J napisal:
> No vsaj glede certifikatov se strinjava.
>
> “Kar pa zadeva kemijske sestave, se zdrava sol od ostalih
> najbolj razlikuje po vsebnosti joda, ki ga je pri zdravi cca
> 3mg/kg, pri jedilni pa 15mg/kg in več in nima tudi nobenih
> dodatkov proti strjevanju in podobnim.”
>
>
> A ni dobro, da sol vsebuje jod? Jod rabimo za delovanje
> hormonov ščitnice (T3 in T4). Mislim, da ga v naši prehrani
> primanjkuje. Zakaj ga torej zdrava sol vsebuje manj?
Večina naravnih soli vsebuje okoli 3mg joda/kg in ker je predpogoj za zdravo sol da je naravna, ga ima pač toliko. In človek je vse od nastanka ,pa vse do pred sto leti shajal s tako količino joda v soli.
Potem se je, baje zaradi golšavosti, najprej v Ameriki potem pa tudi v Evropi, jedilna sol začela po malem dodatno jodirati, da bi danes imeli ta normativ. Zadnja tri leta tudi v Sloveniji, prej je bil dodatek nižji.
Ostalo pa prosim preberite v knjgi, lahko tudi med vrsticami.
Lep pozdrav
Stane
Staša napisal:
> Bello,
>
> to je tudi moja poanta. Na svetu ni in ne more biti enega
> samega dejavnika, ki bi preprečil vse vzroke za nastanek vseh
> mogočih tegob. Da trdiš nekaj takega, moraš to dokazati oz.
> vsaj obrazložiti na način, ki je kolikor toliko logičen. Ampak
> da se najde nekdo, ki na vsako drugo vprašanje odgovori, da je
> krivec pomanjkanje zdrave soli, je za moje pojme zelo pogumno.
> Me zanima, če bi si Stane upal spustiti v večletni
> eksperiment, kjer bi vse to tudi dokazal (OK, pa pustimo ob
> strani znanstvene razlage – govorim le o dokazu, da stvar 100%
> deluje). Bi si upal jamčiti, da določene primerne osebe, ki bi
> sodelovale v študiji, v prihodnosti ne bodo imele nikakršnih
> zdravstvenih težav – NIČ – ne debelost, candide albicans,
> problemov s ščitnico…in še kakih trideset drugih diagnoz?
> Seveda boš rekel, da si upaš, ker veš, da kaj takega nikoli ne
> bo izvedeno… Kot je bilo že rečeno, če si prepričan, da sol
> pomaga, obstaja veliko boljših načinov, kako sol vpeljati v
> prehrano ljudi.
>
> In, Stane, ni se treba zahvaljevati za iztočnico, mene ne moti,
> če nekdo propagira nekaj, kar je dokazano, da deluje. V vsakem
> primeru si še vedno napisal premalo, tako da kar obrazložuj še
> naprej – res nas veliko z užitkom bere. Paket pa hvaležno
> odklanjam, saj nikoli ne bi vedela, če moje odlično počutje
> zavisi od tvoje zdrave soli ali pa nemara le (kot je bilo tudi
> do sedaj) od uravnotežene prehrane, rednega gibanja in še
> nekaterih pomembnih dejavnikov, ki izkazujejo izredno ugoden
> vpliv na moje zdravje.
>
> Mimogrede, moj fant debat ne bere, prebrala sem mu odgovor, ki
> ga je zgoraj prilepil Bello (o napetosti mišic) in se je le
> nasmehnil ter izrazil željo, da bi bilo zanimivo vedeti, kakšna
> je analiza te soli :))
>
> LP
Bogdaj, Staša!
Me veseli, da sta s fantom odličnega zdravja in ne bi hotel nikakor porušiti vajinega ravnotežja.
Upam, da sta s kemijo zdrave soli zadovoljna, kar pa zadeva eksperimentov, bi vaše pogoje lahko zagotovil le Hitler v Dachauu, saj svobodnemu človeku ne moreš preprečiti proste izbire.
Pa tudi normalnega staranja zdrava sol ne ustavlja, da mi ne boste naprtila še take trditve.
Se pa popolnoma strinjam z vami, da mora postati zdrava sol nacionalni program, toda, če je že z vami tako težko, kako bo šlo šele s politiki.
Sem pa pripravljen na vse, kajti zadnja tri leta nisem zaužil nobene tablete, niti kapsule kakih maščob.
Zelo mi pa prija prleška zaseka, narejena iz surovega špeha in zdrave soli.
