Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami snemanje oddaje TARČA

snemanje oddaje TARČA

Zakon o invalidskih organizacij

25. člen

(nacionalni svet invalidskih organizacij)

Reprezentativne in druge invalidske organizacije, ki delujejo na državni ravni, se lahko povezujejo v nacionalni svet invalidskih organizacij (v nadaljnjem besedilu: nacionalni svet).

Nacionalni svet se ustanovi s pogodbo med invalidski-mi organizacijami iz prejšnjega odstavka, s katero se določi-jo naloge nacionalnega sveta in razmerja med povezanimi invalidskimi organizacijami. Pogodba se predloži ministrstvu, pristojnem za invalidsko varstvo, ki vodi register invalidskih organizacij.

V nacionalnem svetu so vse članice enakopravne. V nacionalni svet se lahko vključi vsaka invalidska organizacija, ki to želi in deluje na državni ravni.

Nacionalni svet mora ministrstvu, pristojnem za invalidsko varstvo, v 30 dneh posredovati vse spremembe pogodbe.

Nacionalni svet ne more pridobiti statusa invalidske organizacije.

ste si ogledali časopis Iz sveta tišine. Cele dve strani sta namenjeni protrestu invalidskih organizacij zaradi oddaje. Če pogledate na spletni strani zveze video novice spet novica iz tiskovne konference, kjer je nacionalni svet invalidskih organizacij protestiral proti oddaji. Se gluhi in naglušni strinjamo s tem protestom. ssmo imeli možnost izraziti svoje mnenje. v čigavem imenu nastopa planinc kot predsednik zveze

urednik časopisa iz sveta tišine Matjaž Juhart res ne pozna svojega dela

Mene je na oddaji predvsem motilo, da je bilo omenjeno, da je v Sloveniji samo okoli 900 gluhih. V resnici je gluhih v Sloveniji približno 2500. S tem, ko so v oddaji povedali napačen podatek, so naredili gluhim škodo: v očeh javnosti smo zaradi storjene pomembne napake manj pomembna skupina invalidov kot smo v resnici. Zaradi tega nam bodo še kakšno pravico vzeli… Vseh drugih vrst invalidov naj bi bilo več!!! Potem pa ljudje govorijo: “Kaj pa bomo peščici posameznikov prilagajali? Naj se oni prilagodijo nam!” Približno 1800 gluhih je bilo v oddaji enostransko proglašenih za naglušne. Če bi na oddaji priznali,da nas je 2500, bi bili v očeh javnosti 3x številčnejši, močnejši!!! V tem delu se s protestom proti oddaji strinjam. Ko se npr. Slovenske železnice odločajo o tem, katerim skupinam invalidov bodo dodelile posebne ugodnosti, se odločajo tudi na podlagi števila oseb z določeno invalidnostjo… Vsekakor bodo prej uslišali prošnjo velikega števila ljudi (npr. približno 20000 invalidov z vozički ima nekako od danes naprej brezplačnega spremljevalca na vlaku) kot pa skupini invalidov, ki jo predstavlja le peščica ljudi (npr. gluhih).

točne številke ne ve nihče. zveza gluhih ima podatek da nas je 1800 v sloveniji. odločbo o pravici do tolmača pa je uveljavilo le 750 gluhih. kaj rečeš na to

VSEM INVALIDSKIM
ORGANIZACIJAM

Jutri, v petek 17. februarja bo na radiu v Novem mestu nastopila sekretarka Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Vesela Banič. Oddaja bo med 11.15 in 12.10 uro. Ker je oddaja kontaktna, lahko v njej tudi neposredno sodelujete. Številka v studiu je 07/ 33 23 300.

Po včerajšnji seji NSIOS smo javnost obvestili s posebno izjavo, vendar je žal niso objavili, kar samo kaže, kakšen odnos imajo mediji do invalidske tematike in da jih invalidi zanimajo zgolj in samo z vidika senzacionalizma.

O ostali medijskih dogodkih vas bomo še obvestili.

Tiskovni predstavnik NSIOS:
Borut Pogačnik

Vse to je možno enostavno razložiti:
– v društva gluhih in naglušnih niso včlanjeni vsi gluhi, tako da društva niti nimajo popolnih informacij o številu gluhih v Sloveniji. Članstvo v društvih ni obvezno, mar ne?
– Odločbo o pravici do tolmača so po vsej verjetnosti uveljavljali le tisti gluhi, ki:
1. obvladajo znakovni jezik in
2. tolmača nujno potrebujejo.

