Vnetje ušes in slab sluh
Pozdravljeni!
Moja 3,5 letna hči je dobila v nedeljo popoldan 39,1 vročine. Težko smo jo zbili oziroma z Calpolom je padla na 38,5. Isto je bilo v ponedeljek, ko je dopoldan začela tožit, da jo bolijo nadlahti, ki jih dvigne nad glavo. Vročina je bila cel dan visoka (okoli 39), zbila sem jo težko. Zvečer se je zbudila in začela jokat, da jo močno bolijo ušesa. Že pri oblačenju majice je močno jokala. Odšli smo v dežurno, kjer so celo pregledali. Eno uho je zelo močno vneto, drugo malce manj. Dobila je Hiconcil sirup (3ml na 8ur). Prvo dozo sem ji dala ob prihodu domov (okoli 21.uri). V torek zjutraj je bilo že veliko boljše, po drugi dozi vročine več ni, bolečine ima sicer še vedno ampak kakšne tekoče zadeve normalno je (ko žveči pravi, da jo boli, zato ji kuham bolj juhice, omake s pirejem ipd.). Tudi drugače se že povsem normalno vede. Edini problem je, da sem včeraj dopoldan opazila, da veliko slabše sliši (kot je prej). Pred tem je imela do drugega leta okoli 5 vnetij ušes, po tem do zdajšnjega nikoli več (se pravi dobro leto in pol brez težav). In tudi sluh ni bil nikoli prizadet. Sicer slabše govori, obiskujeva logopeda in zelo hitro napreduje, dali sva seveda čez tudi vse preiskave kjer so ugotovili da normalno sliši. Zdaj pa to. Res moram biti glasna ali ji iti čisto blizu, da me sliši. Pediatrinja pravi, da je do določene meje normalno glede na to kako hudo vnetje je, imava kontrolo v ponedeljek ampak mene res skrbi, da ni prišlo do kakšne trajne poškodbe 🙁
Moje vprašanje je torej, ali je to normalno ob vnetju ušesa? Je možno, da se ji sluh ne povrne nazaj na normalo?
Hvala vam za vaš čas in odgovor!
Ko je bobnič vnet, zadebeljen, slabo prenaša zvočno valovanje in posledica je slabši sluh. Pogosto je pridružen vnetju srednjega ušesa. Vzrok slabšemu sluhu je tudi poln nos, oteklina nosnih hodnikov, ušesne troblje in slabše zračenje le-te ter povečana žrelnica. Ti vzroki so najbolj verjetni, da bi prišlo do nekakšne poškodbe sluha iz neznanih vzrokov pa je le teoretična možnost.
Sluh se izboljšuje po zdravljenju vnetja bobniča 2-3 tedne.