Prenehanje kajenja?
Hvala mamto in gospod čakš. Mamto, ves da neki me zanima kateri so ti bli najtezji dnevi? Mi je blo pa ful fajn ko je ena sodelavka rekla, ce si pa ti nehala pol pa lahk vsi …sam se mi vseeno nobeden ni pridruzil
.. mi je pa fajn, da koncno ni vsaka misel vejpanje oz cigareti, da se samo obcasno se spomnim nanje. Pa vsakic z mislijo kk fajn da ne kadim.
To je zelo pomembno, da si rečeš kako fajn je, da ne rabiš kaditi.
Najtežji dnevi so bili sigurno tisti dnevi, ko gre kaj narobe. Kakšna stresna situacija ali v službi ali kakšen konflikt doma. Pri meni, po prenehanju je bilo takih dni zaradi nekajenja več. Sam sebi sem šel že zelo na živce. Seveda tudi drugim, ampak sem imel super podporo. Navajen si, da ob vsaki taki situaciji pomaga čik. Zato je pomembno, da se naučiš, da to ni res. Čik ne pomaga, ampak samo za zelo kratek čas zadovolji, hkrati pa povzroči to potrebo po še. (No, zdaj sem opisal bistvo odvisnosti :-)) Hočem povedati, da kajenje ne sprosti, ampak povzroča nesproščenost. Ob takih situacijah sem si to rekel. Pa saj poznamo občutek po neuspelih poskusih, ko zmaga čik. Res bedno. Zdaj lahko povem, da sem se tudi kot človek spremenil. Zjutraj se zbudim dobre volje. Kot kadilec do čika nisem bil. Splošno počutje, volja, posledično kvaliteta življenja sebe in okolice se izboljša.
Jaz sem pričakoval, da bo težko, ko se začne pomlad in se bo bolj odzunaj sedelo, poleti na morju, ob kavi, pivu, itd. Kot sem že rekel. S tem se se soočil takoj in nikoli ni bil problem.
Pri meni so bil kar nekje trije meseci prokleto težki, potem enkrat je pa presekalo.
Lp vsem skupaj in mate to!
To je zelo pomembno, da si rečeš kako fajn je, da ne rabiš kaditi.
Najtežji dnevi so bili sigurno tisti dnevi, ko gre kaj narobe. Kakšna stresna situacija ali v službi ali kakšen konflikt doma. Pri meni, po prenehanju je bilo takih dni zaradi nekajenja več. Sam sebi sem šel že zelo na živce. Seveda tudi drugim, ampak sem imel super podporo. Navajen si, da ob vsaki taki situaciji pomaga čik. Zato je pomembno, da se naučiš, da to ni res. Čik ne pomaga, ampak samo za zelo kratek čas zadovolji, hkrati pa povzroči to potrebo po še. (No, zdaj sem opisal bistvo odvisnosti :-)) Hočem povedati, da kajenje ne sprosti, ampak povzroča nesproščenost. Ob takih situacijah sem si to rekel. Pa saj poznamo občutek po neuspelih poskusih, ko zmaga čik. Res bedno. Zdaj lahko povem, da sem se tudi kot človek spremenil. Zjutraj se zbudim dobre volje. Kot kadilec do čika nisem bil. Splošno počutje, volja, posledično kvaliteta življenja sebe in okolice se izboljša.
Jaz sem pričakoval, da bo težko, ko se začne pomlad in se bo bolj odzunaj sedelo, poleti na morju, ob kavi, pivu, itd. Kot sem že rekel. S tem se se soočil takoj in nikoli ni bil problem.
Pri meni so bili nekje prvi trije meseci prokleto težki, potem je pa presekalo.
Lp vsem in mate to!
OBJAVA #2
Število dni brez kajenja: 14
Pozdravljeni,
pred približno dvema tednoma sem vam v objavi št. 1 obljubil, da bom sporočil rezultate analize.
Najprej naj opišem občutke in doživljanja v teh dveh tednih.
