PROTIGLIVIČNA DIETA – sestava jedilnika
pozdravljeni
pred nekaj časa se začela prebirati vaš blog z namenom da se malo seznanim z mojimi težavami… po vseh raziskavah in pogovorih sem prišla do svojeglave ugotovitve da boleham za kandidiozo. namreč že veliko let (vsaj 8) imam težave z občasnimi črevesnimi krči in drisko. To stanje se mi je od začetka pojavljalo enkrat na mesec ali dva meseca in so bile bolečine prisotne toliko časa da je šlo vse “ven” (največ eno uro). Kasneje so postele težave pogostejše in nenazadnje letos v začetku maja sem imela težave kar nekaj dni skupaj brez prestanka in kljub dozi tablete Spasmex. Zaradi česar sem obiskala zdravnika, ki mi je predpisa novo škatljico tablet, dieto in napotnico za kolonoskopijo. ker se mi težave niso uredile sem se po mesecu dni vrnila, nakar mi je predpisal antibiotike Efloran in Ciprinol. težave so se nehale a že 14 dni po nehanju jemanja antibiotikov se je vse ponovilo. tako sem se spustila v boj za iskane vzroka moje bolečine… med drugimi sm našla o kandidi in še opis kopico drugi težav ki jih naj bi povzročala. seveda sem se v vseh našla. ima pa še dodatne težave ki niso omenjene me pa zanima ali so mogoče posledica kandidioze? imam namreč vročinske napade, mrzle roke in noge, hudi glavoboli, krči in napihjenost črevesja, astma, vrtoglavice,boleče in pekoče oči, neprestano nabiranje sluzi v grlu tudi ko nimam prehlada, zgaga in ob spanju zamašen nos, težave z kožo po obrazu in lasišču (podobno kroničnem prhljaju in luskavici), poleg vsega pa se mi krušijo zobje, in dveleti nazaj mi je ob manjšem naporu počila rebra, nihanje razpoloženja, depresija, da ne omenjam potenja nog in neznosnega smrada iz čevljev po osmih urah službe… ali mi lahko kdo pojasni vse to? kajti ko sem omenila zdravniku možnost kandide mi je ta odgovoril da jo medicina nepriznava… trenutno se zdravim s strogo dieto in zeliščnimi tableti Dida, zaradi česar se mi je stanje 85% izboljšalo kar se tiče bolečih krčev se ostalo se ni premaknilo nič… prosila bi če mi lahko tudi pojasnite ali je lahko bolnik kandidiaze krvodajalec? namreč zelo si želim it na krvodajalstvo (imam Rh 0-) pa se bojim da bi me zaradi vseh teh težav zavrnili.
Že v naprej hvala za odgovor…
Dobro, da niste obupali in sami poiskali vzroke. Glede na simptome so glivice čisto prava diagnoza. Niso pa edini vzrok za vaše težave. Pravi vzrok je namreč demineralizacija telesa ali drugače povedano – zakisanost.
Zato morate poleg protiglivične diete tudi razkisati telo. Z zakisanostjo je povezano veliko vaših “dodatnih” simptomov, kot so krhki zobje in josti, smrdeče noge, suha koža … Dobro bi bilo, tudi zaradi zadnjih doz antibiotikov, da bi jemali probiotike. Če je blato mehko, potem priporočam probiotike v kapsulah. Jemati jih morate najmanj 6 mesecev.
Mogoče bi morali upoštevati še nekaj: plesni, ki so lahko v okolju, stanoavnju, hrani.
Z indikatorji za merjenje pH urina si izmerite zakisanost. Rezultate lahko tukaj interpretiram in vam dam nadaljna navodila.
Ne verjamem, da ste zadosti zdravi za krvodajalsko akrcijo, vsaj s stališča alternativne medicine ne. Vaša kri bi trenutno bolj škodovala, kot pa pomagala.
LP
Kombinacija celiakije in kandide je kar pogosta. Izvajali boste protiglivično dieto, vendar brez glutena. Ostane vam zelenjava, malo mesa, malo sadja. Dobijo se izdelki brez glutena, ponudba je res velika.
Telo najbolje absorbira vitamine in minerale (in vse sotale potrebne snovi, kot so encimi, mikroelementi …) v organski obliki. Kar pomeni, da so najboljši sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi. Pri glivicah seveda predvsem zelenjavni. Ni potrebno pretiravati s količinami, če nismo resno bolni, dovolj je 2 do 3 dl na dan.
