Pozdravljeni,
zakaj je vnos beljakovin tako pomemben?
V bistvu sem ugotovila, da sem 15 let narobe jedla, misleč, da delam prav. Vnos beljakovin je premajhen kot berem po vseh priporočilih.
Jih moram nujno nadomeščati s praški? Ali so ti škodljivi?
In katera živila naj še izbiram?
Hvala
Pozdravljena radovedna80!
Vnos beljakovin je ključen za številne pomembne funkcije v telesu, saj so beljakovine bistveni gradniki celic.
Ker telo ne more shranjevati beljakovin, je pomembno, da jih redno vnašamo s prehrano. Pomanjkanje beljakovin lahko privede do slabše rasti, izgube mišične mase, šibkega imunskega sistema in drugih zdravstvenih težav. Pomembno je, da vključujemo raznolik nabor virov beljakovin v svojo prehrano, da zagotovimo zadosten vnos vseh esencialnih aminokislin.
Če v vaši prehrani primanjkuje beljakovin, jo lahko dopolnite z beljakovinskimi praški, vendar najprej poskusite povečati vnos s hrano. Beljakovinski praški so lahko koristni, vendar je idealno dobiti beljakovine iz naravnih virov hrane, saj ti prinašajo tudi druge pomembne hranilne snovi. Ti naj bodo le dodatek k prehrani.
Beljakovine najdemo v različnih živilih, tako živalskih kot rastlinskih. Tu so nekatera živila, ki so bogata s beljakovinami:
Živila živalskega izvora:
Meso: Piščanec, puran, govedina, svinjina, jagnjetina.
Ribe: Losos, tuna, skuša, trska, sardine.
Jajca: Jajca so odličen vir visokokakovostnih beljakovin.
Mleko in mlečni izdelki: Jogurt, sir, mleko, skuta.
Sirotkine beljakovine: Pridobljene iz mleka, pogosto uporabljane tudi kot prehranski dodatki.
Rastlinska živila:
Stročnice: Leča, čičerika, fižol, grah.
Tofu in sojini izdelki: Tofu je narejen iz sojinih zrn in je odličen vir beljakovin za vegetarijance in vegane.
Oreščki in semena: Mandlji, orehi, sončnična semena, bučna semena.
Polnozrnate žitarice: Kvinoja, rjavi riž, oves, ječmen, pira.
Zelenjava: Brokoli, špinača, grah, artičoke.
Lep pozdrav!