Vsega po malo
Pozdravljeni!
Obračam se na vas, ki ste me zmeraj z vašimi nasveti pomirili ali pa obrnili na pravo stran. Zadnje dva meseca se nam dogaja na polno, kar se tiče bolezni prej je bilo kar 3 leta mir, razen kakšnih malih težav. Sin bo star 6 let, in gre sept. v šolo. Do sedaj je opravil obe cepljeni. Ne rečem, da so kriva cepljena ampak se mi zdi, da je to pomembna info.
/ dni po prvem cepljenju je zbolel – 3 dni je imel vročine, max okoli 38,3 (sem mu dala calpol). Tretji dan so se mu pojavili okoli vratu fleki in sva v dežurno, ki ni ocenila nič posebnega. Dala sva kri, ki je pokazala virozo in na boleč trebuh ter slabost je p. vzela bris, ki je pokazal angino (streptokok B). Dobil je Ospen sirup, ki ga je popil lepo dokonca, zamenjali smo zobno ščetko. Potem je minilo cca 10 dni od kar je nehal jest Ospen in je imel drugo cepljenje – hepatitis B. Spet nekje 10 dni kasneje dobi izpuščaje, brez vročine. Ker sumim alergijo na cepljenje ga peljem k p., ki diagnosticira 5. bolezen (brez pregleda krvi). Fleki so bili malo opazni, največ po licih in so izveneli v 3 dneh. Nato pa cca 10-15 dni kasneje, se pravi 13.6. zjutraj jamra, da ga boli trebušček in da ne bi šel v vrtec. Ok, ga peljem k babici, ki mi sporoči, da je njega bolela glava in ne trebuh. Ko ga pridem okoli 13 iskat zaspi (kar zanj ni običajno, vendar mi babi pove, da sta večliko hodila in da je bil čisto Ok). Ko se zbudi je imel rdeča ušesa in rdeča lica, kar mu izmerim temperaturo in le 37, 3. Glede na bolečine trebuh, glava, neječnost, temperaturo in težje požiranje ga odpeljem k p., ki na osnovi brisa diagnosticira angino. Tokrat dobi Ospen tablete (ne sme jemati Hiconcil sirupa, hitro izbruha sirup). Zvečer je dobil prvo dozo ospena, temperatura čez noč ni šla čez 37,8, od zjutraj naprej je bil brez vročine. 7 dni kasneje (se pravi 20.6. dopoldan) opazim izpuščaje na obrazu pod brado in nato še po telesu (predvsem trebuh). Sum na alergijo penicilin (tudi sama sem alergična na penicilin). Zdravilo zamenja za Sumamed – 1x na dan 3 dni. Danes dobi Sumamed, izpuščajev se mi zdi še več. Po pogovroru s p. sva predpostavljali, da jih zna danes biti več glede na to, da se verjetno penicilin še ni v celoti izločil. Počutje sina OK, vročine zaenkrat ni, čeprav me malo skrbi. Dobila sva na potnico za test na penicilin.
Prilagam sliko izpuščaja. Upam, da boste lahko kaj razbrali. Sin pravi, da ga ne srbi. Ali je možno, da gre še enkrat za 5. bolezen oz. za 6.bolezen, čeprav naj bi jo imel cca 3 leta nazaj? Škrlatink je imel tudi kar nekaj (4x če se ne motim), samo prva z rahlim izpuščajem. Skrbi me predvsem za to, ker je imel v zadnjem letu tudi 2x izliv sklepne tekočine in po predzadnji angini otečen gleženj (čakam datum za revmatološko).
Bila sem zelo dolga za kar se opravičujem, ampak želela sem biti izčrpna. Za vaš odgovor se vam zahvaljujem,
Torej je imel fantek najprej s strep testom potrjeno angino s kliničnimi znaki angine, nato je prebolel peto iinfekcijsko bolezen (ki je v zadnjem mesecu pogosta bolezen), nato pa še eno streptokokno okužbo, ki bi lahko bila tudi škrlatinka. Po kateri pa se je 7. dan jemanja pojavil izpuščaj, ki ga je peidatrinja označila za alergijskega po penicilinu (samo pripomba: če je otrok alergičen na Hiconcil, potem ne sme uživati nobenega penicilinskega antibiotika, dokler se s testiranjem in provokacijo alergija ne izključi, torej ne Hiconcila, Ospamoxa, Ospena, Amoksiklava, če gre za alergijo na sestavimo sirupa, ne pa za alergijo na antibiotik, pa tablete penicilina prenaša brez težav).