LP
Pozdravljeni!
Že dlje časa imam simptome, ki ustrezajo kandidi. Zadnjih 14 dni so se pojavile še bolečine v spodnjem delu trebuha (maternica?, mehur?), črvičenje in napetost v črevesju in driska, ki noče prenehati. Na blatu se je pojavila tudi kri.
Vse vaše nasvete o kandidi in protigljivični dieti sem že prebrala. Zanima me, kako naj uskladim dieto proti driski in dieto proti glivicam, saj se pri sadju in zelenjavi ne ujema, pa tudi kar se tiče maščob ne.
Hvala za vaš odgovor!
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
že 2 leti se borim z vaginalnimi glivicami… Poskusila sem že vse mogoče.. Ne pomaga mi niti canesten (no, za kratek čas in še to ne popolnoma), svečke, različne tablete, ki mi jih predpisuje ginekologinja.. Poskusila sem tudi že z dieto, vendar ne opazim kakšnega izboljšanja.. Na čase imam tudi močne krče v črevesju in ponavadi zjutraj črevesne pline… Imam znake kandide? Ginekologinja me ne da na nobene teste… Sploh ne vem kaj naj zahtevam pri njej… Nosim tudi bombažno perilo, umivam se samo z vodo, včasih z intimnim milom, probala sem tudi z kisom in soljo.. Kaj vi menite o tem? Načeloma živim zdravo.. Glivice pa so se mi pojavile prvič, ko sem imela vnetje nožnice in mi je ginekologinja dala nek antibiotik, od takrat sem jih mela vsak mesec nekaj krat, morem pa povedat, da nimam več takih močnih oblik tega, kot sem imela na začetku.. Prosila bi vas za kakšen nasvet, ker mi to res greni življenje…
LP, Andreja
Upam, da ste medtem ugotivili, zakaj se je v blatu pojavila kri. Upam, tudi, da ste odšli k zdravniku na pregled. Lahko so “samo” hemoroidi, lahko kaj resnejšega.
Vašemu črevesju se boste zagotovo morali bolj posvetiti, predvsem v prvem obdobju jetse bolj kuhano in dušeno hrano, manj surovo.
LP
Sem mama enomesečne deklice in jo polno dojim, že približno dva meseca, odkar sem dobila izvid, da imam kandido, ne jem kruha in kvašenih jedi, ter sladkorja in jedi iz bele moke. Dnevno zaužijem kakšen kaki in jabolko in kar precej probiotičnih jogurtov in kefirja. Ker je potreba po vitaminih v času dojenja povečana, me zanima, kakšno je vaše mnenje glede protiglivične dijete v času nosečnosti in kako kandida vpliva na dojenčka. Mislim, da jo je tudi dojenčiča dobila, saj se ves čas borimo s pleničnimi izpuščaji, kljub redni in zelo pogosti negi njene ritke.
Škoda, ker niste pred začetkom protiglivične diete prebrali mojih odgovorov na to temo, še bolj pa bi jih motar vaš terapevt. Izvedeli bi, da je med nosečnostjo in dojenjem prepovedana.
Če reduciramo vnos sladkorjev in ogljikovih hidratov, začnejo glivice umirati, pri tem pa se izloča zelo veliko t.i. afla toksinov, ki zastrupljajo vas in seveda mleko. Tudi drugi strupi se izločajo in pridejo v kri, ker jih organi za razstrupljanje ne morejo toliko izločiti iz telesa po drugi poti.
V vašem primeru bi bilo dosti bolj smiselno, da bi:
– črtali vse sladkorje (tudi med, sirupe …)
– da bi jemali bazične minerale (dobijo se v obliki tablet ali praška)
– da bi namesto polnozrnatih jedli OH iz bele moke. Pri glivicah črevesje ne deluje dobro, ker je porušena črevesna flora, zato težje prebavljamo polnozrnata živila. Nepredelana hrana ostaja v črevesju, pojavi se vretje, ki se kaže v obliki plinov (vetrov), ki vas zopet zastrupljajo. Glede na konsistenco blata, bi vam koristili probiotiki: tekoči – pri trdem blatu, v kapsulah – pri mehkem blatu.
