Najdi forum

Lepo pozdravljeni! Stara sem 27 let, sem tujka, vendar sem 3 leta ze porocena z slovenskim drzavljanom. Zanima me nekaj: pred nekaj casa sem zanosila in sem se sedaj odlocila za splav. Kako ravnati naprej? ali je mozno da grem k privatnemu ginekologu in ne k svojemu in od njega dobim napotnico? Slisala sem nekaj, da bi za splav potrebovala “podpis” neke druge osebe? Ali je treba v bolnisnici kaj placati? In se zadnje vprasanje: kako dolgo v bolnisnici traja ta postopek za splav in kako je takoj po operaciji?

Prosim za hiter odgovor!

Hvala in lep pozdrav!

Simone

Draga Simone,

Za vas je pomembno le to, da imate urejeno zdravstveno zavarovanje. Če živite v Sloveniji in ste zdravstveno zavarovani, potem imate do vseh zdravstvenih storitev, tudi do splava, enako pravico kot slovenski državljani.
Splav lahko absolutno zahtevate do 10. tedna nosečnosti glede na prvi dan zadnje menstruacije in seveda tudi kasneje, vendar o odobritvi na podlagi “socijalne indikacije” sklepa komisija za prekinitve nosečnosti in sterilizacije. Napotnico za splav vam napiše vaš osebni ginekolog, vi pa se oglasite pri socijalni službi na Ginekološki kliniki, kjer izpolnite formalnosti in vam organizirajo najbližji možni termin. Kolikor vem, doplačila ali plačila za zavarovanke ni, pri samoplačnicah pa stane poseg okrog 50.000 sit.
Za splav pridete na ustanovo zjutraj, poseg se opravi tekom dopoldneva, sama operacija, splav, traja 5 – 10 minut v intravenski narkozi, isti dan, razen če pride do kakšnega zapleta, pa okrog 15h ali 16h zapustite ustanovo. Kako naj bi bilo takoj po operaciji? Nekako tako kot prvi ali drugi dan menstruacije. Pojavijo se lahko krčenje maternice in krvavitev, ki pa ne sme trajati več kot 1 teden.

New Report

Close