Naslovnica Forum Življenjski slog Alternativa Zdravilstvo PROTIGLIVIČNA DIETA – sestava jedilnika

PROTIGLIVIČNA DIETA – sestava jedilnika

Protiglivična dieta

V prebavnem traktu človeka se poleg bakterij nahajajo tudi glivice, ki so lahko nenevarne, lahko pa tudi škodljive. Pri prekomernem razmnoževanju škodljivih glivic (kvasovk) v črevesju, se lahko glivice preko sluznic, limfe in krvnega obtoka razširijo v notranje organe (ledvice, možgane, srce, jetra, oči, nožnico …) in tam škodujejo. Po mnenju vodilnih dermatologov vpliva prisotnost glivic kvasovk na nastanek, izbruh in potek določenih kožnih obolenj. Tako so ugotovili povezavo med glivicami kvasovkami in izbruhom luskavice, atopičnega dermatitisa in seboroičnega ekcema.

Pogost neprijeten pojav pri razmnoževanju glivic v črevesju je nastajanje plinov. Škodljive glivice v črevesju pretvorijo sladkor v alkohole in ogljikov dioksid. Alkoholi močno obremenjuje jetra, ogljikov dioksid pa povzroča (močne, boleče) vetrove.

V boju proti glivicam kvasovkam je zelo pomembna protiglivična dieta. Če glivicam ne dajemo hrane, se ne bodo mogle več prekomerno razmnoževati in bodo počasi odmrle. Glivice se hranijo s sladkorjem (v vseh oblikah), v protiglivični dieti pa moramo tudi močno zmanjšati uživanje ogljikovih hidratov, ker jih telo predela v sladkorje. V boju proti glivicam je dobra vlaknasta hrana (zelenjava, solata), saj rastlinska vlakna pospešujejo peristaltiko in sprožijo mehansko čiščenje žepkov med črevesnimi resicami tankega črevesja ali med izboklinami v debelem črevesju.

Česa ne smemo uživati?
– Sladkor v vseh oblikah (grozdni sladkor, sadni sladkor, trsni sladkor, sladkor sladkorne pese, sladni sladkorju …).
– Sladkarije vse vrst ( čokolada, praline, sladkarije, bonboni).
– Med, džem, želeji, marmelade.
– Živila, ki vsebujejo sladkor (torte, kolači, pecivo …).
– Sladko sadje (surovo ali kuhano).
– Sadni sokovi, sladkane pijače (limonade, Coca-cola …).
– Alkohol (pivo, sladka vina, peneča vina, likerje …).
– Svinjsko meso in mesni izdelki.

Kaj lahko uživamo v manjših količinah?
(Ogljikove hidrate lahko jemo enkrat na dan v majhnih količinah kot prilogo ali za zajtrk!)

– Krompir, testenine, riž (polnozrnate izdelke).
– Polnozrnat kruh, prepečenec (odpovemo se kruhu iz bele prečiščene moke, krofom, žemljicam, rogljičkom, toastu …).

Kaj lahko uživamo?
– Mlečni izdelki (mleko, pinjenec, sirotka, kislo mleko, kefir, jogurt, skuta brez sladkorja, sir v vseh oblikah), če nismo alergični na mleko.
– Ribe, meso, klobase ( zelo omejimo ali celo črtamo uživanje svinjskega mesa in mesnih izdelkov iz svinjskega mesa).
– Jajčne jedi (kombinirano z mlečnimi izdelki, zelenjavo in solato, kuhano, pečeno, kot narastek).
– Zelenjava, solate, začimbe.
– Sadje (samo kislo sadje kot so grenivke, jabolka …).
– Pijače (vse pijače brez sladkorja, mineralne vode, kava, čaj).
– Oreške (lešniki, mandeljni, indijski oreški, orehi …)

Če dosledno upoštevamo protiglivično dieto, bomo po obrokih hitro lačni. Pomagamo si lahko tako, da jemo zelo mastno hrano. Uporabljamo samo visoko kakovostna rastlinska olja in maslo. Takšna olja ne uporabljamo za kuhanje, ampak jih polijemo po že skuhanem obroku, tik preden jih zaužijemo. Odrasli lahko na dan zaužijejo do 100 ml (1 dl) olja.

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

Mene pa zanima, kako se lahko preveri, ali imam glivično okužbo v telesu?

