Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Starejši so modrejši Varstveni dodatek in izročilna pogodba

Varstveni dodatek in izročilna pogodba

Pred dnevi mi je umrl dedek. Babica želi uveljavljati njegovo pokojnino (sedaj ona prejema državno pokojnino) in varstveni dodatek, saj je dedek imel le 42.000 pokojnine, ostalih 23.000 je bil var. dodatek.
Zanima me ali je upravičena do varstvenega dodatka, saj imam jaz pisano izročilno pogodbo in dolžnost jo preživljati, tako da dedkov delež nepremičnin sedaj pripada meni. Seveda ne bom napisala, da živimo v skupnem gospodinjstvu.

Pozdravljena gopsa Sonja!

Vaša babica bo po možu dobila 70% njegove pokojnine – družinska pokojnina. Njegov varstveni dodatek je z njegovo smrtjo prenehal, ona pa ga bo dobila za sebe, če bodo ugotovili, da je upravičena. Ne bo ga dobila na svojo pokojnina, ampak na moževo. Splača se vložiti zahtevek na ZPIZ, da vam oni tam bolj natančno izračunajo.
To, da ste jo vi dolžni preživljati tukaj ne bo imelo nobene vloge, imelo pa jo bo v primeru, da boste babico dali v dom, takrat pa boste vi v celoti plačnik doma ( oblina ne bo ničesar doplačala).
LP
Helena

New Report

Close