Piti morate veliko čiste vode, ker razstruplja. Jejte čim več zelenjave, raje malo podušene, ker je tudi lažje prebavljiva, boste pa dobili veliko mineralov.
Seveda dojenčki dobijo od mame tudi glivice. Izpuščaji nastanejo zato, ker je vaše mleko prekislo, zato je njeno blato prekislo (govorim o pH) in draži kožo. Priporočam vam mazanje kože s kremami, ki imajo bazični pH (pokličite na spodnjo številko, vam bomo svetovali, kje jih dobite).
LP
Pozdravljeni,
Stara sem 25 let. Že nekaj časa se mi pojavljajo simptomi na kandido. Zadnjič pa sem pljunila v kozarec in seveda je test pokazal na kandido. Takoj sem začela prebirati članke o tej bolezni.
Najprej pa moram omeniti, da sem bila 2x na pregledu trebuha (sum na izlitje slepiča, ki je bil pa potem ovržen)..boli (napenja) me v desnem delu trebuh (tam kjer se nahaja slepo črevo)..boli me tudi v križu..zaprta sem že od malih nog…Imam tudi postavljeno diagnozo endometrioza (bila sem tudi že dvakrat laparoskopsko operirana). Tudi roke in noge imam vedno mrzle. Sedaj pa sem se lotila diete. Izključila sem sladkorje, bele moke, kvasa…
Sedaj pa me je zaskrbelo, ker sem šla na wc na veliko potrebo in videla malo sveže krvi, blato je bilo tako nekako “razkrojeno”, na pogled je bilo kot bi vrelo. In zelo svetle barve. Dieto izvajam približno en teden. Jem zelo veliko naravnih jogurtov, od sadja kivi in jabolka…
Za odgovor se že v naprej zahvaljujem.
Lep pozdrav, S.
Najprej resno opozorilo: imate več resnih težav, zato se zdravljenja lotite celostno. Stari ste komaj 25 let in ne smete več odlašati!
Endometrioza, med drugim, pomeni, da je v telesu preveč estrogena. Zato ne smete jemati kontracepcijskih tablet, priporočam vam tudi alternativno zdravljenje hormonov z DHEA, sladkim krompirjem …
Sveža kri v blatu ponavadi pomeni, da krvavijo hemoroidi, kar niti ni presenetljijo, če ste že toliko let zaprti. Hemoroidi nastanejo, ko so jetra preobremenjena; jetra pa so v vašem primeru zelo verjetno preobremenjena zaradi glivic (lahko še kaj drugega).
Mleko v določenih primerih zapira. Ste kdaj že poskusili, ali se stanje izboljša, če mleka in mlečnih izdelkov ne uživate?
LP
Pozdravljeni!
Stara sem 27 let. Že 10 let imam ulcerozni kolitis. Težave poskušam reševati z alternativno medicino, predvsem zaradi stranskih učinkov klasičnih zdravil (Medrol…).
V ta namen sem lansko leto držala dieto proti kandidi (približno 9 mesecev), kasneje sem v svojo prehrano postopoma vključila več živil (sadje, suho sadje, več OH, temna čokolada…). Težave so se ponovile.
Ali mi priporočate ponovitev diete? Kako se prehranjujem potem, ko je test na kandido negativen?
Skrbi me, ker pri tej dieti telo ne dobi vitaminov – ali je potrebno jemati dodatke?
Pa še nekaj glede polnozrnatih izdelkov, ki so občasno dovoljeni namesto bele moke – kakšno je vaše mnenje o polnozrnatih izdelkih pri vnetju črevesja (krvavitve, sluz v blatu, bolečine ob izločanju)?
Pa tudi preveč zelenjave mi sedaj, ko je bolezen v zagonu povzroča težave (napihnjenost, bolečine v trebuhu) – kaj naj jem????
