TUJINA – DAROVANA JAJČNA CELICA
Na čakalno dobo za postopke z darovano jajčno celico v Pragi vpliva tudi ponudba in povpraševanje. Tako je tudi tukaj posegla vmes ekonomska kriza, zaradi katere se je za te postopke odločalo manj parov. Lahko iz prve roke povem, da je lani od prvega razgovora, pa do transferja preteklo slabe 4 mesece, trenutno se čaka cca. 6 mesecev.
pozdravljene
sem nova na tem forumu. V tem mesecu naj bi se odpravila v Prago po darovano žensko jajčno celico. Na razgovoru sva bila konec novembra, v sredini decembra pa so me poklicali, da so našli darovalko in če sva pripravljena greva lahko v postopek januraja ( torej ta mesec ). Do tukaj vse lepo in prav in bila sva zelo vesela. Ker pa so se stvari očitno odvijale prehitro in bi po njihovih izračunih morala dobiti menstruacijo 3.1. (torej danes) in prvi dan začeti piti estromifen. Ciklus naj bi premaknila s pomočjo prometrija, menstruacijo pa sem dobila prej in ker je bila klinika zaprta zadnjih 14 dni v decembru nisem vedela kako in kaj sem odgovor od sestre Danice dobila danes, da kljub temu da je menstruacija prišla en teden prej in da nisem pila estromifena vseno gremo v postopek, saj imam baje zelo redko krvno skupino B in zelo težko dobijo drugo darovalko.
Zanima, me če ima mogoče katera podobno izkušnj, saj res ne vem kaj naj naredim ali naj grem v postopek saj nočejo prestaviti na mesec februar. Ne vem zakaj se jim tako mudi. Ali mogoče katera ve ali res nič ni odvisno od mojega ciklusa, saj od njih dobim zelo čudne informacije imam občutek kot, da jim gre samo za denar.
Luna,
te popolnoma razumem, ker vem, da je tistih 4.500 eur kolikor stane postopek težko prisluženih.
Poznam nekaj parov, kjer je bilo vse organizirano v naglici, pa timing menstruacije jih je zafrkaval, pa so kljub temu zanosile. Pri meni je vedno vse šlo po planih, pa kljub temu nisem prišla do tako želene nosečnosti.
Po mojem laičnem mnenju zaenkrat ni nič narobe, če začneš z Estrofemom tako pozno, ti pa priporočam, da te ginekolog vmes malo več kontrolira z UZ. Jemanje estrofema 3x dnevno namreč prepreči zorenje tvojih jajčec (če še imaš svoje menstruacije, drugače je itak vseeno) in s tem ovulacijo.
V primeru, da ti bo z UZ potrjeno, da v jajčnikih niso vidni folikli, ki rasejo, se ti ni treba nič bati, v nasprotnem primeru bodo zarodke zamrznili in boš šla na transfer v naslednjih ciklusih.
Upam, da sem kaj pomagala.
Lp
V novembru lansko leto sva se midva začela zanimati za postopek z darovano jajčno celico v tujini. Na kratko bom povzela najine dosedanje izkušnje, ker morda kateri pride kaj od tega prav.
Za informacije sem pisala najprej na kliniko Reprofit International v Brno (). Komunicirati je treba v angleščini (ali pa seveda v češčini). Odgovarjali so hitro in profesionalno. Vse se je dalo urediti preko e-maila. Cena za postopek z darovano jajčno celico je 4500 EUR, naročali pa so v decembru za avgust 2011 – dobiš fiksni datum, kdaj bo transfer, en dan gor ali dol. Če se bi za ta datum v avgustu odločila, potem bi morala v marcu plačati 1000 EUR akontacije, da vedo, da sva zanesljiva. Postopek bi sicer lahko izpeljali tudi bistveno prej, če bi se midva ne prijavila neposredno k njim, ampak preko neke posredniške agencije, ki jo vodita dva češka Američana. V tem primeru bi bila na vrsti že v marcu, cena pa bi bila čez 6000 EUR. V to je sicer vključenih še nekaj dodatnih storitev, vendar nič takega, kar bi človek zares potreboval (po moji osebni oceni). Gre za to, da ti ta agencija olajša komunikacijo s kliniko, organizira nastanitev v hotelu, v vmesnem času od punkcije donorke do transferja ti organizirajo obiske toplic in druga razvajanja, mislim da tudi prevoz, seveda pa v to niso vključeni stroški hotela ali stroški tistih toplic. Skratka, ta ponudba je orientirana bolj na paciente iz ZDA, ki priletijo na Češko z letalom in se ne znajo nič sami zmeniti, jim pa ni težko dati toliko denarja, glede na to, da je postopek v ZDA še bistveno dražji.
