tirolog
Spoštovani,
2003 sem pri sedemnajstih zbolela za močno podivjano bazedovko in bila zdravljena tudi za EO in aritmijo. Prejela sem radiojod 925MBq J 131. Terapije z zdavili sem imela do 2005 nato pa nič več. Oktobra 2014 so bili izvidi TSH v mejah normale T3 in T4 pa ne, na kar je osebna zdravnica kontaktirala vaš oddelek in mi predpisala 50mcg Euthyrox in nato decembra 2014 dozo zvišali na 75mcg. Do junija 2015 se je moje počutje postopno izredno poslabšalo. Pojavljali so se mi glavoboli, driske, bruhanje, nespečnost, močno potenje ponoči, zvišana telesna temperatura 37,4 več tednov (čeprov ni šlo za prehlad), utrujenost, izpadanje las, suha srbeča koža, … zato sem šla nazaj k osebni zdravnici vprašat, če imam slučajno previsoko dozo zdravila vendar je bil TSH 0.961 uredu in so svetovali naj nadaljujem z 75mcg Euthyrox. Ob zadnji kontroli krvi je bi bili izvidi uredu, a se še vedno počutim zelo izčrpana, močno se mi rečijo lasje, mesečno perilo pa se mi je postopno skrajšalo iz normalnih 5 dni le še na 2 dni.
Zanima me, če je krajšanje mesečnega perila normalno in kdaj se bo počutje izboljšalo? Dokler sem jedla 50mcg Euthyrox je še šlo od kar jem 75mcg sem pa za nikamor. Je mogoče, da slabo toleriram Euthyrox? Koliko časa ga bom še rabila jesti, če so sedaj TSH, T3 in T4 vrednosti normalne?
Zanima me tudi zakaj se mi je iz Bazedov-hipertiroze po desetih letih (pri 30ih) razvila hipotiroza?
Za vaše mnenje in odgovor se vnaprej zahvaljujem. Lp
Spoštovani!
Pri vas je hipotiroza posledica zdravljenja bazedovke z radiojodom. Glede na TSH, ki ste ga navedli je odmerek Euthyroxa primeren. Spremembe menstrualnega ciklusa verjetno niso posedica bolezni ščitnice.
Lp
Pozdravljeni,
13 letni sin je občasno potožil glede glavobola v predelu sinusov. Peljali smo ga k zdravniku ta mu je dal pregledati kri. Izvide navajam spodaj. zdaj smo dobili napotnico za pediatrično kliniko.
prosim povejte nam kakšen je možen rezultat. Sin je športno aktiven
s-tsh 5,26
s-t3 prosti 6,9
s-t4 prosti 15,3
Spoštovani,
stara sem 28 let. Ker sem opazila povečanje ščitnice, konstantno utrujenost ter zaprtost, sem prosila za pregled ščitnice. Pri pregledu krvi so mi ugotovili sledeče vrednosti: TSH: 8,44; T3: 3,35 in T4:6,94 (diagnoza hipotiroidizem). Opravili so mi ultrazvok in ugotovili kronično vnetje ščitnice. Analiz za protitelesa mi niso delali, ampak zgolj krvno analizo za tsh, t3 in t4. Bi po vašem mnenju potrebovala še kakšno analizo preden začnem z jemanjem hormonov? Kolikšno dozo bi vi priporočali? Rada bi dobila res natančno sliko, da bo potem jemanje zdravil/hormonov ustrezno.
Najlepša hvala za odgovor in pomoč.
Lep pozdrav,
Tjaša
Spoštovani!
Glede na navedeno gre pri vas za blago premajhno delovanje ščitnice (hipotirozo). Opredeliti je potrebno vzrok hipotiroze. Najpogosteje je to Hashimotov tiroiditis. Priporočam opraviti pregled pri tirologu.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni.
V letu 2014 sem imel terapijo radiojoda zaradi avtoimune hipertiroze. Od takrat sem na euthyroxu in sicer 100 mikrog. Zaradi latentne jatrogene hipertiroze je bila terapija zmanjšana tako da 7 dan vzamem 50 mikrog drugače 100. Ob zmanjšanju doze v novembru 2015 sem imel izvide
Tsh 0.050
T3 5.35
T4 14.09
Marec 2016 osebni zdravnik
Tsh 0.217
T3 4.06
T4 12.68
V aprilu 2016 ob kontroli v tirološki ambulanti
Tsh 0.94
T4 17.2
Ščitnica je bila majhna hipoehogena.
Sedaj se na trenutke spet slabo počutim, včasih zelo veliko energije včasih utrujen da bi lahko samo ležal. Imam tudi občasne vrtoglavice.
Zanima me ali ti povezano z ščitnico ali še vedno deluje saj imam znake počutja kot pred radiojodom, seveda v lažji obliki kot pred. Lp Gregor
Pozdravljeni.
Pred nekaj leti so mi diagnosticirali Hashimoto tiroiditis. Nekaj časa sem tudi prejemala Euthyrox, sedaj ga ne jemljem že dve leti (ščitnični hormoni so ok). Imam eno zelo kratko vprašanje-ali lahko hrano solim z jodirano soljo? Takrat, ko sem jemala euthyrox so mi to namreč odsvetovali. Hvala za info.
Lp, S