PROTIGLIVIČNA DIETA – sestava jedilnika
Glivice vedno spremlja zakisanost telesa = pomanjkanje mineralov. Iz ordinacije tudi vem, da je seneni nahod povezan z zakisanostjo telesa. Torej boste morali začeti jemati bazične minerale in delati bazične kopeli. O vsem smo že večkrat pisali.
Kislo sadje je tisto, ki ima malo sladkorja, zato je kislo tudi na našem jeziku. Poznamo bolj kisla in bolj sladka jabolka, kisla je limona, grenivke pa so bolj grenke, ampak še vedno bolje, kot pa maline, jagode, banane, ananas. Pri vsem tem je pomembna količina: 5 češenj na dan – v redu, pol kile – bodo glivice vesele …
Vaš jedilnik v času alergij dopolnite s kakvostnim oljem, da ne boste lačni. Pomembno je, da ne pride do alergijskih reakcij, saj s tem močno obremenjujete imunski sistem.
LP
Pozdravljeni! Po nekaj tednih protiglivične diete se počutim odlično. V začetnih dneh sem imel kar precej težav, vendar sem se sedaj navadil na hrano in občutek lakote se je nekoliko zmanjšal. Poleg tega mislim, da sem ohranil pretežno vso mišično maso, kljub treningom 2x dnevno po uro in pol. Zjutraj anaerobni, popoldan aerobni. Zanima me naslednje: -se sme v času diete uživati Atkinsove beljakovinske ploščice (vsebujejo sladila a le 1,1g sladkorja na 60g)? -matični mleček? -pivski kvas? -sladki krompir? -žlica/dan ovsenih kosmičev? -gluten v prahu (za peko beljakovinskega kruha)? -sintetične vitaminsko-mineralne dodatke? -aminokislinske dodatke: beta alanin, carnosine, carnitine, kreatin, glutamin, arginin? -kateri probiotiki so najbolj priporočljivi, kje jih dobiti in koliko užiti? -limonada v kombinaciji z zelenjavo povzroča zakis? -kje dobiti kalijev bikarbonat? Opazil sem da so mnoga konzervirana oz. pasterizirana živila z dodanim sladkorjem. Npr. rdeča pesa v kozarcu, koruza v konzervi, vložene čebulice. G.Dominik, nekje na forumu sem zasledil, da ste pohvalili knjigo o ketonski dieti, mislim da nekega avstraljskega avtorja. Mi lahko zaupate naslov? Najlepša hvala!
Pri protiglivični dieti ne gre samo za to, da zmanjšamo ogljikove hidrate, ampak da prehrano spremenimo v vitalno prehrano – jemo veliko zelenjave in čisto malo sadja. Vsi dodatki, ki jih naštevate, pa so mrtva hrana, zato vam jih odsvetujem. Če ste profesionalni športnik, se morate o vaši prehrani pogovoriti s trenerjem in zdravnikom, po internetu vam ne morem dajati individualnih nasvetov za prehranska dopolnila.
Limonada ne zakisana, nasprotno, deluje bazično. Dobri so vsi probiotiki, ki so visoko dozirani in imajo veliko število probiotičnih bakterij (sevov). Sodo bikarbono lahko kupite v lekarni, trgovini in drogerijah. Konzervirana živila jemo samo občasno, ali pa poiščemo takšna, ki nimajo sladkorja.
LP
Pozdarvljeni,
Stara sem 35 let in tudi v meni se je zbudila in razmnožila kandida. To sem odkrila zahvaljujoč vašemu forumu po dvomesečnih težavah, nočno potenje, bolečine po celem telesu, v mišicah, sklepih, angina, sluz v grlu, zgaga, črevesne težave,zaprtje, refluks, splošna oslabelost telesa, omotica, razdražljivost, težave s spominom in koncentracijo…………………..Skratka temu počutju moram narediti konec.Pri dieti lepo vstrajam in pučutje je neprimerno boljše.
Zanima pa me vaš odnos oz. mnenje o koloniku-kolonhidroterapiji(temeljito izpiranje- čiščenje črevesja). Nameravam ga opraviti 3x zapored in pa vaše mnenje o pitju tako opevane zdravilne gline? Kako vse to skupaj pripomore v boju s kandido?
Kolonska hidroterapijo vam zelo priporočam, samo mora biti strokovno narejena (ne samo cevko v ritko, pritisk na gumb aparata in konec, ampak spremljanje in masiranje črevesja med procesom čiščenja).
Glino sem že komentiral , ne vidim smisla, poteg tega je veliko gline onesnažene, testov pa ni (ker niso zakonsko predpisani).
