Špikanje pr srcu
Podatki v vašem dopisu niso sumljivi za organsko bolezen srca, pač pa za živčni odgovor na duševne in morda tudi telesne preobremenitve. Morda bi vam koristilo občasno jemanje blagih pomirjeval (Persen?).
“Špikanje” (zbadanje) pri srcu je neprijeten občutek zbodljajev na levi strani prsnega koša o katerih mislimo, da nastanejo v srcu in, da je nekaj narobe s srcem. Nikakor! Take motnje nastanejo zaradi zavestnih ali nezavednih stresnih vplivov, ki niso nikdar prisotne pri bolnem srcu. Težave premagamo z zdravim načinom življenja (mnogo rednega gibanja, izogibanje stresnim situacijam, uživanjem blagih pomirjeval).
Pozdarvljeni!
Star sem 26 let in tudi sam včasih začutim bolečino pri srcu pri vdihu oziroma se kar naenkrat pojavi. Omenjene težave so se začele dogajati po prehladu oziroma virozi, ki sem jo prebolel konec marca. Včasih se mi zdi, da se te bolečine pojavijo, ko pojem malo več sladkarij.
Zanima me kaj bi bilo lahko narobe?
Lep pozdrav.
Zbodljaji pri srcu so pogosta težava, ki je posledica zelo različnih dejavnikov (npr. viroze, prehladi, živčna napetost), niso pa nikdar sumljivi za obolenje srčnih žil. Mislim, da v vašem primeru niso posledica uživanj sladkih jedi.
Zelo verjetno je srce zdravo. Možno je, da so zbodljaji posledica draženja rebrne mrene. Bodite brez skrbi. Pogovorite se z izbranim zdravnikom. Morda bi bilo prav, če bi opravil globok vdih v ambulanti pred zdravnikom
pozdravljeni!
zanima me, če so vse te bolečine psihičnega izvora oziroma stresnega izvora; ali je možno, da je to kak bolezenski znak, oziroma pri meni je tako da me špika nekaj časa, potem se pa vsa bolečina preseli v levo ramo in me boli kapucasta mišica, kot bi mi jo hotel nekdo odtrgati, nato se bolečina preseli v levo stran medenice.
Pa še to, moj dedek je umrl zaradi bolezni srca( tako so rekli) ker se mu je v obeh nogah nabralo veliko vode, ali kakos e temu reče?. In baje je to posledica srčne bolezni. Zanima me če je ta bolezen dedna in ali prizadane vse potomce ali preskakuje rodove….
Hvala za odgovor, lp Janja
Glede bolečin(“špikanje pri srcu”) bodite brez skrbi. Zbadanje je samo znak (simptom) preobčutljivosti živčevja okrog srca, ki je v veliki večini primerov posledica stresnih vplivov. Če ste kdaj pomislili na vzroke smrti, so prve na vrsti srčne bolezni, kmalu za njimi rakaste bolezni in morda ne nazadnje gripa.V vsaki družini je statistično nekaj več enih ali drugih bolezni. Ali so v vaši širši družini, razen dedka, še mnogi drugi umrli zaradi bolezni srca? Nabiranje vode v obeh nogah (edemi) je značilen znak oslabelosti desnega srca. Srčne bolezni niso dedne, kot niso dedne rakaste bolezni. Res pa je, da se eni nagibajo k srčnim boleznim in drugi k rakastim. Je pa seznam možnih bolezni pri starejših ljudeh neskončen.
Lep pozdrav!
Mene že nekaj časa muči in morala sem vam pisati. Imam diagnozo anksioznost že 1 leto. Strah pred boleznimi in smrtjo… Na začetku se je kazalo kot močno razbijanje srca, občutek pred izgubo nezavesti, močno povečan pulz itd. 2x sem bila na urgenci, ker sem mislila da doživljam infarkt, imela sem vse znake- močne bolečine v želodcu, utrip nad 150 in apnejo. Bilo je grozno. No nazadnje, ko mi je zdravnik povedal da sem doživela močan panični napad, sem obiskala psihologa in jemljem zoloft tablete. Po njih se je stanje kar izboljšalo, zdaj pa me že nekaj dni spet daje kriza. Občutki so grozni in že nekaj dni me peče pri srcu, ne špika ali zbada, ampak je prav pekoč občutek in zraven rahla omotica. Naj povem še to, da sem bila pred tednom dni na aerobiki in od takrat me močno boli hrbet, natančneje zgornji del od vrata navzdol, prav tako peče. Zanima me ali je to lahko kako povezano s srcem?
Lep pozdrav in že vnaprej hvala za odgovore.
Pozdravljeni!
Ko sem bla mala so mi popravili butalov vod. Ena zaklopka mi se vedno ne stima cist. Veliko se ukvarjam s sportom. Pri teku se mi velikokrat ob malo vecjem naporu pojavi bolecina pri srcu. Stopnjuje se dokler ne neham. Potem nekaj casa ne morem globoko vdihnit ker me ful zaboli.
Zanima me ali je to kaj nevarno in ali s sportom skodujem svojemu srcu. Ne tecem redno ampak le obcasno. Stara sem 15 let.
Pozdravljeni se enkrat. Hvala za odgovor. Torej to pomeni, da ni bolecina nic posebnega in da moram preprosto nehati s tekom ko me zacne boleti? Ali se s sportom pozneje ne bi mogla profesionalno ukvarjati? Naslednje leto bi se rada vpisala na sportno gimnazijo in me zanima ce zame to pride v postev glede na to napako.
Pozdravljeni, vidim daje teme ze malo stara ampak useno uprasam ce bo mogoce se kdo odgovoril imam namrec tudi sam problem špikanje pri srcu ucasih je blo parkrat dameje špiknilo sedaj me pa ze ceu tedn boli to spikanje tezko spim ko se obracam me boli treniram usak dan tako da nevem kaj bi lahko to bilo. Hvala za odgovore ze vnaprej lp tilen
Zbadanje (“špikanje”) pri srcu je zelo pogost pojav, nikoli pa ne kaže na bolezen srca. Motnja se ponavlja pri duševno rahlo čutnih ljudeh ob stresnih stanjih, pri večjih telesnih in duševnih obremenitvah.Nastopa nepričakovano, “brez razloga”. “Bolniki” jo premagajo z zdravim načinom življenja (nekajenje, dosledno zdravljenje morebitnih bolezni, izdatno gibanje, omejeno uživanje kave in alkohola, itd.)