Najdi forum

škofijska gimnazija

no..glede na to kaj sem brala od nekaterih me že postaja malo strah ker čez en mesec tudi sama korakam v ŠKG. upam na najbolše in pričakujem najslabše 🙂 bomo vidl kako bo 🙂 menda bomo že preživeli naslednja štiri leta (če seveda ne bo popravcev..sicer podalšujemo pogodbo :D)

In zakaj pričakuješ najslabše….
Tako sporočiš v vesolje misel, ki te bo zasledovala. Pričakuješ in želiš si najboljše, verjemi v to in to se ti bo zgodilo. Nikar ne razmišljaj o popravcih, saj si vendar v višjem povprečju svojega razreda. Bodi oprta za delo in delaj od začetka z dobrim sistemom pa bo vse dobro.
Pa še to, naj te ne bo strah vere in vrednot. Jaz in hči, ki obiskuje ŠKG (je obdržala odličen uspeh, pa ne poznam na ŠKG prav nikogar) imava “vesoljsko vero” če tako rečem. In hči ni imela prav nikoli težav zaradi svojih pogledov.
Veliko uspehov in začni z pozitivnimi mislimi.

A da bi kak zdejšni Škofijc pisal mnenja, to pa ne …Ker se vsi bojijo, da slučajno kak profesor Česen ne bere … Popolnoma možno … In to da ne molijo pred poukom in po pouku sploh ni res – namreč obstaja neka knjiga z lepimi mislimi, pod katerimi pogosto piše: Sedaj zmolimo ( npr.) Oče naš …
In profesorji so … hm … kako naj rečem … pač kolikor vem … malo posebni … Meni se zdijo pozitivno posebni. Zares, nekateri so prav LEGENDE!!! Npr. gospod kaplan Česen.
Glede dijakov je pa tako: Popolnoma razuzdan folk, nobeden ne zgleda niti malo veren, vsi so kot na drugih gimnazijah, nobeden ne spoštuje pravil šole (to bi se mi, lahko rečemo, samo dozdevalo) … ko greš po hodniku ali ko si v knjižnici, lahko zelo pogosto vidiš ljudi, ki se objemajo in poljubljajo, ne meneč se za to, da so slab zgled drugim. In to gledam, pač OK, ampak potem pride mimo kak duhovnik ali profesor pa ne reče NIŠTA! Ja, to me zelo moti! Pričakovala sem, da bodo dijaki drugačni, zato sem se vpisala na to šolo. Na informativnem dnevu mi je bilo ravno všeč to, kako so urejena šola, kakšne super dijake imajo ( Na informativcu so izbrali samo elito, očitno …) … In vodil nas je profesor Jernejčič, zgodovinar, ki ima zelo specifičen smisel za humor …
Nevem, če ima še kakšna druga gimnazija predmet glasbo (pri katerrem ZELO težko dobiš odlično oceno, če pač nisi hodil v glasbeno šolo. Glasbo uči gospod skladatelj, kateri pa, to se vidi pri njegovem poučevanju, dela kot profesor samo zaradi svoje eksistence … Ampak je pa zelo pameten in razgledan človek in te lahko mnogo nauči o glasbi in mu nasploh vsa čast in slava in nimam, Bog ne daj, kakšnih pripomb čez njega.
Obstaja pevski zbor prvih letnikov, katerega se moraš nujno udeleževat, če si sprejet na avdiciji, ki se je moraš nujno udeležit. In na pevskih vajah moramo pet 4-glasni kanon v Nemščini …
Šola je privatna, zato moraš vsak mesec plačat 89 Eurov, pač zaradi ekskurzij in kulturnih dnevov in tega. Učilnice so kar dobro urejene in čistilke jih počistijo vsak dan. Hodniki so prostorni in svetli in čisti in nesmemo jih umazovat, zato moramo hodit po šoli v copatih. In v prvem letniku si moramo dva in dva delit omare za čevlje, kar je zelo grozno, ker ne moreš nalepit slikic svojih vzornikov in ta, s katero si deliva omaro ima polno svojih učbenikov nabasanih v omari in zato ni prostora za moje učbenike in moram učbenik za glasbo vsak dan nosit v šolo in domov. No in, obstaja zelo velika, prostorna telovadnica, ki ima zraven mnogo garderob in še eno telovadnico in fitnes … In obstaja knjižnica, kjer imajo ogromno mnogo knjig in res tam dobiš ene knjige, ki jih ne dobiš posod drugje in naročajo revije ( celo revijo Mladina!), ki jih lahko tam bereš. In obstaja dvorana, kjer je oder za gledališke predstave in tam so pogosto tudi kulturni dogodki in predavanja. Potem obstaja tudi cerkev, v kateri je zelo slaven mozaik in orgle, ki jih je postavila firma Vegrad SCT. In v šoli je zelo visok standard higienskega minimuma, razen v avtomatu za kavo v pritličju so mravlje …
In do nevernikov so dokaj strpni, ampak jih moreš pač spoštovat, pač to je normalno, kakšen si človek, če ne spoštuješ drugih in njihovih mišljenj in prepričanj? In odstajajo duhovne obnove, kjer gre en razred in duhovnik v samostan za tri dni in tam pojejo verske pesmi (pač prirejene, take kot jih pojejo skavti) in hodijo na sprehode (mi smo šli enkrat podnevi do enga jezera in enkrat ponoči smo šli do nekega kraja, kjer je tema in potem smo 3 minute v tišini ugotavljal, da je tema …) in igrajo se razne igre in vsako jutro je telovadba in tečejo okoli samostana in igrajo se mašo ( in da se pohvalim, smela sem nest kelih, čeprav nisem imela teh svetih zakrementov) in molijo vsako jutro in pred in po tem, ko imajo kosilo, zajtrk in večerjo in preden grejo spat (in to je zelo pozno, mi smo šli spat ob pol enih ponoči). In imajo zelo malo časa, da se zvečer stuširajo (15 minut za vse) in nesmeš se pogovarjat, ker ti pride duhovnik v sobo (nam je že enkrat) in ga sploh ne opaziš, dokler ne reče: Lahko noč!. In je zelo slaba hrana in so zelo slabi povštri in je zelo mrzlo.
Obstaja predmet Vera in kultura, so molitve in duhovne obnove. To je pa od verskega (na žalost) vse. Nekatere neverne dijake res spreobrnejo k veri … (Kot naprimer mene … Ker v življenju nisem šla v cerkev in sem imela predsodke o krščanstvu… In pred kratkim sem se odločila, da bom šla delat te krščanske obhajile in to. Ampak nisem eksistencialni kolaborant, ampak me je navdušil gospod Česen, ko sem poslušala, kaj pripoveduje o Jezusu Hristosu…).
In šola ima obvezen predmet latinščino. In če kdo želi, se lahko uči tudi starogrško. Zelo priporočam, ker če se učiš grško, boš imel dve leti eno uro športne vzgoje manj …

