Najdi forum

škofijska gimnazija

Torej, šele danes sem odkrila da poteka tako zelo zanimiva debata o Škofijski klasični gimnaziji. Mislim halo, jst nevem kaj nekaterim ni jasno, ampak kako in na kakšen način pišete o tej šoli, sram vas naj bo. A mislite, da vse ostale gimnazije so pa 1a! Se pa krepko motite! Škg, je gimnazija, ki temelji na vrednotah, ki jih človečka družba izgublja. Profesorji so nekateri boljši, drugi malo manj. In tudi na drugih gimnazijah je tako. Samo da se o škofijskih profesorjih več govori, ker je ta šola pač katoliško usmerjena. Mislim, preden podate kakšno kritiko se prej malo pozanimajte. Tudi jaz sem hodila na to šolo, in mi po končani gimnaziji ni žal da sem se vpisala nanjo. Ker kaj najbolj šteje, da se lahko vpišem na najbolj željen faks (to mi ni uspelo) ali to, da spoznaš na šoli res ta prave prijatelje?!

Pojasnilo (v odgovor) škg

Sama kot dijakinja Škofijske klasične gimnazije jasno da ne mislim, da so vse druge gimnazije pa kar 1a. Zdi pa se mi, da bi bili lahko kvaliteta in “uvidevnost” profesorjev na tej gimnaziji na nekoliko višjem nivoju. Predvsem zato, ker poudarjajo krščanske vrednote; spoštovanje, lepo besedo ipd. Naj navedem konkreten primer, ki se je zgodil pred kratkim. Je (krščansko) moralno, da prof. biologije, ki v prvem polletju še ni pridobila vseh ustnih ocen, še “nevprašane” dijake pokliče na spraševanje po pouku tisti dan, ko so najmanj pričakovali, da bodo vprašani? In, kaj menite glede nagovora “baba zmešana”, ki ga je eni od dijakinj podaril profesor geografije? To je zame znak, da je na gimnaziji med nekaterimi (!) profesorji precej hinavščine. Česa takega ob vpisu nisem pričakovala; se ne pričakuje od profesorjev drugih gimnazij, kaj šele te! Vsak človek ve, da je v opisanem zgoraj nekaj precej narobe! Žal tem podobne situacije srečamo pri marsikaterem profesorju. Čim pa, pravijo, obstaja ena skrajnost, obstaja tudi druga. Za primer naj pohvalim prof. nemščine, ki ga vidiš stati v vrsti za malico skupaj z dijaki, in se, tako kot drugi profesorji, ne vriva (čeprav bi mu to nekako “pripadalo”). Taka oseba je pravi zgled drugim.

In poudarjam – tisto, kar je povedano na informativnem dnevu, še zdaleč ni vse res. Priznam pa, da je res pomembno dobiti prave prijatelje, kar je sicer odvisno od vsakega posameznika, skorajda pa je dejstvo, da si na tej gimnaziji res lahko poiščeš pravega prijatelja (beri tudi: prave prijatelje). Razred povsem dobro in usklajeno deluje, vsaj večinoma ni zapletov. In tudi urejenost šolske stavbe je na prvem mestu, a zapomnite si, da videz lahko vara. Ni namreč vse zlato, kar se sveti.

Tudi sama sem bila na informativnem dnevu in so nam še posebej poudarili, da je šola primerna za vse in niti slučajno le za vernike. Prav noben te ne bo silil moliti in podobno, če ti nočeš. Meni se sploh ne zdi slaba šola in kot so drugi napisali, res se bolj osredotočajo na osebne vrednote in jim je cilj, da se ti tam dobro počutiš med njimi. Čisto nič ne boš zgrešila če se vpišeš 🙂

Srečno.

