prenehanje jemanja tabletk
Jing-jang: Postopek prehoda z ene vrste tabletk je bil čisto pravilen, ne morem pa pojasniti vzroka za močno krvavitev, ker taka praviloma ni, kljub menjavi tabletk. Potem ko ste počakali na začetek menstruacije v naravnem ciklusu in pričeli z uporabo tabletk, je bilo pričakovano, da boste morda opazili podaljšano krvavitev ali vmesne krvavitve. To je v prvih mesecih kar možen pojav. Ker pa sedaj v pavzi ne krvavite in so vsi testi negativni, lahko nadaljujete z uporabo tabletk,pod pogojem, da ste tabletke ves čas pravilno uporabljali. Včasih se zgodi, da v pavzi ni prekinitvene krvavitve, ker je sluznica tako tanka, da ne zakrvavi.Ni pa to nič nevarnega.
Lara: Po prenehanju uporabe tabletk, se lahko zgodi, da traja vrnitev na stare tire tudi po več mesecev skupaj.Odsotnost krvavitev med uporabo tabletk ni vzročno povezana s sedanjim prehodom nazaj na naravni ciklus. Negativni testi govorijo, da zanosili niste. Če še ne želite zanositi, se zaščitite s kondomom. Ginekologa pa obiščite, če več mesecev ne bi imela menstruacije.
Pozdravljeni!
Prosila bi Vas za nasvet.
Letos avgusta sem prenehala z jemanjem KT Minulet. Do oktobra je bila menstruacija redna in normalna. Novembra pa kar dve v 14 dneh. Prva je trajala 3 dni in bila je zelo slaba-za dnevni vložek, druga pa čez 14 dni, zelooo močna, 6 dni. Po 18. novembru še je nisem dobila.. Danes sem naredila test nosečnosti pa je negativen. Pri spolnih odnosih druge kontracepcije nimam, saj s partnerjem načrtujeva naraščaj.
Kaj bi lahko bil še drug vzrok? Mogoče uravnavanje ciklusa?
Hvala.
Lep pozdrav.
Saša
Test nosečnosti je zelo zanesljiv. Zakaj kakšna menstruacija pride prej ali kakšna izostane, je več vzrokov. Hormoni so v stelnem ravnovesju. Vpliv enih hormonov na druge je velik. Včasih visok kortizol (stresni hormon), včasih visok insulin, vplivata na motnje cikla. Zelo pogosto nihanje ščitničnih hormonov vpliva na cikel menstruacije. Hormoni vplivajo en na drugega. Sami hormoni se tudi uravnavajo nazaj v ravnovesje, ki je za vas najugodnejše.
Ne skrbite, jejte zdravo, skrbite za zdrav spanec in veliko gibanja in veliko boste pripomogli k ravnovesju hormonov v vašem telesu.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Pozdravljeni!
Potrebujem en nasvet in sicer: bila sem pri osebni zdravnici in imam zelo povišan pritisk, zato mi je svetovala, da preneham jemati kontracepcijske tabletke in pomislim raje na kakšno drugo zaščito. Ker sem bila ravno blizu ginekologa, sem šla tja in so mi rekli da na posvet z ginekologinjo zdaj ne moram, ker so komaj prazniki mimo in še nimajo terminov in naj pridem čez dva tedna da mi komaj takrat dajo termin za posvet. Stara sem 21 let, imam resnega fanta in redne spolne odnose, ki so vse do zdaj bili zaščiteni s kontracepcijskimi tabletkami, ki sem jih jemala malo več kot 4 leta. Ker kondomov ne uporabljava rada, vas prosim, da mi svetujete kakšno drugo obliko zaščite bi še lahko uporabila.
Pri visokem pritisku je res bolje prekiniti kombinirane kontracepcijske tabletke in jih nadomestiti z drugo vrsto zaščite. Prav dobra izbira so lahko gestagenska sredstva v obliki tabletk, ki ste jih že vajeni ali depo injekcij, če jih imajo na voljo. Do obiska pri vaši ginekologinji na list papirja beležite meritve krvnega pritiska ob različnih časih dneva in ji meritve pokažite. Morda bo pritisk normalen, včasih imamo pritisk visok samo pri zdravniku in ga ni treba zdraviti.
Pozdravljeni!
Ze 10 let imam kontracepcijske tablete, sedaj pa sem stara 24let in razmišljam o prenehanju jemanja tabletk. Sedaj pa me zanima, če dolgotrajno jemanje tabletk vpliva na možnost zanositve po jemanju le teh. Slišala sem, da je možnost zanositve največja nekaj mesecev po jemanju tabletk potem pa se ta možnost zelo zmanjša.
