Najdi forum

Pozdravljeni!

Mene pa zanima od kod dobi clovek svojo samopodobo in kako jo lahko spremeni. Stara sem 18 let in vceraj sem zacela razmisljati, koliko enih predsodkov imam sama o sebi, npr. s temi in temi ljudmi se ne morem druziti ker nisem dovolj dobra zanje in zato se jih izogibam cetudi bi oni radi bili moji prijatelji. Razen tega imam tudi manjse probleme z anoreksicno miselnostjo, vendar te probleme resujem s strokovno pomocjo. Ugotovila sem, da hocem izgledati suha tudi zato, ker to pomeni nekaksno sibkost v primerjavi z drugimi. Skratka bojim se. Res bi se rada znebila tega!

Hvala za odgovor!

Ustvarjanje samopodobe je proces, ki spremlja odraščanje, zato se samopodoba mnogokrat spreminja. Odrasel človek naj bi bil s seboj zadovoljen, ponosen na svoje sposobnosti tudi navzven in bil v stanju nuditi oporo drugim. Samopodoba narašča z uspešnostjo v izobrazbi, napredovanjem v poklicu in socialnih odnosih, narašča pa tudi z leti starosti neodvisno od prej opisanih dejavnikov, vendar se na to ne gre zanašati. V vaših letih se samopodoba okrepi s športno aktivnostjo, zato vam priporočam v prvi vrsti to.

Pozdrav! Kot je svetovala mag. Rejec bi tudi sam svetoval. V športu tekmuj in premaguj samo sebe (brez pretiravanj). S tem ko zmaguješ dokazuješ, da imaš nad sabo nadzor. Več se boš nadzirala sama, manj te bojo drugi. In tako boš v življenju vpliv, na pa posledica. In to ti bo dalo precej samozavesti. No, res pa, da to ni do jutri, ampak malo dlje.
Še ena praktična stvar je, če si izdelaš eno opogumljajočo frazo. Npr: ljudje me imajo radi. Ali: v vsem je nakaj dobrega.Ali: počutim se sproščeno…Karkoli kar te spravlja v dober občutek glede sebe. To frazo ponavljaj v mislih. Piši, popiši cel list s to frazo. Skratka izgradi se takšno kot si želiš TI biti.
Srečno

New Report

Close