Od Brna do Prage je še kar kakšni dve uri vožnje po zelo slabi avtocesti, tam pa sta dve kliniki, o katerih vem kaj povedati. Prva je že večkrat omenjeni Pronatal (). Tudi tu se da precej zmeniti po e-pošti, koordinatorki Danici lahko pišeš v hrvaščini, vztrajajo pa , da prideš pred prijavo v postopek najprej k njim na konzultacije. Za naju so hitro našli prosti termin, a je bil razgovor v angleščini (češko midva ne znava). Če bi želela razgovor z dr. Mardešićem, bi bilo najbrž da za čakati nekaj dlje. Razgovor ni bil samo razgovor, ampak tudi zelo temeljit ginekološki pregled z ultrazvokom in z obširnimi razlagami in komentarjem, tako da z zdravnikom sem bila jaz osebno zelo zadovoljna. Na razgovoru so nama sicer rekli, da bi se dalo iti v postopek nekje v februarju, a ker se do danes še niso nič javili (vmes smo sicer nekaj komunicirali po e-pošti, a zadnji odgovor od koordinatorke je bil v smislu ‘Ne brinite vi ništa, mi čemo vas obavjestiti, kad če biti donorka za vas’), je zelo veliko vprašanje, kdaj v resnici kaj bo. Postopek sicer stane 4500 EUR, razgovor stane 100 EUR, če greš potem v postopek, ti teh 100 EUR odštejejo. Plača se takrat, ko prideš v postopek, ni treba nič vnaprej.
V Pragi pa obstaja še nov center, ustanovljen v letu 2009. To je Prague Fertility Centre () ali PFC. Ustanovila sta ga dr. Lazarovska (ginekologinja) in dr. Hlinka (embriolog), ki sta prej delala v Pronatalu. Tako dr. Lazarovska kot tudi koordinatorka ga. Mirna govorita hrvaško. Ga. Mirna na maile odgovarja zelo hitro. Če greš gledat njihove spletne strani v angleščini, imajo tam objavljene neke hude cene, a če gledaš njihove hrvaške strani (zavihek Crna Gora), cen ni objavljenih in piše, da jim sporoči na email, če te zanimajo. No, meni so poslali ceno za postopek 3800 EUR in ceno zamrzovanja nadštevilnih zarodkov 300 EUR. Čakalne liste nimajo in ko se enkrat resno prijaviš, traja kakšna dva meseca, da pride do postopka, ampak to zaradi vseh priprav in koordinacij cikla tebe in donorke. Za ta center sem izvedela na hrvaških in srbskih forumih in ga tam zelo pohvalijo.
Moj osebni vtis glede donorskih postopkov na Češkem je tak, da trenutno darovalk ne manjka. Najbrž da je recesija naredila svoje, po eni strani se jih več odloča za darovanje, po drugi strani pa ima manj parov denar za postopke. V Pronatalu so zelo znana klinika in imajo zato precej pacientov in osebno mislim, da pri njih prihaja do čakanja zaradi omejenih kapacitet, ne zaradi pomanjkanja darovalk. Konec koncev sta jim dva priznana strokovnjaka ušla v svojo kliniko (PFC).
Če katero še kaj zanima, pa naj vpraša:)
“erika391 npr” hvala za obširni odgovor. Res si se potrudila in vse razdelala. Sama sem že vse te teme večkrat prebrala….Želela sem priti do kakšnih svežih informacij in izkušenj in ti si mi jih dala. Zvečer bova z mojim v miru prebrala še enkrat vse po vrsti in verjamem, da nama bo sedaj lažje.