Prvi vikend brez kajenja je bil napet. Močno in večkrat sem se moral prepričevati, da ne bom kadil. Cel vikend sem bil sam, saj sem slutil, da bo težko, zato sem svojo boljšo polovico poslal k njenim staršem. Vedel sem, da mi bo v nasprotnem primeru lahko marsikaj “stopilo na živce”. Še sam sem si stopil na njih Ampak sem zdržal. Če se spomnite iz moje prve objave, sem se lažje zadržal tudi zato, ker so mi takrat vstavili implantat. Nato je prišel ponedeljek, prvi dan službe brez kajenja. Skozi je šel lažje kot sem mislil. Sem pa občutil močno pomanjkanje koncentracije in volje. Podobno je bilo v torek. V sredo sem si že nabral zalogo koncentracije, se je pa prikradla razdražljivost in nervoza. Vsaka stvar me je hitro spravila iz tira in neprestano sem imel občutek, da moram nekam iti. Cel dan sem “plesal” s prsti in nogami. Do petka je bilo tako. V službi sem celo poslal en rahlo zadirčen mail, za katerega mi je sedaj žal. Sem vedno prijazen in profesionalen. Čez viden pa sem bil izredno utrujen. Večino sem ga prespal. Razdražljivost in nervoza sta sicer pojemali. Sem pa enkrat sanjal kajenje. Pri sem sem imel tudi nikotinske obliže, če bi začutil, da nikakor ne morem zdržati, vendar jih nisem potreboval.
Tako … prvi (zame najtežji) teden je minil. Eno neprijetno, celo “grozno” doživljanje me je spremljalo cel teden in ga bom šele sedaj omenil. Depresija. Nesmiselnost življenja. Vse kar sem počel, za kar sem se trudil in v čemer sem užival je bilo brez smisla. Zakaj to sploh počnem, če pa ne morem niti enega zakaditi? Zakaj hodim na delo, zakaj imam partnerko? Zakaj bi sploh še živel? Naj vas pomirim, da je to v drugem tednu minilo. Samo prvega sem moral zares zdržati. Tudi zadrževanje pred kajenjem je postajalo vedno lažje.
Prišel je drugi teden. V primerjavi s prvim ni niti omembe vreden. Vse je neskončno lažje. Nimam čustvenih nihanj, nesmisla ne občutim več. Kajenje me še vedno prešine in sem ter tja občutim bolj izrazito željo po cigareti, ampak nič takega kar ne bi mogel hitro pozabiti. Mine v sekundi, dveh. Kava brez cigarete ni težava, bil sem celo na pijači s prijatelji. Bolj ali manj sem se držal svoje taktike. Kajenja nisem nadomestil s hrano, žvečilnimi gumiji, športom ali čim podobnim. Sicer sem tu pa tam dobil napade po prigrizkih, ki sem se jih v večini uspešno zadržal. Priznam pa, da sem parkrat popustil, vendar imam pod nadzorom. Vsak dan večkrat na dan neprostovoljno močneje vdihnem, kot bi zazehal, čeprav nisem utrujen. Občutek, kot da bi se pljuča hotela na ta način zdraviti. Takrat običajno namenoma za nekaj časa zadržim zrak v pljučih.
Smatram in čutim, da mi gre dobro.
Sledi še nekaj numeričnih podatkov.
Vsak dan od 12. 1. dalje štel pojavitev določenih občutkov. Nekatere sem začel spremljati dan ali dva kasneje, ker sem se jih šele takrat zavedel. Spodaj je “tabela”. Najprej napišem občutek, nato v oklepajih njegov pomen, v novi vrstici pod njim pa število pojavitev na dan. Dnevi so ločeni s pokončno črto “|”. Če bo na zaslonu čudno prikazano, pa obrnite telefon postrani ali uporabite napravo z večjim zaslonom. Če vas seveda res natančno zanima
ŽELJA (Izrazita želja po cigareti)
7|7|6|3|3|1|1|1|1|1|1|1|1
BOLEČINA (Bolečina v pljučih)
7|5|6|1|3|0|1|1|0|1|0|2|0
KAŠELJ (Nenaden suh kašelj)
10|17|7|1|2|0|0|1|0|0|1|1|1
ŽGEČKANJE GRLA (Prve dni brez kajenje me je grlo močno žgečkalo)
14|2|1|nadaljuje z 0
PREŠINE SKOZI MISLI (Iznenada pomislim na kajenje. Začel spremljati dva dni kasneje, zato sta prva dva zapisa vprašaj)
?|?|4|4|3|5|3|2|2|2|2|1|3
Opozoriti moram, da mi ni uspelo upoštevati prav vsake pojavitve, ker včasih nisem mogel vzeti telefona in zabeležiti (vožnja, sestanki ipd.). Držati seznama v glavi pa mi tudi ni uspelo. Je pa kljub temu jasno opaziti trend padanja vseh spremljanih občutij. PREŠINE SKOZI MISLI je sicer kolikor toliko konstanten, ampak tega je tudi najtežje spremljati, saj se ga včasih niti ne zavedam. Verjamem, da bo na daljši rok tudi ta upadel. Že sedaj se ne pojavi alarmantno velikokrat. Močna želja po cigareti se sedaj pojavi zgolj ob prvi jutranji kavi, ampak niti ni moteča.
