Najdi forum

varovana stanovanja

Spoštovani

Moja mama je stara 88 ler. Sicer z težavo hodi toda navkljub sladkorni bolezni živi sama. Sama tudi kuha ter opravi tudi večina opravkov. Večkrat sva se s sestro pogovarjale, da bi dale prošnjo za v dom. Toda meni to ni preveč všeč. Zanima me kako je z varovanimi stanovanji in ali so kje na goriškem Po vsej verjetnosti so dosti dražje od doma upokojencev.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Maja

Pozdravljena gospa Maja!

Najprej se oproščam, da vas nisem odgovorila prej, vendar sem bila zadržana.

Najprej nekaj v zvezi z varovanimi stanovanji. Pozanimala sem se, da na področju Goriške nimajo varovanih stanovanj (nekaj se pripravlja), naj pa bi bila na Tolminskem.
Varovana stanovanja so v zadnjem času zelo popularna. Namenjena naj bi bila starejši populaciji, ki je še samostojna, vendar rabi nazdor zaradi varnosti. Jaz osebno se bojim, da te oblike ne bodo tako močno zaželjene. Ljudje, posebno na vasi, želijo ostati na svojem domu čim dlje kot je mogoče – to pomeni, toliko časa kot je samostojen. Ko ne bo več samostojen, bo pa šel v dom. Zato bo tako oblika prišla prav v mestih, kjer že tako ali tako stanuje v bloku, majhnem stanovanju in se bodo stroški plačila stanovanja (najemnina) pokrili s stroški varovanega stanovanja oziroma nekoliko več ker bo v ceno vključeno tudi varovanje.
Glede za vašo mamo bi vam svetovala, da bi prošnja za dom pomenila le tisto varnost, da dobi mesto, če ga bo nujno potrebovala. Če je v domačem okolju še samostojna in z nekaj pomoči lahko samostojno živi, potem je dobro, da še ostaja doma. Ko pa ne bo šlo z občasnimi pomočmi potem bo pač morala v dom ali če jo kdo od otrok vzame k sebi. V takem primeru, ko bo potrebovala bolj konkretno pomoč, ne bo mogla iti v varovano stanovanje ampak v dom.
Prošnja za dom še ne pomeni, da bo jutri šla v dom, ker so čakalne vrste precej dolge. Lahko pa se odhod odloži še za nekaj časa itd.
Ne vem, če sem vam odgovorila v okvirih vaših pričakovanj. Glede same cene varovanih stanovanj je najbolje, da pokličete v kakšen dom, ki to obliko ima (Dom Zbilje, Medvode), ker jo žal jaz nimam.
Vse dobro!
Helena

New Report

Close