Najdi forum

stenoza spinalnega kanala

Pozdravljeni

Moja mama (80 let) ima močne bolečine v križu in zato zelo težko hodi. Opravila je CT lumbalnega spinalnega kanala od L2-3 do L5-S1:

Volumsko CT slikanje v področju hrbtenice s spiralno tehniko visoke izotropične resolcije. Iz primarnih slik rekonstruiramo slike ustreznih anatomskih ravninah za prikaz spinalnega kanala.

V višini diskusa L2-3 je videti izbočenje konture diskusa na celotnem obodu. Spinalni kanal je še primerno širok. Drugih poatoloških sprememb v spinalnem kanalu ni videti. Opisane spremembe kažejo na globalno degenerativno izbočenje diskalne konture, fokalnih patoloških izbočenj ni videti.

V višini diskusa L3-4 je videti izbočenje konture diskusa na celotnem obodu. Spinalni kanal je še primerno širok. Drugih poatoloških sprememb v spinalnem kanalu ni videti. Opisane spremembe kažejo na globalno degenerativno izbočenje diskalne konture, fokalnih patoloških izbočenj ni videti.

V višini diskusa L4-5 je videti izbočenje konture diskusa na celotnem obodu. Spinalni kanal je še primerno širok. Drugih poatoloških sprememb v spinalnem kanalu ni videti. Opisane spremembe kažejo na globalno degenerativno izbočenje diskalne konture, fokalnih patoloških izbočenj ni videti.

Spondilolisteza L5 s spondilolizo. V višini dikusa L5-S1 je videti ohranjeno posteriorno konturo diskusa ki je tudi ostro omejena. Spinalni kanal je nekoliko zožen, v njem ni videti patoloških senc.

Prosim za razlago izvida in vaše mnenje glede zdravljenja. Ali bi manualna medicina lahko olajšala težave??

hvala in lp
Majda

Žal za vašo mamo manualne terapije ne priporočam predvsem zaradi sprememb v 5. ledvenem vretencu, kjer gre poleg zdrsa vretenca (spondilolisteza) še za hudo obliko lokalne osteoporoze – spremembe v kostnem tkivu (spondiloliza).
Mami priporočam čimveč mirovanja, razbremenitve hrbteničnih mišic in obisk pri ortopedu, ki bi ji lahko priporočil ustrezen ortopedski pripomoček – ledveni pas, ki bi v tem primeru verjetno moral biti ojačan.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni!

Star sem 34 let visok 184 cm in težak 85 kg. Prvič sem občutil bolečine v spodnjem delu hrbta. Ukvarjam se tudi rekreativno z badbintonom kakšne 2 leti. (Ne vem morda se mi zdi da bi lahko prišle težave zaradi njega). Bolečine so tako hude, da ne morem stati na mestu niti 5 min., medtem ko sem prej brez problema lahko stal 1 uro ali več. Te bolečine so se pojavile prvič pred približno 4 mesece, samo da niso bile tako hude. Delal sem vaje za hrbtne in trebušne mišice, stanje je bilo samo slabše, ko sem hodil. me je bolelo okoli bokov , bolečina se mi je selila v desno nogo , oziroma malo naprej od kolka desnega in seveda ledvena hrbtenica. Naredil sem slikanje CT ledvene rbtenice in vam prilagam tudi tukaj izvid. Trenutne težave ki jih imam so(ne morem stati na mestu , bolečina je tudi pri sedenju, hoja sploh ne pride v poštev več kot 5 min., edino kar mi pomaga je lezanje na hrbtu in to se na trdi podlagi). Delam samo par vaj za raztezanje , ki mi pašejo na počutje.
Zanima me če bi mi lahko , kakorkoli pomagali z vašimi terapijami?
Za odgovor se vam ze v naprej najlepse zahvaljujem.

RADIOLOŠKI IZVID

CT ledvene hrbtenice(L3-S1)

Spinalni kanal je nekoliko ožji.Manjše Schmorlove hernije. Motena osifikacija nevralnega loka segmenta je S1. Retrolisteza v višini L5-S1 za 4 mm.
Začetna spondiloza na posameznih segmentih. Suspektna začetna spondilartroza.
Začetna i.v. hondroza v višinah L3-L4, L4-L5 in L5-S1.
V nivojih L3-L4 in L4-L5 dorzalno degenerativno izbočenje anulusa fibrosusa nakazano utesnjuje sprednjo površino duralne vreče in nakazano zožuje i.v. foramne, več na levi strani.
Dorzalno duralno vrečo utesnjujejo izbočeni rumeni ligamenti.
V nivoju višini L5-S1 je prisotna manjša dorzalna centralna protruzija i.v. diskusa, ki nakazano utesnjuje sprednjo površino duralne vreče. Degenerativno izbočenjeanulusa fibrozusa v manjši meri zožuje i. v. foramen na levi strani.

