statik
Dober dan,
Imam zidan prostor v obliki crke U. Mera sprednje odprtine je 5,5m. Postaviti mislim lepljeni tram, kateri naj bi lezal 20 cm na zidu. Na vse to pride streha enokapnica dolzine 4m na kateri bodo korci postavljeni na lepenkoin les ter zalepljeni z purpenom.
Zanima me ali mi lahko svetujete debelino trama za taksen razpon.
Pozdravljeni
v stanovanju imam namen rušiti zid med kuhinjo in dnevno sobo.
Stanovanje se nahaja v 6 nastropju nad nami je še eno nadstropje.
Zid je širok 15 cm in je dolžine cca. 2 m.
podjetje za upravljanje bloka mi zahteva dovoljenje da lahko zrušim zid.
Ali lahko dobim to dovoljenje od statika?
Hvala za odgovor.
pri statiki ni špekulacij in gradnje “od oka”, prvič mora biti znana struktura strehe, z ali brez stropa.
-prvič, sklepam pa, da je to neki odprti nadstrešek, na katerega delujejo spremenljivi zunanji vplivi
( veter in sneg) na “svoj” (predpisan) način.
-drugič. vedeti je potrebno, kje je objekt lociran, saj ima slo več vetrovnih in snežnih con, tudi izpostavljenost vetru in snegu….
Spoštovani,
želim kupiti hišo, ki je stara približno 100 let in je obnoviti. Je vzdrževana, dve leti pa že sameva.
Ima razpoke na ometu, zato bi pred nakupom potreboval mnenje strokovnjaka, ki je pripravljen oditi na ogled hiše in oceniti resnost poškodb, njihov vzrok in možnosti sanacije.
Lokacija hiše je v okolici Laškega.
Prosim, predlagajte mi na koga se lahko obrnem?
glavni vzrok razpok je neenakomerno posedanje temeljev, ki so bili v tistem obdobju v večini še zidani iz opeke ali kamna. rekonstrukcija takšnih temeljev je možna, vprašanje pa je, če je cenovno smiselna.
sami objekti tistega obdobja so bili sicer postavljeni na bolj premišljenih in skrbno izbranih mestih, kakor današnji. tu mislim na terene glede plazovitost in nosilnosti zemljine.
po 100 letih je objekt glede posedkov “naredil, kaj je naredil” in tu ni pričakovati bistvenih sprememb, prevzeti pa bi bilo potrebno spodaj opisane ukrepe.
večina napak na objektih tistega obdobja je povzročila in povzroča voda in še ta s pomočjo neumnosti človeka (neureditve okolja). voda, ki se pojavlja in dela škodo, je talna, meteorna, kapilarna in parna voda.
prve ukrepe, ki jih je smiselno prevzeti, je ureditev in pravilno odvajanje meteorne vode od objekta, potem dreniranje temeljev in nato vsa ostala dela, ki so povezana z dobro prakso v gradbeništvu.
v kolikor se dobro opazuje toliko (100 let) in še več stare objekte, je na njih videti, da se na delih, kjer je voda iz strehe speljana direktno pod temelje, tam takšni objekti posedejo in “prelomijo”. to je v večini primerov na zunanjih straneh objektov, ki so pod največjimi vplivi različnih vod.
torej, “vodo vstran”, vse ostalo pa je tudi možno.
glavni vzrok razpok je neenakomerno posedanje temeljev, ki so bili v tistem obdobju v večini še zidani iz opeke ali kamna. rekonstrukcija takšnih temeljev je možna, vprašanje pa je, če je cenovno smiselna.
sami objekti tistega obdobja so bili sicer postavljeni na bolj premišljenih in skrbno izbranih mestih, kakor današnji. tu mislim na terene glede plazovitost in nosilnosti zemljine.
po 100 letih je objekt glede posedkov “naredil, kaj je naredil” in tu ni pričakovati bistvenih sprememb, prevzeti pa bi bilo potrebno spodaj opisane ukrepe.
večina napak na objektih tistega obdobja je povzročila in povzroča voda in še ta s pomočjo neumnosti človeka (neureditve okolja). voda, ki se pojavlja in dela škodo, je talna, meteorna, kapilarna in parna voda.
prve ukrepe, ki jih je smiselno prevzeti, je ureditev in pravilno odvajanje meteorne vode od objekta, potem dreniranje temeljev in nato vsa ostala dela, ki so povezana z dobro prakso v gradbeništvu.
v kolikor se dobro opazuje toliko (100 let) in še več stare objekte, je na njih videti, da se na delih, kjer je voda iz strehe speljana direktno pod temelje, tam takšni objekti posedejo in “prelomijo”. to je v večini primerov na zunanjih straneh objektov, ki so pod največjimi vplivi različnih vod.
