
Po tvojem naj ga vzamem samo zjutraj (vemo zakaj)… Ampak glede na zelo nizek vnos OH skozi cel dan, bi bilo morda kljub vsemu smisleno vzeti preparat tudi pred popoldanskim treningom (na pr. zjutraj 2g, popoldne pa le 1g) – skratka moje vprašanje je zelo individualno in specifično (koliko, kdaj…).
xy
Bostjan, tudi jaz se ti zahvaljujem. Sama nisem na zacetku, prehrano sem si uredila (mislim, kolikor je mozno – pretiravati pa ne mislim, ker me imajo ze tako ali tako za napol fanaticarko), s karnitinom sem zacela sele pred kratkim, ko se mi je zazdelo, da sem s hrano in treningi (po ze zelo vidnem, predvsem pa otipljivem rezultatu) obticala v nekaksni zanki in ni slo ne naprej ne nazaj.