Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Upr.

Upr.

Zdravo. Kako bodo določili pri cepljenju maturantov, kdo je maturant in kdo ne? Po starosti (18 in 19 let) ali so to vsi dijaki, ki so vpisani v 4. letnik (in je mogoče potrebno potrdilo o vpisu/dijaška izkaznica)? So upravičeni tudi 20 letniki za cepljenje? So upravičeni tudi 3. letniki glede na to, da so govorili, da kdor je mladoleten, se bo cepil z drugim cepivom?

Spoštovani, žal, ne vem. Po logiki – osebe, ki bodo pristopale k maturi (najbrž 4. letniki, logično bi bilo, da tudi tisti starejšo, ki mature še niso opravili.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Mogoče ker se prijaviš pri osebnem zdravniku, naj bi že osebni zdravniki vedeli, kdo je 4.letnik? Omenjeno je bilo, da je maturantov vse skupaj 18.000. Ali se bo zahtevala prijava k maturi kot dokazilo, ker maturo opravljajo tudi starejši, itd? Zmede me pa, da naj bi mladoletne maturante cepili z drugim cepivom, ker zdaj nihče v 4.letniku ni več mladoleten. Naj bi tudi 3.letniki bili upravičeni ali kaj? Zdaj Čas za prijavo je samo še v ponedeljek?

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani, žal, vam ne morem pomagati. Vidim samo to, da se osebe prijavljajo pri izbranem zdravniku, pa to, naj bi cepilni centri prejeli dopis MZ (ki ga ne vidim). Glede starosti: morda računajo, da je vseeno kdo vstopil mlajši ali preskočil razred.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Nekateri cepilni centri naj bi bili v kontaktu z ravnatelji šol, kdo je prijavljen na maturo. Bo tako to po vsej državi?

Omenilo se je nekje, da se ne more preveriti ali so prijavljeni res maturantje. Zanima me, ako se bo preverjalo to? Omenja se zdaj, da je maturantov samo 16.000. Kako se bo kršitve gledalo tudi, če se bo?

Spoštovani, v zvezi s cepljenjem vam lahko odgovovarjam le na strokovna vprašanja, nikakor pa ne na vprašanja organizacijsko- inšpekcijske narave.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Kje oz. kdaj se dobi potrdilo o cepljenju?

Spoštovani, izdajo vam ga ob samem cepljenju.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Naj bi bili maturantje poleti cepljeni še z drugo dozo ali bodo samo eno prejeli? Kako bo cepljenje poleti potekalo, ker vsaj nekateri bodo na dopustih?

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/priporocila_za_cepljenje_proti_covid_uskl_psc_apr_2021.pdf

Osebe, ki predhodno niso prebolele covid-19, se cepijo z dvema odmerkoma cepiva. Z enim odmerkom se po mnenju posvetovalne skupine cepijo osebe, ki so covid – 19 prebolele in sicer prejmejo prvi odmerek 6 mesecev po prvem cepljenju.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Za cepljenje se potrebuje zdravstveno izkaznico ali se potrebuje osebni dokument ali nič od tega?
Prijavila sem se po pomoti na cepilni center, ki ni v moji regiji in sem bodila datum. Je potem narobe, da grem oz. bi morala odpovedati, ker ni v mojem kraju prebivališča in je pravilo da more biti v cepilnem centru v kraju prebivališča?

Spoštovani, ključni dokument je kartica ZZZS, dobro pa je, da imate tudi osebni dokument. Praviloma se na cepljenje prijavi preko izbranega zdravnika, ali pa neposredno v cepilni center, ki regijsko pokriva izbranega zdravnika (primer ZD Ljubljana). Ker prijave potekajo zelo različno, predlagam, da neposredno pokličete v center, v katerega ste se prijavili, in vprašate.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Prijavila sem se kot maturantka. Za takšno cepljenje je bilo napisano, da se prijaviš v cepilnem centru stalnega prebivališča. Stalno prebivališče je npr.na osebnem dokumentu napisano … Sprašujem, da ne bo kaj narobe. In pa maturantje, bodo prejeli tudi 2.odmerek, čez koliko časa in kje, v tistem cepilnem centru kjer so prejeli 1.odmerek ali ….?

Spoštovani, kot rečeno, čas prejema 2. odmerka je odvisen ov vrste cepiva, ki ga prejmete. Za Phizer je po najmanj 3 tedne po prvem, Astro Zeneko po 6. tednih. Kako vas bodo vabili na drugi odmerek, vam bodo povedali v cepilnem centru, zato se o tem pozanimajte ob prejemu prvega odmerka.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Kje si lahko grem prepisati cepljenje v rumeno cepilno knjižico in koliko to stane, ali je prepis brezplačen? Na NIJZ delajo to? Je smiselno to, ali ni smiselno, ker je že dobljeno potrdilo o cepljenju dovolj? Tvoj osebni zdravnik ti lahko cepljenje v katrtoteko napiše, je brezplačno to? Kaj narediš v primeru, če potrdilo izgubiš, ker so majhna potrdila in se lahko zgodi? Kje si lahko naredim zdravniško spričevalo o cepljenju prav in koliko cca.stane? Je smiselno to imeti in v katerih primerih?

Spoštovani, na NIJZ ne delajo prepisov, prav tako ni smiselno. Za sedaj NUJNO shranite potrdilo o cepljenju, v pripravi pa je t.i. skupno zeleno evropsko potrdilo, v katerega se bodo vpisala cepljenja proti covid.19, testiranja, podatki o morebitni preboleli bolezni… Torej – za sedaj shranite cepilni kartonček.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Za npr.prehod čez mejo moram imeti originalni kartonček ali lahko skopiram kartonček? Kaj se šteje kot potrdilo o cepljenju na meji npr? Bojim se, da bi kartonček izgubila. V tem primeru kaj, ti izdajo novega, ker imajo v cepilnem centru podatke?

Spoštovani, zaenkrat imejte na meji originalni kartonček.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Na novinarski konferenci je bilo rečeno, da tisti ki so prejeli 1. odmerek astra zenece, bodo prejeli 2. odmerek pfizerja? Je to res ali ne in koliko mora je razmik med posameznimi odmerki?

Koliko so cepiva lahko zamenljiva med seboj? Če si enkrat cepljen z enim cepivom, moraš tudi naslednje odmerke prejeti istega cepiva ali se lahko zamenja, glede na to katero cepivo je na voljo? Za pfizer so namreč študije, da je potreben 6-12 mesecev po 2. odmerku tudi 3. odmerek.

New Report

Close