Tema dvema pogojema pa seveda ne zadoščajo vsi gluhi v Sloveniji. Precej je gluhih, ki so gluhi le toliko, da ne slišijo, drugače pa znakovnega jezika ne znajo. Ustno komunicirajo le s pomočjo odgledovanja. Gluha oseba je namreč vsaka oseba, ki ima obojestransko povprečno izgubo sluha na frekvencah 500, 1000, 2000 in 4000 hertzov večjo ali enako 91 dB, ne glede na to, če obvladajo znakovni jezik ali ne in ne glede na to, če znajo dobro govoriti ali ne. V to kategorijo pa spada dosti več kot le tistih 750 gluhih, kii so uveljavili pravico do tolmača.
Tudi drugemu kriteriju ne zadoščajo vsi gluhi. Nekateri gluhi sicer poznajo znakovni jezik, vendar pa tolmača ne rabijo tako nujno, saj lahko komunicirajo ustno s pomočjo odgledovanja ali pisno. Tudi v to kategorijo spada kar nekaj gluhih.

Nadalje vam v obrazložitvi finančnega načrta proračuna Ministrstva za delo , družino in socialne zadeve, podprogram “2363 Izvajanje zakona o uporabi slovenskega znakovnega jezika” za leto 2006 piše, da je v Sloveniji 2500 gluhih (Obrazložitev finančnega načrta proračuna MDDSZ 2006, 2006, str. 68) url: http://www.gov.si/mf/slov/proracun/priprava_06_07/2006/OBR06_26.pdf

Jaz bolj verjamem podatkom v finančnem načrtu proračuna kot pa tistim, ki so bili sporočeni na Tarči.

kdo pa je dal podatke ministrstvu

Direktorica Zavoda zdruzenja tolmacev Slovenije Jasna Buman,je odgovorna za tocnost podatkov.

za število gluhih v sloveniji je odgovorna zveza, ne pa združenje tolmačev, ki imajo podatke o številu izdanih odločb

Med vsemi geniji samo meni, bolj počasne pameti, ni jasno, zakaj se v evropi rodi 1 gluh otrok na tisoč živorojenih, nekaj pa jih ogluši kasneje, zaradi bolezni.

Skratka, modrijani. Zakaj bi imela evropa vsaj enega na tisoč, izjema slovenija pa 3-4x manj.
Ne me basat.

In kokr vem je včlanjevanje v zvezo prostovoljno. Sam nisem član pa sem gluh. In se ne mislim včlaniti.

Da bom pol moral biti tiho, vse požreti… Černe me bodo ruknili ven.
Mojemu duhu, ponosu in inteligenci (kolikor je imam) se to upira.
Bob je bob in cesar je nag, če je gol.

Drugi pač imajo druge razloge, da niso zraven.

Ljubljana, 16.2.2006

Sporočilo za medije

Imperij vrača udarec ali g. Boris Šuštaršič se maščuje.

Danes smo Piskač Martina, Matjaž Ribič, Aleš Ribič, Emil Bohinc in Elena Pečarič prijeli priporočeno pismo Društva Distrofikov Slovenije s podobno vsebino, v kateri nas obveščajo, da nas brišejo s seznama članstva. (Za vsebino glej priloge)

V statutu društva je opisan postopek za izključitev članov povsem drugačen, ampak kaj bi bili malenkostni, g. Borisu Šuštaršiču se vse dovoli, »oprosti«, tolerira, saj je invalid, kaj ne da?

S spoštovanjem,

Predsednica:

Elena Pečarič

——————————————————————————–

Ali ste vi vsi distrofiki? Glede na to, da vas je toliko nezadovoljnih, bi vam rad povedal, da imate vi še preveč pravic, veliko več kot vsi drugi invalidi (razen morda slepih). Da vam jih naštejem:
– avtomatičen dodatek za pomoč in postrežbo,
– 75 % popust za 12 voženj z vlakom (SŽ) letno,
– brezplačen prevoz z MPP,
– stanovanjsko skupnost,
– pravico do elektromotornih invalidskih vozičkov vsaka tri leta,
– pravico do drugih invalidskih pripomočkov,
– pravico do zdraviliškega zdravljenja vsaki dve leti,
– pravico do olajšave v višini 100 % povprečne letne bruto plače v RS pri dohodnini,
– imate invalidnino,
– priznano imate 100 % invalidnost,
– pravico imate do 24-urne nege, vse vam plača društvo, nimate omejitve števila ur,
– pa še kaj bi se našlo.

Po vsem tem, kar sem tukaj naštel, bi morali biti več kot zadovoljni in ponosni na to, da imate toliko pravic kot jih imate. Resda imajo vojni invalidi še nekaj drugih pravic, ampak oni so že itak privilegirani, s čimer se pa morate sprijazniti. Pomislite raje na druge, deprivilegirane invalide: gluhe, naglušne, slabovidne z ostankom vida nad 10 %, lažje gibalno ovirane invalide (ki ne rabijo invalidskih vozičkov), ipd.