In to je mnenje iz prve roke (tu sem že 2 mesca). In to šolo zelo priporočam vsem ljudem, ki bi se radi nekaj naučili in ki znajo biti spoštljivi do vere, čeprav niso verni.

TO JE POPOLNOMA PREDOLG OPIS…

ŠKG je najboljša gimnazija, ki si jo lahko zaželi obiskovati najstnik, ki želi iz sebe nekoč še nekaj narediti in menim, da mora, če le ima možnost za to, zgrabiti priložnost in se vpisati na to gimnazijo. Dala mu bo odlično popotnico za življenje in mu ne glede na trud, ki ga mora vložiti (čeprav tega ni veliko), ne bo vzela tistih prečudovitih najstniških izkušenj in ne bo prikrajšan za niti en spomin. Kvečjemu bo imel lepši pogled na svoje najstniško življenje kot marsikateri povprečen najstnik.

ob vpisu sem tudi sama obotavljala, a mi ni in mi, kljub težkim dnevom, nikoli ne bo žal, da sem se vpisala sem, saj lahko tukaj zares vsak dan občutim, da delam nekaj dobrega zase in za svojo prihodnost.

dober dan jst se zdaj odločam med splošno gimnazijo(nova gorica) in škofijsko gimnazijo (vipava) nevem kam naj grem !!!! prosim če ima kdo kako mnenje

