Rak dojk – o odkrivanju, diagnosticiranju in zdravljenju s strokovnjakinjama
Toliko je informacij o alternativnih oblikah zdravljenja, ampak berem tudi, da niso preverjene in nimajo dokazanih učinkov. Prebrala pa sem tudi, da zdaj zdravila za zdravljenje raka niso več tako agresivna in da so tudi bolj učinkovita, kar je bil moj glavni strah in pomislek.
Omenjena so bila tudi tarčna zdravila? Laično sem razumela, da so to zdravila posebej za vsako posameznico. To drži? Ali to potem pomeni, da se v bistvu vsaka bolnica zdravi na svoj način? A potem še izpadajo lasje, ti je tako slabo, imaš kovinski občutek, kot pravijo nekatere?
Spoštovani,
Stara sem 50 let. Pred 8 leti so mi, zaradi invazivnega duktalnega karcinoma, odstranili dojko in varovalno bezgavko. V varovalni bezgavki je bila mikrometastaza. Predpisali so mi hormonsko zdravljenje s Femaro za 5 let. Druge terapije niso bile potrebne. Ko je minilo 5 let, mi je zdravnik povedal, da sedaj priporočajo zdravljenje s Femaro 7 let. Ko je minilo 7 let in sem upala, da se končno znebim tega zdravila, je zdravnik rekel, da v tujini že podaljšujejo zdravljenje s Femaro na 10 let. Hudih stranskih učinkov ne opažam. Nekoliko me moti povečano izpadanje las, suha nožnica, včasih me “trže” po mišicah. Izmerili so mi kostno gostoto in ugotovili osteopenijo. Zato jemljem še vitamin D. V bistvu me najbolj skrbi, da bi zaradi dolgotrajnega uživanja Femare prišlo do osteoporoze. Verjamem, da je izključno moja odločitev, do kdaj bom jemala Femaro. Zanima me vaše mnenje o dolgoletnem jemanju tega zdravila. V bistvu nihče ne more vedeti ali je kaka rakava celica odpotovala po telesu. Morda ni in jemljem zdravilo brez potrebe. Mogoče pa je in bi ob prenehanju jemanja Femare kaj vzbrstelo.. Vprašanje torej je do kdaj je smiselno jemanje Femaro?
Za odgovor se zahvaljujem vas lepo pozdravljam,
Hana