Najdi forum

Pozdravljeni,meni se dogaja kadar grem nekomu na obisk ,da dobim ogromno tremo posledicno temu zacnem se potiti nenormalno,predvsem pod pazduho,ko pa pridem tja se mi zna zgoditi,da se potim po celem telesu in glavi,da mi se po celu kr pozna,pa me zanima,ce je poleg terapije za zacasno mozno kaksne tablete,hvala za odgovor,lp

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni,

vas razumem, da so takšne situacije zelo moteče. Na spletu sem našel nekaj informacij, ki bi vam morda lahko pomagale pri obvladovanju prekomernega potenja:

Antiperspiranti na recept so močno koncentrirani antiperspiranti, ki jih lahko predpiše zdravnik. Najpogosteje vsebujejo aluminijev klorid in so namenjeni zmanjšanju potenja.

Peroralna zdravila zavirajo živčne signale, ki spodbujajo žleze znojnice. Primeri teh zdravil vključujejo antiholinergike, kot so oksibutinin in glikopirolat.

Botoks (botulinum toksin) injekcije lahko pomagajo pri zmanjšanju potenja, saj blokirajo živčne signale, ki aktivirajo žleze znojnice. Ta metoda je še posebej učinkovita za potenje pod pazduho.

Iontoforeza je metoda, kjer se roke ali noge namakajo v vodi, skozi katero teče blag električni tok. To lahko pomaga pri zmanjšanju potenja.

Zdravila za anksioznost, kot so beta blokatorji ali benzodiazepini, so lahko v pomoč, če je vaše potenje povezano z anksioznostjo.

Lokalni kreme ali geli, ki vsebujejo antikolinergične snovi, lahko nanesete na kožo za zmanjšanje potenja.

Kljub vsem tem možnostim je pomembno omeniti, da so psihološki vzroki glavni razlog za vaše težave s potenjem. Zato bi bilo smiselno raziskati te vzroke v psihoterapevtskem procesu. Ne gre za hitro metodo, je pa vseeno bolj temeljita.

Lep pozdrav,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close