Prosila bi za kaj več informacij glede tega.
Hvala.
Lp!
Tabletke nikakor ne zmanjšujejo sposobnosti za zanositev , celo več, ščitijo pred vnetji jajčnikov in tako plodnost ohranjajo boljšo v primerjavi z neuporabnicami kontracepcije. Če želite zanositi prenehajte z uporabo tabletk in pričnite uporabljati folno kislino( vitaminski dodatek, ki je potreben za pravilen razvoj zarodka), še bolje pa jo uporabljajte še preden ukinete tabletke in to že nekaj mesecev prej.
Pozdravljeni!
Berem po tej temi, da naj bi se po prenehanju jemanja KT spet vzpostavil cikel kot pred začetkom jemanja KT. Kaj bi lahko bil razlog, da temu ni tako? Pred začetkom jemanja sem namreč imela urejen cikel, nobenih problemov, nekaj let sem jemala KT, nato prenehala, sedaj imam že celo leto probleme, od neurejenega cikla do problemov s kožo, ki jih nisem imela niti v svojih najstniških letih. Ginekologinja pravi, da je edina rešitev, da spet začnem jesti tablete, zato da se bi mi cikel uredil, meni pa ni do tega, ker po pravici povedano se mi je vse skupaj zagabilo. Kaj menite vi?
Lepo pozdravljeni.
S koncem januarja sem po letu in pol prenehala z jemanjem KT, ker sva se s fantom odločila za otroka. Razumem, da po prenehanju traja nekaj časa da se ciklus uredi. Pri meni je bila že tista menstruacija takoj po prenehanju jemanja zelo slaba- samo rjav, zelo gost izcedek, trajal je dva dni. Drugače sem imela menstruacijo redno, zadnji tabletek sem vedno vzela v ponedeljek, menstruacijo vedno dobila na četrtek zvečer ali petek in je trajala do nedelje zvečer. Naslednje mensruacije, ki bi morala biti pred desetimi dnevi še nisem dobila, ampak dobro, razumem da ne bo tako redna kot prej. Imam zelo boleče in občutljive bradavice že več kot 14 dni- je to znak da menstruacija bo? Od takrat imam tudi zelo uničeno prebavo. Je to naključje ali morda vpliv nejemanja tablet?
V času od prenehanja sva imela s fantom nekaj odnosov zaščitenih s kondomov, nekaj pa nezaščitenih. Testa še nisem delala.
Veliko je poudarjanja da se tri mesece počaka in pazi pri spolnih odnosih. Zanima me, kakšen je v bistvu pomen teh treh mesecev. Ali moram počakati na (zopet) prvo menstruacijo?
Folno kisnino jemljem malo od zadnje mestruacije. Lep pozdrav
Katjuška85: Praviloma se po prenehanju uporabe vrne nazaj takšen ritem krvaitev kot je bil pred njihovo uporabo. Če pa vmes nastopijo druge motnje, se seveda stvar spremeni. Najpogosteje na dolžino sicer rednega ciklusa vplivajo veliki psihični in/ali fizični napori, nepravilen stil življenja..
Če vam ni do ponovne uporabe tabletk, bi kazalo malo razmisliti v tej smeri.
Šenezasedenoime: Po prenehanju tabletk ste lahko že zanosili kar v prvem mesecu brez njih ali pa so občutki povezani z naravnim ciklusom, ki pa poteka drugače kot ob tabletkah. Zelo dobro ste naredili, da ste takoj pričeli z uporabo folne kisline. To je poleg zdravega načina življenja obeh partnerjev najboljša popotnica za nosečnost. Čakanje na nosečnost 3 ali več mesecev pa nima nobene osnove, gre bolj za prepričenje ljudi, da tako mora biti. Kadarkoli zanosite, je prav.
Maja.f: Jemanje folne kisline še preden prekinete z uporabo Kt je zelo dobra odločitev. S tem si že napolnite zaloge v telesu, ki se pri uporabi KT precej izpraznijo in okolje v telesu je takoj ugodno za pravilen razvoj zarodka. S tem namensom so v tujini že dali na trg KT z dodatkom folne kisline.
Živjo!