HODIM V PRVI LETNIK ŠKOFIJSKE IN PROSIM LJUDJE, KI NE VESTE O ČEM GOVORITE, PROSIM, OSTANITE TIHO. ŠOLA TE POLEG ZNANJA (malo poglejte rezultate mature) NAUČI ŠE DOSTI VEČ IN BOLJ POMEMBNEGA, KOT SO MORALNE VREDNOTE. POMEMBNI SO ODNOSI, ČE IMAŠ ŽE NA ZAČETKU LETA PREVEČ ENK SE MOREŠ ITI POGOVORIT S SVETOVALNO IN DA SE PROBLEM REŠI. IMAJO DUHOVNE VIKENDE, KI SO ZAKON, VSI SE POZNAMO, DRUŽIJO SE ČETRTI IN PRVI, KAR NE VIDIŠ POVSOD, KAJNE? IMAMO DOBRODELNE AKCIJE,, VELIKO POTUJEMO, PROFESORJI SO VEČINOMA SUPER. NI RES, DA SE MOLI PRED POUKOM, JE PA RES, DA SE PREBERE DUHOVNA MISEL, KI JO IZBEREJO DIJAKI. O NJEJ SE NATO PRVIH PET MINUT POGOVORIMO. PREDVSEM PA MI JE VŠEČ, DA TAM NISI LE ŠTAVILKA.

Odloči se kakor se želiš, vendar se mi zdi da se v teh štirih letih ravno razvijaš in je zelo pomembno kaj ti vcepijo v glavo… razmisli;) je pa res, da se lahko zgodi, da je malo bolj zahtevna…ampak imajo pa inovativne razrede, kar je pune kul hahaha

Spoštovani vsi bralci,
ko tako berem te komentarje si mislim kaj vse je sposobna človeška domišljija. ŠgAMS Mb je čisto normalna gimnazija, na najlepšem obrobnem delu Maribora, z zelo človeškimi odnosi, poudarki na vrednotah, fenomenalnim odnosom dijak-profesor,razumevajočimi profesorjim, ki vsekakor zahtevajo znanje ( kar je na vseh gimnazijah in to je tudi smisel gimnazije), a so zelo dostopni in prilagodljivi.
Zakaj večino moti molitev- nikogar se ne sili k molitvi, h krstu in ne vem kaj vse ste še naštevali. Prva ura je 5 min daljša za jutranjo misel ( to je lahko zgodba, misel, članek), nekaj kar bi lahko uvedle vse šole, za lepše dobro jutro, lažje se prebudiš in še kaj lepega se naučiš – vsekakor to ni obvezna molitev. Obisk maše – ali mogoče škoduje nekomu, ki ni veren, da vstopi v cerkveni sakralni objekt, kjer ne rabi moliti, prav pa je, da se najstnika nauči, kako se naj v takšnem objektu pravilno obnaša. Saj ga lahko pot kjerkoli po svetu, na izletih, zanese v cerkev in bo imel privzgojeno ali vsaj vzgled iz gimnazijskih let o vedenju v takšnih objektih. Ne nazadnje tudi v gledališče ne moreš z raztrganimi kavbojkami, žvečilko ipd.
Tako, da o škofijski gimnaziji Mb ne morem reči čisto nič slabega – treba se je učiti, delati ( kot tudi drugod), odnosi med dijaki pa so iskreni in čudoviti.Druženja na duhovnih vikendih in ekskurzijah krasna. Na tej šoli se najde vsak: sramežljivi, nežni, živahni,samozavestni,labilni… – do 4. letnika se izoblikujejo v zrele in lepo vzgojene osebnosti z znanjem in kulturo obnašanja. Mogoče ta moj iskren opis služi komu k odločitvi – kam po osnovni šoli. Nikakor vam ne bo žal, če se odločite za Mb škofijsko, sicer pa jo imate možnost obiskat in si poglejte te vesele in razigrane obraze njihovih dijakov. In napišite na forume v bodoče resnico, ne pa neka brezvezna natolcavanja, ki bralce spravljajo v negotovost. Vse dobro in vso srečo vsem!

Mene pa zanima prav za Vipavo, če lahko kdo iz prve roke kaj pove??
Pa ne mame in podobno – prav nekdo ki obiskuje Vipavsko škofijsko gimnazijo.

