Vrednost PAPP-a in prosti B-Hcg
spoštovani,
1 na 63 je cca 1,5%, to pa je povprečno tveganje, katero velja za prav vsako nosečnico. Če ib že kdaj rodili donošenega otroka, bi se to štelo kod napovedni dejavnik za manjše tveganje. Skratka, ta številka ni pomembna.
Spoštovani,
mislim, da iz trajanja izdelave rezultatov preiskave ni modro sklepati na karkoli. Včasih se pri pripravi rezultatov pojavijo tehnične težave (jaz s tem materialom ne delam neposredno, zato mi podrobnosti niso znane) in to lahko tudi podaljša čas do rezultata.
surovih izvidov PAPPa in prostega beta hCG se ne da interpretirati ampak jih je treba vnesti v računalniški program v rubriko vašega UZ pregleda z merjenjem NS, kar vpliva na izračun tveganja za trisomijo in to bo šele mogoče pojasnjevati.
referenčna vrednost MoM je 1, torej je vaš PAPP-a nizek. NI pa prenizek, torej sam po sebi ne zvišuje drugih tveganja kot morda za kakšno od trisomij.
Pozdravljeni!
Pri pregledu nuhalne svetline in DHT (11 tednov 4dni), sem prejela naslednje rezultate:
NT: 1.8mm
NK vidna
Free hCG: 1.148 MoM
PaPP-A: 0.335 MoM
Trisomy 21: 1:457
Trisomy 18: 1:9665
Trisomy 13: 1:2196
Sicer je napisano, da je tveganje za trisomije nizko (glede na mojo starost 29 let), vendar mi je ginekologinja rekla, da je tako nizka vrednosta PaPP-A, zaskrbljujoča, zato naj opravim genetski test. Ker je to finančno kar velik zalogaj, me zanima drugo mnenje, glede na to, da je tveganje nizko, vendar mi ginekologinja vtrajno prigovarja glede Nifty testa.
Hvala za odgovor.
Lp,
V
Spoštovani,
absolutno nižji PAPPa ni nič izjemnega z genetskega zornega kota, saj so tveganja izražena v številkah bistveno pod 1:300. Ginekologinja je zgolj izrabila najmanjši povod, da bi vam ponudila preiskavo, od katere bi dobila provizijo. Morda je to grobo rečeno, ker verjetno ne drži v vseh primerih (včasih je povezano tudi preprosto samo s pomanjkljivim znanjem in posledičnim prenašanjem odgovornosti na laboratorijske teste), ampak pri tako široki zlorabi teh testov ne morem mimo močnega zaudarjanja po izkoriščanju najmanjšega povoda za pošiljanje na NIPT.
Nizek PAPPa je sicer statistično povezan še z višjim tveganjem za kasnejši pojavom zastoja v plodovi rasti, ampak to so problemi 3. trimesečja nosečnosti, ki jih ujamemo pravočasno z UZ merjenjem ploda okrog 30. tedna.
Pozdravljeni,
Prosim za razlago izvida DHT:
NT: 1.5 mm
Free B-hCG 24.5 IU/I equivalent to 0.610 Mo.
PAPP-A 4.330 IU/I equivalent to 1.144 Mom
Trisomy 21 – adjusted risk 1:14336
Trisomy 18 – adjusted risk <1:20000
Trisomy 13 – adjusted risk <1:20000
Na prvi pogled sodeč so tveganja za vse tri trisomije zelo nizke. Kaj pa nam povesta podatka free Beta-hcg in PAPP-A?
Hvala vnaprej.
Spoštovani,
v danih okvirih vrednosti nam posamezna vrednost prostega beta hCG in PAPPa ne pove nič dodatnega, ker nobeden ni ne ekstremno visok ne ekstremno nizek.
res je. Program za izračunavanje tveganja ima vse te vrednosti že vgrajene v formulo
Spoštovani,
ne bo šlo, ker niso pomembne surove vrednosti temveč le standradizirana vrednost, umerjena na trajanje nosečnosti in telesno konstitucijo, kar se izraža v MoM (mean of median) in program za tveganje za trisomije izračuna po vnosu po opravljeni NS.
Spoštovani,
sem že večkrat zapisal:
1. za kakršenkoli komentar o teh vrednostih je odločilen MoM (mean of median), to vrednost pa
2. izračuna program za izračunavanje tveganja za trisomijo 21, 18 in 13, kateri izračuna tudi tveganje za to na osnovi NS.
Surove vrednosti PAPP-a in prostega beta hCG so za oceno neuporabne.