Pri kandidi je potrebno odpraviti vzroke, spremeniti okolje v telesu, da bo neprijazno za glivice. glina pa ne naredi tega.
Spremeniti je potrebno redokspotencial (proste radikale) in pH vrednost (z razkisanjem) v črevesju.
LP
Spoštovani!
Malo pozno se vključujem v tale Vaš “pogovor”, vendar v obupu sedaj iščem odgovore, ki mi jih medicina ne da več. Bi prišla osebno k Vam, vendar mi je LJ malo predaleč, zaenkrat. Če bo potrebno, pa tudi to.
Torej: stara sem 29 let in je trenutno moj največji problem že skoraj 3 leta trajajoča vnetja nožnice. Stanje je neznosno, vmes je letos bilo le kakšna 2-3 mesece vredu, nato pa spet na novo. Ginekologinja me je poslala na testiranja za svašta (no, alergije še čakam, rok imam septembra), nič ni nikjer pokazalo. Rekla je le, da sem strašno občutljiva in da se mi glivice in bakterije fino naseljujejo tam spodaj. V redni vezi sem 7 let, rada bi otroka, vendar to ni možno in sem preprosto že obupala, ker nevem kaj storiti. Uporabljam le otroška mila, robčke, bombažne hlačke, vendar očitno to ni dovolj. Poskusila sem že skoraj vse in zapravila precej denarja…
Zraven tega imam že cca 10 let probleme z želodcem-kronični gastritis, tako da tudi pazim na prehrano, vendar je v službi problem, ker moramo hoditi v njihovo restavracijo, meni pa ne paše tam pripravljena hrana!! Ampak…
Pozimi na mrazu mi zelo otečejo prsti na rokah in nogah, postanejo rdeči in srbeči, vzroka revmatologi niso odkrili.
Od novembra lanskega leta jemljem tablete za ščitnico, ki mi deluje premalo.
Od lani imam tudi težave z migrenami, z “navadnimi” glavoboli pa že lep čas dlje. Kar naprej me zebe in sem rahlo neodporna.
Ob vnetju tam spodaj se mi kostantno pojavlja vnetje mehurja še zraven, tako da je tak začaran krog, da sem že čisto obupana!
Zdi se mi, da samo okoli zdravnikov hodim, počasi imam tega dovolj!
Mi lahko kaj svetujete?? Hvala Vam vnaprej in lep pozdrav!!
Zelo veliko težav imate pri svojih mladih letih. Mislim, da brez pomoči terapevta ne bo šlo, vaše zdravstvene teža so preveč komplicirane za samozdravljenje.
LP
Pozdravljeni,
Zanima me če lahko pri protikandidni dieti uživam čičeriko? Dieto imam že cel mesec, pa bi rada popestrila jedilnik, jem samo zelenjavo limone kozje izdelke goveje in piščančje meso (redko) pirin kruh pirine testenine kvinojo rjav riž in rotiram med raznimi izvedbami iz tega. Rada bi si naredila falafle pa ne vem če smem. Fižola v zrnju vem da ne smem, zatorej semskeptična s čičeriko.
Imam še eno vprašanje ali lahko kandida povzroči alergijske reakcije na koži, skupaj v povezavi z veliko količino stresa?
Če s pomočjo bioresonance in res močne diete (ki se jo držim) ozdravim kandido ali bom lahko kasneje jedla normalno no z nekaj pameti?
Hvala in lep dan
Soštovani!
Pred letom in pol sem imel okužbo genitalij, zato sem dobil tri različne antibiotike, ki sem jih jemal vsakega po 10 dni. Ko sem z terapijo antibiotikov končal, so se mi začele pojavljati težave okrog danke( srbenje in pekoč občutek), zdi se mi, da sem dobil večji trebuh, kljub temu, da se kar nekaj ukvarjam z športom, tudi prebava je neurejena, včasih suho blato, včasih driska. Tudi po spolnih odnosih sem imel občutek, da me med anusom in modi boli. Mislil sem da je kaj narobe z prostato, zato sem šel k urologu. Testi niso pokazali nič posebnega, zato je menil, da imam vnetje presredka, nakar sem dobil še 10 dni antibiotikov. Seveda se bolečine nisem znebil. Zato vas prosim za nasvet,kaj in kako se naj lotim zdravljenja, saj sem obiskov pri zdravnikih že sit, ker imam občutek, da si mislijo da simuliram. Mene pa “tam doli” še vedno boli in peče. Tudi na spolnem udu imam pod kožico nekakšen rdeči “flek” ki ni izginil niti po antibiotični kremi, niti po kremi proti glivicam. Ko sem obolelo mesto namazal npr zvečer, sem zjutraj pogledal rezultat, ki je bil nič drugega kot neka zelena sluz. Izboljšanja ni bilo.
