zakaj bi s tekom pridobila na tezi? jaz se nisem videl tekaca na dolge proge ki bi imel vsaj idealno tezo;)
telo se na tek privaja in izoblikuje zelo pocasi, tocno taksni morajo biti tudi treningi. brez vztrajnosti in veliko dobre volje ponavadi ne gre.
poglej kolikor sem jaz zadeve spoznal gre takole (naj me Tekac popravi);
misice zacnejo kazati spremembe po 3 mesecih tekanja, kosti, vezi in sklepi se prilagajajo se pocasneje, zato je okoli 3 – 5 meseca pri treningih potrebna velika previdnost (misice so izoblikovane in pripravljene na najhujse, vezi in sklepi pa trpijo ker rastejo pocasneje). telo kot sistem, celota, se tekasko utrdi nekako po 2 letih treninga in nic prej.
kdaj zacnes izgubljati speh in ga porabljati kot glavni vir energije pri dolgih tekih pa ne vem, se nisem nikoli s tem obremenjeval.
Nisem se slisal, da bi se kdo samo od teka redil oz. pridobival tezo. Ce pogledas razne tabele, ki so na voljo tudi na internetu, lahko najdes podatke o porabi kalorij pri teku (poraba je odvisna od telesne teze in hitrosti teka – tabele veljajo ponavadi za tek po ravnem terenu). Iz njih je razvidno, da okoli 70 kg tezak clovek pri hitrosti okoli 9 km/h pokuri v eni uri teka kakih 700 – 800 kalorij (lazji nekaj manj, tezji nekaj vec). Te kalorije mora telo nekje vzeti in tek je zato kot oblika aerobne vadbe primeren tudi za hujsanje – sploh se priporoca teci na tesce zjutraj, ker takrat telo ” kuri ” predvsem energijo iz shranjene mascobe, medtem ko ob teku le nekaj ur po zauzitju hrane kuri bolj energijo iz te hrane.
Ne vem, ce lahko s samim tekom treniras trebusne misice, mislim, da ne. Je pa res, da se trebusne misice bolj vidijo, ce s tekom s trebuha spravis mascobo, ki jih prekriva.
Tek je zame ena izmed najboljsih in najbolj primernih nacinov hujsanja, priporocal bi vsakomur, ki nima probleme s sklepi oz. poskodbo ki bi mu to ovirala.
Pri teku deluje skoraj vse, tudi trebusne misice, seveda ene vec druge manj. Kakor pravi aligator ti bo tek pripomogel h kurjenju mascob, in bo tako posredno vplival na izgled tvojih trebusnih misic. Za okrepitev le-teh pa izvajaj se posamezne vaje, najbolje v fitness centrih, kjer imas primerne aparate za posamezne dele trebusnih misic.
S tekom bos najvec okrepcala misice na nogah ter ritne misice, seveda bi lahko pridobila kaksen kilogram na ta racun, ampak mislim, da se ti ni treba bati.
Lep pozdrav,
Boštjan
Čas je pri vsakem treningu samo en od parametrov, ki nam kaže koliko smo trenirali in počivali. Ni edini in ni najvažnejši. Najlažje ga merimo.
Najbolj pomembna je stopnja obremenitve. Samo čas trajanja ne pove ničesar.
Da, moraš teči POL URE in nič manj? Ni res. Večina, ki začne s tekom ni sposobna tudi po nekaj tednov preteči v enem kosu, “POL URE” tudi pri niski intenzivnosti
LP.
Se strinjam z zadnjim delom Kolesarjevega sporocila. Reci zacetniku, da je treba v kosu teci najmanj pol ure, je nekaj, kar vsakemu normalnemu nesportniku ubije voljo in motivacijo, saj vecinoma ze takoj, ko se spravi na noge, ugotovi, da rezultatov, o katerih bere na raznih forumih, niti priblizno ne dosega. Mene je od sporta odvrnilo prav to: ze od vrtca naprej so nas obremenjevali z rezultati in podobnim. Nikoli jim nisem bila kos, zato so telovadili in bili v ospredju ta-sportni otroci, vsi ostali pa bolj ali manj prepusceni sami sebi, casa, da smo vzgojili sovrastvo do kakrsnega koli gibanja, pa je bilo na pretek.
Zato bi vsakemu zacetniku, med katere bolj ali manj se vedno sodim tudi sama, polozila na srce, naj zacne tako in toliko, da ne bo izgubil motivacije, da bi to pocel tudi jutri, pojutrisnjem, naslednji teden itd. Na zacetku bo slo pocasi, potem pa se bodo pocasi zacele pojavljati velike (osebne) zmage. Sprva poredko, a ce vztrajas, bos prisel tudi do trenutka, ko se bos obrnil nazaj in lahko obcudoval napredek.
Torej, Naya, kakor so ti ze povedali: pri teku se verjetno krepi in oblikuje najvec misic “hkrati”, zato ga lahko vzames kar za svojega, vendar ne do takrat, ko bos ugotovila, da si prisla do zeljenega “cilja”, ker s takim motivom do tja tako ali tako zelo verjetno ne bos prisla. Tek vzemi za svojega. In ne obupaj, ce kaksen dan ne bos zmogla pol toliko, kolikor si prejsnji. In: redno pocivaj, ker -> glej guinessov zapis.
Noben me ne bo preprical da z joggingom lahko oblikujes ritne misice. Jogging dejansko preoblikuje le mecne misice, ze stegenske precej slabo. Za oblikovanje je precej primernejsa oblika sprint, ki dejansko mocno vpliva na stegna (tako zadnja stran – biceps, kot sprednja stran – quadriceps) in na rit – gluteusmaximus.
jaz ne tecem v naravi ampak na orbitrek.enkrat sem ze pisala o tem in mi je bilo odgovorjeno, da se to nikakor ne more primerjati s tekom v naravi.res je lažje.se pri teku zunaj res utrudim ze pri minimalnih razdaljah,na orbitrek pa lahko tecem 20 km.samo me pa zanima kako je s to obremenitvijo sklepov-a ni z navadnim tekom tako, da sklepi bolj trpijo?pa se to, ce kdo zan narediti primerjavo-koliko se orbitrek lahko primerja z dejanskim tekom v naravi.
papa
pri teku v naravi sklepi normalno bolj trpijo, se posebej na asvaltni podlagi, ampak cudovita lastnost telesa je, da se prilagaja in ojaca misice, sklepe in vezi ki so bolj obremenjeni in obratno:))
seveda ne takoj po prvi vadbi oz. treningu zato je treba zaceti pocasi. s tekom bos telo “dobro” oblikovala in pripravila nic prej kot v dveh letih.
primerjave z orbitrekom pa nazalost ne morem delati ker te naprave se videl nisem. ce se pocutis dobro pomojem ni problema. samo ne vem kako vzdrzis za 4 stenam:o
nic lepsega ni kot jutranji tek v naravi, medtem ko se vsi spijo