A je bolj družboslovna ali bolj naravoslovna??
Kakšni so učitelji? so aktivnosti takšne kot jih opisujejo za MB??
Jaz sem bolj jezikava – pač povem kar mislim… To zna bit problem…

Kako zgleda dom?
A je to daleč od mesta, se gre lahko ven…
Koliko jih spi skupaj v sobi? Kakšna je hrana?
A so wc kopalnica v sobi ali skupne zadeve? Nekdo je napisal da je časa 15 min za vse??
A je to res??
Kaj kontrolirajo??

Imaš lahko pc v sobi, gledaš TV…
Morda se vam zdijo ta vprašanja butasta, vendar tako razmišljam…
Pa če mi lahko kdo pomaga 🙂

Hvala.

no tisti, ki neveste kaj govorite in še nikoli niste bili na škg, se najprej pozanimajte.
Obiskujem 1. letnik in lahko rečem, da pol stvari ne drži. imamo se noro, profesorji so super. je pa res, da nekaterim tudi ne ustreza in si ne moremo ustvarit mnenja samo na negativnih komentarjih. delat je treba ne bom lagala, a če delaš sproti ne bo hudega. mene je bilo tudi zelo strah kako bo, ker sem slišala toliko groznih komentarjev zoper šole…lahko rečem da jih pol ne drži in da se imam res super, če je kdo žalosten ali ima težave je zaradi tega žalostnih še pol razreda. sodelujemo pa itak vedno. sploh na škg so fajn tudi obšolske prireditve ter dejavnosti (pevski festival, jaslice-kjer se tekmuje za priznanja in se razred še bolj poveže) profesorji so strogi a pravični. če jih boste spoštovali bodo oni vas.če je koga strah latinščine….ne se bat če delaš sproti je mala malica…vsaj kar lahko rečem za zdaj. nikogar ne posiljujemo z vero…je pa VIK najboljši predmet, ker je kaplan super. tudi za tiste, ki niso verni. nad standard pa znaša 75€.
res pa bi (še bolj kot pa informativni dan) priporočila dan odprtih vrat, kjer lahko vidiš pouk ter kako dejansko zgleda ter še vodeni ogled šole (za vse tiste, ki bi se radi vpisali ter za tiste nevedneže, ki šimfajo šolo ne da bi vedeli zakaj se gre)
sama sem bila v oš zlata odličnakinja-povp. 4.-9. razred =5,0 na dobri ljubljanski šoli. pa imam trenutno povprečje 4,4. če se dela se daleč pride.
še za konec: v generaciji nas je od 140-160. 5 oddelkov na letnik. spoznaš skoraj vse, če si družabne sorte, in ne tičiš samo v svojem razredu. višji letniki pa so LEGENDE in ne gledajo nate zviška.
to je vse iz moje strani. imam se noro in ne obžalujem, da sem izbrala to šolo.
za vse tiste, PREDEN kaj rečete, pridite sem in si vse poglejte, pa vam garantiram, da boste svoje mnenje spremenili.
Živela Škofijska!

Js mam bratranca pa frende k so na škg in so usi zlo zadovoljni. Moj bratranc ni biu odličen nobeno leto pa je komot pršu . Placuje se 75€ na mesec in v ceno so zajete ekskurzije,športni dnevi.. Pravjo da se je gdaj treba učit ampak gre. Po rezultatih mature so med top 3- boljši od Bezigrada. Po skg se lahko vpišes kamorkoli. Pa tudi pri vpisu na skg moram omenit, da če ni več prostih mest pa je samo par jih k niso prišli jih tudi njih sprejmejo. Vsi dijaki so zelo prijazni, druzabni in ni folka ki bi govoru kaj je kul in te zadeve. Mogoče je prof. za zgodovino malo tako a je zelo dober zgodovinar in malo slabši pedagog. Hrana je zelo vredu, na izbiro je več različnih stvari, dijaki imajo tako hladno-suho malico kot toplo. Škg je zelo dobro lokacijsko nameščenaa saj lahko prideš z vlakom, avtobusom.. Imajo ogroomnoooo dejavnosti(dekbatni krožek, dramski,..)Z ekskurzijami dijaki vidijo veliko sveta in tako si lahko nekatere ekskurzije izberejo sami. Povezanost dijak-profesor je zelo dobra. Tudi sama razmišljam o vpisu na skg in se ne menim za slaba mnenja o njej.Škg si zasluzi vse pohvale.

