Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Težave z D kolenom, MR izvid

Težave z D kolenom, MR izvid

Spoštovani,

imam 23 let.

Marca letos se mi je pri vstajanju iz kavča zaskočilo D koleno. Po tem me je koleno bolelo in nekoliko oteklo. Po počitku in Nalgesin forte tabletah je bilo nekoliko bolje, a težave niso povsem izzvenele. Včasih boli v mirovanju, včasih imam občutek, kot da v kolenu nekaj preskoči.

Osebna zdravnica me je napotila k travmatologu, ta pa na MR.

MR D kolena (10.7.22): brez artrotičnih spr. St. po diskretni parcialni leziji zadnjega roga med. menisk. na T2 in PD-ju diskretnega linearnega hiperintenzivnega signala. Zadnji križni lig. nekoliko cepljen pri nasadišču na femur (lahko anatomska varjanta, malo verjetno parcialna lezija). Medialni kolat.lig. rahlo edematozen, nekoliko zadebeljen. Manjše edematozne spr. kostnine v dist. delu femurja nad kondili na T2 in PD-ju linearnega hiperintenzivnega signala. Brez večjega izliva. Močnejši intersticijski edem mehkih struktur ekstraartikularno.

Travmatolog (8.8.22): ocenjujem, da je v ospredju distenzija oz distorzija lig. in edem kostnine, zato svetujem počitek, zelo previdno obremenjevanje. Kontrola čez 4 tedne.

Zaradi težav sem precej omejila telesno aktivnost, previdno vstajam in hodim. Vljudno prosim za mnenje, koliko časa lahko težave trajajo (pričakovala sem, da bodo prej izzvenele) in, če je možno še kaj drugega storiti poleg počitka, da bo končno bolje.

V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam,

Neja

Spoštovani!

MR je pokazal udarnino kosti, nategnjeno stransko vez in manjšo poko meniskusa. Glede na težave, ki. jih opisujete, trajajo že malo predolgo (5 mesecev?). V tem času bi se moralo stanje umiriti. Po. mojem mnenju lahko težave dela tudi meniskus (predvsem zaradi preskokov, ki jih opisujete) in bi bila celo mogoče potrebna operacija. Moral bi opraviti klinični pregledza dokončno mnenje. Lahko pridete tudi k meni na pregled.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Spoštovani,
stara sem 20 let. Julija sem na praksi v bolnici narobe stopila. Desno koleno me je zvečer bolelo (na medialni strani meniskusa in pod kolenom) in rahlo oteklo. Naslednji dan sem šla na urgenco, kjer so opraviki rentgen, ki je pokazal zvin desnega kolena. Ker se je stanje poslabšalo, sem se čez 2 dni ponovno oglasila na urgenci. Dobila sem napotnico za MR KOLENA. Spredaj, pod kolenom sem imela pred začetkom fiziotorepije majhno bulico, ki se je sčasoma, po večkratnem napačnem gibu, povečala, ki jo še zmeraj imam.

Izvid MR DESNEGA KOLENA:

Femorotibialni sklep je primerne sirine, v njem ni izliva. Sklepni hrustanec femorotibialnega

sklepa je primerne debeline in intenzitete signala, brez znakov za hrustancno lezijo.

Meniskusa sta primerne oblike. V posteriornem rogu medialnega meniskusa se diferencira

vertikalna fisura, ki najverjetneje prekinja zgornjo in spodnjo artikularno povrsino meniskusa.

Lateralni meniskus je brez znakov za poskodbo.

Sprednji in zadnji krizni ligament sta ohranjene kontinuitete, primerne debeline in intenzitete

signala.

Medialni kolateralni ligament, lateralni kolateralni ligament, iliotibialni trakt in tetiva bicepsa so v

mejah normalnega.

Tetiva kvadricepsa in patelarni ligament sta ohranjene kontinuitete, primerne debeline in

intenzitete signala.

Patela ima primeren polozaj.

Patelofemoralni skep je brez posebnosti. Sklepni hrustanec patelofemoralnega sklepa je

primerne debeline in intenzitete signala, brez znakov za hrustan¿no lezijo.

Skelet ima normalen signal.

Misice so primerne trofike in intenzitete signala, brez znakov za poskodbo.

MNENJE:

Vertikalna fisura posteriornega roga medialnega meniskusa.

Prosila bi za razlago izvida in zanima me kakšni so ukrepi vnaprej. Ali je potrebna operacija?

V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam,

Taja

 

Spoštovani!
Gre za počen notranji meniskus. Najverjetneje bo potrebna operacija – artroskopija. Svetujem pregled pri ortopedu za dogovor o operaciji. Lahko pridete tudi k meni.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close