Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje tirolog

tirolog

Pozdravljeni!

Zanima me, glede na to, da sem pri tirologu na Polikliniki naročena 13.01.2009 ob 13 uri za prvi pregled ščitnice, ali ni potrebno biti tešč, glede na uro, ki sem jo dobila in potrebe za meritve TSH. (v novembru so mi izmerili TSH – 5.02).
Ali je bila mogoče napaka pri naročanju, ali lahko pred obiskom kaj pojem?

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Za laboratorijske preiskave ščitničnih hormonov in ostalih parametrov (protitelesa, Tg) ni potrebno biti tešč. Pred obiskom tirologa lahko nekaj pojeste.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani dr. Pirnat!

Zanima me, če izvajate samoplačniški pregled ščitnice in kje?

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.

Spoštovani!

Samoplačniški pregled pri meni lahko opravite v Zdravstvenem zavodu Revita Peričeva 31 Lj. tel. 01 2340 222, ali na Polikliniki Njegoševa 4 Lj. tel. 01 2301 971.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani!

Na Vas, Asis.dr.Edvard Pirnat, se obračam v zvezi pregledom, ki so mi ga pri zadnjem obisku na Enkokrinološki kliniki v LJ svetovali. Gre namreč zato da so mi pri zadnjem pregledu na Endokrinološki kliniki v LJ (obiskujem jo že od 2.5 meseca starosti) svetovali da naj obiščem tirologa. Tudi na vprašanje glede morebitne nosečnosti in s tem povezano hormonsko terapijo, itd.. mi je bilo tako svetovano.

Stara sem 29 let. Trenutno prejemam Euthyrox 15o ug na dan in pri tem nimam težav. Izvidi ob zadnjem pregledu TSH 0,709 mE/L, pt4 21,65 pmol/L, pt3 4,87pmol/L.

Zanima me ali mora napotnico napisati lečeči osebni zdravnik ali me napotijo iz Enkokrinološke klinike in ali moram prenesti kartoteko klinike v vašo ambulantno enoto, seveda če me boste sprejeli.

V pričakovanju vašega odgovora, Vas lepo pozdravljam,

Tanja

Spoštovani!

Glede na navedene izvide je pri vas odmerek Euthyroxa ustrezen. Žal niste napisali za kakšno obliko hipotiroze (premajhnega delovanja ščitnice) gre? Vsekakor lahko napotnico za pregled pri tirologu izda izbrani zdravnik družinske medicine. Koristno bi bilo, če bi ob pregledu pri tirologu prinesli tudi zadnji izvid pregleda pri endokrinologu, celotne dokumentacije pa ni potrebno prenašati.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni,
meseca januarja bom napolnila 30 let, brez otrok.
Na vas se obračam zaradi domnevnih težav s ščitnico. Pred približno enim letom sem bila na testiranju krvi in so mi ugotovili malo pomanjšano delovanje ščitnice, vendar menda še vedno v mejah normale. Zadnje mesece opažam spremembe na počutju, razpoloženju, utrujenosti in splošne izčrpanosti. Druge težave, ki me perijo so zadrževanje vode v telesu in napihnjenost, še posebno v predelu trebuha, pogosta hripavost, ki traja daljše obdobjen ter porast teže.
Pri pregledu literature na področju Hipotiorizma sem prišla do zaključka, da bi morda lahko bila vzrok za moje težave prav ščitnica.
Zanima me kako in s kakšnimi postopki vi rešujete težave povezane s štitnico. Za odgovor se zahvaljujem. Lp, K.

Spoštovani!

Glede na navedeno (utrujenost, spremembe razpoloženja, porast telesne teže..) je možno, da gre pri vas za hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice. Priporočam določiti TSH pri izbranem zdravniku. V primeru patoloških vrednosti pa bo potreben pregled pri tirologu. Hipotirozo sicer zdravimo z nadomeščanjem ščitničnih hromonov v obliki tablet.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Imam pregled pri tirologu.
Kaj se vse dela na pregledu?

Spoštovani,

tirolog se z vami pogovori o vaših težavah, vas pregleda, potipa ščitnico, opravi ultrazvok. Oddate tudi kri za določitev ščitničnih hormonov, pogosto tudi protiteles in drugih markerjev v krvi. Glede na to se tirolog odloči še za dodatne preiskave, kot so slikanje ščitnice ali punkcija.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Sem bila pri tirologu.
Zdaj bi Vas prosila da mi pojasnite kaj pomeni slikanje ščitnice, kaj pokaže?
Pa me zanima tudi radioaktivnost, zakaj je nevarno biti blizu otroka?