Že 4 mesece imam probleme, za katere ne najdejo pravega vzroka. Imam glavobol v zadnjem delu glave (občutek, da je glava nad zatiljem polna vode) in šumenje v tem delu glave, ko grem spat. Imam probleme z očmi in vekami (srbenje, pretirano izločanje loja iz vek), srbi me okoli danke, nenehno sem utrujena (bolečine v mišicah in sklepih po celem telesu), niha mi razpoloženje,imunski sistem je oslabljen – napade me vsak virus. Ker sem sicer zelo zdrava, bi rada stvari prišla do dna. Ja možno, da na vse to vpliva tudi morebitna glivična okužba?

Seveda, simptomi so pravi in imate jih kar veliko. Škoda, da niste napisali, koliko ste stari.

Lahko se glivic lotite sami ali pa s terapevtom, na vsak način pa celostno, po programu, ki sem ga na tem forumu že večkrat opisal. Uporabite iskalnik in preberite stare teme o glivicah in kandidi.

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

Pozdravljeni!

Zanima me, ali lahko pri protiglivični dieti uporabljam umetna sladila (npr. Natren)

Lp

Umetna sladila niso priporočljiva ne za zdrave, in ne bolne.

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

Spoštovani, če dovolite, bi vas vprašala kako je z rastlinskim mlekom npr. ovsenim in riževim. Nimata dodanega sladkorja imata pa ogljikove hidrate.
Na 100ml imata od 8,9 – 9,2g OH od tega 4,8 – 7,3g sladkorjev.
Ali bi bilo sprejemljivo ju umestiti v tistih 10% (dovoljenih) OH, npr. 2 – 3 dcl dnevno?

Sprašujem pa zato, ker ima sin (30 mes) alergijo na kravje in kozje mleko in je to zanj (za enkrat) edina alternativa. Alergijo ima tudi na oreščke – tako, da mandljevo mleko ecc. odpade.

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Lep dan še naprej.

Ja, rastlinska mleka so dobra alternativa, tudi pri protiglivični dieti. nekatera vsebujejo dodani sladkor, tako, da moramo paziti pri nakupu.

Na vsak način rotirajte in sin naj uživa mleko različnih proizvajalcev, da ne bo razvil novih alergij. Pretiravanje pa tudi na splošno ni dobro.

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

Mene pa zanima konkretno katero sadje in zelenjavo lahko jemo pri protiglivični dieti? In kako je z mlekom in mlečnimi izdelki? Imam namreč ponavljajoča se vnetja nožnice in test je pokazal candido albicans. Kako naj se lotim zadeve?

Pri protiglivični dieti lahko jeste vso zelenjavo, od sadja pa samo “kislo”. Tega je malo, na primer jabolka, limona, grenivka. Ta stroga navodila navodila glede sadja veljajo predvsem v prvih dveh mesecih izvajanja diete, potem pa lahko pojemo dnevno na primer pest borovnic ali malin, ali majhno hruško.

Sadje je zelo zdravo (s tem mislim na domače, zrelo obrano sadje, brez strupov), vendar se glivice prehranjujejo s sladkorjem, zato ga je pri dieti potrebno omejiti.

Če nimate alergije na mleko (veliko ljudi sploh ne ve, da jo ima, saj mislim pri tem na alergijo tipa IV – uporabite iskalnik in si preberite več), lahko pri protiglivični dieti uživate tudi mleko in mlečne izdelke. Kot veste, pa sem načelno proti uživanju kravjega mleka, zato ni potrebno pretiravati. Prav tako pa se potrudite in kupujte bio izdelke oziroma nehomogenizirano mleko.

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

Pozdravljeni,

stara sem 39 let in imam ponavljajočo vaginalno kandidozo odkar pomnim, stanje se izboljša 2-3 mesece potem pa ponavadi ponovno izbruhne, letos pa sem imela tudi podančice, ki so se mi spet ponovile.
Dobila sem tablete proti zajedalcem, vendar sem se začela spraševati: kje je vzrok mojim problemom zato sem prebrala, knjigo Paraziti vzrok mnogim boleznim in tam zasledila, da je v velikem pomenu tudi glivica kriva za moje zajedalce ali ravno obratno.

Začela sem tudi z pitjem bazičnega praška poleg dijete ter klistiranjem. Zanima pa me naslednje: od klistiranja naprej ne hodim več na veliko potrebo, ali je to normalno, s tem da res veliko manj jem kot sem običajno?