Vljudno vas prosim za napotke, saj bi rad spet normalno zaživel
P.s. Vaše napotke sem seveda v celoti prebral, vendar nisem zasledil nobenega primera, kot je moj. Hvala in lep pozdrav
Čičerika je dovoljena, vendar v majhnih količinah, ker vsebuje, poleg beljakovi, tudi OH (razmerje približno 1:2). Tudi riž in ostali OH, ki jih naštevate, so dovoljeni v majhnih količinah, kot priloga.
Lahko smo alergični tudi na glivice, zato lahko pride do reakcij na koži, tudi brez stresa.
Po izkušnjah iz odrinacije: ko boste res zdravi in se znebili glivic, ne boste več želeli jesti “po starem”. Želeli boste jesti po protiglivični dieti, ker se boste bolje počutili, imeli boste več energije in bolj boste zdravi.
Upam, da z vašim terapevtom tudi sanirata črevesje (z BRT in probiotiki in še kaj), drugače zdravljenje glivic ne bo uspešno.
LP
Glivice se naselijo tam, kjer jim je najlepše, kjer dobijo dovolj hrane. Glivice so pa povsod po telesu, zato jih morate tudi tako obravnavate. Če bi si veke namazali z nekim sredstvom, ki bi glivice uničilo, ne bi pa začeli s protiglivično dieto in razkisanjem, bi se hitro na izpraznjeno mesto naselile glivice od drugod (iz črevesja, drugih sluznic, vagine, kože …). Razumete?
Lokalno si lahko glivice na nohtu mažete z rizolom, to so eterična olja, obogatena s kisikom, ki glivicam ne ustreza. Na veki pa bo težje, tam boste morali biti potrpežljivi in počakati, da zaradi diete umre vsaj nekaj glivic.
LP
Pozdravljeni,
opravila sem test za kandido in je pozitiven.
Že od nekdaj imam želodčne težave.3 leta sem
se namreč borila z bakterijo helicobacter pylori.
Že takrat sem omejila uživanje bele moke, mlečnih
izdelkov, sladkarij, ki se jim tako težko uprem,
mastni hrani…itd…namesto mleka namreč pijem
rižev napitek…vendar vsebuje samo naravne sladkorje.
Zanima me če je tudi to prepovedano glede kandide??
Pozdrav!
Pred meseci sem dobila anksioznost. Mislila sem, da zaradi alkohola in tudi zravnik meni, da je tako, ampak vse bolj sem se prepricala, da je kandida, saj se mi je stanje med jemanjem zdravil proti anksioznosti 2x poslabsalo, ravno potem, ko sem jedla veliko sladkorjev.
Je mogoce, da sem dobila depresijo zaradi kandide in ne zgolj zaradi alkohola (nisem pila ogromno, zato sumim, da ni samo alkohol kriv za depresijo)?
Se iz krvi izve ali imam kandido ali je nujen pregled blata?
Je dovolj, da opravljam protiglivicno dieto (jem veliko zelenjave in zelo malo OH, nic sladkega in nic mesa), da bi se kandida vsaj zmanjsala?
Hvala. LP
Depresija se pojavi, če imamo preobremenjena jetra. Jetra pa so preobremenjena zato, ker morajo predelati preveč strupov, kot so afla toksini (od glivic kandida), alkohol (direktno zaradi pitja ali vretja v črevesju), težke kovine, pesticidi, gutamat …
Laboratorijski testi za glivico niso zanesljivi, obstajajo pa različni simptomi, ki nakazujejo, da imamo glivice. Poiščite jih na spletu.
Samo protiglivična dieta ne bo dovolj, potrebno je tudi razkisati telo, saj so glivice vedno povezane s pomanjkanjem mineralov, kar v bistvu pomeni zakisanost telesa.
LP
Spoštovani,
pri porodu sem dobila močno dozo antibiotika, ki mi je porušil celotno črevesno floro. S težavami sem se spopadla s protiglivično dieto (ne zelo strogo, ker sem jedla pirin kruh brez kvasa, krompir, proso, sadje in stročnice – vse ekološko pridelano, ostalega, ker se pri antikandidni dieti odsvetuje pa tako ali tako večinoma ne jem) in bioresonanco. Težave (vaginalna vnetja) so prenehala, ostal pa je bel jezik. Drugih težav nisem imela. Ko sem bila dober mesec v celoti na protiglivični dieti, je tudi bioresonanca pokazala, da glivice v telesu niso več prisotne, prav tako nisem več zakisana. Moje vprašanje pa je zakaj imam še vedno rahlo bel jezik in zakaj test slino pokaže prisotnost kandide? Ali to pomeni, da imam še vedno prekomerno razraščene glivice in je dieta še vedno potrebna?
hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani gospod Dominik!