A “bio pr brajkli” pomeni, da si bil pri Brajkovičevi? Če je tako, naj te razočaram, da sem jo imela za biologijo le eno leto. Zdela se mi je zelo zahtevna, tako da sem si kupila celo dodatno knjigo, da sem lahko sledila snovi. Dala mi je 5.
Na Škofijski sem bila sicer vsa leta odlična.[/quote]

SVAKA.TI.ČAST!!!!!
jest se učim cele dneve za 3!
Res bravo!

Pozdravljeni,
mi smo pa dobili papirje za vselitev v dijaški dom 🙂

Malček smo ostali slabo ko smo opazili, da so dimenizije za napenjalne rjuhe 210 x 80 x 20 ?? In ugotavljamo da teh rjuh ni nikjer za dobit??
Kaj ima kdo idejo kje pobrskat – da ne odkrivamo toplo vodo…

Za vse info. zelo hvaležni…

Lp

MM

Hodim v 9.r. osnovne šole v mb in me zanima nekaj stvari:
Koliko točk minimalno moraš imeti za vpis?
Kako je to narejeno da si tam v dijaškem domu ali vsak dan greš tja in nazaj domov?
Kaj pa če nisi ful veren,a se dosti ukvarjajo z vero?
prosim če mi čimprej odgovorite ker imam težave z odločanjem kam naj grem naprej

Glede te šole bi lahko povedala kar dosti… večinoma slabih stvari in tudi nekaj dobrih. Sem ateistka in moram priznati, da ti šola vere ne vsiljuje (lahko si neveren in je vse OK), a z njo vseeno izgubljaš čas (v 2 letih na ŠKG sem bila prisotna pri vsaj 12 mašah, ki so OBVEZNE). Poleg tega te bodo zato mogoče nekateri dijaki gledali postrani (a z njimi se sploh ni vredno ukvarjati). Ampak družba na ŠKG je pa res KATASTROFA! Na daleč use izgleda super, vsi čebljajo kako so “povezani”, kako všeč jim je vzdušje v razredu itd… V resnici pa večina Škoficev (še posebej vernih) gleda samo nase, imajo čisto izprijen pogled na moralo (poznam nekoga, ki misli, da je biti neveren in zamuditi kakšno mašo grozen greh, kraja pa se mu zdi čisto OK), delajo se, da so tvoji prijatelji a te takoj, ko jim obrneš hrbet opravljajo. Opravljanje na tej šoli je res grozno. Karkoli narediš, bo jutri sigurno vedel cel razred, če greš sem PAZI KOMU ZAUPAŠ (sama imam srečo, da imam tako prijateljico, a je na ŠKG to zelo redko-večina “najboljših prijateljev/ic” se med sabo opravlja). Veliko je takih, da se pred avtoriteto gledajo pridne, a v resnici so pravi hinavci (lažejo, opravljajo, izdajajo). Večina ljudi na tej šoli je res “neumnih piflarjev”, ki ne razumejo osnovnošolske fizike (v testu smo predlani pisali snov 7 in 8 razred OŠ, pol ljudi je dobilo negativne), a to nadoknadijo, da se potem cel dan učijo družboslovne predmete (nato ti rečejo “nič se nisem učil” in seveda pišejo 5). Moram pa dodati, da je par ljudi izjemno prijaznih in bi ti takoj pomagali, če jih rabiš. Profesorji so večinoma OK, a je par res bolanih (BIO). Če si naravoslovni tip človeka NE ITI NA ŠKG!!! Naravoslovje tu je na nivoju poklicne šole, ali še slabše, sploh, če si želiš dobiti zlata priznanja iz logike, kemije, mat, ti moram povedati, da so priprave katastrofalne oz. jih ni. Če ne verjameš, poglej katere šole dosegajo uspehe na takih tekmovanjih- škg ni med njimi (izjeme so dijaki, ki se pripravijo samoiniciativno, a šola tu nima nič zraven). Poleg tega je tu še obvezna latinščina, nenapovedano spraševanje, ki ga druge ni (čisto pokvari povprečje…) V glavnem: Tja ne iti zaradi družbe (vsaj v mojem razredu pol ljudi ne prenesem, v OŠ pa nisem marala le 1 osebe, kar veliko pove), če ne rabiš visokega povprečja (ki je brez statusa športnika in izgube socialnega življenja skoraj nedosegljivo) in si družboslovni tip človeka, pa to šolo priporočam

ne vem kaj izbrat! sem med navadno splošno gimazijo in škofijsko gimnazijo… nekako mam občutek, da bi mogla na navadno it, pa me vleče na škofijsko. nisem verna. kaj naredit?

