Najdi forum

Pozdravljeni,meni se dogaja kadar grem nekomu na obisk ,da dobim ogromno tremo posledicno temu zacnem se potiti nenormalno,predvsem pod pazduho,ko pa pridem tja se mi zna zgoditi,da se potim po celem telesu in glavi,da mi se po celu kr pozna,pa me zanima,ce je poleg terapije za zacasno mozno kaksne tablete,hvala za odgovor,lp

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni,

vas razumem, da so takšne situacije zelo moteče. Na spletu sem našel nekaj informacij, ki bi vam morda lahko pomagale pri obvladovanju prekomernega potenja:

Antiperspiranti na recept so močno koncentrirani antiperspiranti, ki jih lahko predpiše zdravnik. Najpogosteje vsebujejo aluminijev klorid in so namenjeni zmanjšanju potenja.

Peroralna zdravila zavirajo živčne signale, ki spodbujajo žleze znojnice. Primeri teh zdravil vključujejo antiholinergike, kot so oksibutinin in glikopirolat.

Botoks (botulinum toksin) injekcije lahko pomagajo pri zmanjšanju potenja, saj blokirajo živčne signale, ki aktivirajo žleze znojnice. Ta metoda je še posebej učinkovita za potenje pod pazduho.

Iontoforeza je metoda, kjer se roke ali noge namakajo v vodi, skozi katero teče blag električni tok. To lahko pomaga pri zmanjšanju potenja.

Zdravila za anksioznost, kot so beta blokatorji ali benzodiazepini, so lahko v pomoč, če je vaše potenje povezano z anksioznostjo.

Lokalni kreme ali geli, ki vsebujejo antikolinergične snovi, lahko nanesete na kožo za zmanjšanje potenja.

Kljub vsem tem možnostim je pomembno omeniti, da so psihološki vzroki glavni razlog za vaše težave s potenjem. Zato bi bilo smiselno raziskati te vzroke v psihoterapevtskem procesu. Ne gre za hitro metodo, je pa vseeno bolj temeljita.

Lep pozdrav,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Spoštovani,

Stara sem 55 let, in nekje 4 leta opažam, da imam vsako jutro ko se zbudim nekakšen čuden občutek tesnobe v prsih. Veckrat me tudi skrbi kako bom živela, ko se postaram in v primeru, da ostanem sama brez moža. Imam sina, ki si je ustvaril dom 200km od doma, tako, da nanj ne morem računati.

Imam tudi zelo malo prijateljev, ker sva z možem ugotovila, da dokler so naju ti potrebovali da sva jim pomagala pri delu in da so se ob svojih težavah prišli k nama spovedati sva jim bila dobra, sedaj pa nimajo časa, ker so vsi okupirani z varstvom svojih vnukov.

Skratka, ta tesnoba se pojavlja zjutraj in čez dan nekako izgine, prav tako se mi največkrat zjutraj ko se zbudim pojavi občutek vročine, kot valunge tako, da sem čisto mokra med prsi in po hrbtu. Čez dan je teh občutkov vročine naj.

Sem mislila da je to posledica menopavze v katero sem vstopila pred 7leti, vendar so bili takrat ti občutki vročine predvsem v glavo in jih že nekaj časa ni bilo več, preden so se začele te težave s tesnobo.

Prosim za mnenje kaj bi to lahko bilo in s čim si lahko pomagam.

Lp

Pozdravljeni,

Hvala za vaše sporočilo.

Na podlagi opisa bi lahko šlo za kombinacijo fizioloških in psiholoških dejavnikov. Vaša starost in zgodovina menopavze kažeta, da bi lahko določeni fiziološki procesi še vedno vplivali na vaše telo. Vročinski oblivi so pogosti pri menopavzi in lahko trajajo več let po njenem začetku, res pa je, da zdaj opažate drugačno potenje.

Psihološki dejavniki, kot so strahovi glede staranja, osamljenosti in skrb za prihodnost, lahko znatno prispevajo k tesnobi. To, da se počutite odtujeni od prijateljev in družine, je lahko tudi vir stresa. Spremembe v socialnih odnosih in občutek, da nimate več podpore, lahko poglobijo občutke tesnobe.

Svetujem vam, da se pogovorite s strokovnjakom psihoterapevtom , ki vam lahko pomaga raziskati in obravnavati vaše občutke tesnobe. Psihoterapija, še posebej psihoanalitična, lahko pomaga razumeti globlje vzroke vaših skrbi in predelavo čustev, notranjih konfliktov in morebitnih travm. Priporočam tudi obisk pri vašem zdravniku, da izključite morebitne fiziološke vzroke vaših simptomov, kot so hormonska neravnovesja ali druge zdravstvene težave.

Različne tehnike sproščanja, kot so dihalne vaje, meditacija ali joga, vam lahko pomagajo zmanjšati občutke tesnobe. Poskusite vzpostaviti nove socialne povezave. Morda lahko poiščete podporne skupine ali hobije, kjer lahko spoznate nove ljudi.

Telesna vadba je znana po tem, da pomaga zmanjševati tesnobo in izboljšuje splošno počutje. Vzpostavite dnevno rutino, ki vključuje dejavnosti, ki jih imate radi. To vam lahko pomaga pri občutku varnosti in stabilnosti.

Ne zadržujte svojih čustev zase. Pogovorite se s svojim možem ali drugimi bližnjimi osebami o tem, kar doživljate. Najpomembnejše je, da ne ostanete sami s svojimi skrbmi. Strokovna pomoč in podporna socialna mreža sta ključnega pomena za soočanje s tesnobo.

Želim vam vse dobro.

Lep pozdrav,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Spoštovani,

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Z osebno zdravnico sem že govorila o tej težavi tesnobe, pa mi je želela predpisati antidepresive Cimbalta, vendar sem jih zavrnila.

Ali moje stanje potrebuje pregled pri specialisti psihologu ali psihiatru?

Psihoterapija verjetno ni na napotnico ali pač?

Lp

V primeru, da boste pregledani pri psihiatru vam bodo lahko zgolj predpisali psihofarmake ali svetovali. Psiholog opravlja psihološko svetovanje, klinični psiholog pa večinoma opravlja klinična testiranja (diagnostika). Jaz bi vam predlagal psihoterapijo, kjer boste lahko predelovali svoj psihični svet.

Na napotnico je težko dobiti redno (vsaj ena ura tedensko) dolgoročno psihoterapijo, ker to področje v našem zdravstvenem sistemu ni dobro urejeno. Sem že slišal za primere, ki so dobili terapijo na napotnico, vendar so zelo redki in čakalna doba je dolga (leto, dve ali več). Seveda lahko prosite za napotnico in poizkusite.

Lep pozdrav,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Hvala za odgovor.

Mi mogoče lahko koga priporočate torej samoplačniško na območju Koroške?

 

LP

Žal vam težko priporočam posameznega terapevta, saj ne poznam njihovega načina dela. Svetujem vam, da bodite pozorni na primerno usposobljenost psihoterapevta. Priporočljivo je, da ima za seboj večletno izobraževanje, poglobljeno osebno izkušnjo (vsaj 300 ur lastne obravnave pri psihoterapevtu) ter redno supervizijo (obiski pri izkušenem psihoterapevtu, kjer lahko obravnava svoje paciente in lastne notranje vsebine).

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close