Še enkrat hvala in če mi še kaj ne bo jasno, se ponovno oglasim.
Pozdravček.
“erika 391npr” res si se zelo potrudila in vse razdelala. Mogoče bi samo dodali še informacije glede cene transferja zamrznjenih zarodkov, ki se posebej plača. Tako, da bodo imele punce vse informacije na enem mestu. V Pronatalu je cena za FET 450 EUR (upam, da je cena še vedno veljavna). V PFC vem, da je 600 EUR, ne vem pa kakšna je na kliniki Reprofit iz Brna.
Kot sem že omenila pod temo “Praga ali Brno?” sva midva s kliniko (Pronatal) zadovoljna. Koordinatorka Danica je res včasih nerodna pri komunikaciji, predvsem v smislu, da odgovarja zelo na kratko. Ampak, ko si enkrat v Pragi in vidiš kakšno imajo gužvo, se na to navadiš.
Upam, da se boste še kaj oglasile. Erika, ne skrbi, sem sigurna, da bosta kmalu dobila podatke o donatorki.
Lp
Lency,
nisem registrirana. Lahko mi pišeš na [email protected].
Enkrat sem se hotela registrirat, pa mi sistem ni dovolil uporabiti ta nick, potem pa se mi ni več dalo ukvarjat s tem.
Lp
Pozdravljene punce!
Samanta in ostale, hvala za vse informacije!
Iz vsakega odgovora izvem nekaj novega.
Naj povem, da sem bila januarja na postopku v Pragi v Pronatalu in žal nismo uspeli.
Naj povem, da se novembra z donatorko nisva ujeli z M, tako da smo sicer šli v postopek in naredili, če se lahko tako izrazim zamrznjenčke. Sedaj januarja sem šla na zamrznjenčke, a mi niso nič posebej računali, to je bilo v okviru postopka. Drugače pa drži, ET zamrznjenčkov stane 450 Eur. Me je pa celoten postopek precej presenetil, šele 23 dan sem imela transfer! Meni se je zdelo zelo čudno, pa je Danica rekla da ni problema, ker jemljem Estrofem.
Pa tudi to, da odmrznejo 1 dan preden ti dejansko prideš, me je presenetlo. Najprej so odmrznili 2, kazati mora možnost preživetja nad 70%, če manj odmrznejo naslednja dva…Tako so mi vstavili 2, odmrznili so sicer 4, 3 so bili ok, ker sem pa jaz drobne postave so mi vstavili 2,
drugi Slovenki so dali na izbiro 2 ali 3…
Skratka 20 dan sva doživela šok z -, jaz sem bila prepričana da smo uspeli, pa sem se motija.
Tudi drugi slovenki tokrat ni uspelo, imava pa še obe 4 zamrznjenčke, tako da…
Samanta občudujem tvojo voljo!!!!!!
Jaz sem še v šoku, pa bo bolje – enkrat!
Vsem veliko sreče in volje!
Ota71,
mi je res hudo za vaju. Vem kako je, ker sem bila na istem. Midva sva bila po vsakem minusu čisto na tleh. Trajalo je kakšen mesec, da sva se pobrala od šoka in začela gledati naprej. Dokler imaš zamrznjenčke ostaja upanje. Najhuje je, ko tudi teh zmanjka in moraš spet vse od začetka. Ampak ti imaš še 4 zarodke, tako da punca, glavo gor. Tu na forumu se jih je že veliko zvrstilo, ki jim je uspelo z zarodki iz prvega postopka.
Sem zadnje dni mislila nate in upala, da ti je uspelo. Si “priletela” na ta forum s toliko pozitivne energije, tako da si me spomnila name in pozitivno energijo, ki me je prevevala po prvem transferju.
Glede dneva transferja se ne sekiraj, ker ga naredijo pri vseh okrog istega dneva. Jaz sem tudi po prvem neuspelem transferju naredila analizo celotnega postopka, dvomila v to in ono, ampak na koncu (po urah in urah študiranja in iskanja po internetu) najdla razloge in ugotovila, da vedo, kaj delajo.