Za odgovor se zahvaljujem
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Vsak človek ima kandido, ker je to normalno. Problem nastane le, če se ta preveč razširi oz. razmnoži. Zato tudi na bioresonancah vsakomur pokaže, da ima kandido. Tudi ob razširitvi kandide ne moremo pomoriti vseh enot, lahko jih le omejimo na normalno vrednost. Ko začnemo jesti več hrane, ki ustreza kandidi, se bo ta spet razširila, ne moremo je pa uničiti, ker jo ima vsak človek. Probleme dela le, če se preveč razmnoži, ko se ne prehranjujemo pravilno (dalj časa seveda). Zato se mi zdi uničevanje kandide sizifovo delo, ker to ni povsem možno. Res pa je, da so aparati za bioresonanco izdelani tako, da zaznavajo kandido in še nekaj bakterij, plesni, ipd., kljub temu da jih ima vsak človek (tudi zdrav!) v telesu še mnogo mnogo ostalih in aparati za bioresonanco omogočajo prepoznavanje le slabih par odstotkov vseh. Nekatere druge lahko delajo še bistveno večje probleme, pa jih bioresonančni aparati ne odkrijejo, kaj pa z njimi? In številne škodljive bakterije ter strupene snovi ljubijo maščobo, s protigljivično dieto bomo zmanjšali razširjenost glivic, vendar pospešili razmnoževanje drugih nevarnih bakterij. Zato bi jaz svetoval zmernost in upoštevanje zakona zdravja: uživanje 33% beljakovin, 33% maščob in 33% ogljikovih hidratov dnevno, pa ne bodo nobene gljivice, plesni in še kaj delali težav. S tem ne mislim, da vi nimate prav, le bioresonančni aparati so postali modna muha, ki lahko zavede neuke ljudi, saj aparat vsem pokaže vglavnem enako (prisotnost kandide, alergije na svinjsko meso, lupinasto sadje, kovine, mleko, plesni v stanovanju, sladkor, med, pšenico idr.). In potem ljudje brezglavo ukinjajo mnogo hranilnih snovi v svojih jedilnikih, vendar to in bioresonanca ni še nikogar pozdravila ali mu pomagala izboljšati zdravstvene slike. Sam poznam, žal, le primere, ko so ljudje za bioresonančne preglede zapravili ogromno denarja, na koncu so pa imeli še več težav kot prej in so poleg prvotne bolezni imeli še dodatne nevšečnosti. Telo po prehranjevanju z upoštevanjem te diete proti glivicam zboli, ker ne dobi vseh potrebnih snovi. Problem te diete je kronično pomanjkanje ogljikovih hidratov, kar povzroča druge bolezni in oslabi imunski sistem (dlje kot se držimo te diete bolj slabimo imunski sistem), drugi problem je preveliko uživanje maščob v razmerju do beljakovin in ogljikovih hidratov (1 dcl olja na dan, kot ga priporočate – to je raj za strupe!). Žal sam še nisem slišal za primer, da bi komu to koristilo. Tako kot nisem še spoznal človeka, ki bi mu koristile bioresonančne terapije. Če ima kdo drugačne izkušnje, naj jih prosim deli, pa bom spremenil svoje mnenje. Razumel bom tudi, če mojega pisanja ne boste želeli objaviti, upam pa da ga boste vseeno. Pa lep pozdrav!
Pri vaši diagnozi ne gre “samo” za protiglivično dieto, ampak za razstrupljanje in razkisanje telesa. Lahko ponovite protiglivično dieto, vendar vam dolgoročno ne bo pomagala, če ne boste ugotovili, zakaj imate kolitis, če ne boste sanirali črevesja (npr. z jemanjem probiotikov), zazkisali telo (smo že veliko pisali) …
Tudi sem že večkrat povedal, da je potrebno pri črevesnih težavah paziti s polnozrnatimi izdelki. Šele, ko imamo črevo bolj zdravo, si lahko “privoščimo” polnozrnate, težje prebavljive, izdelke.
Najti morate zelenjavo, ki vam ne bo delala težav, vendar naj bo vseeno raznolika. Mogoče pa imate težave, ker jeste preveč sladkorjev in OH?
LP
Pod ketonsko dieto razumem način prehrane, ki vsebuje tako malo OH, da telo energijo dobi samo iz beljakovin in maščob. Pri takšni dieti se zato izredno zakisamo, kar ima lahko zelo slabe zdravstevne posledice, še posebej, če izvajamo ketosnko dieto dalj časa.
Tisti, ki imajo ketosnko dieto, dobijo dnevno, kot prehransko dopolnilo, ogromne količine mineralov, da ne pride do zdravstvenih težav.
Pri protiglivični dieti pa želimo (moramo) tudi razkisati, poleg tega lahko jemo veliko zelenjave, ki tudi vsebuje OH oz. minerale.
Izraz “ketonska dieta” se v Sloveniji preveč široko uporablja, zato moja daljša razlaga.
