Najdi forum

študij farmacije vs študij medicine

Pozdravljeni!
Sem dijak 3.letnika splošne gimnazije in me mika študij farmacije ali medicine. Že od malih nog so me zanimale zdravstvene in naravoslovne vede. Zanima me kaj se bolj splača študirati. Po učnem uspehu sem prav dober( točke so mi zbile: zgodovina, športna vzgoja(zaradi konflikta s profesorjem) in filozofija). Na maturi mislim imeti Biologijo ali Kemijo. matematiko imam 4 in isto oceno imam pri fiziki. Na maturi bi imel matematiko na standardnem nivoju, angleščino na višjem(imam srečo, da sem dolgo živel v VB zato mi gre angleščina zelo dobro) in biologijo/kemijo in informatiko na maturi. Zanima me kaj se mi bolj splača študirati, medicino ali farmacijo. Imam tudi v mislih lab. biomedicino, ki se tudi izvaja na FFA. Zanima me tudi, če ima kdo kakšen nasvet kateri predmet naj vzamem na maturi.

Za farmacijo moraš bit odličen kemik in matematik, za medicino pa vse. Sprejeti so samo odličnjaki z odlčno opravljeno maturo. Večjo plačo pa boš imel kot farmacevt in ne boš tako odgovoren kot zdravnik.

ok, imam odlično(5) pri kemiji in 4 pri matematiki.

Dokler boš razmišljal o tem, “kaj se bolj splača” študirati, boš drvel v prepad. NIČ in nihče ni ne more garantirati službe, denarja, preživetja. Na vse moraš gledati s širšega vidika. S čim se danes ukvarjata medicina in farmacija? Z nategovanjem ljudi, z zastraševanjem o raznoraznih boleznih, s služenjem denarja.

Če je to tvoj cilj, ok. A verjamem oziroma upam, da ni. Ne razmišljaj o tem, kaj in zakaj “se splača”, ampak o tem, kaj si ti želiš, kaj te osrečuje, kaj imaš rad (verjetno to ni samo denar in materialna varnost)? Tudi če je, ti še enkrat ponovim, da zagotovil ni.

Povprečno ima farmacevt (sploh v Avstriji) za skoraj 2x manjšo plačo kot specializiran zdravnik.

farmacija

New Report

Close