Mnenje:ongenitalno ožji spinalni kanal. Začetne degarativne spremembe v višini L/S prehoda. Manjša dorzalna centralna protruzija i. v. diskusa L5-S1.

Hvala in Lep pozdrav Niko.

Schmorlove hernije vejetno nimajo nobenega vpliva na vaše počutje.
Zaradi okvare diska med L5-S1 je verjetno prišlo do zamaknitve vretenca S1 nazaj za 4 mm. To je tudi najbolj opazna sprememba in tu je tudi verjetno vzrok vaših težav.
Poleg tega gre verjetno za zakrčenost medeninih mišic, ki zmanjšujejo prkrvavitev v nogi.
Svetujem obisk v naši ordinaciji,[/url] manualna terapija vam lahko pomaga.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Prosim za obrazložitev tegale izvida:
Kongenitalno ožji spinalni kanal. Istmična obojestranska spondiloliza arkusa segementa L5; spondilolisteza L5-S1. Napredovale degenerativne spremembe. Izrazite degenerativne stenoze centralnega dela spinalnega kanala in i.v. foramnov v višiniah L4-L4 in zlasti L5-S1.

Imam eno vprašanje ugotovljeno je da imam spinalno stenozo na nivoju L3/4 in L4/5 s kratko klavdikacijsko razdaljo ki znaša anamnestično sodeč 150 metrov.Star sem 56 let in sem srčni bolnik. Kakšne komplikacije lahko nastanejo, če se odločim za operativni poseg?Hvala za odgovor!

Imam eno vprašanje star sem 56 let in sem srčni bolnik ugotovljeno je da imam spinalno stenozo na nivoju L3/4 in L4/5 s kratko klavdikacijsko razdaljo ki znaša anamnestično sodeč 150 metrov. Zanima me kakšne komplikacije lahko nastanejo če se odločim za operativni poseg? Hvala za odgovor!

Za Rokolino:

Gre za splošne degenerativne spremembe, najslabše je stanje na segmentu L5-S1, kjer se je pojavil zdrs in je tudi že sprememnjena struktura segmenta L5.
Izvide je potrebno primerjati s klinično sliko, ugotoviti za kolikšen zdrs gre, kakšne vrste je, kakšna je njegova stabilnost oziroma nestabilnost in ali sploh lahko zdravimo z manualno medicino. V primeru velike nestabilnosti spondilolisteze je namreč kontraindicirana.

Lep pozdrav,

Za milomir:

Klavdikacijska razdalja kaže na dokaj omejeno zmožnost vašega srca, potrebno se je posvetovati s kardiologom.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,
stara sem 52 let, in imam že 5 let probleme s hrbtenico. Od leta 2007 pa do septembra letos, sem uspela od svojih 50 m prehoditi ponovno 2-3 km. Sedaj sem spet na istem, po 50 metrih se moram ustaviti, se nasloniti na palico ali vsesti, počakati, da lahko nadaljujem z nadljnimi 50 m. Bolečine so v križu, mečih, mravljinčasta leva noga, nazadnje so mi odkrili tudi začetno obrabo kolkov (najbrž posledica nepravilne hoje), tako da spim maximalno 3-4 ure dnevno. Stati na mestu ne morem več kot 3 minute.

Tole so moji zadnji izvidi, ki sem jih prejela danes, prosila bi za obrazložitev:
V višini L2-L3 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, fokalnih patoloških izbočenj ni videti. Degenerativne spremembe malih sklepov: opisne spremembe utesnjujejo duralno vrečo z lateralne strani.

V višini L3-L4 kontura diskusa je močno izbočena na celotnem obodu, fokalnih patoloških izbočenj
ni videti. AP premer duralne vreče je močno zožen. Zmerne degenerativne spremembe malih sklepov. Zožen spinalni kanal.

V višini L4-L5 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, fokalnih patoloških izbočenj ni videti. Zmerne degenerativne spremembe malih sklepov, opisane spremembe utesnjujejo drualno vrečo z lateralne strani. Zožen spinalni kanal.

V višini L5-S1 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, fokalnih patoloških izbočenj ni videti. Degenerativne spremembe malih sklepov. Spinalni kanal je še primerno širok.

Signal iz diskusov je T2 hipointenziven. Spondilodiskoartroza L-4-L5 in L5-S1, v diskusih je videti plin. Manjši ventralni premik L3.

Vsebina duralne vreče ne kaže patoloških sprememb. Prikazani del medule ima normalen položaj, obliko, širino in strukturo.

V predelu prevertebralnih in paravertebralnih mehkih tkiv ni videti patoloških sprememb.

