Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Upr.

Upr.

Spoštovani, študije zamenljivosti cepiv še potekajo. trenutno od 22.4.2021 veljajo priporočila na naslednji povezavi:
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/priporocila_za_cepljenje_proti_covid_uskl_psc_apr_2021.pdf
Na odgovor boste morali še počakati.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Dobila sem vročino 37,9, bolela me je glava in bolečine v mišicah sem imela, in tudi grozno zvonenje v ušesih, je lahko tudi to stranski učinek? Zanima me, ali je potrebno stranske učinke prijaviti in kam se prijavi saj nimam izbranega osebnega zdravnika, zaradi upokojitve prejšnjega.

Spoštovani, vse navedeno so lahko neželeni učinki v povezavi s cepljenjem. Stranske pojave lahko prijavite tudi sami preko aplikacije na JAZMP. Vzelo vam bo malce časa.
https://primaryreporting.who-umc.org/Reporting/Reporter?OrganizationID=SI
Kjer piše: Poročevalec, se označite kot “Drugo”…

Stranske učinke je potrebno prijavljati ali je to presoja zdravnika če bo prijavil glede na resnost morda in pa tudi pacienta?

Če pacient stranske pojave, kot jih imate vi, poroča zdravniku, naj bi jih zdravnik prijavil. V medicini v večini primerov odločamo v skladu s spoznanji in po presoji. Seveda so stranski pojavi, kot jih imate, med pričakovanimi, pa vendar smo v fazi, ko nas pogostnost le teh, še posebej zanima.

Za drugi odmerek lahko pričakujem blažje, hujše ali enake stranske učinke kot pri prvem odmerku?
Še nekaj, če takrat ko mi bodo dali datum za drugi odmerek bom na dopustu, kaj se zgodi, naslednji datum kdaj bi dobila ali etc.?

Spoštovani, glede zaznave stranskih pojavov ni pravila, nekateri jih ne zaznavajo po nobenemm izmed odmerkov, drugi le po prvem in obratno, nekateri po obeh (osebno sem zaznala neželene učinke po obeh cepljenjih, morda nekoliko neprijetnejše po prvem, cepljena sem bila s Phizerjevim cepivom). Vprašanje glede datumov morate zastaviti cepilnemu centru.

Naj bi bilo da stranski učinki so močnejši za drugi osmerek a pfizerjem kn močnejši za prvi idmerek z astra zeneco, ker je vektorsko cepivo, tako se je v medkjih govorilo?
Stranske učinki vem, vsaj pri tistih ki so bili z astro cepljeni, da je bila višja vročina pri starejših 40 let npr, ampak tudi mojih let so juh vsi imeli un očitno tudi mladi niso “imuni“ na njih?

Spoštovani, pri mlajših osebah običajno pogosto več neželenih učinkov, kot pri starejših, saj imajo v splošnem boljši imunski odziv kot starejši.

Če sem bila cepljena 23.4., na kateri datum naj bi drugo dozo dobila? Te informacije mi v kartonček niso zapisali, je bila napaka to, da nimam zapisano to v kartončku?
V cepilnem centru so mi rekli, da če bom za drugo dozo na tisti dan ko mi bodo pisali na dopustu, da se za kakšen dan potem prestavi. Kako se organizacijsko izvede to potem ali si na rep čakalne vrste prestavljen?
Če bi hipotetično bila cepljena v tujini, kako to izgleda … bi upoštevali prvo dozo …?

Spoštovani, to ste že spraševali in še enkrat vam povem, da odgovora na vaše vprašanje nimam, saj so načini obveščanja posameznih cepilnih centrov različni. Za tovrste odgovore se, prosim, obrnite neposredno na cepilni center.

Stranski učinki se prijavljajo z imenom in priimkom ali kako?

Stranski učinki se prijavljajo z imenom in priimkom ali kako?

Spoštovani, prijavljajo se z natančnimi podatki pacienta, saj se pacienta (v primeru potrebe po razjasnitve dodatnih okoliščin), tudi kontaktira.

Po pomoti sem se najprej prijavila na cepljenje v cepilnem centru izven mojega stalnega prebivališča, potem sem opazila napako in se prijavila še v cepilnem centru mojega stalnega prebivališča. V kraju mojega stalnega prebivališča imam tudi svojo zdravstveno kartoteko. Klicali so me za cepljenje iz cepilnega centra izven mojega stalnega prebivališča. Zakaj, ker sem se k njim najprej prijavila ali kako?

Seveda, ne morejo vedeti, da ste se prijavili tudi drugje

Sprašujem se zakaj mi niso dali datuma ali kontaktirali sploh iz cepilnega centra v kraju mojega stalnega prebivališča, čeprav sem se tudi tam prijavila? Je bila napaka ali je bilo namerno, tam imam namreč zdravstveno kartoteko?

Spoštovani, že večkrat sem vam napisala, da o organizaciji zdravstvenega varstva nimam podatkov. Morda so imeli veliko prijav, pa še niste prišli na vrsto. Lahko samo ugibamo.

Dobila sem vabilo mojega zdr. doma za cepljenje s pfizerjem 1. odmerek. Kaj naj naredim?

New Report

Close