Šport in zgodnja nosečnost
Spoštovani,
tudi v nosečnosti lahko ženska počne vse, kar ji ustreza. Odsvetujemo le ekstremne dejavnosti, zlasti takšne, ki imajo potencial za nastanek poškodb.
Pozdravljeni,
sem v 13. tednu nosečnosti. Za mano sta dva UZ pregleda, kjer je bilo vse okej in se je lepo videl srčni utrip. Od 6. tedna dalje sem imela konstantne slabosti, brez bruhanja, boleče prsi in bila sem precej utrujena. Zdaj pa so se zadnji teden stvari postopoma izboljševale. Je to normalno za 2. trimesečje? Strah me je namreč, da bi plod odmrl. Zanima me ali športna aktivnost (sobno kolo – pulz do 145-150 bpm) lahko škoduje plodu? Delam tudi vaje z elastiko in izpadne s 6 kg ketelbelom.
normalno je, da se po 13. tednu težave iz prve tretjine nosečnosti umirjajo in fizične aktivnosti ne vplivajo na plod.
Pozdravljeni,
Sem v 30 tednu nosečnosti. Aktivna sem ze celo zivljenje. Tudi ob pozitivnem testu nosecnosti sem v gibanju vsaj 5x tedensko..trenutno hodim v hrib in v zadnjem casu naredim cca 300 do 400 visinske razlike v zelo počasnem tempu, brez forsiranja. Vmes mi kdaj otrdeva trebuh in med hojo imam povečan izcedek (minimalen izcedek pa imam ze od zacetka nosecnosti). Ali to lahko ogroža plod? Je lahko krajsi MV?
Glede na obseg trebuha ploda, plod zaostaja za slab teden, kar vem da je se ok. Ali lahko gibanje nosecnice povzroči, da plod zaostaja v rasti? (Sama na to ne bi pomislia ampak tako mi ji rekla nosecnica, ki se je tudi veliko gibala in so ji rekli da plod zato zaostaja v rasti in je imela krajsi MV)
Hvala vam za odgovor,lp.
Spoštovani,
gibanje v načelu ne vpliva slabo na nosečnost. Tako trdijo le ljudje, ki pozabljajo, da človeška vrsta obstaja že desetine tisoče let in da medicino poznamo šele dobrih 200 let in če bi gibanje in fizično delo povzročalo kaj slabega nosečnosti, bi človeštva zagotovo ne bilo, kajti tako malo kot človek fizično dela dandanašnji ni nikoli v vsej svoji zgodovini.
Kot drugo je o krajšanju MV brez UZ merjenja nemogoče ugibati. Izcedeki tega prav gotovo ne morejo dešifrirati. Po drugi strani pa tudi strokovnjaki pogosto pozabljajo, da je krajšanje MV skozi 3. tretjino nosečnosti v bistvu normalen proces. Česar ne vemo natančno in zahteva kopico izkušenj je le hitrost oziroma dinamika krajšanja. Kako vedeti, koliko je še primerno v določenem tednu nosečnosti. Skratka, brez UZ merjenja o tej temi ni mogoče razpravljati.
Tretje je pa plodova rast. Rast primerjalno težko ocenjujemo v tednih odstopanja od ideala, ampak imamo za to razporeditev mer po percentilah (1 do 100). Med 10. in 90. percentilo je vse normalno, pod 10. percentilo začnemo govoriti o možnem zastoju rasti, pod 3. percentilo pa zagotovo lahko govorimo o odklonu, ki zahteva pozornost. Nad 90. percentilo govorimo o pospešeni rasti in nad 97. percentilo je vredno izmero individualno ovrednotiti. . Sicer pa 1 teden predstavlja standardno napako v meritvah z UZ že pri 12. tednih in ta napaka s trajanjem nosečnosti zgolj raste (pri 20 tednih je to 10 dni, po 30. tednu lahko tudi 2 tedna. Torej pri vas o kakršnemkoli zastoju v rasti ni primerno niti misliti, kaj šele govoriti.