Najdi forum
    Po končani dolgoletni zvezi( črto sem potegnila jaz) sem izvedela neke stvari za nazaj , ki jih je počel moj partner. Za mojim hrbtom je počel marsikaj z drugimi ženskami , se z njimi sestajal, in me seveda pridno varal. Nekatere informacije o njem so naravnost nesramne . Seveda se sedaj težko nosim z tem , čeprav sem jih slutila so me nekatere vseeno presenetile. Kaj mi svetujete v tem primeru ? Situacija je za moje dostojanstvo naravnost obupna.
Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovani,
ena možnost ukrepanje po korakih:
1. Ugotoviti katera čustvena reakcija se skriva za besedami ‘se težko nosim s tem’
2. Raziskati psihološko logiko, ki poganja to reakcijo.
3. Razrešiti situacijo v skladu z ugotovljeno logiko.

Primer SRAM
1. Ugotovite, da je čustvo, ki ga čutite sram.
2. Sram je strah osebe, da bodo drugi videli njeno določeno lastnost ali dejanje. Pri čemer oseba verjame, da je zaradi te lastnosti sama manj vredna kot človeško bitje. Torej je sram v resnici strah, da bodo drugi videli, kar oseba verjame sama zase – da je zaradi te lastnosti manj vredno bitje. Ta lastnost bi lahko bila, da ‘me je partner varal’.
3. Razrešitev v tem primeru je v ugotovitvi, da je sram otroško obarvano čustvo, ter v ločitvi lastne osebne vrednosti od vseh lastnosti, dejanj, dosežkov itd. In to tako svojih, kaj šele dejanj drugih.

Podobno lahko razdelate korake ukrepanje v primeru, če gre za katero od drugih čustev. Na misel mi pridejo kandidati: krivda, žalost, razočaranje, jeza. Vsako čustvo od naštetih ima svojo logiko in terja drugačno ukrepanje za razrešitev. To pripelje do cilja, da oseba ne čuti več neprijetnega čustva oz. se lahko nosi s preteklo situacijo. Za raziskovanje vam predlagam knjigo Emocije, Zoran Milivojević. Krepitev lastne čustvene pismenosti na tak način se izkaže kot izjemno koristna na številnih področji življenja.

To je nekaj mojih prejšnjih odgovorov na temo prevare:
Partnerske težave
Varanje
Nič ne pomaga

Toliko na tem mestu, lep pozdrav,
Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

New Report

Close