Seveda surova, z malo popra povrhu.
Pa dober tek obema!
Stane
Nikjer nisem napisala, da si rekel, da preprečuje normalen pojav staranja. Govorim o določenih boleznih, za katere je dokazano, da se jih da preventivno v veliki meri preprečiti, ti pa imaš za vse vzroke za nešteto diagnoz le en odgovor.
Pa vzemiva moj primer (eksperiment) teoretično (čeprav bi se ga dalo izvesti tudi v praksi, glede na to, da tako poenostavljeno vsakomur napišeš, naj le zamenja zdravo sol – kot da ni potrebna sprememba nobenih drugih dejavnikov). A lahko jamčiš, da zdrava oseba, ki bi uživala tvojo sol (redno, optimalno po tvojih priporočilih) ne bo nikoli imela nobenih težav? Trdiš, da je sol edini dejavnik, ki prepreči nešteto bolezni, ki jih navajaš?
Nacionalni program praviš… morda pa ne bi smel odstopiti od kandidature, saj ti potem verjetno ne bi bilo potrebno čepeti 24 ur dnevno na internetu ter prodajati sol na tak način. Mislim, da bi ti bile poti precej bolj odprte. Je pa res, da so bile ankete in tvoji procenti porazni… si takrat že izdal knjigo?
LP, Staša
Staša napisal:
> Nikjer nisem napisala, da si rekel, da preprečuje normalen
> pojav staranja. Govorim o določenih boleznih, za katere je
> dokazano, da se jih da preventivno v veliki meri preprečiti, ti
> pa imaš za vse vzroke za nešteto diagnoz le en odgovor.
>
> Pa vzemiva moj primer (eksperiment) teoretično (čeprav bi se ga
> dalo izvesti tudi v praksi, glede na to, da tako poenostavljeno
> vsakomur napišeš, naj le zamenja zdravo sol – kot da ni
> potrebna sprememba nobenih drugih dejavnikov). A lahko jamčiš,
> da zdrava oseba, ki bi uživala tvojo sol (redno, optimalno po
> tvojih priporočilih) ne bo nikoli imela nobenih težav? Trdiš,
> da je sol edini dejavnik, ki prepreči nešteto bolezni, ki jih
> navajaš?
>
> Nacionalni program praviš… morda pa ne bi smel odstopiti od
> kandidature, saj ti potem verjetno ne bi bilo potrebno čepeti
> 24 ur dnevno na internetu ter prodajati sol na tak način.
> Mislim, da bi ti bile poti precej bolj odprte. Je pa res, da so
> bile ankete in tvoji procenti porazni… si takrat že izdal
> knjigo?
>
>
> LP, Staša
Staša, nisem vam hotel izdati glavnega znanstvenega vira za mojo knjigo za take bralce kot ste vi.
Če zadenete, kateri vir imam v mislih, vam odpustim vse hudomušne domislice.
Stane
🙂 “Spretno” se izogibaš odgovoru… to sem tudi pričakovala. Tokrat se izogni svojemu kvazi sarkazmu in prosim ne okoliši. Ima me celo, da bi ti kopirala tvoje poste – odgovore na najrazličnejše probleme ljudi, kajti vse, kar se je dalo iz njih interpretirati, je le eno – da je za čisto vse težave krivec pomanjkanje soli. Ni te zanimalo nič o teh ljudeh – ne njihove prehranjevalne navade, ne dednost, ne rekreacija, način življenja,… NIČ. Vse si vrgel v isti koš in okrivil napačno sol. Torej vprašanji…
1. A lahko jamčiš, da zdrava oseba, ki bi uživala tvojo sol (redno, optimalno po tvojih priporočilih) ne bo nikoli imela nobenih zdravstvenih težav (težav, ki jih opisuješ v svoji knjigi)? In da ponovim – ne govorim o tegobah, ki jih prinaša staranje, temveč bolezni, ki so dokazano povezane s številnimi drugimi dejavniki, kot jih (ga) omenjaš ti.
2. Si upaš trditi, da je sol edini dejavnik, ki prepreči nešteto bolezni, ki jih navajaš?
Tokrat me ne zanima znanstvena razlaga (zanjo smo že ugotovili, da je ni). Zanima me izključno to, kar sem vprašala.
Lahko noč.
Staša napisal:
> 🙂 “Spretno” se izogibaš odgovoru… to sem tudi pričakovala.
> Tokrat se izogni svojemu kvazi sarkazmu in prosim ne okoliši.