Vedi, da je na ŠKG latinščina obvezen predmet, na splošni gimnaziji pa je ni. Če nisi verna, zna iti to nekaterim profesorjem v nos (npr. pri predmetih VIK, ZGO), pa še obvezne svete maše (na začetku leta, razredna adventna maša, postna itn.) in molitev z mislijo pred poukom in po njem te bodo “mučile”. Če te zanima še kaj, kar vprašaj.

Mi lahko kdo prosim pove koliko točk potrebuješ da te sprejmejo?
npr. koliko je bila spodnja meja prejšnja leta in koliko se jih kaj vpiše…moje ocene niso preveč dobre ampak mogoče bi se vpisala in če bi imela srečo bi se jih prijavilo manj kot predvidevano…tako da zdaj me samo zanima kolko točk rabim?

Ziujo!
No, js obiskujem zdaj 1.letnik Skofijske klasicne gimnazije. Lansko leto je bla spodnja meja tock za vpis 163/171tock. Sama sem jih k sreci dosegla 170:) Ponudil so 140 prostih mest, prijavljenih pa je bilo 220! V ta ozji izbor je res tezko pridt, ce nimas dobrega povprecja skozi oš. Koliko tock pa imas trenutno?

Rebeka.
iz vseh treh let bom imela nekje 120-125 točk.torej nimam šans da pridem na škofijsko.

Zdravo!
Trenutno obiskujem 2.letnik Škg, sprva sem v 1.letniku obiskovala ekonomsko srednjo solo, a sem se po koncanem letniku prepisala. Verjemite ali ne, tezko sem nadoknadila latinscino, zgodovino; ampak se da:). Za solo sem se odlocila, saj jo je takrat obiskovala moja prijateljica. Sprva se mi je zdela super, kasneje pa sem jo zagledala v drugacni luci vsaj kar se profesorjev tice.

Namrec, ze na inf. dnevu je bilo jasno povedano, da obiskovanje mas ni obvezno, se nikogar ne sili itd. A na koncu, so mnoge sosolce kar prisilili v obisk le teh!

2. Tako zelo povdarjajo vrednote ipd, a ucitelji so zamerljivi da te kap, so nespostljivega obnasanjaZe na drugih solah to ni ravno primerno, kaj sele na Skofijski klasicni gim?! Hitro sem sprevidela, da je vecina profesorjev zelo hinavskih kristjanov:)
Vzdusje samo je pa se kar vredu, ponujajo pestro izbiro prostocasnih aktivnosti, a nas vecina zanje nima casa;sosolci so prijazni, ne cuti se nobene tekmovalnosti. Sola je tezka, uciti se moras sproti! Seveda potrebujes dovolj podlage iz osnovne sole.
Ce zelis svoj nadaljni poklic usmeriti v druzboslovje, je sola prava zate:)
Zelim ti uspesno izbiro!

