Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija rtg trebuha

rtg trebuha

Lep pozdrav!
Imela bi vprasanje glede rtg trebuha pri osemletni puncki. Ker ima ze kar nekaj casa tezave, ki pridejo za nekaj dni – tednov, nato je kak mesec mir, potem pa spet – in sicer so to mocni vetrovi (prebava je redna in normalna) bolecine v trebuhu, segajo do prsi in pa jo veckrat boli tudi glava (pravi da na sredi glave), prav tako ji je obcasno tudi slabo in pravi, da se pocuti bolno (takrat najraje pociva ali bere) je med drugim priporocil UZ trebuha in tudi RTG trebuha poleg kupa krvnih preiskav, ki jih moramo opraviti. Za UZ nimam pomislekov, glede RTG trebuha pa sem zadrzana, saj me skrbi sevanje in sevalna obremenitv pri deklici, da ji ne bi kaj skodilo. Sprasujem se po nujnosti te preiskave? Zanima me, zakaj UZ ni dovolj in zakaj naj bi bil potreben se RTG trebuha – glede na deklicine simptome? Zivimo v tujini in vcasih se malce tezje znajdem kadar pride do zdravstvenih zadev. Hvala ze vnaprej!

Rentgensko preiskavo trebuha opravimo bolj ciljano, če sumimo npr. na ileus (zaporo črevesja), včasih v okviru pojasnjevanja bolečin (ampak ne kot prvo preiskavo). Vsekakor to ni preiskava prvega reda pri otroku.
Kar se tiče sevanja, so sodobne tehnike in metode v arne, spolni organi se zaščitijo, odmerki pa so najmanjši možni. Pri rtg slikanju trebuha prejmemo dvajsetino letnega sevanja (ki ga prejmemo vsi).
http://www.drmed.org/wp-content/uploads/2014/06/40-Rentgensko-slikanje-prebavil.pdf
V Sloveniji pred napotitvijo h gastroenterologu običajno pediatri opravimo krvne preiskave (nekateri tudi prehranske alergije, teste na celiakijo, poleg običajnega pregleda krvi in elektrolitov, jetrnih encimov, torej tistega, čemur rečemo biokemija) ter ultrazvok trebuha.Tako zoženo zaradi opravljenih preiskav lahko gastroenterolog hitreje poda svoje mnenje oz. končno diagnozo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close