LP
Pozdravljeni!
Stara sem 20 let in imam konstantne težave s kandido (vnetja nožnice, predvsem) že od 12 leta starosti. Prav tako sem že kot majhna imela vnetja nožnice.
Ostali simptomi, ki me vsakodnevno spremljajo so glavobol, bolečine v trebuhu, krči v predelu črevesja, težave s prebavo (pogosta zaprtja in pravtako driske), močan izcedek iz nožnice.
Glede vnetja nožnice sem bila že pogosto pri zdravnikih in ginekologih, a vsi krivijo stres. Ampak saj smo vsi v današnjem svetu nenehno izpostavljeni stresu. Kakorkoli, nihčne mi ne razloži kako naj se spopadem s to nadležno Candido na bolj naraven način (torej prehrano).
Tako sem ukrepala na lastno pest; prenehala sem jesti belo moko in izdelke iz nje, trudim se omejiti količino sladkorja, jem zgolj polnozrnate izdelke, pravtako se poslužujem zgolj pustemu mesu (svinjine ne jem). obroke sestavlja večinoma zelenjava.
Zdaj sem se odločila za še bolj strogo dieto, torej protiglivično dieto. Uporabljam kokosovo olje (ki je baje zelo koristno), črtala sem vse sladkorje in OH (le pri zajtrku me še vedno spremljajo), moj jedilnik sestavlja res samo še zelenjava.
Imam vprašanje….zelo namreč pogrešam sadje in zasledila sem da je kislo sadje v redu. ampak, katero je točno kislo sadje – grenivke, limone, kisla jabolka,… nekje sem zasledila tudi ananas, jagode in borovnice, je to res?
Imam pa še eno težavo….imam namreč alergijo na arašide, prav tako težko prenašam večino ostalih oreščkov. alergična sem tudi na cvetni prah (vseh dreves, nekaj trav, grmov, …) kar pomeni, da v določenih obdobjih (npr.: ko cveti breza) ne smem uživati celo nekaterega sadja in zelenjave, ker dobim reakcijo. Kakšna ideja da bi dopolnila jedilnik?
Lp,
Tancy00
Pozdravljeni!
Po nekaj tednih protiglivične diete se počutim odlično. V začetnih dneh sem imel kar precej težav, vendar sem se sedaj navadil na hrano in občutek lakote se je nekoliko zmanjšal. Poleg tega mislim, da sem ohranil pretežno vso mišično maso, kljub treningom 2x dnevno po uro in pol. Zjutraj anaerobni, popoldan aerobni.
Zanima me naslednje:
-se sme v času diete uživati Atkinsove beljakovinske ploščice (vsebujejo sladila a le 1,1g sladkorja na 60g)?
-matični mleček?
-pivski kvas?
-žlica/dan ovsenih kosmičev?
-gluten v prahu (za peko beljakovinskega kruha)?
-sintetične vitaminsko-mineralne dodatke?
-aminokislinske dodatke: beta alanin, carnosine, carnitine, kreatin, glutamin, arginin?
-limonada v kombinaciji z zelenjavo povzroča zakis?
-kje dobiti kalijev bikarbonat?
Opazil sem da so mnoga konzervirana oz. pasterizirana živila z dodanim sladkorjem. Npr. rdeča pesa v kozarcu, koruza v konzervi, vložene čebulice.
G.Dominik, nekje na forumu sem zasledil, da ste pohvalili knjigo o ketonski dieti, mislim da nekega avstraljskega avtorja. Mi lahko zaupate naslov?
Najlepša hvala ze odgovore!
Pozdravljeni!
Po nekaj tednih protiglivične diete se počutim odlično. V začetnih dneh sem imel kar precej težav, vendar sem se sedaj navadil na hrano in občutek lakote se je nekoliko zmanjšal. Poleg tega mislim, da sem ohranil pretežno vso mišično maso, kljub treningom 2x dnevno po uro in pol. Zjutraj anaerobni, popoldan aerobni.
Zanima me naslednje:
-se sme v času diete uživati Atkinsove beljakovinske ploščice (vsebujejo sladila a le 1,1g sladkorja na 60g)?
-matični mleček?
-pivski kvas?
-žlica/dan ovsenih kosmičev?
-gluten v prahu (za peko beljakovinskega kruha)?
-sintetične vitaminsko-mineralne dodatke?