Najlepša hvala za odgovor
meta

Mislim, da je s kolki vse v redu, problem pa je v ledvenem delu hrbtenice, kjer se v večih segmentih pojavljajo določene spremembe, ki utesnjujejo duralno vrečo, spianalni kanal ali kar oboje.
Za kateri segment gre in kateri živec je dražen (L3,L4 ali L5), bi lahko ugotovil samo na pregledu, podobne težave z manualno medicino uspešno zdravimo.

Lep pozdrav,

Spoštovani, prosim za vaše mnenje.

36 letni moški ima težave z zategovanjem in povišanim tonusom nog (spastična parapareza), pojačane reflekse s klonusom, brez bolečin. MRI torakalne hrbtenice je pokazal izrazito sinistrokonveksno skoliozo zgornje torakalne hrbtenice, poudarjeno torakalno kifozo in manjše Shmorlove hernije. Izrazite degenerativne spremembe v višini cervikotorakalnega prehoda ter na zgornjih torakalnih segmentih, predvsem spondilartroza in degeneracija i.v. diskusov ter kot posledica izrazita zožitev i.v. foramnov na desni strani (na MRI posnetku je videti stisnjeno hrbtenjačo). Manjša centralna protruzija iv. diskusa TH6-TH7, perinevralna cista v višini TH11-TH12. Ali opisan izvid pojasnjuje simptome ali je možna kakšna druga diagnoza (okvara motoričnega nervona, npr.). Bo potrebno operativno zdravljenje? Hvala za odgovor!

Spoštovani,
pred 3 meseci sem bila operirana na hrbtenici..V legi kleče mi je bila narejena laminektomija L4 do S1,discektomija L5-S1 z obeh strani, sproščena duralna vreča in štiri korenine.Še vedno čutim bolečine v križu in mravljince v obeh stegnih.Zelo veliko hodim(8-10 km dnevno),dvakrat tedensko izvajam hrbtno plavanje v bazenu, pa kljub temu ni tiste prave gibljivosti.Motijo me tudi težke noge in pekoča stopala. Nevrokirurg mi je dejal, da bo to s časoma izzvenelo.

Lepo prosim za vaše mnenje in se vam v naprej lepo zahvaljujem.

Gibljivost hrbtenice seveda ne bo nikoli več taka, kot je bila pred operacijo, sledite navodilom nevrokirurga in ne pretiravajte z obremenitvami.
Morda bi pomagala fizioterapija, masaža nog (ne v coni operativnega posega!).
Z manualno medicino v takih primerih žal ne moremo pomagati – kontraindikacija.

Lep pozdrav,

Za Tina 23:

Mislim, da za okvaro motoričnega nevrona ne gre, saj v tem primeru ne bi prihajalo do zakrčenosti v mišicah ampak za slabost v mišicah.
Mislim, da gre za klasično torakalno mielopatijo in ne poznam druge metode kot operativni poseg.

Lep pozdrav,

Prosila vas bi za obrazložitev MR lumbalne hrbtenice.
Sicer večjih problemov nimam,sem precej aktivna..le občasno mi mrtvi desna noga.Stara sem 40 let.
Izvidi so :
V višini L2-L3 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu,fokalnih patoloških izbočenj ni videti.Spinalni kanal je še primerno širok.
V višini L3-L4 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu,fokalnih patoloških izbočenj ni videti.Spinalni kanal je še primerno širok.
V višini L4-L5 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu,fokalnih patoloških izbočenj ni videti.Degenerativne spremembe malih sklepov;opisane spremembe utesnjujejo duralno vrečo z lateralne strani.
V višini L5-S1 kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu,fokalnih patoloških izbočenj ni videti.Degenerativne spremembe malih sklepov.
Vsebina duralne vreče ne kaže patoliških sprememb.Prikazani del module ima normalen položaj,obliko,širino in strukturo.
V predelu prevertebralnih in paravertebralnih mehkih tkiv ni videti patoloških sprememb.

Sicer so mi pred 4 leti,ko sem opravila scintigram skeleta napisali da imam degenerativne spremembe na obeh kolkih in na obeh ramenih.

Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem,Kristina.