Glede na to, da so vse pojavitve že sedaj zelo nizka števila, ne vidim več smisla v nadaljnjem numeričnem spremljanju. Se bom pa še javil s popisom splošnih občutij in doživljanj.
Celotno izkušnjo bi opisal kot vrtiljak čustev. Mene je “metalo” na vse strani. Sicer ne vem, koliko časa v povprečju takšna obdobja trajajo, zase mislim, da imam kar precejšno srečo in da me je “odtegnitveni pekel” spremljal razmeroma malo časa.
Verjamem, da nam bo vsem uspelo. Dr. Čakš, upam, da tudi vam kot strokovnjaku pride prav moja analiza.
Do nadaljnjega lep pozdrav
Spoštovani!
Prav lepa hvala za vašo analizo!
Zares ste se lotili tega zelo sistematično in zagotovo je tudi za vse nas, ki delamo na pomoči pri opuščanju, vsak tak primer/izkušnja izjemno pomembna. Še posebej, če je narejena tako, kot ste si zastavili vi.
Še posebej pa je pomebno za vse, ki poskušajo s prenehanjem, da se zavedajo, da niso samo oni tisti, ki imajo takšne in drugačne težave in da se jih da premagati.
Prav lepa hvala vam, da delite to z nami vsemi!!!
Vsekakor sem v mislih z vami, vas podpiram in držim pesti za vas.
Vztrajajte in bodite dobro!
Tomaž Čakš
Da se se js malo javim…ja analiza js sem tud mela podobno obupen prvi tedn, no zdej je minlo ze mal vec kot 3 tedne odkar ne vejpam. Prezivela ze par stesnih situacij, in prav ne morem verjet, da sem celo bolj mirna ko prej ko sem kadila, imamo najstnico pri hisi , ker prej se mi je mudilo vejpat, zdej pa lepo v miru razcistim.
Na sihtu se prav vidi kako me gledajo, sicer zdej sem edina ki ne kadim oz vejpam … ponosna na sebe, poleg sem se lotla se delnega postenja ker so mi sle kilce malo gor, ampak ze grejo dol tudi
Mamo to
Spoštovani!
Zagotovo je, da pomankanje nikotina pri tistih, ki so zasvojeni, lahko v začetnem obdobju opuščanja nekoliko zmanjša sposobnost koncentracije. Vendar to ne sme biti razlog, da bi z rabo nikotina nadeljevali. Ko se bo organizem “otresel” zasvojenosti z nikotinom, se bo tudi sposobnost koncetracije povrnila in uredila, še posebej, če se boste posvetili redni telesni aktivnosti. Nikakor pa ni razlog za rabo nikotina potreba po koncentraciji. Rodili se niste s potrebo po nikotinu in z potrebo po izboljšanju koncentracije z nikotinom. Ta potreba se je ustvarila s tem, ko ste postali zasvojeni z nikotinom.
Nootropike (kognitivne ojačevalce) so včasih uporabljali (oz jih še) nekateri študentje, ki mislijo, da jim bo to pomagalo izboljšati kognitivne sposobnosti. Po do sedaj znanih medicinskih podatkih te snovi niso primerne za splošno uporabo, saj je vprašljiva tako njihova varnost kot tudi učinkovitost. Enako velja tudi za nikotin.Zato vsekakor vse te snovi odsvetujem.
Prtedvsem pa: odločite se in prenehajte z nikotinom. Seveda bodo določene težave, vendar marsikdo jih je že premagal, kar lahko vidite tudi v zapisih na tem foruimu.
Vse dobro želim
Tomaž Čakš
OBJAVA #3
Število dni brez kajenja: 40
Pozdravljeni,
spet se oglašam. Z veseljem sporočam, da o kajenju ne razmišljam več. Nekaj tednov nazaj sem velikokrat čez dan zaznal bežno misel na kajenje. Sedaj teh misli ni več ali pa jih niti ne zaznavam. Rečem lahko, da mi dobro uspeva.
Večjih fizičnih sprememb še nisem opazil, kar je po cca enem mesecu pričakovano. Opažam pa:
– lažje dihanje,
– brez kašlja in
– boljše okušanje in vonjanje.
O psihi sem spoznal, da je večina bivših “živčnih” trenutnov bila zaradi pomanjkanja nikotina in ne zaradi kakšnih drugih okoliščin. Bolj kot prihranek pri denarju pa opažam prihranek pri času.
Verjamem, da nam lahko vsem uspe.