Non stop sem žejna in ne lačna?

Ali moram obvezno začeti z bioresonančno terapijo,in koliko terapij je potrebnih?

Ali je zadosti samo aparat dr Clarkove -zapper?

Lep dan vam želim!

Alenka

Lep pozdrav gospod Dominik Golenhofen!

Imel sem zdravstvene težave več let skupaj za katere pa medicina nikakor ni našla pravega vzroka. Imel sem driske vsak dan, bolečine v sklepih, mišicah, občasne glavobole, vnet želodec in dvanajstnik (zaradi česar sem jedel Nexium tudi 80mg na dan…stranski učinek nexiuma je glivična okužba), utrujenost, … Pregledal sem ogromno strani po internetu in naletel na kandido, in bolj ko sem bral bolj sem bil prepričan da jo imam. Da bi se prepričel sem šel na bioresonanco, kjer so moj sum potrdili. Vendar ker sem imel tudi slabe izkušnje z alternativo sem hotel še potrdilo uradne medicine. Po pregledu blata so mi ugotovili da res imam kandido (tri pluse od štirih, kar je po zdravnikovih besedah kar veliko). Odločil sem se da se bom boril proti njej po navodilih bioresonančne terapevtke. Poleg terapij (vsak teden ena terapija) sem se držal tudi diete (ravno takšne kakršno ste opisali zgoraj) ter jedel tablete Diflucan (en teden),ki mi jih je predpisal osebni zdravnik, nadaljeval pa sem z Dido. Po štirih tednih mi je glede na bioresonanco uspelo kandido odstraniti iz telesa. V to tudi verjamem saj je bilo moje počutje (razen občasne utrujenosti zaradi premalo zaužite hrane) naravnost odlično.
Toda ravno ko sem bil negativen na kandido sem dobil okužbo na dihalih(kašelj, vročina…), za katero pa sem, seveda, dobil antibiotike, glavne uničevalce črevesne flore. Od takrat naprej se mi stanje spet slabša in mislim, da se mi je kandida spet razpasla.

Način, kako se znebiti kandide sem našel in mislim, da je tudi zelo učinkovit, vendar me zanima kako obdržati kvasovke v črevesju pod nadzorom. Vsekakor moram črevesno floro uravnovesiti, za kar pa potrebujem učinkovit probiotik. Zato vas prosim za nasvet, kakšen probiotik naj uživam da bo črevesje v ravnovesju?
Pred kratkim sem zasledil probiotik Vita Biosa, ki naj bi bil zelo učinkovit toda se ga v Sloveniji ne dobi. Na vprašanje kje bi lahko dobil njihov izdelek so mi iz Biosa® odgovorili naj se obrnem na njihovega zastopnika v Nemčiji. Tu pa se je vse skupaj ustavilo, ker nisem preveč vešč nemščine, ter dobava iz Nemčije verjetno nebi bila poceni. Kakšno je vaše mnenje o tem izdelku, ali imate kakšne izkušnje z uporabo le tega in ali se ga da dobiti v Sloveniji(nekje sem zasledil da se ga da, toda povezava (http://…), ki je bila navedena ni delovala)?

Najlepša hvala za ves Vaš trud in čas, ki ste ga namenili prebiranju mojega “spisa”

Uroš

Oh, zopet lepa zgodbica, kako se glivic (kandide) ne zdravi – vsaj na celosten način ne. Glede na zdarvstvene težave je namreč nemogoče, da bi se glivic znebili po enem mesecu terapije (po štirih terapijah!) in jemanju probiotikov. Tokrat bom naredil izjemo in pustil vsa tista komercialna imena izdelkov, čeprav jih ponavadi brišem.

In sicer zato, da bo vsem jasno, da probiotiki in malo diete ne pozdravijo glivic. V tako kratkem času se ne more spremeniti okolje v tkivih, organih in medceličnem prostoru. Zato je potrebno večmesecev!!! Tako pač je – če se še zakisamo več let, ne morem razkisati v nekaj tednih.

Vi (in vaš terapevt) ste pozabili na ta del zdravljenja in rezultatov ni bilo.