Se strinjam: Zivela skg!!

Pozdravljeni, obiskujem 8.r in bi prosila nekoga, ki hodi na skofijsko v mb-ji da odgovori na moja vprasanj
Koliko oseb je v sobi?
Kolko casa mas za kopalnico zjutraj in zvecer?
Koliko stane dijaski dom in koliko solnina?
Ali lahko prinesemo laptopa in tablicnega?
Ali lahko uporabljo telefon med odmori?
Kako je s hrano, ali so mozne diete?
Kaksni so ucitelji, so vecina pravicni ali ne?
Ali se res gre za priimek?
Ali je dovoljeno obiskovanje med sobami?
Ali so ucbe ure obvezne?
Ali ste z temi dejavnostmi zelo zaposleni in ali vam ostane casa za ucenje?
Lahko nosite kratke hlace, krila, majce na ruce in majce pri katerih se vidijo samo ruce moderca?
Kot sem slisala je latinscina obvezna, torej se kot drug jezik ucimo samo anglescino in latinscino kot obvezno, ali si se moremo zbrati ker drug jezik?
Ali se je tezko privadit dijaskega , saj mene doma skos razvajajo in ne rabim nobenega opravila, vse me mami pedina in mi veckrat pomaga pri cem z vezi s solo, torej mislite da bi se tezko navadla?
Ce ponoci ne mores spat, si lahko na telefonu?
Prosim ce bi kdo odgovoril na ta vlprasanja in napisal mjegove izkusnje. Hvala

Pozdravljeni,
mene pa zanima koliko stane na mesec internat (Vipava).
Moja mama je brezposlena in bo to velik strošek za nas… Sploh ker sem z obale in se je potrebno potem čez vikend zapeljati nazaj domov.
Ali lahko kdaj ostanemo v internatu?
Sicer sem odlična, vendar se vse nekako zatakne pri denarju…
Če razumete…
Bom veliko breme za starše…
Zato me zanimajo mesečni stroški. Kaj 75€ je šolnina? Koliko je potem internat?

Za odgovor se lepo zahvaljujem 😀

Morda bi bilo najbolje, da pišete svetovalni službi v Vipavi, pa boste natančno vedeli koliki so stroški.

[i][i]mag. Nataša DurjavaGeštalt-izkustvena družinska psihoterapevtka[/i][email protected][/i]www.mojpsihoterapevt.siTudi naša šibka področja nam lahko postanejo izziv, če se soočimo in sprijaznimo z njimi. Verjamem v moč odkritih besed, zato vam želim biti v pomoč pri vprašanjih, kako v hitrem tempu vsakdanjika stabilizirati sebe, kako postati osebnostno močnejši, kako krepiti svoje kompetence in kako poskrbeti tudi zase.

ej obupana.u vipavi je šolnina bl poceni ene 50€.75€ je za unuo v šentvidu.drgac pa ja obrni e se na svetovalno službo pa boš dobila vsaj subvencijo če ne zastonj.

Sem dijakinja Škofijske klasične gimnazije.
V prvem delu spodaj si dovolim komentirati njene slabe lastnosti (z mojega vidika), v drugem pa stvari, ki so dobro organizirane in morda pohvalne.

Sprva naj povem, da je med profesorji mnogo nekvalitetnih. Takih, ki so bili za poklic izbrani po politični strani in ne po svojem znanju ter kvaliteti. In ravno ta politična stran se – tako kot je bilo na nekoliko grši način že povedano v enem izmed prejšnjih komentarjev – preko profesorjev prenaša na dijake. Govori se partizani – izdajalci, domobranci – heroji. Že drži, da ima nekdo lahko tako mnenje, a je prav, da ga obdrži zase. Ne pa na skrivaj vsiljuje drugim; tj. tistim, ki ne vedo, da zločinov v vojnih letih niso delali le partizani.

