Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje prosim za mnenje in kak nasvet

prosim za mnenje in kak nasvet

Pozdravljena Karmen!

No, pa bi vseeno rada kakšen tvoj nasvet ali mnenje… Sem precej premišljevala o tem, ali bi te vprašala ali ne, bila kak teden odločena za odgovor “ne”, danes pa me je nekaj prijelo in tako ti pišem.
Vse se je začelo, ko sem kak mesec nazaj dobila novico, da se je moj oče zelo hudo poškodoval v prometni nesreči, da verjetno ne bo preživel in da naj čimprej pridem v Aalen. Čeprav na njega nisem bila nikoli kaj preveč navezana, me je vse skupaj nekako pretreslo in zmedlo (pa tudi nisem hotela, da umre, dokler se ne poslovim od njega in mu še par stvari povem)tako, da sem se po krajšem premisleku in posvetu s fantom odločila, da grem za nekaj dni tam in da bo on ta čas skrbel za otročka, hranil ga pa kar s Pikomilom. Po štirih dneh se vrnem domov in po resnici povedano ne vem, kaj mi je bilo. Se mi je zdelo bolj “simpl” hranit otroka po steklenički, nekako se nisem mogla spraviti k dojenju, čeprav sem imela že ves čas ful veliko mleka in morala vsake toliko vseeno dete pristaviti, drugače so bile dojke prepolne in so preveč bolele. No, in tako je bil moj fantek kaka dva tedna bolj kot ne hranjen po flaški. Potem pa sem ga hotela spet začeti dojiti in kaj se je zgodilo- ni več hotel jesti pri meni! Pristavil se je že, enkrat ali dvakrat potegnil, potem pa spustil, se nakremžil in spet začel jokati. Po parih poskusih sem obupala in mu dala stekleničko z nadomestkom.
Včeraj sem, ko je bil čas za hranjenje, ponovno poskusila, pa spet ista pesem- se pristavi, potegne, spusti in nato nakremži, kot da bi mu v usta dal nekaj najbolj nagnusnega na svetu.
Se zavedam, da sem ga s hranjenjem po flaški in nadomestkom pošteno “zasrala” in da je to verjetno vzrok sedanjemu stanju. Kaj pa je vaše mnenje?
Lep pozdrav, Ayanna

Draga Ayanna,
najprej naj vam izrazim iskreno sočustvovanje ob hudi nesreči vašega očeta. Verjetno je vam in vaši družini zelo težko v teh stresnih trenutkih.

Bodiva že na začetku odkriti: v bistvu, ne vem, če sem prav razumela ali me sprašujete kakšno je moje mnenje? O čem? Ali želite od mene, da vam povem, da poskusite dojiti še naprej in kako naj izvedete prehod nazaj na prsi ali želite od mene “dovoljenje” da popolnoma opustite dojenje?

Po premoru in k sreči niste imeli težav z zalogo mleka, si vi želite ponovno dojiti? A vaš dojenček dojenje zavrača. Zavedajte se, da ne zavrača vas ali vašega mleka ampak se NE ZNA več dojiti pri prsih. Zato se pri prsih krega.

Tehnično je sesanje po cuclju na steklenički namreč popolnoma drugačno, kakor sesanje pri prsih. Če želite nadaljevati z dojenjem, se bo moral vaš fantiček ponovno naučiti sesanja pri dojkah. Začnite lahko postopoma, tako, da mu namesto dude za sesanje ponudite svoj čisti prst. Otrok naj ga ima globoko v ustecih (le toliko, da se mu ne “dviguje”) in naj ga sesa. Ker je prst bolj podoben bradavici (koža, vonj, trdo-mehko, voljno tkivo), ga u ččenjem sesanja postopoma lahko privajate nazaj na sesanje pri prsih. Še vedno mu lahko pred vsako stekleničko ponudite prsi. Še posebej pazite, da bo pravilno pristavljen, da bodo njegova usteca zaobjela kar največ bradavične areole in da bo bradavica globoko v njegovih ustecih. V času prehoda je dobro tudi, da mu namesto stekleničke ponudite formulo na kakšen drug način (s kapalko, po žlički, naj pije iz kozarčka), ne pa po steklenički. Res je, da bo hranjenje tako trajalo dalj časa in pri tem je nadvse pomeben tudi čas vaše bližine, vašega telesnega in očesnega kontakta, tako da imate v naročju. Dobro je, da pri tem tudi “simulirate” dojenje, otrok naj dobi stekleničko tako, da ga podržite ob vaših golih prsih, v enakem položaju kot pri dojenju in menjavajte strani. Pri tem z otrokom vzpostavljajte intenzivni očesni kontakt. Ko postane dremav, mu stekleničko umaknite in mu ponudite dojko. Lahko mu ponudite dojko tudi takrat, ko bo še zaspan in dremav.

Nekatere mamice, ki so prehajale iz stekleničke nazaj na dojenje, so ugotovile, da je pri tem lahko zelo uporabno začasno orodje nastavek za bradavice. Dojenček tako postopoma sicer sesa cucelj, na katerega je navajen, a pije mleko iz materinih prsi. To je že velik napredek.

Stekleničke – če želite opraviti prehod nazaj na dojenje, striktno uporabljajte le Aventovo stekleničko, z najmanjšo (eno) luknjico v cuclju. Simulirajte dojenje (kot je opisano zgoraj) in pazite, da ima dojenček cucelj kar najglobje v ustecih. Tako se bo dojenček moral potruditi, da pridobi mleko in bo potem prehod k prism tudi bolj naraven in lažji.

Pripenjam povezave o tem, kako postopno preiti s stekleničke nazaj na dojenje in kako ponovno vzpostaviti relaktacijo:

Draga Ayanna, s stekleničko niste popolnoma nič “zasrali”. Naredili ste to, kar je bilo v tistem času najbolj za vašo družino. In prav je tako. Zavedajte se, da dojenje še ni izgubljeno in upam, da vam bo z malo truda in dobre volje dojenje tudi uspelo. V vmesnem, prehodnem času si lahko svoje mleko tudi iztiskate in bo vaš dojenček tako dobival po steklenički le vaše mleko in s tem kljub vsemu užival vse prednosti materinega mleka. Držim pesti za vaju!

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close