Glede timinga odmrzovanja zarodkov: čas odmrzovanja ni vedno isti, ampak se embriolog odloča pri vsakem primeru individualno. Verjetno sta imela vidva zarodke zamrznjene na 4. dan (tako kot večina), zato so jih pustili še 1 dan, da se razvijejo v blastociste. Imela sta tudi nekaj zarodkov več kot je nekje povprečje. Bolje, da dobiš ta boljše zarodke v varstvo, kot pa da ti fino zaračunajo naslednjič transfer z zarodki, ki itak nimajo veliko možnosti.
Drži se, pa se še kaj javi.
Lp
Draga moja Samanta,
vidim, da imaš še veliko volje, tudi tvoj optimizem je nalezljiv…Jaz sem včeraj praznovala svoj 40 rojstni dan, pa sem kar malo žalostna, namreč ko delaš obračun…Želje so bile otroci pa hiška pa pes…Pa bistvenega nimamo…Pa sem si kupila vsaj čudežno kremco, ki odpravi vse gube v 3 min, tiste v nastajanju pa prestraši, da sploh ne nastanejo…pa res pomaga! In nato svizec zavije čokolado….
Skratka, povej mi koliko časa si ti potrebovala, da si šla nazaj po zamrznjenčke?
Vidim, da si do potankosti preučila celotno zadevo tudi glede povrnitve stroškov. Ali si ti dobila kaj povrnjenega od ZZZS? Jaz sem sicer vprašala Reša, če mi napiše mnenje za komisijo, pa se je strašansko razburil, v smislu je treba tudi kaj vložit ne samo čakat…Mi je povedal, da se komisija sestane 2krat letno, v njej so on,Tomaževič in tisti mariborski zdravnik in oni potem odločjo…Skratka sem sklenila, da se ne grem bost z njimi in birokracijo, saj mi je dal jasno vedet, da ni denarja že za običajne postopke, kaj šele…Je moje duševno zdravje več vredno kot tistih 2.. evrov, ki, če ti jih povrnejo.Ali si ti kaj dobila? Ja, zanimivo, da nas ki nimamo otrok obravnavajo kot družbeno potratne, ker ne redimo novih davkoplačevalcev in nas temu primerno tudi precej obdavčijo.Ali je to naša lastna izbira in koliko finančno porabimo za projekt otrok pa itak nikogar ne zanima….
Punce, zvončki cvetijo, sonce sije, skratka življenje gre naprej..
Veliko sončnih dni vsem želim:))))
Ota,
najprej čestitke za tvoj rojstni dan! Ne bit žalostna. Jaz sploh več ne delam obračunov in ne štejem koliko let sva že v tem svetu neplodnosti. Če bi pred leti vedela kaj vse me čaka, bi me vse minilo. Vsako leto upaš, da ti prinese kaj lepega. Pravijo, da do cilja pridejo samo tisti, ki nikoli ne obupajo. Če nama v drugem postopku ne uspe, ne vem, če bom mojega dedca še pripravila do tega, da poskusiva znova.
Po neuspelem poskusu moraš narediti 3 mesečno pavzo. Enkrat sem Danico vprašala, če lahko pridem po zamrznjenčke pri tretji menstruaciji (prvo štejem takoj po neuspelem postopku), pa se je morala posvetovati z zdravnikom, potem pa je rekla, da ni problema. Tako da je bilo med drugim in tretjim transferjem natanko 3 mesece. Drugače sem pa raje počakala še kakšen mesec, ker imam endometriozo, ki obužuje Estrofem 🙂 Če greš na postopek z lastnimi celicami, pa mora od enega do drugega stimuliranega postopka preteči 6 mesecev in ne 3 kot v Sloveniji.