Spoštovani,

slikanje ščitnice pomeni, da ugotavljamo aktivnost ščitničnega tkiva z zaznavanjem sevanja radioaktivnega tehnecija, ki se nakopiči v ščitnici. Količina prejetega sevanja je v tem primeru nizka (bistveno nižja kot npr. pri rentgenskem slikanju). Posameznik seva še nekaj ur potem, ko je prejel radioaktivni tehnecij. Ker je sevanja malo, energija sevanja je nizka, radioaktivni tehnecij pa hitro razpade, pravzaprav nevarnosti za otroka ni. vseeno pa je bolje, da otrok nekaj ur nima tesnih stikov s posameznikom, ki je prejel tehnecij, saj se tako izogne nepotrebnemu sevanju.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Kaj pomeni SR?
Prosim za objašnjenje:
SCINTIGRAM: Kopičenje radiofarmaka v desnem ščitničnem režnju je primerno. Spodnji pol levega ščitničnega režnja slabše kopiči radiofarmak, nakazuje se IZPAD(kaj to pomeni)
MNENJE: Pri bolnici gre za evtirotično, nodozno spremenjeno ščitnico.(nič nevem kaj to pomeni)

Spoštovani,

SR pomeni sedimentacija.
Izpad na scintigramu pomeni, da je ta predel v ščitnici manj aktiven kot ostala ščitnica.
Evtirotična nodozno spremenjena ščitnica pomeni, da imate vozliče v ščitnice, ob tem pa je delovanje ščitnice normalno.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Pozdravljeni,
zanima me, če mogoče veste kateri internist tirolog dela kaj v Celju samoplačniško in kje? Sem namreč noseča (prvi mesec) in mi je osebna zdravnica pri pregledu ugotovila, da imam hipotirozo. Moja vrednost TSH-ja je bila 4,87. Kaj zdaj to pomeni? A je to zelo kritično? Še posebej sedaj med nosečnostjo? Stara sem 30 let in je to zame prva nosečnost. Imam pa zelo stresno službo. Kaj mi priporočate? Da grem v bolniški stalež?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Andreja

Spošovani,

TSH je mejno višji, kar ni kritično, potrebna pa je potrditev te vrednosti z opredelitvijo morebitne ščitnične bolezni. Glede na nosečnost svetujem, da čim prej opravite pregled v ustanovi z ustreznim laboratorijem, najbolje kar pregled pri tirologu z ultrazvokom ščitnice, ponovno določitvijo TSH in določitvijo ščitničnih protiteles. Najbolje bi bilo, da pregled opravite z napotnico v bolnici Celje v ambulanti za ščitnico (Oddelek za nuklearno medicino, tel: 034233617). Tirolog bo ocenil, ali imate ščitnično bolezen in, ali je potrebno zdravljenje. Bolniški stalež ni potreben.

lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Pozdravljeni!

Že od pubertete imam problem s prekomerno poraščenostjo in potenjem. V zadnjem času pa imam poleg tega probleme tudi s tesnobo, stiskanjem pri srcu, povečanim bitjem srca kjub temu, da mirujem, izpadanjem las, utrujenostjo, zmedenostjo in nerednim menstrualnim ciklusom. Do sedaj nisem nikoli pomislila, da bi na to lahko vplivalo nepravilno delovanje ščitnice. Ali bi to lahko bil vzrok mojih težav in kje se da opraviti pregled?

LP

Spoštovani,

prekomerna poraščenost zanesljivo ni odraz motnje v delovanju ščitnice, ostale težave pa so dokaj nespecifočne in ne izključujejo morebitnih težav s ščitnico. Najenostavneje je, da vam vaš izbrani zdravnik opravi določitev ščitničnih hormonov. Normalen izvid izključuje neustrezno delovanje ščitnice kot razlog za težave, v primeru patološkega izvida pa je potreben pregled pri tirologu.

lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

sem Marija iz celja obračam se na vas ker je moja diagnoza na 1. izvidu (hashimotov) tiroiditis na enem pa evtirotična nodozna govša. punkcija je pokazala atipijo celic. ščitnica je močno prekrvavljena. v desnem režnju je kavdalno amizogena nodozna formacija velika 3cm karinalno je majhna klacinacija. v levem režnju je karinalno vrtalno kalciniran nodus 1cm zanima me ali potrebujem zdravljenje ali operacijo.

Hvala za odgovor

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za nodozno (gomoljasto) golšo in moda tudi kronično avtoimunsko vnetje ščitnice.Odločitev ali je potrebna operativna terapija ali ne je vsekakor v rokah lečečega tirologa, ki natančno pozna klinično stanje in rezultate opravljenih reiskav.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close