Spoštovan,
Lepo bi Vas prosil za vaše mnenje in pomoč. Star sem 49 let. Namreč pred 10 dnevi sem občutil zelo močno nenadno bolečino, ki se je širila iz ledvenega dela križa v desno nogo, predvsem po zadnji strani stopala, ki mi začelo drveneti, prav tako so mi tudi prti desnega stopala začeli drveneti, stopala ne morem dvigniti in ne iztegovati prstov. Takoj sem bil hospitaliziran v ortopedski bolnišnici Valdoltra, kjer sem prejemal analgetsko terapijo, CT slikanje ledvenega spinalnega kanala je pokazalo globalno izbočenje diskov in zožitev kanala v višini L4-5. Fleksija desnega stopala je omejena in močno oslabela.Ekstenzije in desnega palca hoteno ne naredim.Patelarni refleks je obojestransko živahen, ahilov refleks je obojestransko izvabljiv. Planatarni refleks je na obeh straneh fleksijski. Opravili so mi EMG (povzetek): V m. tibialis anterior dex. smo zaznamovali primerne in močno razredčene potenciale motoričnih enot, v m.proneos longus dex. pa hoteno aktiviranih potencialov motoričnih enot nismo zaznamovali. V mirovanju nismo našli patološke spontane aktivnosti. Opisan izvid kaže na hudo svežo okvaro korenine L5 desno, ker je od nastanka okvare preteklo verjetno premalo časa(10 dni) se nevrogene spremembe potencialov motoričnih enot verjetno še niso razvile in patološka spontana(denervacijska)aktivnost še ni nastala. Priporočamo EMG spremljanje in MR..
Po analalgetski terapiji sem bil odpuščen, odrvenelost desne noge je ostala.
Prosil bi Vas za mnenje ali je mogoče z manualno terapijo pričakovati izboljšanje, ali mi lahko pomagate.
Prosil bi Vas za pojasnilo kakšna je razlika med manualno medicino in kiropraktiko?
Za odgovor se Vam zahvaljujem in Vas pozdravljam.

Gre za poškodbo živca, ki je lahko nastala ali zaradi mehanskega pritiska (radikulopatija) ali zaradi preslabe prekrvavitve (radikuloishialgija).
Glede na vašo starost in svežo poškodbo se to da pozfdraviti, pri čemer je potrebno upoštevati, da se živec obnavlja cca 3 mesece.
Oglejte si:
Kiropraktika in manualna medicina

Lep pozdrav,

Za Kristina 71:

Gre za normalne spremembe za vašo starost, če nimate nobenih simptomov je za zdaj vse v redu.

Lep pozdrav,

Spoštovani,
Prosim vas, če mi lahko “po domače” obrazložite izvid MR lumbalne hrbtenice.
– ali je mogoče hude bolečine odpraviti z manualno medicino oz.
– ali je možna operacija glede na diagnozo, ki sem jo napisal v nadaljevanju – bolečine
me “ubijajo”.

Imam zelo močne bolečine v ledveni hrbtenici z izžarevanjem v obe nogi in zaradi tega tudi otežkočeno hojo. Diagnosticirano imam tudi Parkinsonovo bolezen. Poleg tega imam še sladkorno bolezen. Operiran sem bil na srcu, narejene imam bypasse. Poleg vsega že naštetega pa sem imel na desni nogi že trikrat šen. Star sem 60 let.

Izvid MR :
Natirvno MR slikanje lumbalne hrbtenice opravimo z naslednjimi sekvencami:
1. T1 in T2 obteženo TSE sekvenco v sagitalnih ravninah,
2. T1 obteženo FFE sekvenco v sagitalnih ravninah,
3. T2 obteženo TSE sekvenco v aksialnih ravninah,
4. 2D MR mielografsko serijo v rotaciji okoli vertikalne osi.

Lumbalna lordoza je zravnana. Na robovih krovnih plošč korpusov vretenc so ostefiti, sicer je oblika korpusov normalna. Fokalna sprememba signala iz korupusa Th9 predstavlja angiolipom. Spremembe signala iz subhondralnega dela korpusov so degenerativne narave.

Signal iz diskusov L2-3, L3-4, L4-5, L5-S1 je T2 hipointenziven, kar kaže na degenerativni proces diskusov.

V višini L1-2 je diskus malo enakomerno degenerativno izbočen na celotnem obodu, spinalni kanl je malo zožen.

V višini L2-3, L3-4, L4-5 so diskusi znižani, degenerativno izbočeni na celotnem obodu, ob njih je na priležnih krovnih ploščah nekaj robnih osteofitov. Mali sklepi so degenerativno hipertrofično spremenjeni. Opisano močno zožuje spinalni kanal – težja degenerativna stenoza spinalnega kanala L2-3, L3-4, L4-5.

V višini L5-S1 je diskus malo degenerativno izbočen. Mala sklepa sta degenerativno spremenjena. Opisano malo zožuje spinalni kanal, utesnjena sta lateralna recesa in iv foramna.

Konture in signal ostalih prikazanih diskusov so ohranjeni, spinalni kanal primerno širok.

Vsebina duralne vreče ne kaže patoloških sprememb. Prikazani del module ima normalen položaj,obliko,širino in strukturo.

Hvala za vaš cenjeni odgovor.
Prijazen pozdrav, Janez

New Report

Close