prenehanje jemanja tabletk
Spoštovani!
Po prvem ginekološkem pregledu sem dobila izvid, ki je pap C3. Mesec dni že jemlejem KT Yasminelle, v navodilih katerih piše, naj se ne jemljejo, če imaš ali sumiš na raka na spolnih organih. Vem da moja diagnoza še ni rak, se pa čez čas lahko razvije. Ali bi bilo vseeno bolje prenehati z jemanjem? Ima estrogen na potek raka materničnega vratu kakšen vpliv?
Najlepša hvala za odgovor!
Kontracepcijske tabletke so kontraindicirane( prepovedane) pri določenih vrstah raka, ki so hormonsko odvisni. Gre za raka na dojkah in sluznici maternice. Izvid PAP C3 nikakor še ne pomeni raka ali suma na rak mateničnega vratu, zahteva pa seveda kontrolni bris in ostale diagnostične postopke pri ponavljajočih nepravilnih brisih. Zaenkrat lahko nadaljujete z uporabo tabletk, čeprav bo morebiti kdaj kasneje ugotovljeno, da so se na materničnem vratu že razvile neke spremembe, ki so lahko predstopnja raka, samo skrbeti morate za res redne kontrole. Pri raznih spremembah na sluznici smo pri uporabnicah tabletk bolj previdni in so nujne res striktne kontrole. Pogoj za razvoj raka na materničnem vratu je kronična infekcija z določenimi tipi virusov ob ustrezni genetski osnovi, ki tako infekcijo v osnovi omogoča. Pri vgradnji virusa v naš dedni material pa lahko sodelujejo tudi hormoni, naši lastni ali vnešeni od zunaj.
Pozdravljeni,
sem vegeterijanka (mlečne izdelke in ribe jem), stara sem 30 let, 10 let sem jemala diane 35 (pred tem sem imela menstruacijo 1-2x letno) zaradi aknaste kože na bradi (pri 20 letih, prej je bilo s kožo vse vredu), sedaj pa 4 mesece jemljem Yaz, ki pa mi zaradi bolečin v trebuhu, napihnjenosti in glavobolov ne odgovarjajo. Imam policistične jajčnike in hashimoto (za katerega se mi še ni potrebno zdraviti). Rada bi prenehala z jemanjem KT, saj se ne počutim dobro, a me je zelo strah, da bi se mi koža spet poslabšala. Zanosit še ne nameravam. Ali se mi bo koža s prenehanjem spet poslabšala in bo M spet izginila? Kaj lahko storim, da to preprečim?
Za odgovor se vam zahvaljujem.
Če vam določena vrsta tabletk ne ustreza, se vrnite nazaj h ginekologu in se pogovorite o vaših opažanjih, morda bo spet dal nazaj Diane, če ni drugih razlogov, da je ne bi smela uporabljati.Po prenehanju uporabe tabletk lahko s precejšnjo verjetnostjo spet pričakujete akne in lahko nereden ciklus tako kot prej. pri aknah se še da kaj storiti z ustrezno nego kože in drugimi dermatološkimi zdravili, na ciklus pa ne morete vplivati, ker imate PCO in še obolenje ščitnice, ki bo sčasoma tudi lahko dodatno prispevalo k neredu.
Folna kislina je vitamin, ki ga v naši prehrani ni dovolj. Potrebna je za pravilen razvoj plodovega živčevja v zgodnji nosečnosti in za tvorbo krvi. Ženskam v rodni dobi, ki želijo zanositi, svetujemo, da takoj po prenehanju uporabe kontracepcije začnejo dodajati 1x dnevno tabletke folne kisline, ki jih dobite v lekarnah brez recepta od različnih proizvajalcev. Vsi preparati vsebujejo potrebno preventivno dozo folne kisline, nakateri pa še druge vitamine in minerale. Ke r ne veste točno kdaj boste zanosili, kritično obdobje razvoja pa je takrat, ko še ne veste, da ste noseči, je priporočljivo da takoj po prenehanju uporabe KT začnete z dodajanjem folne kisline.
