sifilis
Spoštovana g. Nina, nič slutečega po brezskrbnem dopustu je tudi mene prevzela skrb, ali je moje zdravje načeto. Tri do štiri tedne po spolnem odnosu (zaščiten s kondomom, vendar počil) me je začelo močno srbeti po telesu (poudarek na bedrih, rokah in trebuhu v okolici popka), saj so se pojavile rdeče lise. Hkrati sem opazil na glavici penisa rdečo liso (malce izbočeno; zgolj na levi strani). Ker sem pogledal strokovno literaturo me je zaskrbelo. Bojim se da bi v primeru sifilisa bolezen uplahnila, nato pa čez leta udarila z vso silo. Prosim za vašo strokovno mnenje.
Tudi sam imam vprašanje glede sifilisa. Imel sem spolni odnos pri katerem sem uporabljal kondom in drugega stika ni bilo. Po parih urah po odnosu se mi je pojavil nekakšen mozolj na zunanjem delu penisa, kateri je razviden iz slike. Zanima me ali gre za pač za vnetje ou. klasičen mozolj ali je možnost okužbe s sifilisom. Od odnosa do danes je minil teden dni.
Hvala za odgovor
Spoštovani, vsa takale vprašanja s pregledom vred sodijo k vašemu ginekologu, ki si bo stvar tudi ogledal. Sicer pa se na notranji strani sramnih ustnic pogosto zamašijo lojnice, oz. dišavnice, ki dejansko izgledajo kot majčkene trše bunkice, podobno kot podkožni mozolji. Glede na to, da ste noseči in imate tako in tako redne preglede, pokažite spremembo ginekologu.
Spoštovani, okužba s sifilisom je možna, če pride do tesnega stika sluznic, s kondomom je seveda manjša. Nikoli pa ne vemo brez laboratorija. Recimo, če bi imel moški primarno rajedo v ustih, se okužba prenese s stikom z ustno sluzlnico. Okužba se lahko prenese z okužene osebe tudi, če ta nima (več) ulkusa.
Pozdravljeni. mene je zelo strah da sem okužena s hiv ali sifilisom. Pred 5 leti sem imela spolni odnos s fantom, ki je imel na korenu penisa neko bradavico, seveda sem takoj pomislila da je čankar, a nisem vedela kako bi mogel izgledati. on je sicer rekel da ni.
nisem imela nobenih znakov sifilisa niti pred 5 leti, niti zdaj. bojim se tudi za hiv, saj sem imela gripo, ki je trajala 10 dni, in sem imela zelo visoko temparaturo, zelo veliko se tudi potim drugih znakov virusa hiv pa nimam. Stalnega partnerja imam 4 leta in tudi on ni imel nobenih znakov. zanima me če se vam zdi smiselno, da se grem testirati? ker tudi tega me je zelo strah, ekr je zdravnica družinska prijateljica. a mi mora osebna zdravnica dati napotnico za ambulanto za spb?
hvala
Spoštovani, če obstaja sum, da bi se lahko okužili s spolno prenosljivo okužbo, se pač testirajte. Za pregled in testiranje v ambulanti za spolno prenosljive okužbe na Infekcijski kliniki v Ljubljani ali v Dermatovenerološki ambulanti na polikliniki ne potrebujete napotnnice.