Ali lahko zaradi manikire dobimo raka?

Ali so popolni nohti iz salona vredni tveganja? Strokovnjaki opozarjajo na morebitno povezavo med UV svetilkami, ki se v salonih uporabljajo za sušenje nohtov, in razvojem kožnega raka.

Strokovna skupina za obravnavo fizikalnih dejavnikov tveganja pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) se je posvetila temu vprašanju in pripravila gradivo, ki obravnava vpliv ultravijoličnega (UV) sevanja na zdravje, vključno z uporabo UV/LED svetilk za sušenje nohtov pri manikiri.

V sodobnih salonih za nohte je pogosto srečati UV svetilke, ki so ključne za sušenje nohtov pri različnih vrstah manikir, kot so geliranje in permanentno lakiranje. Te svetilke oddajajo ultravijolično (UV) sevanje, zlasti UVA žarke, ki so znani po svojem potencialu za povzročanje prezgodnjega staranja kože in kožnega raka. Čeprav je raba teh svetilk razširjena, se pojavlja skrb glede njihove varnosti in povezanosti z razvojem kožnega raka.

Kaj pravijo raziskave?

Raziskave kažejo, da UV svetilke za nohte predstavljajo samo zmerno tveganje za izpostavljenost UV žarkom, kar je znatno manjše od tveganj, povezanih s solariji. Vendar je za dokončno oceno tveganja za zdravje potrebno še več študij.

Da bi zmanjšali tveganje za pojav kožnega raka, Fundacija za boj proti kožnemu raku priporoča uporabo širokospektralne kreme za sončenje (UVA/UVB) 20 minut pred izpostavitvijo UV svetilkam pri gelski manikiri. Kljub temu pa ta ukrep ne nudi popolne zaščite pred redko, a potencialno agresivno obliko kožnega raka, ki se lahko razvije pod nohtom.

UV svetilka za sušenje nohtov,
Foto: Profimedia

Alternativa uporabi UV svetilk je pustiti, da se nohti posušijo naravno na zraku, ali uporaba sušilca z zračnim tokom brez UV sevanja. V nekaterih primerih se za zaščito kože pred UV sevanjem priporoča tudi uporaba zaščitnih rokavic, ki prepuščajo UV žarke samo v predelu nohtov, kar dodatno zmanjša izpostavljenost kože.

Publikacija NIJZ Ultravijolično sevanje in zdravje je ključen vir informacij za vse, ki se želijo izobraziti o možnih tveganjih UV izpostavljenosti v salonih za nohte in možnostih za njihovo zmanjšanje. Ob obisku salona je pomembno upoštevati priporočila strokovnjakov in se zavedati potencialnih tveganj za zdravje, ki jih prinaša sodobna kozmetična industrija.

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,668
17.06.2024 ob 13:18
3,913
18.06.2024 ob 22:02
33,808
11.06.2024 ob 21:36
1,236
13.06.2024 ob 21:48
570
11.06.2024 ob 22:31
Preberi več

Več novic

New Report

Close