No, samo da na hitro odgovorim še jaz, ker je kar nekaj “nabludoz”, ob katerih se lahko samo nasmejim. Najprej profesorji. Vsi so strokovno odlično podkovani (po mojih izkušnjah), do dijakov fer, včasih še kar preveč fer, glede na dogajanje, ki smo ga imeli v razredu. Spoštovanje je na zelo visokem nivoju, bolj kot na drugih šolah (vsaj kolikor vem iz pripovedovanja mojih kolegov in bratov, ki hodijo na druge gimnazije). Je pa tako, če si ti fer do profesorjev, so oni do tebe, pri tem ni izjeme. Ko pa pride do nekih izmikanj, izmišljevanj in podobno, te pa znajo bolj na trdo prijet v roke. Z nekaj prof. imam še danes stike, se večkrat vidimo in se pogovorimo kot odrasli, tista kemija dijak-prof. je že zdavnaj pozabljena. Drugo, to da so na ŠKG samo družboslovci in da tam zatirajo naravoslovje. Študiram na strojni fakulteti in sem do zdaj vse naredil brez težav in tudi kolegi z drugih naravoslovnih faksov jih nimajo (no razen tisti, ki so se na takšne fakse vpisali, da bi lažje dobili službo in ne, ker bi bili rojeni naravoslovci). Je pa res, da je poudarek na klasični izobrazbi, ki je danes premalo cenjena in se mnogim zdi le neko nepotrebno piflanje. Odnos do klasične izobrazbe in pomembnosti te tradicije je pa bolj ali manj odraz vzgoje in izobraževanja doma, nekdo ki ima starše, ki večere preživijo ob gledanju Kmetije slavnih, Big Brotherja in podobnih cvetk, pač ne bo znal in se tudi ne bo naučil tega ceniti. Izobrazba je zagotovo širša in obsežnejša od drugih gimnazij, kar zna komu delat težave, predvsem neambicioznim dijakom, ki so jih starši prisilili na ŠKG zaradi “dobre vzgoje in elitnosti”. Glede verskih dejavnosti. Šola je krščansko usmerjena in ob vpisu podpišeš izjavo, da se s to usmeritvijo strinjaš, tako da ne vem zakaj takšna fama zaradi par maš. Če si alergičen na katoliško okolje, pač ne it tja in se potem kregat na forumih glede tega. Ni pa nobenega siljenja k mašam ali k obredom, tako da, če si ateist, ni težav in ne izvajajo križarskih pohodov nad tabo. In še na hitro o družbi in ljudeh na ŠKG. V kakšen razred prideš, je totalna loterija. Je pa na ŠKG mnogo manj nadutosti in nošenja, kot npr. na gim. Bežigrad (uporabil sem jo le za primer, ki v Ljubljani nekako slovi po elitizmu in samih sebe polnih dijakov). Skupnost je na ŠKG zelo cenjena, veliko se dela na povezovanju v razredu in tudi v generaciji. V vsakem letniku gre razred na duhovno obnovo, kjer se dela na povezovanju med dijaki, v 4. letniku gredo pa vsi razredi 4. letnika na ekskurzijo v Rim. V vsakem letniku je tudi ena večdnevna ekskurzija (brezplačna). Poleg vsega, pa imaš na ŠKG en kup dejavnosti, od pevskih in dramskih festivalov (sodeluje cel razred), raznoraznih koncertov, dogodkov, imaš plezalni krožek, vivaristični, učenje tujih jezikov (enkrat je bila na voljo celo kitajščina, če se prav spomnim), dramski krožek, dijaki sami urejajo 2 reviji (Kažipot in Domače vaje), imaš kemijski krožek, pevske zbore, res ni da ni. Če se najde dovolj zainteresiranih za določeno dejavnost in je profesor tudi zainteresiran, se pa preprosto začne nekaj novega. Za vsakega se najde več kot dovolj, samo malo je treba biti vedoželjen.
No, da strnem; ŠKG seveda ni za vsakogar, moraš imeti cilje in ambicije, ne smeš biti len in ne sme se ti zdeti šola kot neko “nujno zlo”. Če ima dijak pozitiven odnos do izobraževanja, ima veselje do odkrivanja novega znanja, ga veseli da raste tako akademsko kot tudi osebnostno, je to potem šola zate. In tudi o težavnosti se mnogo pretirava. Jaz sem bil vsa leta odličen (po 2 zaključeni štirici, v četrtem le ena), pa se mi zdaj, ko gledam nazaj, ne zdi, da bi zamujal socialno življenje (škofijske žurke so stalnica) in preživel prav veliko časa za knjigami. Ljudi, ki so pa ŠKG videli samo na informativcu in slišali od “prijateljice, ki ima sestrično, ki ima kolega, ki pozna enga modela, k je bil en let na ŠKG”, pa ne poslušajte, ker največ takih, ki pljuva po ŠKG preprosto ne mara katoliške vere in usmeritve te gimnazije, ali pa niso prišli gor in jih ta rana še zdaj peče :).
LP, zadovoljen (bivši) škofijc