Mene pa zanima kaj naj naredim – šest mescev sem jemala kt kot vrsto kontracepcije in kot nekakšno terapijo, saj imam neredne menstruacije. Z ginekologom sva ugotovila, da zdravstveno tabletke ne pomagajo, tako da bi jih naprej lahko jemala le še zaradi kontracepcije. Sedaj pa ne vem kako naj se odločim, po eni strani bi jih rada še jemala, saj zagotavljajo zaščito, po drugi strani pa me skrbijo stranski učinki (rak dojke,itd.).
Ali je res da se možnost povečanja raka na dojki zviša, če dolgo jemlješ tabletke pred porodom? Naj me to skrbi? Ali je res, da ni dobro preveč menjati – v smislu da nekaj časa jemlješ tabletke in nekaj časa ne? Pravijo da je to prevelik hormosnki pritisk na telo.
Zanima me, kaj mi predlagate vi – ali naj jih še naprej jemljem ali ne?
Naj naj najlepša hvala!
Spoštovani!
tabletke res uredijo ciklus le za ta čas dokler jih jemljete, potem pa se tak ciklus povrne nazaj. Vendar vi potrebujete zanesljivo kontracepcijo in to je lahko čisto zadosten razlog za uporabo tabletk. Rak na dojki ni zaradi uporabe tabletk nič pogostejši kot brez njih, preventiva je predvsem zdrav življenjski slog in skrb za normalno telesno težo, ta je glavni dejavnik tveganja za bolezen v kasnejših letih.Obolevajo največ ženske v starosti 50-70 let, v tem času je na voljo tudi organizirano presejanje z mamografijo.
Pozdravljeni !
Sem dokaj nova na forumu tako ,da se vnaprej opravičujem za moj “neforumski” bonton! A vseeno,NUJNO rabim vašo pomoč.Pred 2 leti sem prenehala z jemanjem kontr. tabletk zaradi različnih težav( neprestano tiščanje na vodo,bolečine med spolnimi odnosi,pomankanje libida itd)… nažalost se tega tiščanja na vodo ne morem znebiti tudi po 2 letih ,pojavile so se tudi akne.Najhuje je med ovulacijo in par dni po menstruaciji. Kar je pa najhuje pa je to ,da se mi zadnje 4 mesece pojavljajo vnetja.Zdravila sem se s canestem kremo,svečkami,gynophilus kapsulami, uporabljam intimna mila( ne preveč da nebi razdražila nožnice)… vse to mi ne pomaga! Pojavil se mi je tudi rumen izcedek zelo zelo kislega vonja in je zelo moteč saj ga vonjam čez oblačila in se ga že 2 meseca nikakor ne morem znebiti, neprestano čutim neko napetost v spodnjem delu trebuha in pri jajčnikih..Bila sem pri ginekologinji na pregledu in je rekla da naj bi blo z mano vse uredu….pregledala mi je tudi sečnico in je rekla da ne vidi nič ,kar bi lahko bilo težavno. Edino kar je opazila je maternična pregrada….. in kako ironično,kar napisala mi je recept za kont. tabletke,češ s tem naj bi se vse pozdravilo.Sama ne želim jemati tabletk zaradi predhodnih težav. Danes bom spet poklicala in upam da me vzame nazaj na pregled.
Naj omenim še to da sem spremenila svojo prehrano na brezglutensko in brezmlečno. Ponekod opažam ,da take težave pripisujejo hormonom. So morda tu težave s ščitnico? ali so to glivice.. Res nevem več kaj naj storim.
Lp, Kl4vdija
Spoštovana!
Glede na to, da že 2 leti ne uporabljate tablet, težav res ne moremo pripisati hormonom. akne in občutek napetosti v trebuhu sta povsem običajna pojava po ovulaciji. Nenehno tiščanje na vodo je lahko zaradi vnetja mehurja in bi vam priporočila obisk pri osebnem zdravniku, ki vas bo po potrebi napotil še k urologu, saj gre lahko le za prekomerno aktiven sečni mehur. Draženje v nožnici ni nujno ravno zaradi okužbe. Povzročajo jih lahko tudi sintetična in /ali preozka oblačila( tako vrhnja kot spodnje perilo), uporaba dnevnih vložkov in pretiravanje s higieno. Uporaba sredstva za intimno nego 1x dnevno povsem zadošča. Navajate močan kiselkast vonj, ki vas moti. Ta je sicer znak, da je pH v nožnici kisel, kar je prav. Opisujejo pa stanja, ko je kislost prevelika in vam lahko olajšanje prinese uporaba Alkagin intimnega mila in robčkov za vsakdanjo higieno. Srečno!