Ponavljanje sterptokoknih okužb ali takoj po zdravljenju (celo med zdravljenjem kot ponovno poslabšanje z vročino) ali nekaj dnji do tednov po zdravljenju ni nič neobičajnega. Saj je tudi indikacija za nasvet odstranitve mandljev ponavljajoče angine 6-8x letno. Pomembno je, da streptokokno okužbo nedvomno prepoznamo, da ima otrok klinične znake ter potrditev s strep testom. Ter seveda, da to okužbo zdravimo.
Po opisu gre za streptokokno angino. Peto infekcisjko bolezen povzroča parvovirus 10 in pušča dolgotrajno do doživljenjsko imunost. Torej je ponovno prebolevanje izjemno malo verjetno. Enako velja za šesto infekcijsko bolezen.
Pozdrav!
Hvala za odgovor. Sin je bil pred leti na testiranju in sicer, ko je imel alergijo po Hiconcilu. Rečeno je bilo, da ni alergičen na penicilin in da se samo odsvetuje dajanje Hiconcila v sirupu, lahko pa Hiconcil v prahu. Sedaj je dobil napotnico za test konkretno za penicilin, takrat naj bi imel testiranje na amoksiklav. Moram priznat, da sem malo zmedena. Malo mi tudi ne gre skupaj, da ko je imel sirup Ospen je bilo vse OK, ko je jedel tablete Ospen pa izpuščaji po 7 dneh. Je pa že par let nazaj tudi dobil direktno injekcijo penicilina v rito, pa je bilo tudi vse OK.
Teh izpuščajev je vedno več, čeprav je zadnji Ospen vzel v ponedeljek ob 14:30. Pričakovala sem večji izbruh v torek, ne pa v sredo in še danes se mi zdi, da se mu širijo. Včeraj sva bila pri zdravniku in je sinu predpisal 1 tableto Claritina, ki ga je včeraj tudi vzel. Bila sva pri eni drugi p. (ne njegovi) in po njenem mnenju naj bi imel 5. bolezen.
Če je alergija na penicilin, kdaj lahko pričakujem, da naj bi ti izpuščaji izginili? Kaj pa če naprimer do ponedeljka ne izginejo? Sama imam hudo obliko alergije na penicilin od 6.meseca, ko sem se skoraj zadušila.
Hvala še enkrat.
Družinska obremenjenost z alergijami na zdravila je pomembna. Je pa vsekakor čudno, da so bili testi na amoksicilin negativni, bi pa bili pozitivni na penicilin, saj gre zv obeh primerih za penicilinski antibiotik.
Izpuščaj, ki bi bil povezan z alergijo na penicilin, bi izzvenel najkasneje v 24 urah, saj bi se učinkovina v tem času izločila iz telesa. Seveda pa je možna tudi druga nalezljiva bolezen z izpuščajem.
Pozdrav!
Danes fleki počasi izginjajo, največ jih je še po rokah. V sredo in četrtek sem mu dala Claritin, danes ga ne bom več dala, da vidim kaj se bo zgodilo iz izpuščaji. Sem laik, toda tudi sama mislim, da ni alergičen na penicilin, bojim se, da so ti izupuščaji čisto nekaj drugega in tisto kar je imel cca 20 dni nazaj spet vprašanje kaj, Najbolj me je pa strah, da ne bomo vedeli kaj je bilo in upam, da se ne bo čez leta maščevalo, ker ni bilo zdravljeno.
Toda kaj naj sedaj naredim? Dam sinu pregledati kri? A nam lahko pregled da realno sliko? Katere nalezljive bolezni bi lahko še imel? Cepljen je bil vse po programu, razen če je to posledica zadnjih cepljen?
Malo se tolažim, da je jedel Sumamed in da če je bilo kaj bakterijskega je ‘pobilo’, če je virus antbiotik ne koristi. Se pa dobro počuti in temperature nima.
Hvala.
Mnogo virusnih okužb povzroča izpuščaje in pri njih ni kaj zdraviti, minejo same brez posledic. Od bakterijskih okužb z izpuščaji je najpomembnejša škrlatinka, opis poteka zanjo ni sumljiv, ni pa je mogoče izključiti brez brisa.