V tej rubriki veckrat berem prispevke rekreativnih tekacev, ki tecejo dobro uro
skupaj veckrat na teden. Sam sem se kot aktivni tekmovalec pred leti treniral plavanje, zdaj to pocnem rekreativno nekajkrat na teden – preplavam med 2 –
3 km skupaj (40 – 60 min.). Ze kaksna dva mesece plavanje kombiniram s tekom (plavam 2 -3 x na teden) in ravno tolikokrat tudi tecem, ponavadi menjam sporta
izmenicno (en dan plavam, drugi dan tecem, itd.). V dveh mesecih sem, kar se
teka tice, ” iz nule ” postopno prisel do pretecenih 8 – 9 km – kar se mi zdi se kar zadovoljivo – moram pa reci, da ko primerjam oba sporta, ugotavljam, da me tek na nek nacin bolj utrudi od plavanja. Predvidevam, da je to povezano tudi s tem, da imam sam verjetno boljso plavalno kot pa tekasko tehniko.
Zanimivo se mi tudi zdi, da vas kar precej pise o tem, da tecete tudi po uro in pol skupaj, se nikogar pa nisem zasledil, da bi napisal, da redno plava po uro ali uro in pol….se vam zdi plavanje toliko tezje ?
Sicer se mi zdi ta ” duatlon ” kombinacija v vsakem pogledu dobra in zanimiva in bom seveda nadaljeval.
Kar sem napisal, je bolj razmisljanje kot vprasanje, bom pa vesel kakih odzivov.
za plavanje si moras vzeti cas, poleg tega tek zdruzujem z alpinizmom. s plavanjem nikoli ne dobis toliko kondicije kot s tekom in ravno kombinirano plezanje(led-skala) v hribih zahteva ogromno kondicije.
ena povprecna, klasicna smer je sestavljena iz 4-6h (tudi do 12h gazenja po snegu) s 30-45kg opreme na hrbtu, potem pride na vrsto enih 8h plezanja in nato se 4-5h sestopa
alpski stil zahteva vse to v enem dnevu…pozimi pa ves koliko je dan kratek.
Hvala za odgovor. Gotovo je res, da se za alpinizem najbrz ne bos pripravljal v bazenu, prav tako pa je tudi res (lahko povem iz lastnih izkusenj in primerjav), da mnogi sicer vzdrzljivi tekaci in kolesarji v bazenu ne pridejo nikamor (kar je veckrat vzrok, da se ne lotijo triatlona). Mislim, da razlicni aerobni sporti vendarle vodijo do nekoliko ” razlicnih vrst kondicije “, kar pomeni – kot si ugotovil ze sam za primerjavo kolesarjenja in teka – da je ocitno treba trenirati oboje.
Odgovarjam malce kasneje. Plavam vecinoma v bazenu Fak. za sport, v Tivoliju je gneca dejansko prevelika (kar ni cudno, ker je to prakticno edini oz. eden od dveh uporabnih zimskih bazenov v LJ) – dejansko pogoji za trening rekreativnega plavanja v LJ niso dobri – Tivolija ne maram tudi zato, ker mi je pred leti nekdo po nesreci tam razbil nos z udarcem z nogo.
Aligator,
Kot si si že sam odgovoril, plavanje, tek in kolesarstvo so športi, ki se ne dajo linearno primerjati. Iz samega triatlona, ki naj bi bil razdeljen enakomerno na tri discipline, je iz časov trajanja razvidno, da ne trajajo niti približno enako.
Zato ne smemo enačiti čase izvajanja tako različnih aktivnosti.
Plavanje je tehnički najbolj zahtevno, ker se izvaja v vodi, ki nam ni naravno okolje. Tu se najslabše znamo gibati in dihati. Nobena kolesarska ali tekaška kondicija ti ne bo pomagala, da bi preplaval nekaj kilometrov.
lp