torej, “vodo vstran”, vse ostalo pa je tudi možno.[/quote]
pa še:
smiselno je raziskati, če niso razpoke v objektu nastale zaradi zunanjih vplivov človeka.
tu mislim na delovanja raznih vibracijskih strojev, valjarjev in pnevmatskih strojev pri urejanju cest in slično, razpoke zaradi vibracij, ki jih povzroča promet na cestah in železnici….
v preimeru, da se bo v bližini takšnih objektov to izvajalo, pa res obstaja nevarnost
ropota:))
Tud mi potrebujemo statika zaradi želje po podiranju dveh sten v starogradnji letnik 1936. Kolk bi to kaj stalo približno, ker se mi niti ne sanja, pa noben noce povedat ko klicemo…jaz si ne morem privoscit, da mi pol en butne ceno 2000 al pa kaj podobnega, neko okvirno ceno bi rad samo. Gre pa za to, da bi rad odstranil najprej eno steno debeline 15cm med dvema prostoroma, ki sta mer 4,75 x 4 in 4,75 x 3,85. Ta stena se nad nami nadaljuje v isti liniji do 3. nadstropja, tla oz. strop pa so leseni (tramovi).Kak naj clovek brez da razdre pol stropa ve v kateri liniji potekajo tramovi, precno ali vzdolzno? Ni problem, ce je treba nardit traverz ga bomo, ce je treba ob strani pustit cca. 15-20cm zidu tud ok, samo nekdo more to potrdit in dat crno na belem…torej cena?
LP
Jure, bi se spodobilo in primerno je, da napišeš od kje prihajaš oz. kje je to za pogledat, da ne bo cela SLO v luftu.
Samo podiranje stene: Običajno je postavka Rušenje ……stene –> po m3!
V kolikor je to predelna stena nebi smelo biti težav. Je bolje, če se oglasi strokovnjak da pogleda in poda komentar.
V kolikor bo potrebno vgraditi traverzo ali kakšen jekleni nosilec, bo cena “tam-tam”.
LP
Zdravo,
5 let nazaj sem porušil 2/3 stene med kuhinjo in dnevno sobo. Stena je pravokotna na potek stavbe, če se lahko tako izrazim. Statik je iz načrtov ugotovil da stena nikakor ni nosilna in njegovo mnenje je bilo da ni problema. Za podroben izračun se nisem odločil. Kljub dejstvu, da stena ni nosilna, sem se odločil za železno traverzo. Stanovanje je v pritličju, nad mano so še 3 nadstropja.
Že pred leti so me sosedi prijavili inšpektorju, pa se ni zgodilo nič. Zdaj se je veselica ponovno začela in danes sem dobil pošto z inšpektorata. Nisem je še prevzel, a me vseeno zanima, kakšne težave lahko pričakujem.
Kogarkoli sem vprašal, mi je zagotovil, da če stena ni nosilna, ne potrebujem dovoljenj za rušenje.
Kako je s tem.
Hvala in lep pozdrav.
Zdravo,
Kupil bi rad hišo staro 100 let, vendar sem pri njej opazil, da je na eni strani zunanji zid po horizontali odstopil oz. je po horizontali nastala izboklina – izboklina izgleda nekaj takega kot zaklepaj ) na zunanji strani zidu. Na zunanji strani ni vidnih nobenih razpok, na notranji strani v kleti pa je vidna razpoka debela približno 1 cm, katera se nadaljuje v pritličje in se tu tudi konča. Ostale strani hiše so v redu – niso odstopile oz. nastale izbokline.
Zanima me ali je taka hiša varna in ali jo je mogoče sanirati in kako, ter ali se to sploh izplača oz. približen znesek sanacije?
Hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni,
tudi mene bi zanimal nasvet statika in sicer glede podaljšanja balkona.
Balkon je trenutno širok cca 1m, dolg pa cca 3m. Rada bi ga malo razširila, tam za recimo 40-50 cm (toliko da lahko postavim malo mizico in kakšen stol). Ko so bili zidarji tule so predlagali, da se zvrtajo luknje v obstoječ balkon na vsake 20 cm, notri se dajo železne palice, čez palice armatura in se vse skupaj zalije.
Je možno tako narediti in ali obstaja še kakšna druga možnost oz ali gre za takšen poseg, pri katerem se moram nujno obrnit k statiku? Če je tako, morda kdo ve, kakšna je kaj cena ogleda situacije in nasveta ali pa mi vsaj ve priporočiti kakšnega vredu statika (sem iz okolice Kamnika).
Hvala,
Tanja