Razlaga izvida
Spoštovani,
bi mi lahko razložili naslednji izvid, ker sem precej zaskrbljena glede teh alergij in imamo do razgovora z doktorjem še kar nekaj časa. Hvala Vam!
Sin je star 17 mesecev in sva bila marca na testiranju za določeno hrano. Rezultati so naslednji:
cel. S-IgE= 17,5; fx1-hrana1=positive; fx5-hrana2=positive; f1-beljak=0,32; f2-mleko kravje=0,18; f3-polenovka=<0,1; f4-pšenica=<0,1; f14-soja=1,48; f17-lešnik=5,42; f13-arašid=2,93; f18-oreh=0,14; f20-mandelj=0,15, f36-kokos=<0,1.
Testirali so tudi rekominantne alergene na arašide in sicer: rAra h1=5,17, rAra h2=5,63; rAra h3=0,23; rAra h8 PR-10=<0,1; rAra h9 LTP=<0,1.
Zanima me sledeče:
– glede na to, da je v skoraj vsaki hrani SOJA, me zanima kako močna je alergija na sojo, četudi bi jo s kakšno hrano zaužil?
– glede alergije na oreščke sem pa zelo zaskrbljena, saj se bojim najhujšega. Kako je z alergijo na arašide in lešnike, glede na to, da so vrednosti kar precej visoke. Ali je možno kakorkoli razbrati kako se alergija kaže (koža, atopični, dihala – zadušitev,…)?
– arašidi so načeloma v veliko hrani, tudi recimo kot beljakovine, ki morda na deklaraciji sploh niso navedene, zato me zanima, kako naj bom pri tem natančna, ker sem zasledila, da bi naj bili arašidi v Pariški klobasi, hrenovkah, pašteti, kečapu, itd. Izogibamo se arašidov na celi črti, ampak ali so isto nevarni tudi tisti “skriti” v zgoraj navedenih jedeh recimo?
Za odgovor se iskreno zahvaljujem!
Lp, V
Pozitivna so protitelesa IgE na beljak (minimalno nad 0,35), sojo, lepnike in arašide. Če je izvid nad 0,35, se šteje za pozitivnega, kar pa ne govori o tem, kako huda je alergija. Lahko gre samo za senzibilizacijo, otrok pa lahko alergen uživa (še) brez težav. Pomembni bi bili tudi izvidi kožnih testov.
V predpripravljeni hrani so pogosto omenjeni alergeni, zato svetujemo, kot tudi sicer, pri povsem zdravih, uživanje doma prirpavljene hrane, za katero vemo, kaj damo vanjo. Ko kupujemo, se prepričamo, kakšni dodatki so v živilih. Za vrtec/šolo zdravnik prirpavi potrdilo o dieti zaradi alergije.
Glede morebitnih težav je pomembno, ali je otrok imel kakšne težave po uživanju soje, lešnikov, arašidov? Če jih ni imel, je tista huda reakcija, ki se je vsi bojimo, torej anafilaksija, malo možna.