Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Težave zaradi ploskega stopala in artritisa palčnega sklepa

Težave zaradi ploskega stopala in artritisa palčnega sklepa

Pozdravljeni.

Zadnje mesece imam nekaj težav s stopali, bila sem pri ortopedu, rada bi še samo kakšno dodatno usmeritev.

Že od otroštva imam ploska stopala, kot otroku so mi delali vložke po meri in me spremljali na otroški ortopediji, potem pa ni bilo več zdravljenja in usmeritev, ko sem prišla v najstniška leta. Stara sem 35 let, kar precej aktivna (predvsem pohodništvo, občasno tudi joga, tek, tenis). Zadnjih 6 mesecev sem bila še dosti bolj aktivna – dolge pohodniške poti, tek, joga. Pred dobrima dvema mesecema sem prvič zaznala težave v stopalih, več na desnem. Predvsem so se izrazile bolečine v desnem palcu na nogi.

Pred dobrim mesecem dni sem imela pregled pri ortopedu in rentgen obeh stopal. Diagnoza in mnenje: blažje težave zaradi ploskih stopal (bolj desno) in artritis palčevega sklepa na desni nogi, ni pa nobenih znakov za obrabo sklepov, tudi hrustanec na MTP1. desno lepo ohranjen. Svetujejo uporabo kvalitetnih vložkov in uporabo čevljev s tršim podplatom.

Nabavila sem si dobre vložke za plosko stopalo in vložke po meri za plosko stopalo in prst (predvsem za uporabo pri pohodništvu, ki je vsakodnevno uro ali več). Pri hoji najbolj čutim prst na desni nogi. Zanima me, če je še kakšen način, da si sama pomagam. Čez mesec in pol nameravam iti na pohodniško pot in vsak dan prehoditi 15 – 20 km, zato me zanima, kaj lahko še storim, da se bolje pripravim in da se stanje ne poslabša.

Najlepša hvala za vaš čas in kakšno usmeritev in prav lep pozdrav,

Megi

Spoštovani!
Imate začetno obrabo palčevega sklepa. Svetujem široko in udobno obutev, vložke za razbremenitev palca oziroma stopalnic, izogibajte se teku in dalge hoje po asvaltu. Hodite raje pretežno po mehki podlagi. Vzdržujte gibljivost palca, to lahko delate s hojo po prstih in da na stopnici stopate na prste. Delajte tudi vaje za stopalno muskulaturo – vaje na ravnotežni žogi ali deski.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58
Objava čaka odobritev

New Report

Close