> Ima me celo, da bi ti kopirala tvoje poste – odgovore na
> najrazličnejše probleme ljudi, kajti vse, kar se je dalo iz
> njih interpretirati, je le eno – da je za čisto vse težave
> krivec pomanjkanje soli. Ni te zanimalo nič o teh ljudeh – ne
> njihove prehranjevalne navade, ne dednost, ne rekreacija, način
> življenja,… NIČ. Vse si vrgel v isti koš in okrivil napačno
> sol. Torej vprašanji…
>
> 1. A lahko jamčiš, da zdrava oseba, ki bi uživala tvojo sol
> (redno, optimalno po tvojih priporočilih) ne bo nikoli imela
> nobenih zdravstvenih težav (težav, ki jih opisuješ v svoji
> knjigi)? In da ponovim – ne govorim o tegobah, ki jih prinaša
> staranje, temveč bolezni, ki so dokazano povezane s številnimi
> drugimi dejavniki, kot jih (ga) omenjaš ti.
>
> 2. Si upaš trditi, da je sol edini dejavnik, ki prepreči
> nešteto bolezni, ki jih navajaš?
>
> Tokrat me ne zanima znanstvena razlaga (zanjo smo že ugotovili,
> da je ni). Zanima me izključno to, kar sem vprašala.
>
> Lahko noč.
1. Ne
2. Ne
Poštena odgovora. In konec koncev smo to želeli vendarle prebrati. Nerafinirana, prečiščena sol je škodljiva – to učijo že v osnovni šoli. Taka naravna, direktno iz solin je boljša …ja to vemo in se strinjam s tem.
Toda jaz vem, da nimam nekaj kg preveč in težav s kožo, pa še kako cistico na jajčniku IZKLJUČNO zaradi soli. Pravzaprav soli ne maram, se je kar malo izogibam.
In če potegnem črto:
Če bom v svoje življenje uvedla poleg zdrave izbire ghane, pa zadosti gibanja, skrbi za duševno zdravje ŠE SOL, ki ni osiromašena joda in ostalih mikrolelementov, bom dodala svojemu zdravju še en plus.
No, tako jaz to razumem…
POPRAVITE ME!!!!
TamaraMr napisala:
> Poštena odgovora. In konec koncev smo to želeli vendarle
> prebrati. Nerafinirana, prečiščena sol je škodljiva – to učijo
> že v osnovni šoli. Taka naravna, direktno iz solin je boljša
> …ja to vemo in se strinjam s tem.
> Toda jaz vem, da nimam nekaj kg preveč in težav s kožo, pa še
> kako cistico na jajčniku IZKLJUČNO zaradi soli. Pravzaprav soli
> ne maram, se je kar malo izogibam.
>
> In če potegnem črto:
> Če bom v svoje življenje uvedla poleg zdrave izbire ghane, pa
> zadosti gibanja, skrbi za duševno zdravje ŠE SOL, ki ni
> osiromašena joda in ostalih mikrolelementov, bom dodala svojemu
> zdravju še en plus.
>
> No, tako jaz to razumem…
>
> POPRAVITE ME!!!!
Pozdravljena, Tamara!
Resnično ste mnogo bliže resnici soli, kot na primer gospodična Staška, ki je svojo inkvizicijo zasliševanja hotela privesti do absurda, da sol rešuje vse probleme, pa naj počnemo s svojim telesom drugače, kar hočemo.
Ne, sol je le ena od enakovrednih štirih materialnih komponent človeškega življenja :
1. hrane v vseh svojih oblikah, v kateri je nakopičena nejedrska energija sonca,
2. zraka, v katerem so vsi plinasti elementi v elementarni ali povezani obliki in v katerem prevladuje kisik, potreben za oksidacijo hrane in sproščanje energije v telesu
3. voda, transportni nevtralni medij, v katerem se dogajajo vse reakcije sproščanja energije pri prehodu skozi molekularna sita membran v organizmu
4. sol, spojine vseh elementov in žlahtnih kovin, razen žlahtnih plinov, ki sodelujejo v procesu presnove bodisi kot katalizatorji ali nosilci vmesnih faz do končne oksidacije, v kateri prevladuje NaCl, kot osnovni elektrolit galvanskih členov in osnovni prevodnik elektrike v organizmu in biokoda kot nosilec informacije.
