Toksoplazmoza- stotič….
še mnoge: npr. Cito megalo virus, mumps, rdečke, ošpice in še kaj ampak na vašem mestu se s tem ne bi pretirano detektivsko ukvarjal.
Pozdravljeni.
Prebrala sem že veliko vaših odgovorov na to temo, vendar imam za vas še nekaj vprašanj o toksoplazmozi. Noseča sem 9 tednov in pred 10 dnevi sem se z mojo malčico igrala v peskovniku na javnem dvorišču – ki ni pokrito. Hčerka je vame vrgla pesek in nekaj zrnc mi je na žalost priletelo tudi v usta. Zanima pa me kdaj bi test pokazal morebitno okužbo, če je do nje prišlo – torej kdaj je najbolje da grem na odvzem krvi (napotnico že imam)? Ali bi se že pokazala protitelesa (1-3 tedne po tem dogodku s peskovnikom) se pravi če bi šla na testiranje npr. konec septembra? Drugič bom testirana okrog 20 tedna.
V primeru da pride do sveže okužbe v času od 8-14 tedna nosečnosti, kolikšna je verjetnost okužbe in posledic na plodu in ali se z zdravili da okužbo ploda uspešno preprečiti ali ne v vseh primerih?
Se opravičujem, ker sprašujem na že tolikokrat “obdelano” temo in če si boste vzeli čas za odgovor vam bom zelo hvaležna.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
predvsem priporočam, da sprašujete po informacijah, od katerih boste imeli kakšno korist. Od drugega dela vprašanja namreč za enkrat ne vidim prav nobene koristi, kajti tveganje, da ste se okužili ob dogodku s peskom, je minimalno, zato ni še prav nobenega povoda za to, da bi morali vedeti vse ostalo, pogojno. Če bi se bili takrat okužili, bi najprej sploh zboleli z gripi ali pač nekemu prehladnemu obolenju podobnimi simptomi, lahko pa bi vam tudi otekle bezgavke v dimljah, na vratu in pod pazduhami. Če se to ni zgodilo, je skrajno malo verjetno, da ste se okužili. Kakorkoli, prej kot v 4 tednih od izpostavljenosti okužbi se nima smisla testirati.
Spoštovani,
tako natančno časa okužbe s toksoplazmozo žal ni mogoče ugotoviti. V bistvu gre pri ugotovljeni “sveži okužbi” večinoma za močan sum, da je do okužbe prišlo v nosečnosti, razen, kadar imamo za to res nedvomen dokaz (prvi izvidi testov v nosečnosti negativni, naslednji testi pa pozitivni – serokonverzija).
Spoštovani g. Pušenjak,
lepo prosim za mnenje/ nasvet:
zadnji dan menstruacije 25.12.14
1. test toxo 23.2. (IgM reaktiven, IgG 540, nizka avidnost.. 20,1 %)
2. test toksoplazmoza( 9.3. IgM reaktiven, IgG 480, nizka avidnost 19 %)
Mi lahko prosim vsaj okvirno poveste, kdaj je možno da se je okužba zgodila. Verjetnost prenosa na plod, glede na to da sem nakasnje v 8 tednu že bila okužena..?. Pripočate amnio?
Vnaprej hvala za pojasnila in lep pozdrav.
Spoštovani,
glede na to, da se izvidi v mesecu dni praktično niso nič spremenili (razlike so minimalne in jih lahko vidimo kot enake), bi rekel, da je od okužbe najverjetneje več kot 4 mesece, čeprav se avidnost večinoma nekje do 4 mesece drži nizko, nato pa zraste na mejno do visoko. Ampak sem videl že toliko izjem, da vse bolj razumem, da je pri toksoplazmozi ogromno izjem, ki odstopajo od pravil in na srečo večinoma tako, da se pretirava pri ocenah, da gre za svežo okužbo, ne obratno. Jaz bi čez 4 tedne še 1x ponovil izvide in če bodo ponovno zelo podobni ob še kar nizki avidnosti, bi verjel, da gre za tak primer, ki oponaša situacijo sveže okužbe v nosečnosti, pa je dejansko bila prisotna že pred zanositvijo. V tem primeru AC ni potrebna.
Spoštovani,
noseča sem 9 tednov. Danes sem bila prvič seznanjena z izvidom krvne preiskave toxoplasme gondii iz julija 2014, kjer je navedeno, da imam vrednost IgG 46 IU/ml pozitivno, vrednost IgM pa 0,05 IU/ml negativno. Preiskava je bila opravljena v okviru zdravljenja neplodnosti. Predvidevam, da se gre za staro okužbo in ni možno, da bi to vplivalo na plod? Medicinska sestra pri izbrani ginekologinji je rekla, da sedaj v nosečnosti ne potrebujem dodatnega testiranja toksoplazmoze, saj velja ta iz leta 2014. Menite, da bi bilo vseeno smiselno spremljati omenjena protitelesa, da se sum dokončno ovrže oz. potrdi, v primeru, da se gre za staro okužbo?
Hvala za vaš čas in odgovor.
Lep pozdrav.
vaš izvid je jasen dokaz, da ste bili pred tem že v stiku s toksoplazmo, torej v katerikoli prihodnji nosečnosti stanje protiteles strokovno ni več zanimivo, ker nima več vpliva na nosečnost, ne glede na to katero sliko utegne oponašati.