-aminokislinske dodatke: beta alanin, carnosine, carnitine, kreatin, glutamin, arginin?
-limonada v kombinaciji z zelenjavo povzroča zakis?
-kje dobiti kalijev bikarbonat?
Opazil sem da so mnoga konzervirana oz. pasterizirana živila z dodanim sladkorjem. Npr. rdeča pesa v kozarcu, koruza v konzervi, vložene čebulice.
G.Dominik, nekje na forumu sem zasledil, da ste pohvalili knjigo o ketonski dieti, mislim da nekega avstraljskega avtorja. Mi lahko zaupate naslov?
Najlepša hvala ze odgovore!
Pozdravljeni,
po letu in pol težav (slabo počutje po obrokih, napenjanje, vetrovi za umret, čudno blato, nerazložljiva utrujenost in brezvoljnost, stalne vaginalne težave in podobno in pregledih: kolonoskopija bp, dihalni test za bakterijo bp), sem slučajno naletela na zapis o kandidi in opravila test s slino, čeprav ni najbolj zanesljiv. Nitke so se povlekle do dna. Začela sem iskati informacije o tej zahrbtni zadevi. Prebrala sem vse vaše odgovore na forumu, knjigo Resnice in zmote o kandidi ter začela s protiglivično dieto.
Prvi mesec sem se diete držala precej strogo. Reakcija je bila huda, tri tedne sem bila povsem povožena, shujšala sem 2,5 kg (165/53). Imela sem vrtoglavico in se nasploh slabo počutila. Potem sem začela uživati več maščobe. Ker jo je s hrano težko zaužiti dovolj, zjutraj in po kosilu zaužijem laneno ali olivno olje kar po žlici. Za kuhanje uporabljam samo kokosovo mast in z njo ne varčujem. S tem sem ustavila hujšanje.Vendar je po mojih izkušnjah treba paziti. Pojavili so se mi mišični krči in glavobol, kar je znak pomanjkanja magnezija, ki ga telo ne vsrka dovolj zaradi preveč maščobe. Zato zdaj vsaka dva dneva spijem eno magnezijevo šumečo tableto. Poleg tega redno pijem zjutraj na tešče glino, dvakrat dnevno bazični prah, alge in probiotike (kapsule), veliko zelenega čaja, limone, česna, čemaža, za posladek lešnike in mandlje ….in seveda dovolj vode.
Moja prehrana prvi mesec: zelenjavne kremne juhe, ker dobro nasitijo, veliko dušene zelenjave, solate, malo sojinih izdelkov, sojino mleko, riževi vaflji, namazi za vegeterijance brez dodanih sladkorjev, kakšno jabolko, grenivka ….
Opravila sem tudi čiščenje jeter. Postopek zame ni bil nič hudega, po njem sem se počutila odlično, zato ga bom še ponovila.
Po skoraj dveh mesecih se počutim veliko bolje, diete se ne držim več tako strogo. Pojem malo več OH (nič iz pšenice, krompirja), kakšno ribo, tuno, košček belega mesa, jajce,… tako, da ne hujšam več. Se pa zavedam, da še vedno naredim kakšen prekršek in da bo bitka še dolga.
Kadar mi čas le dopušča, se usedem na kolo, včasih tudi za cel dan. Prehrana takrat je velik zalogaj. Moja izkušnja: zjutraj sem pojedla eno umešano jajce s koščkom pirinega kruha, vmes eno jabolko, potem sem v enem lokalu pojedla krožnik dušenega kislega zelja. Za pijačo na poti sem si pripravila vodo z limono ter eno manjšo termovko goste kremne juhe, ki sem jo popila popoldan in mi je odlično povrnila moči. Celodnevno turo sem prevozila brez težav.
Upam, bo zapisano v pomoč še kakšnemu sotrpinu/sotrpinki, vas pa prosim za komentar oziroma kritiko.
Ker so nam prepovedana vsa sladila, me zanima, kakšno je vaše mnenje o rastlini stevia, ki je naravno sladilo. Pri tem mislim na sveže listke in ne prašek.
Prav tako me zanima vaše mnenje o mojem nadomestku za čokoladni namaz. Zmešala sem pražena mleta lešnikova jedrca, bio kakav v prahu in kokosovo olje. Okus je prijeten in spominja na čokoladni namaz.
Lep pozdrav!