Mojo partnerko Martino so danes obvestili o izključitvi iz vrst Društva distrofikov. S tem so pokazali, kako nizko so padli, saj se tako ravnanje smatra za delo prejšnjega režima iz katerega in v katerem žal še vedno vstraja g. Boris Š.
Povod temu je bilo sodelovanje pri oddaji Tarča. Mislim, da je skrajni čas, da tudi nekateri člani in voditelji odstopijo oz se izključijo iz Društva, ter naredijo prostor drugim, novim svežim idejam.
Komunistične ideje in ravnanje po teh je žal stvar preteklosti. Ja pa še tole za konec:
Nekoč so na zemlji vladali dinozavri, danes pa jih ni več oziroma mogoče je še kje kakšen, kateremu že pošteno voda v grlo teče….

Uroš Sedej

Pišete o številu gluhih in naglušnih oseb,ki pa nikoli ne bo znan!!Jaz sem eden od številnih ljudi z okvaro sluha,ki nisem verjetno vštet in sem na cesti!!Kdo je kriv za nas številne ljudi,ki smo zunaj in ne notri(če razumete kaj mislim napisati)??Prosim vaše mnenje!

Lp

Še to sem pozabil napisati……99 % sem siguren,da nas je več ko 5000 ljudi z okvaro sluha!!!Verjamete??

S okvaro sluha je preko 50.000 ljudi v Sloveniji,gluhih je okoli 1.500,Slovenski znakovni jezik za kumuniciranje uporablja okoli 800 oseb.
V drustvih gluhih in naglusnih je vclaneno (gluhih) 700 oseb.To je dejanska bilaca oseb s okvaro sluha,Koliko je naglusnih vclanjeno v drustvih ni evidence,oni so slabo organizirani ker nimajo interesa biti clani drustev,drugic nimajo razvite programe,njihov interes je popolnoma drugaci od gluhih.Zato so te dve skupine v evropi locene, naglusni se samofinacirajo.Gluhe preko zveze in drustev sofinacira drzava.

Na spletni strani Društva slepih in slabovidnih Ljubljana jasno piše, koliko slepih in koliko slabovidnih iz vsake skupine (zmerno slabovidni, težje slabovidni, slepi z ostankom vida, slepi z minimalnim ostankom vida in popolnoma slepi) je včlanjenih v društvo. Link do te spletne strani je tukaj:

http://www.slepislabovidni-lj-drustvo.si/clanstvo.shtml

Ne vem, zakaj društva gluhih ne vodijo istovrstnih evidenc za gluhe in naglušne in jih po možnosti celo javno objavijo. Gluhe in naglušne bi lahko razporedili v pet skupin, in sicer:
– zmerno naglušni,
– težje naglušni,
– težko naglušni,
– gluhi z ostankom sluha,
– popolnoma gluhi.

Posebej pa bi lahko vodili še podatek o tem, koliko gluhih ima priznano pravico do tolmača. Tako bi takoj vedeli, pri čem smo.

A pol praviš, da bi zamenjal z distrofiki; zaradi ugodnosti ki jih imajo??
KAJ bi se matral peš, če je lepše na vozičku?

Čim bo Bush odkril, kako lahko fovšija gori, bomo slovenci povsem energetsko preskrbljeni in samozadostni.
Fovšije imamo več kot arabci nafte..
Pameti in modrosti pa očitno ne.
Stepte se oglodano za kost.

Kakšne cvetke se najdejo od kar me ni bilo tukaj 🙂

BERI IN JOKAJ: V forum iz sveta tišine gluhe povabiš v kontaktno radijsko oddajo??!!? Za crknt!

Forum sem zopet obiskal po dolgem času ker me je pri tv dnevniku pogrela zgoraj omenjena problematikia izbisa nekatrih članov iz društev.

Ej Šuštaršič, zdj pa resno. A se lohk (vem da se težko ampak je nujno) odstraniš, skriješ, greš daleč stran… v vesolje, na luno… kamor kol samo v javnosti in pri invalidskih organizacjiah ne zganjaj diktature! Sploh pa prosim, lepo prosim… ne se pojavljat na TV! Pa saj niste resni no! Tale izbirs članov je bil pa zadnji žebljiček v sodu kakršne koli kredibilnosti in res skrajni čas je, da se vse raznorazne zveze, društva in kar je še tega… vrže v koš zgodovine in vse skupaj zakonsko uredi država… za vsakega posameznika posebej. Zate… pa tudi g. Redžepoviča bo potrebno po vsej verjetnosi obravnavat.

Miha, te dni nekje razpisujejo nagrado za poslovni načrt in pravo poslovno idejo. Ti rečem, s tole fovšijo si zmagal v vseh kategorijah 🙂

New Report

Close