Spoštovani,
v bistvu se da s preiskavami za preverjanje okužbe s toksoplazmo, ki so na voljo, zgolj ugotoviti ali je do okužbe v preteklosti že prišlo ali ne in v primerih, ko gre za relativno svežo okužbo, se da sklepati, če je od okužbe že več kot 4 mesece ali ne in še to ne dovolj zanesljivo, ker je preveč izjem, ki kažejo na nepopolnost metode ločevanja med staro in svežo okužbo. Če je od okužbe več kot 4 mesece, se večinoma kažejo takšni izvidi kot pri stari okužbi (Ig M negativen, IgG pozitiven, avidnost IgG vsaj srednja, včasih že visoka)
Pozdravljeni,
sem v 14-tem tednu nosečnosti, in bi imela vprašanje glede toksoplazmoze. Namreč že drugič sem dala kri in obakrat je pisalo IGG izvid nejasen(vse ostalo negativno). Me mora karkoli skrbeti, ker naslednjič se moram zglasiti pri ginekologinji čez 14 dni, da se pomeniva, če bom morala iti še na kakšne druge preiskave.
Lep dan, in uspešno delo še naprej.
Spoštovani,
če je bil 2x izvid enak in se omenja le IgG, potem sta le dve možnosti:
1. ali sploh še niste bili v stiku s toksoplazmozo, pa gre za lažno pozitiven rezultat ali pa
2. da ste bili okuženi st toksoplazmozo že davno in gre za zelo staro okužbo
sveža okužba to vsekakor ni, torej se v skrajnem primeru velja obnašati kot bi se s toksoplazmo lahko še okužili v prihodnje, torej se pazi pri hrani.
to pomeni, da ste toksoplazmozo že preboleli v preteklosti, zelo verjetno pred nosečnostjo in zato niste več ogroženi in da sifilisa nimate.
tega pa ne bi vedel. Boste pa zagotovo izvedeli ob obisku v ustreznem centru. Domnevam, da je primarnega ginekologa zmedlo dejstvo, da sta obe protitelesi, tako IgM kot IgG pozitivni, spregledal pa je dejstvo , da je avidnost IgG mejna, kar v prevodu pomeni, da je od okužbe že najmanj 4 mesece, verjetno še več.
Ponovno jaz. Opravili pregled, oddaja krvi v ljubljani pregled v torek in pa seveda sum na toxoplazmo med nosecnostjo povedali pa so baj ne prehitevamo dogodkov. Ce je seveda res prislo do okuzbe in je sedaj v 17 tednu nosecnosti kaksne so moznosti da se to pozdravi in vpliva na otroka? Brez zamere toda na vas prejsni odgovor sem pomislil pac le na to da ste hitro odgovorili kajti se ne poznamo in lahko bi vam bilo vseeno. Brez zamere. Lp
tudi v nosenosti se svežo okužbo s toxoplazmozo zdravi, s tem pa se bolj ali manj le preprečuje prenos na plod, ki se lahko zgodi tudi kasneje s prenosom parazita iz posteljice, kamor se lahko naseli v času kroženja po krvi. z ustrezni antibiotiki se parazit “blokira” v posteljici in s tem zmanjša verjetnost prenosa na plod. Kakorkoli, mene že samo dejstvo, da je bila avidnost protiteles IgG mejna (torej ne nizka) prepriča, da gre za okužbo izpred nosečnosti, torej ne za svežo okužbo v nosečnosti.
Pozdravljeni, sem obupana mamica. Imam hčerko, ki bo avgusta stara 5 let. No moje težave so se začele že takoj ko sem zanosila. 2x so mi ustavljali da nisem splavila. No nato sem 6.1.2011 izvedela da sem okužena s toksoplazmozo. Ko sem vprašala kaj je to ker res nisem vedela. Je zdravnica zelo grdo mi povedala in takoj predlagala splav. Pregled krvi mi je naredila še enkrat 19.1.2011.Seveda se nisem strinjala s splavom in sem hotela v Ljubljano. Dobila sem napotnico na kateri je pisalo možna okužba v tedanjih treh mesecih. Veliko stvari se ne spomnim saj sem bila pod velikim stresom. Odšla sem v lj tam me je zdravnik pomiril da je še manj kot 5% možnosti da je plod okužen. Dobila sem tudi zdravila in naredili so mi amniocentezo. No v materinski knjižici mi na dveh straneh piše 16.3.11 PCR: na tokso:NEG. No 26.08. sem rodila zdravo punčko. Sedaj sem jaz spoznala mamico ki je imela podobno in je rekla da so po porodu pregledali ji tudi otroka. Meni pa niso. 🙁 Zato sem takoj odšla do pediatrinje in povedala kako je bilo. Ona mi je dala napotnico za infekcijsko tam so mi pa rekli da brez veze hodimo k njimi da bi morala jaz napotnico dobiti ob rojstvu. Kaj naj naredim. Imate kakšen nasvet kam in kako. Strah me je za mojo punčko. Od nosečnosti do sedaj sem izgubila že 5 sorodnikov in težava pri težavi. Prosim za nasvet. Hvala vnaprej. LP