živjo
pred nekaj leti sem imela razlitje slepiča, imela sem že zastrupitev a so me nekako rešili, ko sem zapuščala bolnico mi je medicinska sestra rekla, da moram k ginekologinji predno bom hotela imeti otroka, ker je ena pri njih imela razlitje slepiča in ni mogla zanositi, je rekla da se že dolgo trudita, pa ne gre. mislite, da je to zaradi razlitja slepiča, a potem bo tudi pri meni tako, saj me je od takrat naprej zlo strah da ne bom mogla imeti otrok. hvala za vaš odgovor. lp
Huda vnetja v trebušni voztlini včasih res za sabo pustijo zarastline, ki lahko delajo težave pri zanositvi. Vsak človek k sreči ne tvori zarastlin in žal ni mogoče predvideti kdo jih bo tvoril. Zato se nikar ne sekirajte na zalogo, ko boste želeli zanositi boste najbrž prijetno presenečeni kako hitro se to lahko zgodi. V primeru težav, pa boste opravili dodatne preiskave in se ustrezno zdravili.
gospa Edita, lepo pozdravljeni (spet jaz)…lani poleti sem nehala jesti minulet tablete po 12ih letih….sedaj imam menstruacije na 35 dni cca…jemati moram tablete aerius, ker imam težave z alergijo (od novembra – na teste čakaš zelo dolgo, junija jih imam) ter s koprivnico…dermatologinja pravi, da lahko to stanje traja celo življenje, da mogoče alergijski testi nič ne pokažejo….da pa, če želim zanositi, teh tablet ne smem jemati aerius ker ni priporočljivo zaradi ploda…vendar moram jesti dve na dan.
Rada bi zanosila, pa vendar me zanima:
Če jem aerius tablete, kakšne so lahko posledice če zanosim?
Če preneham jesti aerius tablete in imam še vedno vsak dan težave z alergijo, kakšne so posledice za plod?
Osebna zdravnica mi ne zna nič pametnega svetovati, pravi da je to moja odločitev….na koga naj se obrnem?
Ne kadim in ne pijem, ukvarjam se s športom a vendar je stres vsakodnevno prisoten. Pravijo, da persen pomirja…ampak tudi ti tableti ne bi bili zdravi za plod?
Ginekologinja pa tudi verjetno ne more natančno vedeti kako in kaj bo s plodom…
Res bi rada zanosila….vendar ne upam začeti delati na tem, dokler vsakodnevne alergije ne odpravim.
Hvala vam za odgovor.
Učinkovina v Aeriusu naj se načeloma ne bi uporabljala v začetni nosečnosti, ker ni na voljo dovolj podatkov o morebitni škodljivosti ali varnosti za plod. V literaturi navajajo sicer nič povečano tveganje za razvojne nepravilnosti a teh podatkov je malo, več je študij z živalmi, kjer pa tudi ni bilo povečanega tveganja za razvojne nepravilnosti. Če želite zanositi, naj vam zamenjajo zdravilo za nekaj kar je dokazano varno za plod.
pozdravljeni,
imam vprašanje v zvezi z zaostalo menstruacijo. Sama sem nehala jemati KT Rigevidon sredi ciklusa in sicer v 10. dnevu(zdravstvene težave). Takrat se je tudi pojavila krvavitev. Sedaj imam predpisane KT Qlaira, ki bi jih morala začeti jemati ob prvi menstruaciji. Problem pa je, da mi menstruacija zamuja, od prave menstruacije vsaj 14 dni, od krvavitve ob prenehanju KT pa dober teden. Zanima me, koliko časa naj bi še trajajo, da jo dobim? Možnost nosečnosti izključujem. Glede na to, da sem brala, da včasih traja tudi do 3 mesece, da se ciklus uredi, sama ne bi rada čakala tako dolgo z jemanjem Qlaire. Kaj se zgodi,če začnem KT vseeno jemati prej, brez prihoda menstruacije? Bi bilo dobro, da začnem z jemanjem kt in prvi mesec uporabljam še dodatno zaščito, bi potem bila drugi mesec že zaščitena? Rada bi res čimprej začela z uporabo KT, saj mi zdajšnje stanje s kondomi všeč 🙂
Hvala in lep pozdrav,
Jasmine
Težko napovem kako dolgo bo trajalo, da se spet vzpostavi redni ciklus, res lahko traja tudi po več mesecev.Če je ali bo vaš ginekolog izključil nosečnost in ne kaže da bi v kratkem dobili menstruacijo, lahko začnete jemati Qlairo tudi brez čakanja na menstruacijo.
