vprašanja
Spoštovani,
že nekaj dni intenzivno prebirem ta forum in ostale spletne strani, na katerih je mogoče najti podobne teme. Ker si določene informacije nasprotujejo, imam kar nekaj vprašanj, zato bo tole malo daljši post.
Imam 30 let. Že od študentskih časov me mučijo velike probleme s prebavo (najbrž jih je povzročil stres pred izpiti). Po mnogih preiskavah so ugotovili, da imam “le” razdraženo črevesje (ki se še do danes ni “popravilo”). Ravno sem prenehala z jemanjem kontracepcijskih tablet po cca 5 letih. Jemala sem jih sicer že prej, a vedno zelo kratko obdobje. Menstruacijo sem imela redno, vendar zelo bolečo. Bolečine niso izginile tudi v času jemanja KT. Tokrat pa še nisem dobila mesečnega perila. Verjamem, da se mora telo najprej očistiti vseh hormonov, zato bi rada vedela, ali priporočate kaj posebnega za te primere?
V zvezi s protiglivično dieto me zanima, ali je dovoljeno jesti/piti oziroma kaj menite o naslednjem:
– kupljen zelenjavni ali sadni sok (seveda naravni ekološke pridelave)
– zamrznjena ali konzervirana (npr. pelati, koruza) zelenjava
– kozji ali ovčji mlečni izdelki (iz izkušenj mi kravje mleko in jogurti ne ustrezajo)
– t.i. “pumpernickel” kruh – tanke stisnjene rezine, iz rženih, sončničnih ipd. semen
– jabolka, ki so neverjetno sladka
– ribez
– ajda
– soja
– čičerika
– leča
– vino (marsikje je bilo izrecno napisano, da se alkohola ne sme uživati, mislim pa, da pri vas tega nisem zasledila)
– ali se med to dieto priporoča uživanje dodatnih vitaminskih, probiotičnih ipd. pripravkov
– ali se med to dieto priporočajo bazične kopeli
– napisali ste, da naj bi se OH jedli enkrat dnevno v zelo omejenih količinah IN da je dovoljen kruh. Za zajtrk vedno jem kruh (ponavadi tudi za 2 malici, torej vsega skupaj 3x do kosila – zaradi delovnega časa imam drugače razporejene obroke kot večina), sicer polnozrnati ali prepečenec oziroma prej omenjeni “pumpernickel”. To poskušam sicer omejiti (npr. z juhami, tuno iz konzerve – se sploh sme?), me pa zanima, ali to pomeni, da se je potem pri kosilu potrebno nujno izogniti OH ali je mišljeno, da se lahko je in kruh za zajtrk in OH kot priloga h kosilu?
Pri čiščenju jeter me pa zanima, ali je to priporočljivo opraviti nekaj dni pred potovanjem (zaradi morebitnih prebavnih težav, ki bi lahko sledile)?
Za vaše odgovore se vam najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav!
O bolečih menstruacijah smo že pisali, poišlite stare teme. Čiščenje jeter pa res ni priporočljivo delati tik pred potovanjem.
Na vprašanja o prehrani, pa odgovarjam spodaj:
V zvezi s protiglivično dieto me zanima, ali je dovoljeno jesti/piti oziroma kaj menite o naslednjem:
– kupljen zelenjavni ali sadni sok (seveda naravni ekološke pridelave)
Kupljeni zelenjavni sok je “samo” alternativa sveže stisnjenemu, sadni sok je pri protiglivični dieti prepovedan.
– zamrznjena ali konzervirana (npr. pelati, koruza) zelenjava
Koruza vsebuje veliko sladkroja, zato previdno, pelati v konzervi so ponavadi boljši kot sveži kupljeni izven sezone.
– kozji ali ovčji mlečni izdelki (iz izkušenj mi kravje mleko in jogurti ne ustrezajo)
OK, po možnosti bio.
– t.i. “pumpernickel” kruh – tanke stisnjene rezine, iz rženih, sončničnih ipd. semen
OH.
– jabolka, ki so neverjetno sladka
Dve do tri na teden.
– ribez
Kot jabolka
– ajda
– soja
– čičerika
– leča
Vse našteto je vsebuje veliko oH.
– vino (marsikje je bilo izrecno napisano, da se alkohola ne sme uživati, mislim pa, da pri vas tega nisem zasledila)
Prvi mesec brez, potem pa občasno zelo suho vino, najboljše pa brez.
– ali se med to dieto priporoča uživanje dodatnih vitaminskih, probiotičnih ipd. pripravkov
Ja, vedno bazične minerale, po potrebi še probiotike in vitamine.
– ali se med to dieto priporočajo bazične kopeli
Obvezno, ker dodatno razkisamo.
– napisali ste, da naj bi se OH jedli enkrat dnevno v zelo omejenih količinah IN da je dovoljen kruh. Za zajtrk vedno jem kruh (ponavadi tudi za 2 malici, torej vsega skupaj 3x do kosila – zaradi delovnega časa imam drugače razporejene obroke kot večina), sicer polnozrnati ali prepečenec oziroma prej omenjeni “pumpernickel”. To poskušam sicer omejiti (npr. z juhami, tuno iz konzerve – se sploh sme?), me pa zanima, ali to pomeni, da se je potem pri kosilu potrebno nujno izogniti OH ali je mišljeno, da se lahko je in kruh za zajtrk in OH kot priloga h kosilu?
Idealno bi bilo, da sploh ne bi uživali OH. Vendar, to ni izvedljivo, ker smo preveč lačni. Zato lahko prvi mesec enkrat na dan jemo OH. Če jih za zajtrk, je bonus porabljen. Naslednje mesece lahko enkrat na dan kos kruha (majhnega!) in dve do tri žlice priloge (riž, testenine, polenta, ajda, čičerika …). Smisel diete je prav to, da glvicam odvzamemo hrano, to je OH in sladkorje.
Preberite si odgovor amidali. Če ste težki pod 50 kg, potem dve žlici priloge, drugače tri. Da ne boste lačni, ne pozabite na olje.
LP
Pozdravljeni,
zahvaljujem se vam za odgovore, bi imela pa še dodatni vprašanji.
Zgoraj navajate, da se nekaterih stročnic (konkretno soja, čičerika in leča) naj ne bi jedlo preveč zaradi OH. Nekje pa sem zasledila, da naj bi stročnice, ki jih uživamo zvečer, delovale bolj kot beljakovine in ne OH. Morda veste kaj več o tem?
In drugo – dovoljujete 2-3 žlice priloge OH h kosilu. Ali so s tem mišljene zvrhane žlice (kar nanese zelo veliko) ali žlice, kot jih nesemo v usta (torej bistveno manj, vsaj v mojem primeru)?
Hvala še enkrat.
A.
Ne glede na to kdaj jih jemo, so stročnice in žita polne OH. Zvečer ni dobro jesti veliko OH, ker prebavni sokovi niso več tako aktivni.
Ja, mislim zvrhane jedilne žlice. To ni veliko, vprašajte koga, ki samo za kosilo poje 200g testenin (s kruhom).
LP