Zato boste morali zopet začeti s protiglivično dieto, lahko za podporo hodite na BRT, jemljite probiotike in razkisajte telo. Če imate bolj trdo blato jemljite tekoče probiotike, če normalno in mehko pa probiotike v kapsulah. Pomembna je sestava: čim več vrst bakterij in čim višja doza (velja za kasule).

Ker ne komentiram na forumu izdelkov in njihove kakovosti, vas prosim, da mi napišete e-pismo ali pokličete.

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

dober dan ….

zanima ali je lahko nasatajo bolečine v želodcu in črevesju , celotenm trebuhu zaradi kandide ?
vse kar pojem me boli?? test je pokazal da ima kandido. Pa me veerno zanima kam naj grem da bodo mojo diagnozo potrdili?? Kaj pomeni makrobiotična hrana?’ kdo je na tem področju specialalist?? je to tudi povezano z prostiglivično dieto?’ kaj je pomebno da zgodaj zjutraj pojemo ?? katere tabelte so za kadnido??
hvala za povrtano informacijo 🙂 Triny

Nič vam ne bom poenostavil zadeve, zato uporabite iskalnik in si prebeite vse stare teme o glivicah in kandidi. Odgovori so tam.

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

Živjo,
zanima me kako je s kajenjem pri tej zadevi? Ali vpliva (mislim,jasno je,da na nič ne vpliva dobro in da je najboljše nehat,ampak….vseeno)..verjetno je potrebno tudi kajenje v kombinaciji z dieto zmanjšat?
hvala,lp,anik

Ah, dajte no? Naj vam še jaz povem, da je kajenje smrtno nevarna razvada in da takoj vrzite cigarete v smeti?

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

Pozdravljeni,

Tudi jaz sem ugotovila, da imam kandido. Na splošno se prehranjujem zelo zdravo, malo OH, veliko zelenjave in sadja… Na žalost pa je tu ravno sadje problem.. Napisali ste, da lahko uživamo jabolka, grenivke in limone. Po hranilnih vrednostih sadja pa je še kar nekaj takega sadja, ki ima enako vrednost kot omenjeni trije.
To so npr. mandarina, pomaranča, ribez, maline, hruška, marelica, avokado, kivi, lubenica.
Zanima me, če je potem dovoljeno tudi to sadje (seveda v majhnih količinah) – če so samo OH tisti, ki igrajo vlogo, ali je kaj drugega, zaradi česar bi se morali izogibati temu sadju?

Zahvaljujem se vam za odgovor, rada pa bi še pohvalila vaše članke, ki so v veliko pomoč!

Lep pozdrav,

Tina

Sadje (vso) vsebuje veliko sladkorja in z njim se hranijo glivice. Čim manj sadja boste pojedli, tem manj glivic se bo razmnožilo. Količinsko lahko pojeste na dan največ eno jabolko (majhno), 5 žlic malin ali jagod ali ribeza, dve marelici. Pomaranče in banane prepovedane, ker so preveč sladke. Hruške in grozde samo v homeopatskih dozah.

Prvi mesece diete se moramo strogo držati navodil glede sadja, kasneje pa v zgoraj omenjenih količinah.

Bistvo protiglivične diete ni omejevanje,ampak, da se naučite, kako morate zdravo jesti. Če boste zmanjšali količino glivic in potem zopet “normalno” jedli, se bodo čez nekaj mesc ponovno preveč razmnožile.

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

Pozdravljeni,

tudi jaz sem se lotila protiglivične diete in priznam, da mi povzroča kar veliko preglavic, sem namreč bolj sladkosnedne sorte.
Kakorkoli že, zanima me, če je v prvih treh mesecih, dovoljeno uživati kokos. Med oreščki v trgovini sem namreč našla bio pražen kokos, pa ne vem ali vsebuje preveč sladkorjev, ali ga je dovoljeno uživati, tako kot ostale oreščke?
Zanima pa me tudi, kako je z riževimi vaflji? Se to sme uživati, ali gre za preenostavne OH?

Najlepša hvala za odgovor.

Lp. Špela

Riževi vaflji so seveda polni OH, zato previdno z njimi. Poleg tega so polni zraka in boste prehitro hujšali. Tudi, če niste suhica, to ni zdravo. Preberite si: http://med.over.net/forum5/read.php?177,6182216

Kokos lahko, maščobe zasitijo in pomagajo pri ne-nihanju krvnega sladkorja.

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

New Report

Close