Pozdravljeni.
Skoraj dva meseca že ne jemljem kontracepcijskih tablet, takoj po prenehanju sem začela jemati fimibion1, po 24 dneh sem že imela prvo menstruacijo ki je trajala 6 dni, danes pa sem bila na ginekološkem pregledu pa mi je rekla, da ima policistični jajčnik, potem me je vprašala če imam redno menstruacijo, sam do sedaj sem jo imela samo enkrat, a se vam zdi da je to bilo redno, a bo zaradi policističnega jajčnika imela kakšne težave pri zanositvi, a bi poleg femibion, morala jemati še kakšne druge tablete? kako pa se odpravijo te težave, da jajčniki niso več policistični??? hvala za vaš odgovor
Policistični jajčniki delujejo neredno, prva menstruacija po zadnji prekinitveni krvavitvi pa deluje redno. Spremljajte svoj ciklus v bodoče., beležite na koledarček trajanje in jakost menstruacije.Če bodo ciklusi neredni, daljši od 35 dni, obstaja možnost težav z zanositvijo, ker je v koledarskem letu na račun daljšega ciklusa manj ovulacij in s tem manjše možnosti zanositve. Načeloma dodatne preiskave za ugotavljanje vzrokov neplodnosti delamo po enem letu rednih spolnih odnosov brez uporabe kakršnekoli kontracepcije. Za žensko, ki želi zanositi je priporočljiv vitaminski dodatek folne kisline, ki je v različnih komercialnih preparatih, izberete povsem prosto.Femibion je seveda primeren. Žal ne znamo popraviti policističnih jajčnikov, lahko samo zdravimo težave, ki jih povzročajo, ker gre za nekaj s čimer ženska pride na svet in je v njenem genskem zapisu.
Spoštovani,
2 leti in pol jemljem KT, nazadnje YAZ. Zaradi določenih stranskih učinkov sem se odločila prenehati. Prejšnjo nedeljo (27.3.) sem imela nazadnje nezaščiten spolni odnos, takrat sem vzela tudi zadnjo tabletko. Potem je sledil 4-dnevni premor in v petek (1.4.) sem dobila normalno menstruacijo, ki jo imam še vedno. V petek bi morala začeti normalno jesti tabletke, ampak sem se kot sem omenila odločila za prenehanje in pri naslednjem spolnem odnosu po menstruaciji nameravam uporabiti mehansko zaščito. Potem me je pa čisto zmedel napis na tabletkah, ki pravi, da če v prvih sedmih dneh pozabiš vzeti tabletko in si imel 7 dni pred tem nezaščiten spolni odnos se moraš posvetovati z zdravnikom. Po tej logiki sem imela jaz nezaščiten spolni odnos 5 dni prej… Ampak po moji logiki je skoraj nemogoče, da bi zanosila. Zakaj tak napis na tabletkah?
Hvala za odgovor.
Odločili ste se za prekinitev uporabe tabletk,sklepam, da ste do tega trenutka, ko ste porabili zadnjo tabletko iz škatlice, tabletke jemali redno in jih niste pozabljali. Odkar ne uporabljate tabletk morate poskrbeti za drugo zaščito, če ne želite zanositi. Navodilo v tabletkah pa velja za pozabljeno tabletko med jemanjem tabletk v prvem tednu. in za vas ne velja več.