Pa o tem, kako da je šola pretežka, profesorji hinavci, ker ne spustijo vsakega naprej, itd. Vi, (bodoči) dijaki, z gimnazijo šele začenjate svojo karierno pot. In kako si boste postlali na začetku šolanja, tako boste potem tudi živeli. Zahtevnost je zeeelo zelo zmerna, sproti ti ni treba delat čisto nič (razen domače naloge, pa še teh ne gledajo prav hudo), po mojem mnenju, bi z lahkoto še malo zategnili vse skupaj. Saj to je vendarle priprava na fakulteto, tam vas profesorji ne bodo spraševali, kdaj lahko pridete pisat test, ki ste ga izpustili, se vam individualno posvečali in klicali v šolo staršev, če kaj ne bo ok. Preprosto vas bodo vrgli, briga njih. In to je edino pravilno seveda, ker problem v današnjih mladih je, da bi vse dobili na instant, tudi dobro oceno, za znanje se jim pa fučka. Gimnazija je odlična priložnost, za navezovanje stikov, popoldanske dejavnosti (takrat imaš še čas, na faksu ga kar ni in ni) in seveda splošno izobrazbo, kakršno potrebuje vsak soliden intelektualec. Ta podlaga vam bo ostala za celo življenje in v teh 4 letih imate šanso, da postanete osebnostno zreli in odgovorni posamezniki (ne pravim, da morate zdaj na škg, da boste to dosegli, velja za vse gimnazije). Če ste pač ozkogledni in bi radi šolo, kjer dvakrat migneš s prstom in ti prileti petica, potem to ni za vas. Po mojem mnenju, nobena gimnazija ni za vas, ker ste na koncu le strošek države. Ko greste 15/16 letniki ven žurat, ste odrasli, ko morte pa sami kej pomigat, pa mamico klicat in jokcat na monu, kako je grozno in težko. Potem pa dobimo ven en kup “diplomirancev”, ki so primerni samo in edino za delo na blagajni. No seveda, samo da ima moj sinček diplomo, do katere ga je mamica prignala s stotimi obiski profesorjev, da je nesposobno brezposelno gobezdalo, pa ne briga nobenega.

Jaz sem dijak 4. letnika se pravi da sem na Tee šoli že 4 leta in naj vam povem da je ful kretensko in NIH sovražimm

Lejte tko povem eni prfoksi so fajn eni pa pac kreteni. Najboljsi je bil capuder sam zdej ga pac ni ker je sam se v osnovki. Prof batellino za anglescino je obupna. Zahteva neko cudno splosno znanje kot je zgodba o guy fawkes, zanalas manka pred testom. Brajkovic je uredu clovk sam je zahtevna za popizdt njeni testi vsebujejo maturitetne naloge. Za fisko so baje vsi bl tko no mi mamo čokla in on je pa res da ni kej za rect. Pac daje take teste da more nakonc dvignt kriterij da jih ne bi pou zabil bv res. Za nemscino bolta ne zna ucit pac kr neki pisemo besede na tablo ceu let tko res kva.
Bednik i feel you tko je k pises 3 teste u enmu tednu

Vsak let bla odlicna komi sprejeta tko da ja

Ker profks??

No js sm ze vidla punce majo pobarvane lase majo nohte namazane vse pac tuki noben ne govori kako bot oblecen
Sam pac lej u minikrilu pa nvm zakaj bi hodu lol ker kva a ni logicn da je to mal tko

New Report

Close