Jaz dobim za vsak postopek povrnjenih 2.100 EUR od ZZZS (ne glede na število zamrznjenčkov). To je isti znesek, kot ga dobi recimo dr. Reš ali pa GK, da izvede 1 postopek IVF. Seveda se ti povrne samo, če še nisi porabila 6 postopkov (s svojimi ali darovanimi celicami) za prvega otroka. Pa ne smeš biti starejša od 43 let. Kolikor si napisala o sebi, predvidevam, da ti res ne prideš v poštev za na komisijo, ker za to nimaš indikacije in imaš svoje celice, čeprav slabe. Če bi pa recimo imela 2 izvida FSH čez 30 in ne bi potabila še vseh 6-ih postopkov, bi pa lahko te dal na komisijo.
Glede njegovih komentarjev: se mi pa kar lasje postavijo pokonci. Saj plačujemo vsak mesec od plače za zdravstveno zavarovanje, a ne? Naj pa on začne delat brezplačne postopke, če ga zdravstvena blagajna tako skrbi. To bi mu jih jaz napela.
A si ti mogoče že naredila kakšne imunološke preiskave? Glede na to, da se z neplodnostjo boriš že 10 let, bi jaz poskušala kaj narediti v tej smeri.
Lp
Pozdravljene!
Kot ste verjetno ugotovile sem še na bolniški, zato imam čas brskat po forumih in pisarit.Ja saj vem, da bi bilo bolj pametno, da bi šla okna pomivat…pa vseeno.
Samanta hvala ti za informacije! O kakšnih imunoloških preiskavah govoriš? Prosim razsvetli me!
Včeraj sem doživela preblisk in to moram povedat naglas! Ko sem šla k zdravniku
sem pred vrati zd.doma šla mimo nosečnice(že precej visoko noseče), ki je veseko kadila…in potem grem popoldan malo na forum in odkrijem zgodbo narkomanke, ki joka da ji bo csd vzel otročka, ker se onadva s partnerjem včasih malo zadaneta oz. sta se…Skoraj me je kap, moj mož bi rekel naj ne komentiram ker nisem objektivna! Pa ne bom komentirala.
Glede na videno in prebrano in glede na temeljito razmišlanje in razčlenjevanje kaj sem naredila narobe, da tudi tokrat nismo uspeli sem prišla do naslednjih zaključkov:
Moje zdravo življenje ne vodi nikamor! Ne kadim, ne pijem alkohola ne zadevam se, ne uporabljam drugih opojnih substanc,ukvarjam se s športom, jem veliko sadja in zelenjave, edina razvada je 1 kavica na dan, pa še tej se odpovem,kadar sem v postopku saj utegne kofein škoditi mojemu otročku.
Če želiš imeti lepega zdravega otročka, moraš grdo ravnati z svojim organizmom, čim več kadit se zadevat, sploh ko izveš, da si noseča, čim bolj grdo, tem bolje je za otročka, zagotovo bo zdrav in vesel…
Sklenila sem naslednje:
Glede na to da sem že bila v Pronatalu in so videli, da sem povsem normalna:), smatram da manjši odklon od takega vedenja ne bo preveč očiten. Zato bom pred ET šla K Fleki (znana praška pivnica, kdor ni bil tam ni videl Prage, tako trdi moški svet, ženski svet namrgodeno glada ko vstopi, potem ti pa itak prinesejo Boherovko-češki šnops in še vrček piva-doma zvarjenega, potem se pa samo smejiš….) tam bom popila eno Boherovko na tešče pa še vrček piva čez-ti kar sami nosijo, da se ne blamiraš z naročevanjem samo s pladnja dol vzameš in nazdraviš…V prostoru je pa itak tako zakajeno, da sploh ne rabiš prižgat, kot pasivni kadivec dobiš max dozo! Ni boljšega all inclusive! Potem pa veselo v Pronatal, tistih nekaj korakov do operacijske bo že šlo, potem te pa itak oni prevalijo na posteljo in odpeljejo!