Prav tako je zaradi težavnosti na gimnaziji problematičen predmet biologija. Pri profesorici, ki je ne bom imenovala. Tu gre za popolno hinavskost. Za dolge molitvene pridige pred testom, ki pa je dolg in težek. In poleg učbenika za biologijo je treba za odlično ali prav dobro oceno uporabiti še mnoge druge vire in strokovno literaturo (npr. zbirko maturitetnih nalog). Gradivo pa lahko iščeš tudi na spletu pri predmetu Splošna biologija na Pedagoški fakulteti. Tudi predavanja profesorice pri biologiji so zahtevna, računalniške prosojnice so le za okras, v testu pa je vsa snov – tista, ki se pove in tudi tista, ki je bila na hitro prikazana na prosojnicah.

Prav tako te profesorji za glasbo na začetku leta prisilijo v pevski zbor in je potrebo pisati dolga opravičila z razlogi, zakaj naj ne bi pel v pevskem zboru. Prisila? To se mi nikakor ne zdi dober način sestave pevskega zbora. Zakaj pa me profesorica športne vzgoje potem ne sili k plezanju? Poleg tega pa je lahko precej nesramnosti s strani profesorjev ob opravičevanju sodelovanja v pevskem zboru. In glede vseh profesorjev – le-ti niso nič drugačni (po moralnosti in zahtevnosti) od profesorjev na drugih gimnazijah.

In še k pozitivnim lastnostim. Prva, ki bi jo izpostavila, je dobro razumevanje v oddelku. Sošolci niso ne vzvišeni, ne pretirano tekmovalni, ne nemoralni. Oddelek dobro sodeluje in odnos utrjuje na duhovnih obnovah in ekskurzijah skozi leta.

Program gimnazije je skozi leto vsekakor pester. Dogaja se ogromno dogodkov in tudi ekskurzije so dobro urejene. Tudi malic in kosil je več vrst. Šola je kot stavba res ugledno napravljena. Sem spada seveda tudi telovadnica.

Glede jutranjih molitev – tu pravzaprav sploh ne gre za pretiranost. Prebere se kratka misel, nato pa se na kratko zmoli. Čez leto je sicer kar nekaj svetih maš, na katerih je obvezno biti prisoten. Te pa, kolikor vem, tudi nevernim ne predstavljajo pretiranega problema.

Naj zaključim s tem, da ima vsaka gimnazija svoje prednosti in slabosti. Ko sem se vpisovala, sem mislila, da bo na “ŠKOFIJSKI” nekoliko drugačen red, na primer da bodo profesorji dokaj uvidevni. Pa je po pravici rečeno le malo takih. Žal premalo. In kot nalašč je tu še profesorica biologije, ki ti uniči vse veselje, ki si ga morda imel do študija te smeri. Škofijska klasična gimnazija – od mene gledano z bolj negativnim kot pozitivnim predznakom. Vsak pa naj sam sodi!

kva je Neznani dijak, a ti je BB lajf zamorila, a?

Neznani dijak

Pa je obvezna molitev h katoliskemu Bogu, ali je kakrsna koli dobra. Oz. ali lahko med tistim tudi gledas v zrak in ne pocnes nic. Opazam da vedno manj mladih sploh zna ocenas.

Enako je a svetimi masami. Ali moras aktivno prakticirati, ali lahko vmes gledas v zrak, oz lepo slusalke v usesa za tisto uro.

Molitev na Škofijski klasični gimnaziji pred začetkom in po koncu pouka ni očenaš ali zdravamarija, temveč kaka pesem, misel, razmišljanje. Ti pač sediš v klopi in poslušaš. Seveda imaš vso pravico, da z mislimi “odplavaš” kam drugam.
Pri mašah sodelovanje kajpada ni obvezno. Lahko sediš in gledaš v luft. Seveda pa je prisostvovanje maši na tak način izgubljanje časa.

smem sam uprašat kok si imela zaklj. Bio pr brajkli?

A “bio pr brajkli” pomeni, da si bil pri Brajkovičevi? Če je tako, naj te razočaram, da sem jo imela za biologijo le eno leto. Zdela se mi je zelo zahtevna, tako da sem si kupila celo dodatno knjigo, da sem lahko sledila snovi. Dala mi je 5.
Na Škofijski sem bila sicer vsa leta odlična.

New Report

Close