Seveda se sol nahaja tudi v vsaki hrani in vodi, pa tudi v zraku v obliki aerosolov in bi je teoretično pri idealni kombinaciji surove hrane, vode in zraka zadoščalo za presnovo in vzdrževanje življenja na mehanski ravni.
Toda, človeški možgani, ki so se razvili ravno zaradi suficita soli, ko je človek s kuhanjem spremenil biokodo in jo je moral nadomestiti z biokodo v zdravi soli, če ni hotel umreti, pri današnjem človeku pač zahtevajo več soli, kot je je v surovi hrani, pri kuhani pa zaradi enakega razloga kot pri pračloveku še nekoliko več.
Sicer pa, če bi gospodična Staška vsaj enkrat zbrano prebrala knjigo, kar bi se, glede na to, v kakšno vlogo se je postavila, spodobilo, bi vse to našla v knjigi.
Pa je ni, ali pa…
Torej, tako kot pravite vi, če skrbimo za pravilno prehrano, pijemo kolikor toliko čisto vodo, se gibljemo na koliko toliko čistem zraku, nam preostane kot možen vzrok težav edinole sol.
In v tem je jedro problema.
Tudi, če odmislimo vse, kar pišem o zdravi soli, je neizpodbitno dejstvo, da današnje jedilne soli, z vsemi dodatki, ki jih ima in tehnologijo proizvodnje, ki je primerna za proizvodnjo plastičnih mas, ne za uživanje, človeško telo brez stranskih učinkov ne prenese v zadostni količini.
Če nič druga, pet gramov današnje jedilne soli vsebuje celodnevno količino potrebnega joda, pet gramov pa zadošča za presnovo le cca 500 kcal, ker pa je poprečna poraba cca 1500kcal, pojeste pač trikrat več hrane, da pridete do 15 gr soli, ostala pa se akumulira v ” špehu”, odvečni jod pa vam ” kuri” marsikaj.
Tak je ta začaran krog in edini izhod iz njega pa je to, kar pišem v knjigi.
Zatorej, ali smem trditi, da če je vse ostalo v redu, je edina napaka v soli?
Mislim da, saj ste tudi vi prišla do zelo podobnega sklepa.
In, če to ugotovitev aplicirate na svoj problem, ki sta ga navedla, boste prišla do sklepa, da je tudi pri vas problem le v soli, za katero sama pravite, da se je izogibate.
Zelo vam verjamem, saj imam sam enake izkušnje, ker sem bil “podsoljen” celih petdeset in dve leti, ker se mi je sol upirala.
BIODIETA pa pravi le – zamenjaj…….
Pa lep pozdrav in hvala za mnenje
Stane
krpan napisal:
> stane trdi da lahko ta sol pozdravi tudi najrazličnejše
> bolezni!
Krpaaan, Stane ne trdi, da lahko zdrava sol pozdravi najrazličnejše bolezni, ampak, da zdrava sol ob pravilni uporabi odpravlja vzrok za nastanek najrazličnejših bolezni.
Čudno, da se gospodična Staška ni do sedaj še nič vtaknila v pravilno uporabo zdrave soli, ki je enako pomembna kot sol sama.
Najbrž še ni prišla do tega poglavja?
Zdravo
Stane
No, dekleta in fantje, sem imel prav, ali ne?
Pa prijeten Božič in Novo leti vam želim!
Stane
Pozdravljeni, gospod Stane!
Sem Megi Tinev iz Murske Sobote. Sem učenka iz 9. razreda. Prijavila sem se na raziskovalno nalogo iz kemije. Tema moje raziskovalne naloge je – “Količina joda v različnih vrstah soli biokodirana sol, himalajska sol, morska jodirana sol, morska nejodirana slo, sol v morju)”. Želela bi, da izvem, kako poteka postopek v katerem dokažem količino joda v soli (v vseh naštetih soleh) ter dokazati katera je najbolj zdrava sol od teh.
Pri tem mi pomaga učitelj kemije, ki je moj mentor. Poskusil je priti v stik s tremi različnimi kemiki, a mu ni uspelo. Moja mami, ki je prebrala Vašo knjigo “Zdrava sol” in redno uporablja vašo biokodirano sol ter je z njo zelo zadovoljna, mi je dala predlog, da poskusim poiskati pomoč pri vas. Želela bi (če je to mogoče), da bi prišla midva v kotankt (moj gmail; [email protected]).
Res bi rabila Vašo pomoč pri tem mojem raziskovanju. Že v naprej se Vam zahvaljujem in upam, da me boste imeli v mislih.
Učenka Megi