Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Stara sovenska ženska imena

Stara sovenska ženska imena

deklici bi rada dala staro, pa vendar lepo zveneče, slovensko (krščansko) ime.

Všeč mi je npr.: Manca, Urška, Metka, Marija, Zala,… vendar omenjena imena odpadejo, ker jih že imamo v ožjem sorodstvu.

imate kak dober (lepozveneč in s pridihom starega) predlog? hvala!

Neža, Špela, Mina, Reza, Alenka, Jera, Angela, Jana, Dora, Darja, Ana, Katra, Katjuša, Maruša, Helena…..ta imena so mi všeč.

Naša bo Tinkara, všeč mi je pa tudi Katarina.

Adelina je meni všeč..

Mi imamo Lucijo in Ireno, dodala bi Elizabeta, Barbara, Kristina, Ema, Milena, Vera, Mara, Marina (kdo bi rekel, da je bilo to ime pred kakimi 150 leti fuul pogosto) … Drugace poglej se na stat.si, imas razvrscena imena po pogostosti tudi za sto let nazaj, tam najdes tudi bolj redka imena.

Meni je pa zelo všeč Mojca, ki je tudu staro slovensko ime. Žal je moji sestri tako ime in pač zato moja hčerka ne bo Mojca.

Meni je pa všeč Amalija. Lp L

Kaj pa Fanika, Trezinka, Betka?

Francka
Frančiška
Pepca
Rezka
Jožica
Štefka
Genovefa
Jožefa
Hilda
Brunhilda
Angela
Bronislava
Cilka
Lada
Branka
Herta
Sidonija
Vilma

všečno ane 🙂

vida

Martina, Jerneja, Petra, Monika, Lucija, Polona, Irena

Ivana, Marinka, Minka, Gabrijela, Špela, Martina, Katra, Frančiška,Štefanija, Veronika, Valerija, Marjeta, Leonida, Jerca, Tinkara,itd.

lp,Kristi*

**************************************** Prijatelji ne živijo samo v harmoniji, kot pravijo nekateri, temveč v melodiji. (Henry David Thoreau)

Hvala za predloge.

Zeleno žabo izvzamem, ker očitno ne zna dobro brati. Morda ni sama kriva za to. Ve se, kaj v sodobnem svetu pomeni lepo zveneče. Genovefa, Brunhilda,Pepca… ni za žalit teh poimenovanj, zveneča pa vendar niso in to vsi vemo. Ampak večina me je le razumela, kam je merilo moje vprašanje.

jah sem blont kaj češ.

pa ker sem bolj butasta, daj še mene razsvetli – lepo zveneče v sodobnem svetu, kaj bi to bilo?

pa ker sem bolj butasta, daj še mene razsvetli – lepo zveneče v sodobnem svetu, kaj bi to bilo?[/quote]

He he, ti je malo dolgcas? No, saj je res ze kar malo zatisno tu gor.

ni mi dolgčas, sem pa zgleda edina tu, ki jo zabava iskanje kao “resnih” argumentov za izbiro imena 🙂

eni bi “pridih blagozveneče starinskosti” (pri čemer Katra ja, Genovefa pa ne – mi ni čist jasno, zakaj, vem pa, da bo čez 10-20 let ziher lih obratno, Genovefa bo naenkrat zlo blagozveneče, Katra pa ne, hehe), drugi bi imeli PakŽakMake, ker “je kratko, moderno pa da ne bo tako kot ga majo vsi” (s tem, da so Maji, Gaji, Naji in drugi taki jaji v vsakem razredu po 3).

no pa saj že grem, da vam ne pokvarim veselja :))))))))))))))))

SONJA
KLARA

Ne vem, v čem je razlika med predlogi, ki jih je napisala zelena žaba in ostalimi predlogi. Enemu nekatera lepo zvenijo, drugemu druga. Mogoče moji sosedi Genovefa lepše zveni kot Tinkara. Nasplošno so pa meni vsa ta imena prav grozna. Kot so mi grozne novodobne tričkrkovne skovanke – spakedranke, da sploh ne veš, ali mama kliče otroka, psa, hrčka ali kačo.

hej
meni je pa všeč BOŽENA

PA TANJA, ANJA, MAJA

Ah, sej imas prav, sam sem v tvojem pisanju zasledila kar nekaj polemicnosti 😉 Sej je res tako, da pac vsako obdobje ima nekaj struj priljubljenih imen. Ce pogledas generacijo nasih starsev in starih starsev – joj, me skoraj kap ob raznih Venceslavih, Vekoslavih, Ladislavih in se in se … pa je to bilo takrat pac v duhu casa, kakor so te danasnje skovanke v duhu turbokapitalizma – vse naj bo novo, vse naj bo drugacno, prihajamo mi zmagovalci, svetovljanski Slovenci! Pri teh novodobnih imenih imam pa jaz recimo problem, da si jih tezko zapomnim – pred par dnevi smo bili v druzbi s puncko, ki je imela sestavljeno ime, ki ga najprej nisem dobro razumela, potem sem ga v eni minuti pozabila, nato sem ga skusala uloviti, ko so se s puncko pogovarjali, pa jo je mama klicala enkrat z obema, drugic z drugim, nakar sem vsaj ze ugotovila drugi del … celo ime pa sem sestavila potem ze na poti domov.
So pa mnoga starejsa imena cisto uporabna tudi danes, recimo v nasem koncu je v zadnjih dvajsetih letih ogromno Veronik. Pa vsako uho slisi malo drugace – meni osebno je recimo Gasper res eno tako nezvenece ime, ceprav sem bom kmalu navadila, ker jih je ze kot listja in trave.

New Report

Close