Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Rak dojk – o odkrivanju, diagnosticiranju in zdravljenju s strokovnjakinjama

Rak dojk – o odkrivanju, diagnosticiranju in zdravljenju s strokovnjakinjama

Pozdravljeni dragi uporabniki foruma,

rožnati oktober se je zaključil. Priložnosti za pridobitev novih informacij o zdravljenju raka dojk in izmenjavi izkušenj je bilo kar nekaj, ampak pri raku dojk je tako, da so vedno dobrodošle. Vsako leto na novo zboli namreč več kot 1.300 žensk. Sreča pri tej bolezni je, da razvoj medicine in farmacije omogoča vedno bolj uspešno zdravljenje.

Kakšne so oblike zdravljenja, zakaj samopregledovanje, kako poteka diagnostika, kakšne oblike raka dojk poznamo in kako se zdravijo, kdo sodeluje pri zdravljenju, kako pomaga kirurg, onkolog, kdo je v multidisciplinarnem timu … vse to in vse, kar vas zanima o raku dojk lahko vprašate na forumu. Do pravega odgovora vam bosta pomagali Tanja Ovčariček, dr. med. in Nataša Snoj Šarvari, dr. med., obe onkologinji internistki iz Onkološkega inštituta v Ljubljani.

Obema lep pozdrav in zahvala, ker sta se odzvali povabilu, da v tem mesecu strokovno svetujeta in pripomoreta k splošnemu poznavanju raka dojk. Posvet s strokovnjakom omogoča družba Roche, ki pa ne posega v vsebino.

Vabljeni, da postavite vprašanje.

Lep dan.

Hvala za tovrstno možnost, da vprašam, ali rak dojk res ozdravljiv, če je dovolj zgodaj odkrit in kaj sploh pomeni zgodaj – je to čas? V moji družini sta teta in mama imeli in sem večkrat v skrbeh.

Pozdravljeni,

Sama sem bila pred kratkim diagnostricirana z rakom dojke, ki je HER2 pozitiven. Nekje sem prebrala, da je to bolj agresivna oblika, sedaj pa me je zelo strah, kaj bo naprej. V izvidu mi piše, da nimam pozitivnih bezgavk in da je rak hormonsko negativen.
Kaj lahko pričakujem???

Najlepša hvala za vaše odgovore!

Spoštovani zdravnici, prosim vas za stališče in mnenje, kaj menita o preventivni odstranitvi dojk zaradi močne dedne ogroženosti, da bi se lahko pri meni razvil rak. V medijih so različne informacije in zanima me, kaj menite vi, ki delujete v Sloveniji. Najlepša hvala že v naprej.

da bi dobili raka na dojki, morate doživeti močan konflikt, ki pokriva možganski rele za mlečno žlezo, ali za duktus na dojki. To nikakor ni vezano na dednost, tudi če uradna medicina to trdi.
Lahko vam to podrobneje razložim.

Spoštovani!

najprej se opravičujem za pozen odgovor. O zgodnjem raku dojke govorimo, ko je le-ta omejen na dojko in/ ali priležne bezgavke, torej se ni razširil na oddaljene bezgavke. Večina bolnic z zgodnjim rakom ozdravi (70-80%) s kirurškim zdravljenjem in po potrebi dodatnim/dopolnilnim sistemskim zdravljenjem. Je pa seveda zdravljenje kot možnost ozdravitve odvisna od več dejavnikov, tudi tipa tumorja.
Lep pozdrav

*** Tanja Ovčariček, dr. med., onkolog internist

Spoštovani!

Se opravičujem za pozen odgovor. HER-2 pozitiven rak dojke brez zdravljenja resnično lahko poteka bolj agresivno kot hormonsko odvisen rak dojke. Vendar pa imamo sedaj na voljo biološka zdravila usmerjena proti HER-2, ki so prinesla velik napredek v zdravljenju HER-2 pozitivnega raka dojke in spremenila potek bolezni, tako da je potek celo primerljiv s potekom hormonsko odvisnega raka dojke in je zgodnji HER-2 pozitiven rak dojke visoko ozdravljiva bolezen. Iz vašega zapisa ne uspem razbrati, ali je diagnoza postavljena z biopsijo in ali je bila operacija že opravljena. Dopolnilno sistemsko zdravljenje je odvisno od več dejavnikov, med drugim od velikosti tumorja kakor tudi stanja bezgavk. Glede na vse te značilnosti, se onkologi odločimo ali je sistemsko zdravljenje (v vašem primeru kemoterapija in anti-HER-2 terapija) sploh potrebno in kam ga umestimo v poteku zdravljenja (pred ali po operaciji). Vsekakor se bo pred odločitvijo onkolog z vami o tem natančno pogovoril in razložil potek zdravljenja.
Lep pozdrav

*** Tanja Ovčariček, dr. med., onkolog internist

Spoštovani!

Pri povišani družinski ogroženosti se svetuje genetsko svetovanje in po presoji zdravnika genetika, ki upošteva različne podatke (zlasti pojav raka dojke/jajčnikov in drugih rakov v ožjem družinskem krogu) testiranje na dejansko prisotnost genetskih sprememb v genih, ki so povezani s povečano ogroženostjo za rak dojk/jajčnikov (zlasti BRCA mutacije). Le v primeru dokazanih genetskih sprememb je t.i. preventivna odstranitev dojk in/ali jajčnikov svetovana.