Dobra ideja, se vam ne zdi? Ne podpiram uživanja opojnih substanc, da se razumemo, sem absolutno proti saj se ne sklada z mojim načinom življenja in mišlenja, ampak za željeni cilj bi tudi to poizkusila…Tiste, ki greste v postopek doma si lahko po lastni volji same izberete lokal, pijačo…jaz sem samo namignila…
Toliko o tem, sem mogla dat ven iz sebe. Ja, ko si enkrat 4. postaneš malo čuden, ali pa je to že od prej…
Vsem lepa hvala za čestitke in lepe želje! Ne vem še kdaj bom šla po zamrznjenčke, se vam oglasim…Če bo katera prišla do kakšne nove zamisli kako uspeti, prosim na dan z njo!
Lepo se imejte:))))
Ota,
v tvojem pisanju je kar nekaj hudih zmot, predvsem pa ti dve:
1. Mislim, da se reče beherovka in ne boherovka.
2. Midva sva bila v Pragi v decembru in takrat so iz vseh lokalov hodili ven kadit, tako da dvomim, da bi pri Fleku še kadili.
Če ti dve dejstvi še vedno držita, boš morala svoj načrt malo prilagoditi realnosti. Žal, ampak tako je.
Na zdravje:)
Ota,
a se zdaj kaj boljš počutiš, ko si dala dala del jeze na plano :))? To obdobje jeze na cel svet mi je še preveč znano, samo pripomore pa ne k ničemur. Sicer pa to itak že veš. No, če ti bo to pomagajo, da boš lažje zadihala, pa naj ti bo 🙂
Drgač pa čimprej zaključi tole bolniško (upam, da ni kaj hujšega), ker ti bolj škodi kot koristi.
Saj veš, da ni pravice na tem svetu, a ne? Te punce, ki jih omenjaš, so do otroka prišle na prelahek način, zato materinstva tudi ne znajo ceniti. Mal pobrskaj še po forumu, pa pokukaj kam, kjer se pogovarjajo o tem, kakšno škodo so naredile svojemu otroku s svojim početjem. Ti bo lažje.
Če boš čez par mesecev še vedno razmišljala o uresničitvi svojega bojnega plana, pa nas prej obvesti, da se bomo 14 dni pred in 14 po tvojem obisku izogibale Pronatala, drgač bo Danica rekla: Pa što je s vama lude Slovenke? 🙂 Ker če ti uspe, … pridem za tabo na beherovko.
Glede imunoloških testov: sicer ne vem veliko o tvojih postopkih, ampak 10 let je dolga doba. Če ti ne bo uspelo z zamrznjenčki, bi šla jaz na tvojem mestu še na imunološke teste preveriti vrednosti naslednjih protiteles: antinuklearna protitelesa, antikardialna protitelesa in pa protitelesa za lupus. Pri nas je večinoma to še vedno znanstvena fantastika, se pa to precej spreminja, predvsem v Mariboru. Na GK Lj bo verjetno preteklo še veliko vode preden bodo temu posvetili več pozornosti. Lahko si na google vtipkaš, pa bi bolj v detajle prebereš, če te zanima. Pri ženskah, ki imajo ta protitelesa povečana, imunski sistem prepozna zarodek kot tujek, zato ga enostavno uniči, tako kot recimo bakterijo.
Jaz sem na teh testih že bila. Ko nama tudi z zamrznjenčki ni uspelo, sva se odločila, da ne greva v naslednji postopek, dokler ne izključiva vseh možnosti, ki bi nama lahko delale preglavice. Ker sem imela ravno še nekaj mesecev veljavno napotnico v centru, kjer sem se zdravila zaradi neplodnosti (MB), so nama kar tam naredili te preiskave. So fuuuul prijazni. Svaka čast prof. Vlaisavljeviću.
Punce, ki se zdravijo v Lj., dobijo napotnico pri svojem osebnem zdravniku ali ginekologu in sicer za revmatologa. Pa fajn je, da ti zdravnica napiše razlog za preiskavo, ker si baje potem prej na vrsti.
Sicer pa boš do takrat itak že noseča…
Drži se, pa se še kaj javi.
Mi je fajn, da smo se združile pod to temo, da čas do naslednjega postopka hitreje mine. Punce, pa ne bit jezne, če ima katere kdaj kakšen čuden izpad. Jaz imam včasih tudi vsega poln kufr. Samo zapreti za vedno ga ne zmorem.
Lp