SDem star 66 let. V letu 1973 sem doživel hudo prometno nesrečo. Med sicer neuspešnimi operacijami mi je ostgal zatrjen desni kolk. Med prvo od petih operacij, so me v bolnišnici okužili z bakterijo zlati stafilokok M:R:S:A,, Neuspešno so me zdravili celih osem let – skoraj neprenehoma z antibiotiki. Moj zdravnik me je opozoril, da je nevarnost, da se bom okužil z glivicami, oziroma, da bodo prevladale v mojem telesu zaradi tolikšne količine antibiotikov. Odločil sem se za samopomoč in sicer tako, da sem si v fistulo iz katere je tekel gnoj, enostavno vbrizgal okoli 3 cmm propolisa. In je delovalo. fistula se je zaprla in do danes se še ni ponovilo vnetje. Ostala pa mi je kot zvesta spremljevalja, bodisi kandida ali kakšna druga gljivica. Od začetka jemanja antibiotikov sem dobil tudi neodermitis, ki mi povzroča kar dosti srbenja in rdečine po telesu. Odločil sem se, da temu poskušam narediti konec. Prebral sem kar dosti literature na to temo in tudi vaše cenjene odgocvore drugim. Moja posebnost je, da sem še 19 vegetarijanec in zadnjih pet let presnojedec. To sem postal po prvem od mojih 29 postov, ki jih opravljam vsako leto v trajanku od 7 do 3o dni. Med postom mi simptomi neodermitisa popolnoma zginejo, ko pa začnem uživati hrano se spet pojavijo. Pripominjan, da še 19 let ne pijem nobenega alkohola, ne kadim, se ukvarjam z jogo in hojo ter obdelujem svoje polje za pridobivanje neoporečne bio hrane. Sedaj pa tisto najbolj važno. Odločil sem se za pomožno zdravljenje s pomočjo bioresonance v Paki pri Velenju, saj sem doma na Ravnah im mi je tako najolj pri roki(35 km). Ker ravno sedaj delam post, ki ga jutri zakljućim, sem v dilemi, kaj naj jem v bodoče. Nekako sem seznanjen, da ni dobro jeti nobenih sladkih zadev – niti sadja razen jabolj, grenivk in limon. Terapevtka pa mi je dejala, da ni problema, če jem tudi drugo sadje, samo belega in ostalih sladkorjev ne, kot tudi ne nobenih slaščic. Doma imam v zamrzovalniku večjo količino gozdnih borovnic, domačih malin in robid, ki pa so dokaj kisle, ker je pa taka letina, prav gotovo so bolj kot vsa jabolka. Prosim za nasvet, ali lahko to uživam. Od ljudi, ki so si odpravili nevšečnosti s kandido sem bil seznajen, da so v času zdravljenja jedli tudi izvečke iz grenivkinih koščic in semena pinjole. Prosim Vas kot velikega strokovnjaka, da mi svetujete glede tega!
S spoštovanjem!
Rajko Stropnik
P.S. Če Vas zanima, si poglejte moj blog na katerem pišem o zdravem življenskem slogu, o biovtnarjenju in gobarstvu in sicer na povezavi ::http://www.vecer.com/blog/rajmis
Pozdravljeni!
S kandido se spopadam zadnji mesec dni. Težave so se pojavile pred 4 meseci po močni antibiotični terapiji. Simptomi so poleg nožničnih bili poslabšanje stanja kože, pridobilo sem kak kilogram, prebavne motnje, nihanje razpoloženja, srbeča zadnjična odprtina.
Ko sem ugotovila da imam nožnično in črevesno kandido, sem takoj pričela z dieto. Poleg tega uživam prašek Waya AB, grenivkine kapljice, laneno olje, probiotični jogurt in kefir. Prenehala sem s kontracepcijskimi tabletami, nameravam pa še uvesti Algeo, tablete iz morskih alg, ki naj bi prav tako bile zelo učinkovite. Stanje se mi je po enem mesecu izboljšalo, vendar ne čisto seveda. Zdravnica mi je še predpisala Diflazon, že dalj časa (tudi preden sem ugotovila da imam kandido) pa jemljem tudi kapsule z vitamini in minerali iz rastlinskih olj (ker sem bila slabokrvna), ki pa so mi tudi izboljšale počutje.