Lp
Tanja Ovčariček

*** Tanja Ovčariček, dr. med., onkolog internist

Aaaa tako. Časovno pa se ne opredeljuje. npr. zgodnji je tak, ki se ga odkrije v 6 mesecih po nastanku ali pa npr. do določene velikosti? Sprašujem zato, ker me zanima, če je redno samopregledovanje 1x na mesec ali 2 meseca dovolj pogosto, da lahko PRAVI ČAS odkriješ.

Slišala sem, da na onkološkem inštitutu skoraj vse rake dojke kirurško odstranite, po večini odstranite celo dojko plus še bezgavke….Kakšna je potem razlika in kako pomembno je potem, ali imaš hormonsko odvisnega raka, ali ne?
Hvala za odgovor

Pozdravljeni!

Samopregledovanje dojk 1x mesečno zadostuje, saj na tak način odkrijete že manjše zatrdline in se lahko diagnostika izvede pravočasno. Velikost je namreč pomemben dejavnik, ki napoveduje prognozo. Zelo na splošno povedano, manjši kot je rak ob odkritju, večja je možnost ozdravitve.

Lep pozdrav

*** Tanja Ovčariček, dr. med., onkolog internist

Pozdravljeni!

Rak dojke, ki je operabilen, ga kirurško odstranimo. Glede na velikost in še nekatere druge dejavnike se kirurg odloči ali bo odstranil le tumor/del dojke ali celotno dojko. Enako velja za bezgavke. V kolikor bezgavke v pazduhi niso povečane (tipno/ultrazvok) se opredeli ali so prisotne rakaste celice v t.i. varovalni bezgavki. Glede na to se kirurg odloči, ali bo odstranil tudi ostale pazdušne bezgavke.
Značilnosti raka (kot je tudi stanje hormonskih receptorjev) so pomembne za odločitev glede dodatnega dopolnilnega sistemskega zdravljenja. Sistemsko zdravljenje namreč dajemo, da znižamo verjetnost ponovitve raka dojke. Vse bolnice seveda dodatnega sistemskega zdravljenja ne potrebujejo.
V primeru ohranitvene operacije dojke ali če gre za velike tumorje z velikim številom malignih bezgavk v pazduhi, se odločimo še za dodatno zdravljenje z obsevanjem.

Lp

*** Tanja Ovčariček, dr. med., onkolog internist

Hvala za odgovor!
Me zanima, koliko v % je takšnega raka, ko odstranite dojko.
Koliko v % pacientk z rakom dojke ima tudi kemo terapijo?
hvala za odgovor!

Hvala za odgovor.
Še eno vprašanje: genetski test predpiše osebni zdravnik, onkolog ali lahko greš tudi samoplačniško?

Spoštovani,

genetski test predpiše (ob strinjanju testirane osebe) specialist klinične genetike, ki dela v okviru Ambulante za onkološko genetsko svetovanje. Genetskega testa ne predpiše vsem, ki obiščejo to ambulanto, pač pa samo tistim, za katere presodi, da ga potrebujejo.

V ambulanto za genetsko svetovanje se po predlogu zdravnika specialista različnih onkoloških strok ali osebnega zdravnika in z njihovo napotnico naroči zainteresirana oseba/bolnica sama. Več o tem (tudi št. za naročanje) najdete na povezavi [https://www.onko-i.si/dejavnosti/zdravstvena_dejavnost/skupne_zdravstvene_dejavnosti/genetsko_svetovanje/] .

V praksi bolnice, ki že imajo letno napotnico za Onkološki Inštitut dodatne napotnice za Ambulanto za onkološko genetsko svetovanje ne potrebujejo. Izjemoma kadar menimo, da je potrebna prednostna obravnava. (Kadar bi rezultat genetskega svetovanja vplival na odločitve o zdravljenju.)

*** Nataša Snoj Šarvari, dr. med., onkolog internist

Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani,

Opravičujem se za pozen odgovor, saj nam podatki, ki jih želite, niso tako enostavno dostopni. Zaenkrat vam iz Bolnišničnega registra raka za Onkološki Inštitut za leto 2016 lahko povem, da je okoli 70% bolnic z rakom dojke ob prvem zdravljenju na inštitutu zdravljeno z operacijo in prav tako okoli 70% bolnic ob prvem zdravljenju prejme sistemsko terapijo (kemoterapijo, hormonsko, tarčno zdravljenje ali kombinacijo omenjenih zdravljenj).
V kolikor prejmem še podatek o deležu odstranitve celotne dojke in deležu kemoterapije vam sporočim naknadno.

Lep pozdrav

*** Nataša Snoj Šarvari, dr. med., onkolog internist

lepa hvala za odgovor!!
Če boste dobili še ta podatek bom zelo vesela.
vse dobro!

Hvala za to moznost, da lahko vprasamo. Imam vprasanje.
Je res, da ko enkrat zbolis za rakom dojk, se verjetnost, da ponovno zbolis, poveca? To pogosto slisim, ampak moje izkušnje so drugacne. Zdravljena sem bila pred 12imi leti in se mi ni ponovilo. Seveda hodim na kontrole, bolj zdravo zivim, samopregledujem.

Kaj je res po vasih podatkih in izkusnjah. Veliko nam boste pomagali z nasvetom.

M.

Spoštovani,

Na nastanek raka dojke vplivajo številni dejavniki, med katerimi je najbolj pomembna dedna nagnejnost za raka dojke. Če ste v življenju že zboleli za rakom dojke to pomeni, da najverjetneje imate gene, ki vas naredijo bolj dovzetne za nastanek raka dojke. Zato je pri bolnicah, ki so že zbolele za rakom dojke večja vrjetnost za nastanek novega raka dojke, kot pa v splošni populaciji žensk.

*** Nataša Snoj Šarvari, dr. med., onkolog internist