PTS ali psihoza?
Pozdravljeni,
Zanima me kje naj pridobim drugo mnenje, ker mislim, da nimam psihoze temveč posttravmatski sindrom. Naj malo razložim. Sama imam hude travme zaradi ponavljajočega nasilja nad mano, poleg tega pa sem večkrat bila tudi priča hudemu nasilju, ki bi se v vsaj dveh primerih lahko končal s smrtjo. Prosim za pomoč, ker me to spravlja v stisko, saj me zdravijo za psihozo (obiskujem psihiatra, ki me zdravi za to diagnozo), nihče pa se ne pogovori z menoj zaradi travm. Rada bi individualno terapijo, pa zanjo nimam denarja. Vsi me obravnavajo kot psihičnega bolnika, zraven pa govorijo, da izgledam dobro za takega bolnika. Prosim za pomoč, kam naj se obrnem, da bom deležna individualne psihoterapije, oz. zakaj ni psihoterapija dostopna na napotnico in jo moram sama plačati? Mogoče pa vi veste kako bi lahko prišla do psihoterapije zaradi travm in ne zaradi psihoze?!
Lp
Pozdravljena “kajnaj1169”
Na podlagi napisanega, seveda ne morem vedeti ali se gre le za PTS ali psihozo.
Vendar, če sama meniš, da se počutiš dovolj dobro in da potrebuješ le blažjo obliko terapije, lahko povprašaš pri raznih društvih za samopomoč. Teh je kar nekaj po Sloveniji….Na primer Šent….Dam…Vprašaj še na Slovenski Inštitut za psihoterapijo…..
Če želiš, lahko tudi na tem forumu podrobneje izpostaviš svoje težave. Torej kakšni so tvoji simptomi in kako te to ovira v življenju…..
Kolikor bo možno, ti bom pomagal z nasveti.
Robi.
Pozdravljena ”kajnaj”,
ker si žrtev nasilja in ženska, se lahko po pomoč, tudi v obliki psihoterapije, obrneš na Žensko svetovalnico. Žrtvam nasilja nudijo svetovanja in pomoč tudi v Društvu za nenasilno komunikacijo. Tako v eni nevladni organizaciji kot v drugi, je pomoč na voljo brezplačno.
Moje osebno mnenje je, da niti ni nujno, da pomoč iščeš pri psihiatru in/ali psihoterapevtu. Meni se zdi zelo pomembno predvsem to, da je terapevt oz. oseba, ki ti pomaga, strokovno usposobljena, da je v prvi vrsti človek in šele nato strokovnjak ter da se z njim/z njo dobro ujameš. To pa tako ali tako precej hitro vidiš, začutiš. Mislim, da je vseeno vredno iti k enemu in istemu strokovnjaku vsaj dvakrat pa se potem odločiš kaj in kako boš naprej. Če pa te nekaj že pri prvem srečanju zelo zmoti, potem terapevt ni pravi zate…Tako je pač moje mnenje. Pomoč ti lahko nudi tudi socialni delavec, klinični psiholog, psiholog…
Glede na to, da si žrtev nasilja, je bolj verjetno, da imaš posttravmatski sindrom kot psihozo, in kolikor je meni znano, psihiater ni najbolj primerna oseba za pomoč pri tovrstnih težavah. Kako naj zdravilo pozdravi ”dušo”? Pri nekaterih duševnih motnjah in če imaš res dobrega psihiatra ter dobra, prava zdravila zase (količina, vrsta, čas jemanja), ti zdravila lahko pomagajo, vendar le do neke mere. Potrebno je delo na sebi! Psihiatri pomagajo na tak način, da zdravijo simptome ”bolezni”, motnje in sicer z zdravili. Ti pa zelo verjetno potrebuješ (tudi ali pa še raje, predvsem) pomoč v obliki pogovorov, podporo, pomoč pri tem, da se rešiš nasilja, da zaživiš v varnem okolju…raziskovanje tega kakšne in kako obsežne so posledice nasilja, ki si ga (bila) deležna, delati moraš na sebi… Vedi, da nisi ti kriva/odgovorna za to, da se je nasilnež spravil, spravljal nad tabo, ne glede na to, kar ti govori, kar se ti zdi. Terapevt ti bo pomagal pri spoznavanju sebe, svojih vzorcev delovanja, čustvovanja, mišljenja. Sama pa si tista, ki boš mogla, če boš seveda želela, in ko boš zmogla, uvajati določene spremembe v svojem življenju. Absolutno pa je pomembno in potrebno, da dobiš pomoč, podporo strokovnjaka, prijateljev in drugih tebi bližnjih in dragih ljudi…
Če želiš drugo mnenje psihiatra, mislim, da ga bi brez problema mogla dobiti. Naročiš se k drugemu psihiatru, mu opišeš svoje težave in postavil ti bo diagnozo. Lahko mu tudi iskreno poveš, da si prišla k njemu, ker te zanima drugo mnenje, predlagam pa ti, da mu ne omenjaš niti diagnoze, ki ti jo je postavil psihiater, niti diagnoze za katero meniš, da jo imaš, saj bi to lahko vplivalo na diagnozo, ki ti jo bo postavil. Seveda pa mu moraš po tem, ko ti bo postavil diagnozo, povedati kakšno diagnozo ti je postavil prvi psihiater ter kakšno terapijo/katere tablete ti je predpisal! Z jemanjem psihofarmakov se ni za igrati, na lastno pest ni dobro, da na hitro zamenjamo ene tablete z drugimi. Tudi, če bi z jemanjem psihofarmakov/tablet, na hitro prenehali (na lastno pest), bi to lahko bilo nevarno za naše zdravje. S psihiatrom moraš biti glede tega iskrena. Če misliš, da te zdravijo za napačno diagnozo, mu to povej!
Srčno upam, da se nasilje nad teboj ne dogaja več. Če pa se, pa si čimprej (takoj) poišči pravo in dobro pomoč zase, ki jo lahko najdeš v Ženski svetovalnici ali/in v Društvu za nenasilno komunikacijo (naj te ime ne zavede). Poglej si njihovi spletni strani in se dogovori za prvo srečanje. Želim ti, da čimprej najdeš pravo, dobro pomoč zase, pa kjerkoli že bo to.
Vse dobro ti želim,
Candle Flame
Forum je zaprt za komentiranje.