Pred antibiotično terapijo lahko rečem da sem se prehranjevala precej zdravo. Prepričana sem, da nisem imela zakisanega telesa. Antibiotiki pa so porušili ravnovesje. Sedaj me skrbi, da se mi bo stanje tudi po par mesečni dieti poslabšalo, če bom grešila. V tem mesecu, odkar sem na dieti, sem se nekajkrat pregrešila, in takoj opazila poslabšanje z vetrovi in spremembe na koži. Zato se v naslednjih par mesecih nameravam držati res stroge diete. Ali je možno tako kandido izkoreniniti, ali ti, ko enkrat udari, povzroča težave kar naprej?
Hvala in lp
Ob takšnih poročilih dobim manjvrednostne komplekse. Moji kolegi po enem mesecu polovične protiglivične diete in z nekaj terapijami pozdravijo paciente, jaz pa svoje šele po 6 mesecih ali še kasneje. Kako je to mogoče?
Prepričan sem, da ni! V vašem primeru jezik govori resnico, da še niste zdravi. Pri glivicah je potrebna večmesečna stroga protiglivična dieta, medtem je potrebno sanirati črevesje, jemati probiotike in razkisati telo. To je celosten pristop k zdravljenju glivic, vse ostalo so šarlatanski kompromisi.
LP
Pozdravljeni,
že od marca se trudim z dieto proti kandidi. Poleti je bilo stanje že kar solidno in se pravil nisem več tako strogo držala. Po dopustu, konec avgusta, pa me je spet pošteno “zvilo”. Odločila sem se, da se poslej diete strogo držim; torej nič sladkorja ali karkoli sladkega, nobenega alkohola, edino kjer se pregrešim, so OH-ji, ker sem zelo suha in se bojim izgubiti še kakšen kilogram. Po štirih mesecih je počutje bolje, telo se je razkisalo, a še daleč od tega, da bi lahko rekla, da sem zdrava.
Sedaj je čas praznikov in za ljudi s kandido še posebej težaven, ker si ne smemo privoščiti božičnih dobrot.
Včeraj sem pekla potico za ostale družinske člane. Potico imam zelo rada in ni mi dalo miru, da bi pripravila nekaj, kar bi lahko pojedla tudi sama. Uspelo mi je pripraviti potico brez sladkorja oziroma to je tudi potica za vegane (moja hči je namreč veganka). Mogoče sem malo prepozna za sedanje praznike, ampak priložnosti bo še dovolj. Posredujem recept:
200g moke (izjemoma sem vzela belo moko tip 400),
15 g kvasa
1,25 dcl riževega mleka (po potrebi še kakšno žlico več),
15 g kokosove maščobe,
26 g olja,
2 zvrhani žlički nadomestka za jajca,
pol žličke ruma (lahko izpustite),
štiri kapljice vanilijeve arome (ni nujno),
limonina lupinica, sol. Vse sestavine morajo biti ogrete na sobno temperaturo.
Moko presejemo, riževo mleko pogrejemo. Pripravimo kvasec iz kvasu, žlice moke in malo mleka ter pustimo vzhajati. Maščobo najprej penasto umešamo, nato dodamo jajčni nadomestek. Dodamo arome, riževo mleko in sol in dobro premešamo. Vlijemo k moki, premešamo in dodamo kvasec. Dobro pregnetemo in stepemo s kuhalnico. Pustimo vzhajati in ko naraste za enkratno količino, pregnetemo še enkrat in ponovno pustimo vzhajati. Ko ponovno naraste za enkrat, razvaljamo in namažemo z nadevom.
Nadev pripravimo iz:
200 g mletih orehov,
2 dcl vročega riževega mleka,
2 žličk jajčnega nadomestka,
malo ruma in vanilijeve arome, naribana limonina lupinica.
Orehe prelijemo z vročim mlekom, dodamo arome in nadomestek za jajca, ki ga prej z eno žlico vode močno razmešamo, da postane kremast.
Jaz sem po nadevu potresla tudi nekaj goji jagod, ker so rahlo sladkaste.
Potico tesno zvijemo, namažemo z mlekom, prebodemo in damo vzhajati v majhen model, npr, za srnin hrbet. Količina je majhna, če želite testa za en manjši pekač, količine pomnožite s 3. Potico pečemo eno uro (15 minut na 200°C, 45 min na 175°C).
Če si boste na dan privoščili en košček, si po mojem mnenju ne boste naredili preveč škode, si boste pa potešili željo po kakšnem priboljšku.
Lahko pa si pripravite tudi jabolčni zavitek, kjer en del testa potresete samo z jabolki in začimbami. Je prav tako okusen, čeprav je brez sladkorja.
Pa dober tek in lepe praznike.